Sneltest op Covid-19: wordt dit het nieuwe vliegen?

3.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Globe, sneltest
Globe ©Bruno Cervera-Unsplash

Emirates is een van de eerste airlines die passagiers gaat testen op Covid-19 voordat ze aan boord van het vliegtuig stappen. De snelle bloedtest geeft al tien minuten resultaat. Je zou denken: dan stap je verder gerust aan boord en hoef je tussen al die ‘gezonde’ passagiers geen rekening meer te houden met fysieke afstand, of physical distancin. Wat ik overigens een betere term vind dan social distancing. Dat blijkt toch niet zo te zijn. En hoewel ik helemaal voor een sneltest ben, heb ik persoonlijk wel een probleem.

Fobie voor prikken

Wat zou ik graag zeker willen weten of ik zo’n virus heb gehad. Maar… ik heb een prikfobie. En  nu niet allemaal van ‘dan zet je je daar maar even overheen’, of ‘het is voor het goede doel’ of ‘we zijn allemaal wel bang voor naalden’. Sorry mensen, een fobie is iets anders dan bang zijn voor. En bovendien, ik ben niet bang voor naalden. Ik heb een prikfobie. Zelf geprikt worden. Bloed afnemen is fysiek omogelijk. Ik schijn dichtklappende aderen te hebben. De laatste poging om het met behulp van lachgas te doen liep uit op een debacle omdat er letterlijk geen bloed vloeit. Nu zal de afname voor deze test waarschijnlijk met een vingerprikje zijn, maar ook daar komt mijn fobie weer de hoek om kijken. Met de beste wil van de wereld krijg ik het niet voor elkaar om ook maar mijn vinger  uit te steken (ervaringen uit het verleden, diverse therapieën ten spijt). Stel dat een sneltest op COVID-19 de nieuwe vliegnorm wordt, dan heb ik dus letterlijk een groot probleem.

Maar goed, het zou best wel geruststellend zijn om te reizen in de wetenschap dat iedereen aan boord een sneltest heeft gehad en niet besmet is. Toch, zo blijkt uit het persbericht, worden aan boord nog steeds veel maatregelen genomen, zoalshet niet beschikbaar zijn van tijdschriften en ander leesmateriaal en aangepaste maaltijdservices.
Nee, het zal nog lang, heel lang duren voor we onze onbevangenheid weer terug hebben, als dat al ooit nog zal gebeuren. Gaan we deze zomer nog wel naar Spanje? Hoe zit het met het toerisme in Italië? Kunnen we nog ooit zonder angst naast elkaar op een terrasje zitten?

Fysieke afstand

We duiken nu met ruime bochten om mensen heen, houden afstand en doen aan social distancing. En dat woord is eigenlijk een synoniem voor ‘contactloos’. Daar heb ik ook wat moeite mee. Het gaat er niet om dat je geen contacten mag hebben, het gaat erom dat je geen fysieke contacten mag hebben. We zijn sociale wezens, hebben anderen nodig, dus we moeten geen sociaal afstand nemen. Met maatregelen op zijn strengst blijven we gewoon allemaal binnen. Hoop ik. Maar als het weer wat beter gaat, en we nog steeds fysiek afstand moeten houden, is er geen enkele reden om ook sociaal afstand te houden. We kunnen met elkaar praten, keurig met anderhalve meter ertussen. Woon je in een flat met balkons: zet een stoeltje neer, neem een kopje thee en praat met je buren op het andere balkon die ook gezellig aan de thee zitten. Dit kan ook in een achtertuin, een voortuin. Neem je eigen stoelen, drinken en wat te eten mee en babbel met je vrienden, familie en buren op keurig anderhalve meter afstand, maar wel ‘in het echt’.

Nog even voor de duidelijkheid: dit allemaal als HET WEER BETER GAAT!

Voor nu moeten we het simpelweg nog even uitzingen. Niet massaal aan de wandel gaan of fietstochten maken. Niet in de trein stappen voor een ‘uitje’. Wandel maar even in je eigen wijk, hou gepaste afstand en denk na. Het gaat niet alleen om of je er zelf geen probleem mee zult hebben, maar je kunt iemand besmetten voor wie het wel supergevaarlijk is.

Anders leven

Ik laat mijn hondje uit, groet van een afstand mede hondenuitlaters, geniet van mijn achtertuin, baal als een stekker van de situatie, maak er maar het beste van. Hoop op betere tijden en vind het soms maar helemaal niks. Ik hoop dat we de gelegenheid aangrijpen om een aantal dingen in de wereld te veranderen. Ik heb geen moeite met minder, of anders reizen, met op een andere manier omgaan met onze aarde, en met elkaar. Met een beetje anders leven.

Alleen dat prikje op het vliegveld…

Wel benieuwd trouwens hoe jullie dat vinden, zo'n sneltest.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder