Reisprikkels: een blog van Madeleine van de Wouw. Hierin beschrijf ik dingen die me opvielen op reis, of thuis. In Reisprikels neem ik je mee op reis. Geef ik mijn mening. Deel ik mijn gedachten.
Deel gerust jouw mening of gedachten met mij!
Deze week las ik een artikel waarin in de eerste zin werd gesproken over de ‘reizende senior’. Mijn eerste gedachte was dat het artikel ging over 70-jarigen die steeds vaker op pad gaan, maar toen ik verder las bleek het te gaan om actieve 50Plussers. Pardon? Senior? De 50- en 60Plussers van nu staan volop in het leven, de meeste werken nog en combineren een actief leven met reizen. Dat is toch echt een andere groep dan de 70Plusser die met pensioen is en graag op pad gaat.
Onder 50Plussers, en ook onder jongeren trouwens, zijn best wat mensen die alleen reizen/op vakantie gaan, om welke reden dan ook. En iedereen weet wel dat je als solo-reiziger heel vaak een toeslag moet betalen voor een éénpersoonskamer in een hotel of cabine op een cruiseschip, maar deze week kwam ik een ‘aanbieding’ tegen die echt alles sloeg.
De auto als melkkoe, de camper als melkkoe. Als het aan het (demissionaire) kabinet ligt dan gaan auto- en camperbezitters de komende tijd fors meer betalen voor brandstof. Daarnaast wordt er al weer gesproken over invoering in 2030 van de kilometerheffing, ook voor kilometers die in het buitenland gereden worden. Dan zou wel de wegenbelasting worden afgeschaft. Voor de camperbezitters komt daar in 2026 echter een extra kostenpost bij: het afschaffen van het kwarttarief voor de motorrijtuigenbelasting.
Onlangs ontvingen we een persbericht van Goboony dat juist onder jongeren het steeds populairder wordt om als ‘ANWB-koppel’ te reizen. Ook meldde het bericht dat steeds meer millennials de camper hebben ontdekt of gaan ontdekken als een perfecte manier om vakantie te vieren. Wel… welkom in onze wereld.
In een wereld, lang, lang geleden waren er mensen die relatief vrij waren om te doen wat ze wilden. Hadden ze zin in een museumbezoek dan stapten ze in de auto, de trein of op de fiets en gingen op pad. Een hapje eten met of zonder vrienden? Gezellig. Vanavond om 7 uur okay? En vakanties werden gepland lang vooraf, of last minute. Waarbij vooral werd gekeken naar ‘waar willen we heen’ en wat is ons budget. Klinkt als een sprookje toch?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken mag dan wel heel veel bestemmingen in Europa op ‘geel’ zetten, voor veel landen is Nederland echter nog ‘oranje’. De cijfers die het European Centre for Disease Control (ECDC) hanteert voor het bepalen van de kleuren zijn zo’n twee weken oud. Nederland doet het steeds beter, maar wanneer kleuren we weer geel? Of misschien wel groen?
Ik kan er ondertussen een boek over schrijven, maatregelen die worden genomen en die ik absoluut niet snap. Omdat ze in mijn ogen onlogisch zijn, of niet gestoeld op enige wetenschappelijke onderbouwing. Ben ik de enige?
O, wat hebben we een jaar achter de rug. Corona. COVID-19 (en 20, 21) En we zijn er nog niet. Vakantie lijkt nog steeds onmogelijk. Ik ga het niet meer hebben over de rariteiten en sommige onlogische besluiten van ons nu demissionair kabinet. Al is de verleiding wel heel erg groot. Geloof me, ik ben zeker niet tegen maatregelen, maar ze moeten logisch zijn.
Er is al zoveel geschreven en gezegd over Corona. We zijn nu een jaar verder en zitten eigenlijk nog verder in de ellende dan vorig jaar februari/maart. Een zware lockdown, reisbeperkingen en avondklok zijn maatregelen waarmee de overheid de uitbraak denkt te kunnen beteugelen.
Al lijkt het er in Nederland soms wel op dat mensen vergeten zijn dat er corona is, de cijfers liegen er niet om. Reden voor de regering om de coronamaatregelen weer aan te scherpen. Of je het inderdaad scherp genoeg vindt mag je zelf bepalen. Ik denk dat er soms accenten op verkeerde plekken gelegd worden...
Heel voorzichtig krabbelt de reisbranche weer wat overeind. Leek een paar weken geleden een vakantie nog een ver-van-mijn-bed show en moesten we er eigenlijk niet aan denken om te gaan reizen, nu gaan grenzen weer open en komt de gedachte aan een vakantie toch weer bovendrijven. En dat allemaal met het nieuwe normaal. Waar ik de kriebels van krijg. Van die uitdrukking wel te verstaan.
Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.
Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.
Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.
De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.
Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.
Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?