Düsseldorf al wandelend leren kennen

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Düsseldorf aan de Rijn
Düsseldorf met Rheinturm ©webandi_pixabay

Soms moet je het op een bestemming doen met een bliksembezoek. Wandelen met een deskundige gids is dan een goede optie, zo hebben we ervaren in Düsseldorf. In anderhalf uur kwamen de negen eeuwen voorbij, waarin het dorp aan het riviertje de Düssel transformeerde tot een moderne stad aan de Rijn met 600.000 inwoners.

Ons internationale groepje is volgens afspraak om klokslag drie uur bij de Sint-Lambertuskerk, naar alle waarschijnlijkheid het oudste gebouw hier. Binnen krijgen we de eerste uitleg over het ontstaan van Düsseldorf, vandaag de dag de hoofdstad van de Duitse deelstaat Rijnland-Westfalen. Het blijkt een geschiedenis van twisten, veroveringen en niet te vergeten branden. Zo heeft ‘onze’ Lambertuskerk een gedraaide torenspits als gevolg van zo’n vuurzee, dit keer in 1815. Bij de herbouw werd twee eeuwen geleden vers, vochtig hout gebruikt, dat in de loop der tijd ging werken en kromtrok. Tijdens het herstel van alle schade na de Tweede Wereldoorlog werd de toren naar de wens van de inwoners opzettelijk gedraaid. En sindsdien heeft Düsseldorf een scheve toren, zo luidt een plaatselijk gezegde.

Dieper de Altstadt in

Beeldengroep ©puuropreisEenmaal buiten trekken we verder de Altstadt in, het oude stadsdeel langs de Rijn met het karakteristieke Rathaus, de Marktplatz, de overgebleven toren van het kasteel, het eeuwenoude tolhuis dat zich nu als restaurant manifesteert en nog veel meer. Wij worden vooral getroffen door de buitenkunst. Her en der zijn op abri’s en andere kleinere publieke gebouwen mensfiguren neergezet, wat dit wijkdeel een extra speels karakter geeft. Net als de Radschlägerbrunnen op de Burgplatz, met daarop het symbool van Düsseldorf: kinderen die een radslag maken.

De Radschläger is een van de populairste souvenirs van de stad en terug te vinden op bijvoorbeeld ansichtkaarten, medailles, sleutelhangers en snoep. De oorsprong van dit fenomeen is niet eenduidig, begrijpen we van onze gids. De bekendste uitleg gaat terug naar 1288 toen Düsseldorf stadsrechten verwierf na de Slag bij Worringen. De vreugde onder de inwoners was dermate groot dat ze radslagen door de straten maakten. Vele eeuwen later deden jongeren deze zwierige bewegingen vooral op de Königsallee na om daarna aan voorbijgangers ‘eene Penning’ (zeg maar een cent) te vragen. Tijdens onze wandeling waren er helaas geen radslagmakers te bekennen…

Langste bar van de wereld

In het spoor van onze gids bereiken we een ander deel van de Altstadt, waar de horeca floreert. Zo zet de Bolkerstraße, een van de oudste straten van de stad, zich bijvoorbeeld op de kaart als ‘langste bar van de wereld’. Over een lengte van niet meer dan 300 meter vind je meer dan 50 bars, pubs en restaurants waarvan sommige het hele jaar door een buitenterras hebben. Maar dat is nog niet alles: de hele oude binnenstad heeft - verspreid over nauwelijks een halve vierkante kilometer - een kleine 300 eet- en drinkgelegenheden… Niet voor niets is Düsseldorf voor Nederlanders en Belgen een favoriete net-over-de-grensbestemming voor een weekendje weg of midweek, waarbij de laatste maand van het jaar een internationale topper is vanwege de vele kerstmarkten.

Oscar voor architectuur

Modern gebouw in Düsseldorf ©puuropreisMaar voordat ook wij ons aan een Altbier wagen, laten we onze gids nog even vertellen over een eigentijds aspect van de stad: de architectuur. Vooral langs en rondom de imposante Königsallee schreeuwen hoge bouwsels van staal, glas en beton om aandacht. Onze blik gaat in dit geval even naar het zuiden; over de Rheinpromenade, de rechter-Rijnoever die als wandel- en relaxgebied is ingericht. Begonnen we onze wandeling in het oudste gebouw van de stad, honderden meters verderop staat met de Rheinturm uit 1981 het hoogste gebouw van Düsseldorf. De toren van 240 meter hoog is niet alleen een zendmast, maar ook een toeristentrekker vanwege het panoramadek en het ronddraaiende restaurant.

Maar de echte bouwkundige klapper staat er vlak naast. De Stadttor is 84 meter hoog en heeft een atrium van 15 verdiepingen en dubbele gevels, die natuurlijke ventilatie mogelijk maken. De wolkenkrabber is ontworpen door het plaatselijke architectenbureau Petzinka, Overdiek und Partner en werd in 1998 onderscheiden met de Mies van der Rohe Award, zeg maar de Oscar voor architectuur. En Düsseldorf heeft meer van deze prijswinnende architectuur…

Klein Japan of Little Tokyo

Little Tokyo in Düsseldorf ©puuropreisAls we de gids dank hebben gezegd - de 21 euro per persoon voor deze rondleiding was goed besteed geld – worden we richting het treinstation met nog een bijzonderheid van Düsseldorf geconfronteerd. Met name langs de Immermannstrasse en Klosterstrasse waan je je in Japan, of je het land nu daadwerkelijk hebt bezocht of er alleen iets van hebt gezien op televisie. Restaurants, bars, bakkerijen, boekwinkels, hotels, supermarkten: alles ademt het Verre Oosten. In dit Little Tokyo, zelden is een naam van een wijk zo treffend gekozen, is een heuse Japanse samenleving ontstaan, bijvoorbeeld met een Japanse school. Naar verluidt is Düsseldorf de enige Europese stad met een dergelijke buitenlandse gemeenschap. Dus wie naast Altbier ook saké wil drinken, kan dat hier op loopafstand van elkaar doen.

Vermoeid doch voldaan landen we uiteindelijk na een korte rit met de S-Bahn in onze hotelkamer in Neuss, op de andere oever van de Rijn, waar de prijzen vaak lager liggen dan in de stad zelf. Wellicht kiezen we de volgende keer opnieuw voor deze opzet, per slot van rekening kan de auto gratis bij de hotelaccommodatie worden gestald. Want dat er een volgende keer komt, is zeker. Op het wensenlijstje staat onder meer Museum K20 aan de Grabbeplatz met meesterwerken van onder anderen Picasso, Kandinsky, Matisse, Mondriaan en Pollock. En als we tijd over hebben pakken we de Rheinturm, de Stadttor en een van de shopping malls in dit winkelwalhalla ook mee.

Meer lezen over Duitsland? Kijk dan hier!

Boek een activiteit in Düsseldorf bij Get your guide Activiteiten

Pak eens de trein naar Düsseldorf

Vind je ideale hotel in Düsseldorf bij Booking.com

 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder