Zomervakantie in trek: meer Nederlanders gaan op vakantie

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vakantie vanaf Schiphol
We gaan het liefst vliegen of met de auto op vakantie

Vakantie? Ja graag! Deze zomer gaan er aanzienlijk meer Nederlanders op vakantie dan vorig jaar. Volgens het laatste vakantieonderzoek van de ANWB geeft maar liefst 73 procent van alle Nederlanders aan dat ze deze zomer op reis gaan, vergeleken met 65 procent vorig jaar. Binnen Europa zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en België favoriete bestemmingen. 

Ook opvallend: deze zomer worden vijf procent meer intercontinentale reizen gemaakt. 15 procent  viert deze zomervakantie buiten Europa.

Meer mensen boekten dit jaar een zomervakantie. Vooral in de maand mei werd er meer geboekt. Voor een/vijfde van de mensen werd de komende zomervakantie zelfs al in 2023 vastgelegd. Toch zegt ook een derde dat de vakantie te duur is door de gestegen prijzen. Vorig jaar zei 31 procent hierop korter op vakantie te gaan. Vanwege de duurdere vakanties zegt 37 procent dit jaar te kiezen voor een goedkopere bestemming zoals Albanië of Slovenië.Ook extreme temperaturen in Zuid-Europa doen steeds meer mensen kiezen voor een andere bestemming. Vorig jaar koos 10 procent voor een andere, koelere bestemming. Dit jaar zegt bijna 17 procent extreme hitte in het hoogseizoen te mijden door meer in het midden en noorden van Europa te vertoeven. Opvallend, een even grote groep zegt juist Zuid-Europa op te zoeken vanwege de garantie op warm weer.

Lees meer over Slovenië als vakantieland

Duitsland populairst

De autovakantie (19 procent) blijft het populairst. Gevolgd door de strandvakantie (15 procent), kamperen (11 procent) en een stedentrip in het buitenland (9 procent). Bij de populairste landen hebben Frankrijk en Duitsland stuivertje gewisseld. Het verschil is klein, maar Duitsland is dit jaar de populairste buitenlandse bestemming. Buiten Europa gaan Nederlanders graag naar de VS, Nederlandse Antillen, Mexico, Thailand, Turkije, Marokko en Egypte.

Lees meer over Egypte
Reis door de Verenigde Staten


Nederland is de bestemming voor 30 procent van de vakantiegangers. Gelderland, Limburg en Drenthe krijgen de meeste Nederlanders op bezoek. Populaire activiteiten tijdens de vakantie zijn uiteten, naar het strand, winkelen en wandelen door de natuur. Daarnaast is er veel animo voor bezoeken aan kastelen, kerken, musea, attractieparken en dierentuinen.

Alvast je entreebewijs kopen voor musea, attractieparken, dierentuinen en meer... voorkom wachtrijen! Kijk bij Getyourguide en Tiqets voor mooie aanbiedingen van tickets.

Auto favoriete vervoersmiddel

De auto is veruit het favoriete vervoersmiddel (55 procent), gevolgd door het vliegtuig (32 procent) en de trein (7 procent). Duurzaamheid is deze vakantie minder belangrijk. De groep mensen die zegt dat ze ‘gedurende het jaar voldoende duurzame keuzes maakt, op vakantie even niet want dan is het tijd voor ontspanning’ is gestegen van 23 naar 26 procent. De groep mensen die duurzaamheid belangrijk vinden en daar ook voor wil betalen, is geslonken van 17 naar 13 procent.

Voorbereiding voor je autovakantie

Ga je met de auto op vakantie dan is het aan te bevelen goed voorbereid op pad te gaan. Ook een kampeervakantie moet je goed voorbereiden. En natuurlijk zul je ook je huis 'veilig' achter moeten laten.

Wat je kunt doen lees je hier:

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Meer cijfers

  • 50 procent gaat een of twee weken op vakantie
  • 28 procent gaat langer dan twee weken
  • 20 procent heeft al een vakantie voor in het najaar geboekt
  • 37 procent zet iedere maand geld opzij voor de vakantie

Vakantie boeken

Nog geen vakantie geboekt of wil je pas na de zomervakantie weg? Kijk dan eens bij de vele aanbieders op onze 'zoek en boek' pagina's:

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder