Egyptisch Museum Caïro gaat samenwerken met Europese musea
Om een groots vernieuwingsplan te realiseren heeft het wereldberoemde Egyptisch Museum in Caïro de samenwerking gezocht met vijf grote Europese musea met Egyptische collecties. Een van die musea is het Leidse Rijksmuseum van Oudheden. Doel van de samenwerking is om de expertise te bundelen en een masterplan te ontwerpen voor de transformatie van gebouw, tentoonstellingen, publieksaanbod, collectiebeheer en onderzoek van het Egyptisch Museum.
Met dit plan wil het Egyptisch Museum zich op de kaart zetten als modern (inter)nationaal centrum voor educatie, wetenschap en vermaak. Vooruitlopend op de realisatie van het masterplan vernieuwen de partners in 2019-2020 alvast vier grote museumzalen. Deze kosten van deze eerste fase van het project, zo'n 3,1 miljoen euro, worden gefinancierd door de Europese Unie.
Egyptische oudheden
Meer dan 100 jaar geleden werd het Egyptisch Museum Caïro opgericht als een van de eerste speciaal gebouwde musea buiten Europa. Het herbergt de omvangrijkste en belangrijkste collectie Egyptische oudheden ter wereld. In het verleden heeft het museum weinig investeringen kunnen doen. Het gebouw en de presentaties zijn inmiddels verouderd, de mogelijkheden voor tentoonstellingen en onderzoek kunnen niet optimaal worden benut.
Om hier verandering in te brengen zoeken het Egyptische Ministerie van Oudheden en het museum nu de samenwerking met het Museo Egizio (Turijn), het Louvre (Parijs), het British Museum (Londen), het Ägyptisches Museum und Papyrussammlung (Berlijn), het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden), het BBR - Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung, het IFAO – Institut Français d’Archéologie Orientale (Caïro) en het ICA – Istituto Centrale per l’Archeologia (Rome).
De partners assisteren bij het opzetten van nieuwe tentoonstellingszalen en het uitwerken van een gedetailleerd, strategisch en duurzaam masterplan voor de toekomst. De focus ligt op collectiebeheer en behoud, publiek, onderzoek en publicatie, programmering en communicatie, management, het genereren van inkomsten en faciliteitenbeheer. De Egyptische en Europese partners hopen dat zij hiermee op de lange termijn ook bijdragen aan een transformatie van totale Egyptische museumlandschap.
Doel van de samenwerking
Het Egyptisch Museum Caïro wil zich met de vernieuwingen laten zien als instelling van wereldklasse en opnieuw aantrekkelijk worden voor het grote publiek, van toeristen tot lokale bevolking, scholieren en wetenschappers. De identiteit als een van de belangrijkste musea ter wereld, met een buitengewoon rijke collectie en geschiedenis staat voorop. De gemeenschappelijke geschiedenis van de verschillende bevolkingsgroepen in Egypte komen in het nieuwe Egyptisch Museum ook nadrukkelijk aan bod. Uiteindelijk legt dit project de basis voor een aanvraag bij de UNESCO voor erkenning van het Egyptisch Museum Caïro als werelderfgoed.