Reisprikkels: een blog van Madeleine van de Wouw. Hierin beschrijf ik dingen die me opvielen op reis, of thuis. In Reisprikels neem ik je mee op reis. Geef ik mijn mening. Deel ik mijn gedachten.
Deel gerust jouw mening of gedachten met mij!
Onlangs ontvingen we een persbericht van Goboony dat juist onder jongeren het steeds populairder wordt om als ‘ANWB-koppel’ te reizen. Ook meldde het bericht dat steeds meer millennials de camper hebben ontdekt of gaan ontdekken als een perfecte manier om vakantie te vieren. Wel… welkom in onze wereld.
Ik ben een mens van logica. Zeg me dat ik binnen moet blijven omdat er een gifwolk boven mijn achtertuin hangt en ik doe het. Zeg me dat ik binnen moet blijven omdat er op 5000 kilometer afstand een gifwolk hangt en ik onderzoek of dat logisch is. Ik neem geen risico’s, maar wil graag weten hoe, wat en waarom. Zo ook met de coronamaatregelen. En het beleid in Nederland. Ik zeg vaak ‘het is wat het is’, maar nu krijg ik dat niet meer over mijn lippen. Voor mij is de logica zoek.
In een wereld, lang, lang geleden waren er mensen die relatief vrij waren om te doen wat ze wilden. Hadden ze zin in een museumbezoek dan stapten ze in de auto, de trein of op de fiets en gingen op pad. Een hapje eten met of zonder vrienden? Gezellig. Vanavond om 7 uur okay? En vakanties werden gepland lang vooraf, of last minute. Waarbij vooral werd gekeken naar ‘waar willen we heen’ en wat is ons budget. Klinkt als een sprookje toch?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken mag dan wel heel veel bestemmingen in Europa op ‘geel’ zetten, voor veel landen is Nederland echter nog ‘oranje’. De cijfers die het European Centre for Disease Control (ECDC) hanteert voor het bepalen van de kleuren zijn zo’n twee weken oud. Nederland doet het steeds beter, maar wanneer kleuren we weer geel? Of misschien wel groen?
Ik kan er ondertussen een boek over schrijven, maatregelen die worden genomen en die ik absoluut niet snap. Omdat ze in mijn ogen onlogisch zijn, of niet gestoeld op enige wetenschappelijke onderbouwing. Ben ik de enige?
O, wat hebben we een jaar achter de rug. Corona. COVID-19 (en 20, 21) En we zijn er nog niet. Vakantie lijkt nog steeds onmogelijk. Ik ga het niet meer hebben over de rariteiten en sommige onlogische besluiten van ons nu demissionair kabinet. Al is de verleiding wel heel erg groot. Geloof me, ik ben zeker niet tegen maatregelen, maar ze moeten logisch zijn.
Er is al zoveel geschreven en gezegd over Corona. We zijn nu een jaar verder en zitten eigenlijk nog verder in de ellende dan vorig jaar februari/maart. Een zware lockdown, reisbeperkingen en avondklok zijn maatregelen waarmee de overheid de uitbraak denkt te kunnen beteugelen.
Al lijkt het er in Nederland soms wel op dat mensen vergeten zijn dat er corona is, de cijfers liegen er niet om. Reden voor de regering om de coronamaatregelen weer aan te scherpen. Of je het inderdaad scherp genoeg vindt mag je zelf bepalen. Ik denk dat er soms accenten op verkeerde plekken gelegd worden...
Heel voorzichtig krabbelt de reisbranche weer wat overeind. Leek een paar weken geleden een vakantie nog een ver-van-mijn-bed show en moesten we er eigenlijk niet aan denken om te gaan reizen, nu gaan grenzen weer open en komt de gedachte aan een vakantie toch weer bovendrijven. En dat allemaal met het nieuwe normaal. Waar ik de kriebels van krijg. Van die uitdrukking wel te verstaan.
Wereldwijd heeft de COVID-19 pandemie een enorme impact. Miljoenen mensen zijn besmet en de enige remedie om het een beetje in te dammen is zoveel mogelijk thuisblijven. In alle landen van de wereld zijn daarvoor maatregelen genomen die effectief blijken. De gevolgen van die lockdowns zijn echter een ramp voor de economie. Ook de reisbranche is hard geraakt, want toerisme, reizen en vakanties zijn voorlopig van de baan. Om dat thuisblijven een beetje draaglijker te maken zijn er heel veel initiatieven van ‘virtueel reizen’ ontwikkeld zodat je nog een beetje virtueel kunt genieten. Maar ik stel nog een ander virtueel genieten voor.
Emirates is een van de eerste airlines die passagiers gaat testen op Covid-19 voordat ze aan boord van het vliegtuig stappen. De snelle bloedtest geeft al tien minuten resultaat. Je zou denken: dan stap je verder gerust aan boord en hoef je tussen al die ‘gezonde’ passagiers geen rekening meer te houden met fysieke afstand, of physical distancin. Wat ik overigens een betere term vind dan social distancing. Dat blijkt toch niet zo te zijn. En hoewel ik helemaal voor een sneltest ben, heb ik persoonlijk wel een probleem.
Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.
Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.
Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.
Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.
Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.