Met badplaatsen als Blanes, Lloret de Mar en Platja d’Aro staat de Costa Brava niet echt symbool voor fijnzinnig toerisme. De ‘ruige, wilde kust’, zoals de Catalanen hem betitelen, heeft echter meer te bieden dan sol y sangria. Je kunt in het noordoosten van Spanje ook heel sportief doen, zoals kajakken op de Middellandse Zee en stevig wandelen.
De promotie van menig vakantie-eiland houdt op bij de kreet ‘zon, zee, strand’. Voor Formentera begint het daar pas. Het eigenzinnige buurmeisje van Ibiza profileert zich meer en meer als duurzaamste eiland van de Balearen, en misschien zelfs wel van de hele Middellandse Zee. Met dank vooral aan de stokoude plantensoort Posidonia oceanica, of zoals wij Nederlanders zeggen… Neptunusgras.
Als de wind verkeerd staat, is het geluid van het uitgaansgeweld op Ibiza er bijna te horen. Maar wie voor Formentera kiest, laat al dat partyen graag voor wat het is. Sterker nog: op dit kleine Spaanse eiland, nauwelijks anderhalf keer groter dan ons Ameland, lijkt iedereen het juist even héél anders aan te willen pakken.
Je hoeft zeker niet gelovig te zijn om een bezoek te brengen aan bedevaartsoorden. En er zijn er nog al wat. Tijdens onze camperreis door Frankrijk , Spanje en Portugal begin februari besluiten we om het Franse Lourdes over te slaan maar wel een kijkje te nemen in het Spaanse Santiago de Compostella en het Portugese Fátima.
Een van de jaarlijkse hoogtepunten in het Catalaanse Girona is het 'Temps de Flor'.In deze tentoonstelling waar je verdeeld over ruim 140 locaties in de stad, zowel overdekt als in de openlucht, kunt genieten van bloemkunst op zijn best. De bloemige kunstwerken met vooral gerbera's, margrieten, rozen, anjers en lelies, zijn verdeeld over binnenplaatsen, tuinen, trappen, particuliere patio's, monumenten, de rivier en vier plekken in de Vista Alegra en Calle Carme. De bloemkunst is gemaakt door zowel nationale als internationale kunstenaars.
Hemels licht valt in kleurrijke banen de Cripta Colònia Güell binnen. De glas-in-loodramen glimmen, de kerkbanken glanzen, het altaar gloeit op; in honderd jaar verandert er soms niets. Antoni Gaudí i Cornet moet hetzelfde tafereel hebben gezien, toen hij op die zonnige dag in 1917 de crypte in het nietige Santa Coloma de Cervelló aan zijn opdrachtgevers moest overdragen.
Spanje is zonneklaar een van Europa’s zorgenkindjes, al merk je daar als bezoeker soms helemaal niets van. Neem nu ons verblijf van 48 uur in SHA Wellness Clinic, het mondaine kuurcentrum bij Benidorm. Het luxe resort komt inmiddels bijna muren tekort om alle internationale onderscheidingen een plekje te geven.
Bij een vakantie op Gran Canaria denk je niet direct aan wellness. Toch blijkt het Spaanse eiland een aantal verrassend uitgebreide wellnesscentra te hebben. Zoals het Corallium Spa en Thallasso Villa del Conde in Meloneras, waar je een hele dag kunt genieten van sauna, thalasso, massages en andere behandelingen. Ik dook onder in de viersterrenluxe van het wellnesscentrum dat deel uitmaakt van het Lopesanhotel, maar waar je ook als niet-hotelgast terecht kunt.
Natuur op Gran CanariaGran Canaria. Een eiland met vele gezichten. Natuurlijk kun je elke dag naar het(naakt)strand, maar dan mis je toch wel wat van die bijzondere schoonheid en diverse landschappen van het eiland. Die ontdekkingstocht kun je het beste doen per auto. Nadeel is dat je zelf moet rijden, met een kaart op schoot en vaak niet wetend wat je onderweg ziet. Je kunt er natuurlijk een boekje bijpakken, maar het rijtempo ligt meestal net even te hoog en je mist toch dat kleine beetje uitleg of dat sappige verhaal dat alleen vertelt kan worden door iemand die op het eiland woont. De oplossing: een rondrit.
De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis.
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.
Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn
Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.
Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan.