Vakantie? Laat je woning veilig achter

1.1923076923077 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Sleutels©Sephelonor-Pixabay.jpg
Sleutels©Sephelonor-Pixabay.jpg

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Het is bekend dat ‘snelheid’ belangrijk is voor inbrekers. Ze hebben er een hekel aan om lang bezig te zijn omdat dit het risico op betrappen groter maakt. Het liefst zijn ze in zo’n 30 seconden klaar. Heeft een inbreker langer dan een paar minuten nodig dan staakt hij vaak zijn poging. Inbraakpreventie is dan ook vooral maatregelen nemen om het de inbrekers zo lastig mogelijk te maken. De kans op woninginbraak daalt met 90 procent als een huis voorzien is van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Veel gebruikte inbraakmethodes

Volgens de politie gebruiken inbrekers meestal een van deze methoden:

  • Intrappen van ramen of deuren, al is dat vaak een te lawaaierige en omslachtige methode.
  • Hengelen via de brievenbus. Lukt als de deur niet op het nachtslot zit.
  • Gebruik maken van slechte deursloten door het afbreken of uittrekken van de cilinder.
  • Gaatjes boren om ramen of deuren te openen.
  • Flipperen met (bank)pasjes, ofwel een pasje tussen de deur en het kozijn op en neer halen om zo het slot te kunnen openen.
  • Babbeltruc. Ze doen zich voor als meteropnemer, collectant of zijn zielig en proberen zo binnen te komen voor bijvoorbeeld een glaasje water of toiletbezoek.
  • Insluipen via openstaande ramen of deuren.

Meer aandachtspunten

Je vakantiefoto’s delen via Facebook, Instagram en Twitter. Leuk voor je familie, vrienden en bekenden. En voor inbrekers, die vaak verrassend eenvoudig je huisadres kunnen achterhalen en weten dat je voorlopig nog niet thuis bent.
Ingepakte caravans of campers voor de deur of op de oprijlaan. Inbrekers hoeven alleen maar te wachten op het moment dat deze weer weg zijn. De kans is dan immers groot dat de eigenaar op vakantie is.

Wat kun je doen?

Draai als je weggaat altijd de deur op slot. Ook als je maar even weg bent. Hengelen of het gebruik van een pasje is razendsnel gepiept.
Haal sleutels uit de sloten van deuren en ramen en leg ze niet buiten onder de plant of andere voor dieven heel bekende geheime plaats.
Beveilig de ramen en deuren met hang- en sluitwerk dat is goedgekeurd met het politiekeurmerk.
Laat een alarmsysteem aanleggen, eventueel met camerabewaking. 
Veel alarmsystemen  en elektronische sloten worden bediend via speciale apps op de mobiele telefoon. Ook zijn er bedrijven die de bewaking van je huis verzorgen.
Rolluiken vormen een vrijwel ondoordringbare barrière.

Kijk bij Bol.com voor een goed inbraaksysteem

Nog meer tips

  • Doe geen adreslabels aan een sleutelbos.
  • Leg waardevolle spullen uit het zicht.
  • Berg waardevolle papieren, sieraden en andere waardevolle spullen op in een kluis.
  • Installeer track&trace software op mobiele apparaten.
  • Laat binnen de lichten aan als je weggaat. Gebruik tijdschakelaars om ze in te stellen.
  • Gebruik buitenverlichting. Bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor.
  • Verwijder ladders, containers of andere hulpmiddelen bij en rond je woning.
  • Zorg ervoor dat iemand je huis in de gaten houdt tijdens je afwezigheid. Laat het er bewoond uitzien! Gebruik je tijdschakelaars laat iemand dan af en toe de tijd veranderen.
  • Gebruik de registratiekaarten van de politie om de gegevens van je waardevolle goederen te noteren en maak foto’s van je kostbaarheden.
  • Bewaar die kostbaarheden in een goede kluis.
  • Sloten of beveiligingsmateriaal kopen via internet is niet altijd betrouwbaar. Je geeft immers je adres op!

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Nog even en dan is het weer zomervakantie! Weet jíj al wat je gaat doen? Ben je van plan met de auto naar Frankrijk te gaan? Of wil je dit keer op de motor richting de Ardennen? Ook kun je de fiets pakken en een lange route door Europa afleggen. Welke plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Een verzekering is namelijk het vangnet als de dingen anders lopen dan je had gehoopt. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je nodig hebt om te genieten van een zorgeloze vakantie.

Lees verder

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder