Wat snap ik niet van de Nederlandse coronamaatregelen?

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Wat snap ik niet? Natuur
Lekker wandelen in de natuur ©MvdW

Ik kan er ondertussen een boek over schrijven, maatregelen die worden genomen en die ik absoluut niet snap. Omdat ze in mijn ogen onlogisch zijn, of niet gestoeld op enige wetenschappelijke onderbouwing. Ben ik de enige?

Om maar te beginnen bij het begin: ja. Er is absoluut een coronapandemie. Al wordt die pandemie zo langzamerhand endemisch. In heel veel landen (helaas niet overal) dalen de coronacijfers. Dit komt doordat bijvoorbeeld:

  • steeds meer mensen gevaccineerd worden;
  • de cijfers van vorig jaar laten zien dat er sowieso dalingen zijn in de zomermaanden;
  • heel veel mensen al corona hebben gehad.

Wat snap ik niet van de maatregelen die in Nederland genomen worden?

Je mag wel massaal naar de supermarkt, maar niet naar een museum, film of theater terwijl daar vorig jaar ingrijpende maatregelen zijn genomen om het veilig te maken. En bewezen is dat het veilig was! En de uitspraak ‘je HOEFT niet naar het theater, je kunt ook een DVD-opzetten van minister De Jonge vind ik ontzettend badinerend. En ik snap niet dat deze minister in ‘songfestivalschoenen’ het songfestival heeft bijgewoond. Hij HOEFT niet naar Ahoy. Hij had het ook, net als (bijna) iedereen gewoon op tv kunnen zien.

De scholen gaan weer open zonder beperkingen, maar de docenten zijn nog (lang) niet gevaccineerd.

De vaccinaties waren door demissionair minister De Jonge ‘de uitweg naar normaal’. Maar het blijkt in de praktijk niet uit te maken of je gevaccineerd bent want de testmaatschappij wordt opgetuigd.

De vaccinaties gebeuren in een merkwaardige volgorde waarbij de keuze voor een bepaald vaccin aan mensen wordt onthouden. Voor het gemak wordt zo ongeveer de hele  voorraad AstraZeneca aan mensen tussen de 60 en 65 jaar voorgeschreven. Het blijkt dat in die groep bij vrouwen toch ook bijwerkingen voorkomen en afgezien daarvan, meer dan de helft zich wel wil laten vaccineren, maar dan met een ander vaccin. Wie denkt de minister van Volksgezondheid wel dat hij is door die groep te kleineren en te zeggen dat ze dan aan het eind van het jaar maar moeten zien of er nog vaccin beschikbaar is. Ik snap dat niet.

Het gele vaccinatieboekje, internationaal erkend, blijkt ineens door dezelfde minister afgeschreven te worden en hij geeft zelfs de instructie aan de GGD om de coronavaccinatie niet meer bij te schrijven. Want er moet een app komen. Wat weer lastig wordt omdat zo ongeveer een miljoen vaccinaties niet zijn geregistreerd door RIVM.

Je ‘mag’ weer twee bezoekers thuis ontvangen. Maar massale bijeenkomsten van voetbalsupporters ‘die je toch niet tegenhouden kan’ zijn blijkbaar geen probleem? Wat snap ik niet?

Het is ook echt wel vastgesteld dat het aantal besmettingen buiten heel erg klein is. De door de ministers verwachte grote uitbarstingen naar aanleiding van Koningsdag en andere voetbalfeestjes is uitgebleven. Dus waarom zo ontzettend moeilijk doen over zeer goed te reguleren bijeenkomsten buiten?

Reizen. Het is echt de bedoeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat er zo min mogelijk gereisd wordt. Want waarom blijven landen die ondertussen echt van oranje naar geel kunnen, dan toch oranje? Pleit ik voor ongebreideld reizen? Nee, maar ik denk dat je niet voor anderen kunt bepalen of een buitenlandse reis al dan niet noodzakelijk is. Sommige mensen willen op vakantie, sommige mensen hebben andere redenen om te reizen. Dat mag allebei. Het uniforme ‘over een kam scheren’ van reizigers en de willekeur van de reisadviezen snap ik niet. Reizen zou weer mogelijk moeten worden als je gevaccineerd bent. Maar dat blijkt nog een enorm lange weg te zijn. O, en als je toch wilt boeken omdat vakanties weer beperkt mogen, kijk dan eens hier.

Wat snap ik wel?

Natuurlijk is wat ik niet snap, wat IK niet snap. Je mag het met me eens zijn, of niet. Ik kan me alleen in alle oprechtheid soms verbazen over wat ik krom vind.
Gelukkig zijn er ook heel veel mooie dingen gebeurd het afgelopen jaar. En de verplichte pauzeknop die is ingedrukt, heeft ook rust, inzichten en een sterkere verbondenheid met zich meegebracht. Familie en vrienden zijn belangrijker dan we in ons drukke leventje van 'vroeger' realiseerden. Vrijheid is belangrijk. Vrijheid om te doen, te denken en te kunnen. En reizen? Dat blijkt ook te kunnen in Nederland. Rustig wandelen door de polders, in de natuur. Slenteren door (verlaten) stadjes. Het was allemaal belangrijk het afgelopen jaar en wat duidelijk werd is dat het belangrijk is te genieten van wat je hebt. Dat snap ik absoluut wel.

Reacties  

 
#1 Nathalie 24-05-2021 14:38
Eig...ijk ben ik het hier wel mee eens. Had me nog niet eerder gerealiseerd dat sommige dingen best ...ogisch zijn. Ik heb 1 prik gehad maar weet niet meer of ik toestemming heb gegeven voor registratie. En blijkbaar is het papiertje van de GGD niet voldoende. Dat is best gek.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder