Ballonvaart boven het groene Egypte

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ballonvaart bij Luxor, Egypte  ©puuropreis
Ballonvaart bij Luxor, Egypte ©puuropreis

Luxor staat tijdens een vakantie in Egypte hoog op de wensenlijstjes. Uiteraard voor een bezoek aan de wereldberoemde tempels en grafmonumenten, maar ook steeds vaker voor een activiteit die naar verluidt nergens anders in het land wordt aangeboden: een ballonvaart. Puur op reis staat vroeg op voor een tocht boven de groene westoever van de Nijl, met de woestijn als panorama.

Gek eigenlijk: in het kleine Nederland kun je bij wijze van spreken overal voor een recreatief uitje in een mandje onder een heteluchtballon stappen; het bijna 24 keer zo grote Egypte moet het doen met één officiële plek. Het veld ligt op de westelijke oever van de Nijl, tegenover Luxor, dicht in de buurt van de bekende Vallei der Koningen. Maar om er te komen, moet je wel een beetje karakter en geduld hebben.

Om de zonsopkomst vanuit de lucht te kunnen meemaken, heb ik de wekker in mijn hotelkamer in Luxor op 04:00 uur gezet. Twintig minuten later word ik opgepikt door de chauffeur van een minibusje, die me met de andere leden van het reisgezelschap naar een veerbootje langs de Nijloever brengt. Daar worden we met koffie onthaald in afwachting van onze medevliegers, die zich ook voor een ballonvaart hebben ingeschreven. Menigeen doodt de tijd met het aanbreken van het lunchpakket, dat in ons hotel zo netjes is samengesteld.

Karavaan van minibusjes

Na de oversteek persen we ons in een nieuwe wagen. Het is inmiddels 05:47 uur als we van de toeristische politie toestemming krijgen om naar het ballonveld te gaan. Een karavaan van minibusjes trekt in het donker de woestijn in, want honderden andere luchtreizigers hebben deze onrustige zaterdag uitgekozen voor een ballonvaart boven dit deel van Egypte. Als we na een kleine twintig minuten op het vliegveldje zijn aangekomen, is het opnieuw wachten.
De wind is namelijk dermate dat vliegen voorlopig niet veilig genoeg wordt gevonden. Het is inmiddels al behoorlijk licht; de zonsopkomst vanuit een ballonmandje meemaken is niet meer aan de orde. En zo begint het dralen op het kale terrein, waar zo’n twintig ballonnen op de grond liggen uitgespreid, in afwachting van hete lucht. De kwartieren rijgen zich aaneen: kinderen doen spelletjes, de oudere reizigers hebben vooral oog voor bomen en vlaggen om te ontdekken of de situatie in hun voordeel verandert.

Brullende branders en ventilatoren

Als rond 09:00 uur vanuit het luchthavenkantoortje als ‘sein veilig’ een toeter in werking wordt gezet, spoeden de toeristen zich als kinderen zo blij naar hun vaartuigen, die zich inmiddels dankzij brullende branders en ventilatoren tot ballons aan het verheffen zijn. Het instappen in de grote mand, er kunnen tot wel 28 mensen in zo’n mammoetding, is ondanks een mobiel opstapje even een ding. Het grondpersoneel dirigeert opgewonden, want de gewichtsverdeling moet zodanig zijn dat onze piloot Ahmed Abboud van Sindbad Balloons zijn zoveelste vlieguur veilig moet kunnen afwerken.

ballon_vlucht
ballon_veld
ballon_terras
ballon_start
ballon_solo
ballon_landing
ballon_egypte
ballon_daken
ballon_bergen
1/9 
start stop bwd fwd

En dan… voor we het goed en wel in de gaten hebben, hebben de medewerkers op de grond de touwen losgelaten en vliegen we… En om ons heen hebben nog zo’n twintig kleurrijke ballonnen feitelijk in een mum van tijd het luchtruim gekozen, ik waan me op het Ballonfiësta Barneveld. Maar we hangen honderden meters boven Egypte en zien links Luxor en de Nijl, rechts de kale heuvels van de woestijn en direct onder ons een kilometers brede groene strook, vruchtbaar dankzij de nabijgelegen rivier.

Soms kun je de mensen op de grond horen...

We varen/vliegen/drijven/hangen uiteindelijk een klein halfuur boven de westelijke oever. We mogen volgens kapitein Abboud tijdens deze ballonvaart de rivier niet over om bijvoorbeeld van boven de tempels van Luxor te zien en te fotograferen. Jammer, maar dit kijkje van bovenaf blijft hoe dan ook hoogst interessant. Rommelige binnenplaatsen worden afgewisseld met bijzondere dakterrassen; de stenige woestijn vormt een schril contrast met de vruchtbare velden op de Nijloever. Maar bovenal: je ziet vanuit een mandje dat langzaam door de lucht trekt mensen in hun dagelijkse bezigheden. Ze koken, geven paarden eten, schoffelen in de tuin, zwaaien lief naar de overvliegende toeristen. Soms kunnen we ze zelfs horen, als Ahmed Abboud laag over de bebouwing besluit te vliegen.

Fascinerende luchtdoop bij Luxor

Als de ballonvaart bijna voorbij is, zoekt de piloot een geschikte landingsplek. Dat moment leidt beneden tot bijzondere activiteiten. Het grondpersoneel, zeker zo’n tien personen per ballonequipe, rent als razenden naar de plek waar wordt gedacht dat het vaartuig de grond zal raken. Als die inschatting niet helemaal juist blijkt te zijn, of een windvlaag de ballon een iets andere kant op duwt, moeten de lopers in ons geval hun tocht tussen olijfbomen afbreken om snel honderden meters verderop bij de akker te komen die Ahmed Abboud voor de landing heeft uitgezocht. Maar ze zijn prachtig op tijd om de teruggekeerde ballon in bedwang te houden, zonder dat de mand met inzittenden omkiepert. En dan zit de fascinerende luchtdoop bij Luxor erop. Eigenlijk net zo plotseling als ‘ie was begonnen…

Meer lezen over Egypte? Lees dan onze reportage over een Nijlcruise tussen Luxor en Aswan

Plus: Genieten in een spa in Hurghada

Boek een activiteit in Egypte bij Get your guide Activiteiten

Ook op vakantie naar Egypte? Ontdek het aanbod van Corendon

Ga naar Bol.com voor al je reisbenodigdheden

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder