Nederlanders weer massaal op vakantie, Frankrijk favoriet

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vakantie in de Provence ©puuropreis
Fruitteler in de Provence ©puuropreis

Nederlanders trekken er de komende weken weer massaal op uit. Bijna 11,5 miljoen mensen gaan deze zomer een week of langer op vakantie. Daarmee is het aantal vakantiegangers terug op het niveau van 2019, het laatste normale zomerseizoen voor corona.

Het merendeel van de vakantiegangers kiest voor een bestemming in het buitenland. Bijna 3,4 miljoen Nederlanders vieren vakantie in eigen land. Over de grens is Frankrijk nog altijd favoriet, gevolgd door Duitsland en Spanje.

De zomervakantie is voor Nederlanders de belangrijkste vakantie van het jaar. Uit representatief onderzoek van de ANWB blijkt dat een derde van de vakantiegangers zich niet laat beïnvloeden door de stijgende prijzen. Tegelijkertijd geeft een even grote groep aan de plannen wel bij te stellen en deze zomer korter op vakantie te gaan, te kiezen voor een goedkopere bestemming of te bezuinigen op uitjes en restaurantbezoek. Ruim de helft van de Nederlanders gaat met de auto op pad, een derde kiest voor het vliegtuig en 8 procent kiest voor de trein.

Ga met de ANWB goed voorbereid op pad

De top 5 van buitenlandse vakantiebestemmingen voor de zomer van 2023

1. Frankrijk 1,8 miljoen
2. Duitsland 1,7 miljoen
3. Spanje 1,5 miljoen
4. Italië 1,1 miljoen
5. België 936.000

In eigen land zijn voor de naderende vakantie de provincies Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant het populairst om de zomervakantie door te brengen. Kamperen blijft ook favoriet onder Nederlanders binnen Europa. Zo’n 15% (1,7 miljoen) gaat met het eigen kampeermiddel op pad of huurt er een.

Vakantie in de hitte in Zuid-Europa

In het zomerseizoen kunnen de temperaturen in Zuid-Europa hoog oplopen. Dit weerhoudt vakantiegangers er niet van om naar deze regio te trekken. Bijna 10 procent van de vakantiegangers kiest vanwege de hitte juist wel voor een andere bestemming.

Met de elektrische auto op vakantie

Ga je dit jaar met de elektrische auto op vakantie? Lees dan ons verslag van een trip naar Frankijk. Met tips om zo goed en snel mogelijk te kunnen laden.

Het vakantieonderzoek van de ANWB is representatief voor de Nederlandse bevolking. Duizend mensen hebben aan het onderzoek deelgenomen.

Neem eens de bus naar je volgende vakantiebestemming

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder