Düsseldorf al wandelend leren kennen

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Düsseldorf aan de Rijn
Düsseldorf met Rheinturm ©webandi_pixabay

Soms moet je het op een bestemming doen met een bliksembezoek. Wandelen met een deskundige gids is dan een goede optie, zo hebben we ervaren in Düsseldorf. In anderhalf uur kwamen de negen eeuwen voorbij, waarin het dorp aan het riviertje de Düssel transformeerde tot een moderne stad aan de Rijn met 600.000 inwoners.

Ons internationale groepje is volgens afspraak om klokslag drie uur bij de Sint-Lambertuskerk, naar alle waarschijnlijkheid het oudste gebouw hier. Binnen krijgen we de eerste uitleg over het ontstaan van Düsseldorf, vandaag de dag de hoofdstad van de Duitse deelstaat Rijnland-Westfalen. Het blijkt een geschiedenis van twisten, veroveringen en niet te vergeten branden. Zo heeft ‘onze’ Lambertuskerk een gedraaide torenspits als gevolg van zo’n vuurzee, dit keer in 1815. Bij de herbouw werd twee eeuwen geleden vers, vochtig hout gebruikt, dat in de loop der tijd ging werken en kromtrok. Tijdens het herstel van alle schade na de Tweede Wereldoorlog werd de toren naar de wens van de inwoners opzettelijk gedraaid. En sindsdien heeft Düsseldorf een scheve toren, zo luidt een plaatselijk gezegde.

Dieper de Altstadt in

Beeldengroep ©puuropreisEenmaal buiten trekken we verder de Altstadt in, het oude stadsdeel langs de Rijn met het karakteristieke Rathaus, de Marktplatz, de overgebleven toren van het kasteel, het eeuwenoude tolhuis dat zich nu als restaurant manifesteert en nog veel meer. Wij worden vooral getroffen door de buitenkunst. Her en der zijn op abri’s en andere kleinere publieke gebouwen mensfiguren neergezet, wat dit wijkdeel een extra speels karakter geeft. Net als de Radschlägerbrunnen op de Burgplatz, met daarop het symbool van Düsseldorf: kinderen die een radslag maken.

De Radschläger is een van de populairste souvenirs van de stad en terug te vinden op bijvoorbeeld ansichtkaarten, medailles, sleutelhangers en snoep. De oorsprong van dit fenomeen is niet eenduidig, begrijpen we van onze gids. De bekendste uitleg gaat terug naar 1288 toen Düsseldorf stadsrechten verwierf na de Slag bij Worringen. De vreugde onder de inwoners was dermate groot dat ze radslagen door de straten maakten. Vele eeuwen later deden jongeren deze zwierige bewegingen vooral op de Königsallee na om daarna aan voorbijgangers ‘eene Penning’ (zeg maar een cent) te vragen. Tijdens onze wandeling waren er helaas geen radslagmakers te bekennen…

Langste bar van de wereld

In het spoor van onze gids bereiken we een ander deel van de Altstadt, waar de horeca floreert. Zo zet de Bolkerstraße, een van de oudste straten van de stad, zich bijvoorbeeld op de kaart als ‘langste bar van de wereld’. Over een lengte van niet meer dan 300 meter vind je meer dan 50 bars, pubs en restaurants waarvan sommige het hele jaar door een buitenterras hebben. Maar dat is nog niet alles: de hele oude binnenstad heeft - verspreid over nauwelijks een halve vierkante kilometer - een kleine 300 eet- en drinkgelegenheden… Niet voor niets is Düsseldorf voor Nederlanders en Belgen een favoriete net-over-de-grensbestemming voor een weekendje weg of midweek, waarbij de laatste maand van het jaar een internationale topper is vanwege de vele kerstmarkten.

Oscar voor architectuur

Modern gebouw in Düsseldorf ©puuropreisMaar voordat ook wij ons aan een Altbier wagen, laten we onze gids nog even vertellen over een eigentijds aspect van de stad: de architectuur. Vooral langs en rondom de imposante Königsallee schreeuwen hoge bouwsels van staal, glas en beton om aandacht. Onze blik gaat in dit geval even naar het zuiden; over de Rheinpromenade, de rechter-Rijnoever die als wandel- en relaxgebied is ingericht. Begonnen we onze wandeling in het oudste gebouw van de stad, honderden meters verderop staat met de Rheinturm uit 1981 het hoogste gebouw van Düsseldorf. De toren van 240 meter hoog is niet alleen een zendmast, maar ook een toeristentrekker vanwege het panoramadek en het ronddraaiende restaurant.

Maar de echte bouwkundige klapper staat er vlak naast. De Stadttor is 84 meter hoog en heeft een atrium van 15 verdiepingen en dubbele gevels, die natuurlijke ventilatie mogelijk maken. De wolkenkrabber is ontworpen door het plaatselijke architectenbureau Petzinka, Overdiek und Partner en werd in 1998 onderscheiden met de Mies van der Rohe Award, zeg maar de Oscar voor architectuur. En Düsseldorf heeft meer van deze prijswinnende architectuur…

Klein Japan of Little Tokyo

Little Tokyo in Düsseldorf ©puuropreisAls we de gids dank hebben gezegd - de 21 euro per persoon voor deze rondleiding was goed besteed geld – worden we richting het treinstation met nog een bijzonderheid van Düsseldorf geconfronteerd. Met name langs de Immermannstrasse en Klosterstrasse waan je je in Japan, of je het land nu daadwerkelijk hebt bezocht of er alleen iets van hebt gezien op televisie. Restaurants, bars, bakkerijen, boekwinkels, hotels, supermarkten: alles ademt het Verre Oosten. In dit Little Tokyo, zelden is een naam van een wijk zo treffend gekozen, is een heuse Japanse samenleving ontstaan, bijvoorbeeld met een Japanse school. Naar verluidt is Düsseldorf de enige Europese stad met een dergelijke buitenlandse gemeenschap. Dus wie naast Altbier ook saké wil drinken, kan dat hier op loopafstand van elkaar doen.

Vermoeid doch voldaan landen we uiteindelijk na een korte rit met de S-Bahn in onze hotelkamer in Neuss, op de andere oever van de Rijn, waar de prijzen vaak lager liggen dan in de stad zelf. Wellicht kiezen we de volgende keer opnieuw voor deze opzet, per slot van rekening kan de auto gratis bij de hotelaccommodatie worden gestald. Want dat er een volgende keer komt, is zeker. Op het wensenlijstje staat onder meer Museum K20 aan de Grabbeplatz met meesterwerken van onder anderen Picasso, Kandinsky, Matisse, Mondriaan en Pollock. En als we tijd over hebben pakken we de Rheinturm, de Stadttor en een van de shopping malls in dit winkelwalhalla ook mee.

Meer lezen over Duitsland? Kijk dan hier!

Boek een activiteit in Düsseldorf bij Get your guide Activiteiten

Pak eens de trein naar Düsseldorf

Vind je ideale hotel in Düsseldorf bij Booking.com

 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder