Düsseldorf al wandelend leren kennen

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Düsseldorf aan de Rijn
Düsseldorf met Rheinturm ©webandi_pixabay

Soms moet je het op een bestemming doen met een bliksembezoek. Wandelen met een deskundige gids is dan een goede optie, zo hebben we ervaren in Düsseldorf. In anderhalf uur kwamen de negen eeuwen voorbij, waarin het dorp aan het riviertje de Düssel transformeerde tot een moderne stad aan de Rijn met 600.000 inwoners.

Ons internationale groepje is volgens afspraak om klokslag drie uur bij de Sint-Lambertuskerk, naar alle waarschijnlijkheid het oudste gebouw hier. Binnen krijgen we de eerste uitleg over het ontstaan van Düsseldorf, vandaag de dag de hoofdstad van de Duitse deelstaat Rijnland-Westfalen. Het blijkt een geschiedenis van twisten, veroveringen en niet te vergeten branden. Zo heeft ‘onze’ Lambertuskerk een gedraaide torenspits als gevolg van zo’n vuurzee, dit keer in 1815. Bij de herbouw werd twee eeuwen geleden vers, vochtig hout gebruikt, dat in de loop der tijd ging werken en kromtrok. Tijdens het herstel van alle schade na de Tweede Wereldoorlog werd de toren naar de wens van de inwoners opzettelijk gedraaid. En sindsdien heeft Düsseldorf een scheve toren, zo luidt een plaatselijk gezegde.

Dieper de Altstadt in

Beeldengroep ©puuropreisEenmaal buiten trekken we verder de Altstadt in, het oude stadsdeel langs de Rijn met het karakteristieke Rathaus, de Marktplatz, de overgebleven toren van het kasteel, het eeuwenoude tolhuis dat zich nu als restaurant manifesteert en nog veel meer. Wij worden vooral getroffen door de buitenkunst. Her en der zijn op abri’s en andere kleinere publieke gebouwen mensfiguren neergezet, wat dit wijkdeel een extra speels karakter geeft. Net als de Radschlägerbrunnen op de Burgplatz, met daarop het symbool van Düsseldorf: kinderen die een radslag maken.

De Radschläger is een van de populairste souvenirs van de stad en terug te vinden op bijvoorbeeld ansichtkaarten, medailles, sleutelhangers en snoep. De oorsprong van dit fenomeen is niet eenduidig, begrijpen we van onze gids. De bekendste uitleg gaat terug naar 1288 toen Düsseldorf stadsrechten verwierf na de Slag bij Worringen. De vreugde onder de inwoners was dermate groot dat ze radslagen door de straten maakten. Vele eeuwen later deden jongeren deze zwierige bewegingen vooral op de Königsallee na om daarna aan voorbijgangers ‘eene Penning’ (zeg maar een cent) te vragen. Tijdens onze wandeling waren er helaas geen radslagmakers te bekennen…

Langste bar van de wereld

In het spoor van onze gids bereiken we een ander deel van de Altstadt, waar de horeca floreert. Zo zet de Bolkerstraße, een van de oudste straten van de stad, zich bijvoorbeeld op de kaart als ‘langste bar van de wereld’. Over een lengte van niet meer dan 300 meter vind je meer dan 50 bars, pubs en restaurants waarvan sommige het hele jaar door een buitenterras hebben. Maar dat is nog niet alles: de hele oude binnenstad heeft - verspreid over nauwelijks een halve vierkante kilometer - een kleine 300 eet- en drinkgelegenheden… Niet voor niets is Düsseldorf voor Nederlanders en Belgen een favoriete net-over-de-grensbestemming voor een weekendje weg of midweek, waarbij de laatste maand van het jaar een internationale topper is vanwege de vele kerstmarkten.

Oscar voor architectuur

Modern gebouw in Düsseldorf ©puuropreisMaar voordat ook wij ons aan een Altbier wagen, laten we onze gids nog even vertellen over een eigentijds aspect van de stad: de architectuur. Vooral langs en rondom de imposante Königsallee schreeuwen hoge bouwsels van staal, glas en beton om aandacht. Onze blik gaat in dit geval even naar het zuiden; over de Rheinpromenade, de rechter-Rijnoever die als wandel- en relaxgebied is ingericht. Begonnen we onze wandeling in het oudste gebouw van de stad, honderden meters verderop staat met de Rheinturm uit 1981 het hoogste gebouw van Düsseldorf. De toren van 240 meter hoog is niet alleen een zendmast, maar ook een toeristentrekker vanwege het panoramadek en het ronddraaiende restaurant.

Maar de echte bouwkundige klapper staat er vlak naast. De Stadttor is 84 meter hoog en heeft een atrium van 15 verdiepingen en dubbele gevels, die natuurlijke ventilatie mogelijk maken. De wolkenkrabber is ontworpen door het plaatselijke architectenbureau Petzinka, Overdiek und Partner en werd in 1998 onderscheiden met de Mies van der Rohe Award, zeg maar de Oscar voor architectuur. En Düsseldorf heeft meer van deze prijswinnende architectuur…

Klein Japan of Little Tokyo

Little Tokyo in Düsseldorf ©puuropreisAls we de gids dank hebben gezegd - de 21 euro per persoon voor deze rondleiding was goed besteed geld – worden we richting het treinstation met nog een bijzonderheid van Düsseldorf geconfronteerd. Met name langs de Immermannstrasse en Klosterstrasse waan je je in Japan, of je het land nu daadwerkelijk hebt bezocht of er alleen iets van hebt gezien op televisie. Restaurants, bars, bakkerijen, boekwinkels, hotels, supermarkten: alles ademt het Verre Oosten. In dit Little Tokyo, zelden is een naam van een wijk zo treffend gekozen, is een heuse Japanse samenleving ontstaan, bijvoorbeeld met een Japanse school. Naar verluidt is Düsseldorf de enige Europese stad met een dergelijke buitenlandse gemeenschap. Dus wie naast Altbier ook saké wil drinken, kan dat hier op loopafstand van elkaar doen.

Vermoeid doch voldaan landen we uiteindelijk na een korte rit met de S-Bahn in onze hotelkamer in Neuss, op de andere oever van de Rijn, waar de prijzen vaak lager liggen dan in de stad zelf. Wellicht kiezen we de volgende keer opnieuw voor deze opzet, per slot van rekening kan de auto gratis bij de hotelaccommodatie worden gestald. Want dat er een volgende keer komt, is zeker. Op het wensenlijstje staat onder meer Museum K20 aan de Grabbeplatz met meesterwerken van onder anderen Picasso, Kandinsky, Matisse, Mondriaan en Pollock. En als we tijd over hebben pakken we de Rheinturm, de Stadttor en een van de shopping malls in dit winkelwalhalla ook mee.

Meer lezen over Duitsland? Kijk dan hier!

Boek een activiteit in Düsseldorf bij Get your guide Activiteiten

Pak eens de trein naar Düsseldorf

Vind je ideale hotel in Düsseldorf bij Booking.com

 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder