Reisprikkels: een blog van Madeleine van de Wouw. Hierin beschrijf ik dingen die me opvielen op reis, of thuis. In Reisprikels neem ik je mee op reis. Geef ik mijn mening. Deel ik mijn gedachten.
Deel gerust jouw mening of gedachten met mij!
O, wat hebben we een jaar achter de rug. Corona. COVID-19 (en 20, 21) En we zijn er nog niet. Vakantie lijkt nog steeds onmogelijk. Ik ga het niet meer hebben over de rariteiten en sommige onlogische besluiten van ons nu demissionair kabinet. Al is de verleiding wel heel erg groot. Geloof me, ik ben zeker niet tegen maatregelen, maar ze moeten logisch zijn.
Er is al zoveel geschreven en gezegd over Corona. We zijn nu een jaar verder en zitten eigenlijk nog verder in de ellende dan vorig jaar februari/maart. Een zware lockdown, reisbeperkingen en avondklok zijn maatregelen waarmee de overheid de uitbraak denkt te kunnen beteugelen.
Al lijkt het er in Nederland soms wel op dat mensen vergeten zijn dat er corona is, de cijfers liegen er niet om. Reden voor de regering om de coronamaatregelen weer aan te scherpen. Of je het inderdaad scherp genoeg vindt mag je zelf bepalen. Ik denk dat er soms accenten op verkeerde plekken gelegd worden...
Heel voorzichtig krabbelt de reisbranche weer wat overeind. Leek een paar weken geleden een vakantie nog een ver-van-mijn-bed show en moesten we er eigenlijk niet aan denken om te gaan reizen, nu gaan grenzen weer open en komt de gedachte aan een vakantie toch weer bovendrijven. En dat allemaal met het nieuwe normaal. Waar ik de kriebels van krijg. Van die uitdrukking wel te verstaan.
Wereldwijd heeft de COVID-19 pandemie een enorme impact. Miljoenen mensen zijn besmet en de enige remedie om het een beetje in te dammen is zoveel mogelijk thuisblijven. In alle landen van de wereld zijn daarvoor maatregelen genomen die effectief blijken. De gevolgen van die lockdowns zijn echter een ramp voor de economie. Ook de reisbranche is hard geraakt, want toerisme, reizen en vakanties zijn voorlopig van de baan. Om dat thuisblijven een beetje draaglijker te maken zijn er heel veel initiatieven van ‘virtueel reizen’ ontwikkeld zodat je nog een beetje virtueel kunt genieten. Maar ik stel nog een ander virtueel genieten voor.
Emirates is een van de eerste airlines die passagiers gaat testen op Covid-19 voordat ze aan boord van het vliegtuig stappen. De snelle bloedtest geeft al tien minuten resultaat. Je zou denken: dan stap je verder gerust aan boord en hoef je tussen al die ‘gezonde’ passagiers geen rekening meer te houden met fysieke afstand, of physical distancin. Wat ik overigens een betere term vind dan social distancing. Dat blijkt toch niet zo te zijn. En hoewel ik helemaal voor een sneltest ben, heb ik persoonlijk wel een probleem.
Ik hou niet van kou. Niet! Zo’n guur windje om je oren. Wangen die zich van ellende terugtrekken in nog meer rimpels. Handen die, gehuld in winterwanten, toch aanvoelen alsof je ze net uit de vriezer hebt gehaald. Nee, ik heb niks met de winter.
Vliegschaamte. Een relatief nieuw woord in reisland en in 2018 genomineerd als ‘Woord van het jaar’. Vliegschaamte betekent zoveel als jezelf schamen voor het feit dat je vliegreizen maakt. Nu is het geen geheim dat vliegen heel slecht is voor het milieu. En dat volgens Natuur & Milieu de klimaatimpact van luchtvaart 7% van de totale Nederlandse klimaatimpact bedraagt. Maar wat moeten we met vliegschaamte?
Vroeger, toen vliegen nog leuk was (zie het filmpje op onze homepage), kreeg je aan boord je eten geserveerd op borden en met ‘echt’ bestek. Dat in de loop der tijd om allerlei redenen allemaal vervangen door plastic. Wegwerpplastic. Ontzettend slecht voor het milieu, maar daar hadden de airlines destijds geen oog voor. En we hadden er wellicht ook wat minder weet van. Dat het roer om moet met al dat plastic in de wereld mag zo ondertussen wel duidelijk zijn. En dat geldt ook voor het plastic in de lucht.
Niet alleen als passagier moet je tegenwoordig overal voor bijbetalen als je gaat vliegen, ook de luchtvaartmaatschappijen moeten aan de fabrikanten van vliegtuigen voor van alles en nog wat betalen. En dat leidt tot onveilige situaties met als gevolg twee recente crashes van de Boeing 737 Max.
Zo beginnen de meeste emails van alle bedrijven waar ik ooit, of vaker, iets gekocht hebt. En wat ben ik altijd blij met die emails, want de aanbiedingen die erin staan kun je gewoon niet voorbij laten gaan.
De lockdown in Nederland duurt nog voort, maar uiteindelijk zullen we weer op pad kunnen. Wie staat niet te popelen om weer een gezellig dagje weg te gaan met je partner, je gezin of een vriend of vriendin? Van slenteren door een dorp of stad, een museum bezoeken of lekker actief, we geven 9 tips voor een dagje weg.
Reizen en vakanties. Hoe 'gewoon' was het in 2019, hoe wachten is het in 2021 op het moment dat het weer kan. En als je dan weer je vakantie hebt gepland, dan zijn daar ook die voorbereidingen. Want...wat mocht je nou ook al niet meer vergeten. Natuurlijk zijn paspoort, pinpas, creditcard, geld en kleding voor de hand liggende zaken. Maar onderstaande tips en accessoires kunnen je reis nog aangenamer maken.
Nu buitenlandse vakanties vanwege corona en negatieve reisadviezen voorlopig nog niet mogelijk zijn is er extra veel animo voor vakanties in Nederland. Maar dan wel coronaproof, comfortabel en met voldoende activiteiten voor zowel (groot)ouders als (klein)kinderen. Recreatiepark de Leistert beantwoordt aan al die wensen.
Heel voorzichtig gloort weer enig vooruitzicht op een zomer- of najaarsvakantie. En heb je een hond of kat dan wil je die wellicht meenemen. Ga je op reis met je eigen accommodatie zoals tent, caravan of camper kijk dan vooraf of je huisdier op de door jouw gewenste camping welkom is. Huur je een accommodatie dan kun je steeds vaker terecht op plekken waar dieren welkom zijn. Waar moet je rekening mee houden?
Ben je ook zo klaar met de kou? Heb je de neiging om je spullen te pakken en te vertrekken naar een warm eiland, om daar de rest van de koude winter uit te zitten? Helaas is dat door de pandemie nu niet mogelijk, maar erover wegdromen kan zeker! Wat inspiratie opdoen kan geen kwaad, toch? Vlak boven Venezuela liggen de Kleine Antillen, ook bekend als de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao.
Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van een goede zorgverzekering. In de basisverzekering is weliswaar voor iedereen het nodige geregeld, maar op basis van persoonlijke wensen en activiteiten is een aanvullende verzekering vaak geen overbodige luxe.