Nederlanders weer massaal op vakantie, Frankrijk favoriet

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vakantie in de Provence ©puuropreis
Fruitteler in de Provence ©puuropreis

Nederlanders trekken er de komende weken weer massaal op uit. Bijna 11,5 miljoen mensen gaan deze zomer een week of langer op vakantie. Daarmee is het aantal vakantiegangers terug op het niveau van 2019, het laatste normale zomerseizoen voor corona.

Het merendeel van de vakantiegangers kiest voor een bestemming in het buitenland. Bijna 3,4 miljoen Nederlanders vieren vakantie in eigen land. Over de grens is Frankrijk nog altijd favoriet, gevolgd door Duitsland en Spanje.

De zomervakantie is voor Nederlanders de belangrijkste vakantie van het jaar. Uit representatief onderzoek van de ANWB blijkt dat een derde van de vakantiegangers zich niet laat beïnvloeden door de stijgende prijzen. Tegelijkertijd geeft een even grote groep aan de plannen wel bij te stellen en deze zomer korter op vakantie te gaan, te kiezen voor een goedkopere bestemming of te bezuinigen op uitjes en restaurantbezoek. Ruim de helft van de Nederlanders gaat met de auto op pad, een derde kiest voor het vliegtuig en 8 procent kiest voor de trein.

Ga met de ANWB goed voorbereid op pad

De top 5 van buitenlandse vakantiebestemmingen voor de zomer van 2023

1. Frankrijk 1,8 miljoen
2. Duitsland 1,7 miljoen
3. Spanje 1,5 miljoen
4. Italië 1,1 miljoen
5. België 936.000

In eigen land zijn voor de naderende vakantie de provincies Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant het populairst om de zomervakantie door te brengen. Kamperen blijft ook favoriet onder Nederlanders binnen Europa. Zo’n 15% (1,7 miljoen) gaat met het eigen kampeermiddel op pad of huurt er een.

Vakantie in de hitte in Zuid-Europa

In het zomerseizoen kunnen de temperaturen in Zuid-Europa hoog oplopen. Dit weerhoudt vakantiegangers er niet van om naar deze regio te trekken. Bijna 10 procent van de vakantiegangers kiest vanwege de hitte juist wel voor een andere bestemming.

Met de elektrische auto op vakantie

Ga je dit jaar met de elektrische auto op vakantie? Lees dan ons verslag van een trip naar Frankijk. Met tips om zo goed en snel mogelijk te kunnen laden.

Het vakantieonderzoek van de ANWB is representatief voor de Nederlandse bevolking. Duizend mensen hebben aan het onderzoek deelgenomen.

Neem eens de bus naar je volgende vakantiebestemming

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder