Met badplaatsen als Blanes, Lloret de Mar en Platja d’Aro staat de Costa Brava niet echt symbool voor fijnzinnig toerisme. De ‘ruige, wilde kust’, zoals de Catalanen hem betitelen, heeft echter meer te bieden dan sol y sangria. Je kunt in het noordoosten van Spanje ook heel sportief doen, zoals kajakken op de Middellandse Zee en stevig wandelen.
De promotie van menig vakantie-eiland houdt op bij de kreet ‘zon, zee, strand’. Voor Formentera begint het daar pas. Het eigenzinnige buurmeisje van Ibiza profileert zich meer en meer als duurzaamste eiland van de Balearen, en misschien zelfs wel van de hele Middellandse Zee. Met dank vooral aan de stokoude plantensoort Posidonia oceanica, of zoals wij Nederlanders zeggen… Neptunusgras.
Als de wind verkeerd staat, is het geluid van het uitgaansgeweld op Ibiza er bijna te horen. Maar wie voor Formentera kiest, laat al dat partyen graag voor wat het is. Sterker nog: op dit kleine Spaanse eiland, nauwelijks anderhalf keer groter dan ons Ameland, lijkt iedereen het juist even héél anders aan te willen pakken.
Je hoeft zeker niet gelovig te zijn om een bezoek te brengen aan bedevaartsoorden. En er zijn er nog al wat. Tijdens onze camperreis door Frankrijk , Spanje en Portugal begin februari besluiten we om het Franse Lourdes over te slaan maar wel een kijkje te nemen in het Spaanse Santiago de Compostella en het Portugese Fátima.
Een van de jaarlijkse hoogtepunten in het Catalaanse Girona is het 'Temps de Flor'.In deze tentoonstelling waar je verdeeld over ruim 140 locaties in de stad, zowel overdekt als in de openlucht, kunt genieten van bloemkunst op zijn best. De bloemige kunstwerken met vooral gerbera's, margrieten, rozen, anjers en lelies, zijn verdeeld over binnenplaatsen, tuinen, trappen, particuliere patio's, monumenten, de rivier en vier plekken in de Vista Alegra en Calle Carme. De bloemkunst is gemaakt door zowel nationale als internationale kunstenaars.
Hemels licht valt in kleurrijke banen de Cripta Colònia Güell binnen. De glas-in-loodramen glimmen, de kerkbanken glanzen, het altaar gloeit op; in honderd jaar verandert er soms niets. Antoni Gaudí i Cornet moet hetzelfde tafereel hebben gezien, toen hij op die zonnige dag in 1917 de crypte in het nietige Santa Coloma de Cervelló aan zijn opdrachtgevers moest overdragen.
Spanje is zonneklaar een van Europa’s zorgenkindjes, al merk je daar als bezoeker soms helemaal niets van. Neem nu ons verblijf van 48 uur in SHA Wellness Clinic, het mondaine kuurcentrum bij Benidorm. Het luxe resort komt inmiddels bijna muren tekort om alle internationale onderscheidingen een plekje te geven.
Het kustgebied bij Barcelona wordt sinds kort gepromoot onder een overkoepelende toeristische naam: Costa Barcelona. Het nieuwe merk omvat 100 kilometer kust langs de Middellandse Zee, ten noorden en zuiden van de hoofdstad van de autonome regio Catalonië, plus het wijngebied van de Penedès. Puur op reis ontdekte in het noordoosten van Spanje drie bijzondere activiteiten: voor sportievelingen, voor cultuurliefhebbers en voor mensen die wel van een lekker slokje houden...
Bij een vakantie op Gran Canaria denk je niet direct aan wellness. Toch blijkt het Spaanse eiland een aantal verrassend uitgebreide wellnesscentra te hebben. Zoals het Corallium Spa en Thallasso Villa del Conde in Meloneras, waar je een hele dag kunt genieten van sauna, thalasso, massages en andere behandelingen. Ik dook onder in de viersterrenluxe van het wellnesscentrum dat deel uitmaakt van het Lopesanhotel, maar waar je ook als niet-hotelgast terecht kunt.
Natuur op Gran CanariaGran Canaria. Een eiland met vele gezichten. Natuurlijk kun je elke dag naar het(naakt)strand, maar dan mis je toch wel wat van die bijzondere schoonheid en diverse landschappen van het eiland. Die ontdekkingstocht kun je het beste doen per auto. Nadeel is dat je zelf moet rijden, met een kaart op schoot en vaak niet wetend wat je onderweg ziet. Je kunt er natuurlijk een boekje bijpakken, maar het rijtempo ligt meestal net even te hoog en je mist toch dat kleine beetje uitleg of dat sappige verhaal dat alleen vertelt kan worden door iemand die op het eiland woont. De oplossing: een rondrit.
Ben je ook zo klaar met de kou? Heb je de neiging om je spullen te pakken en te vertrekken naar een warm eiland, om daar de rest van de koude winter uit te zitten? Helaas is dat door de pandemie nu niet mogelijk, maar erover wegdromen kan zeker! Wat inspiratie opdoen kan geen kwaad, toch? Vlak boven Venezuela liggen de Kleine Antillen, ook bekend als de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao.
Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van een goede zorgverzekering. In de basisverzekering is weliswaar voor iedereen het nodige geregeld, maar op basis van persoonlijke wensen en activiteiten is een aanvullende verzekering vaak geen overbodige luxe.
Bronnen, baden, zuivere lucht. Duitsland is voor velen nog altijd het kuurland bij uitstek. Maar wat kun je nu precies waar doen? Puur op reis zet de soorten kuren en kuuroorden op een rij en doet een aantal reissuggesties in Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Hessen, Saarland en Baden-Württemberg. Uiteraard zijn er in Duitsland nog veel meer mogelijkheden, maar daarvoor moet je dan wel meer tijd willen en kunnen uittrekken om grenzeloos te kunnen kuren.
Bij Nederlandse sportliefhebbers staan de Belgische Ardennen jaarlijks op de agenda, met Formule 1-coryfee Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps en wielrenner Mathieu van der Poel in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De streek in het zuidoosten van België bekoort ook Nederlandse vakantiegangers, vooral gezien het grote aantal toeristische verrassingen.
Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?
Uiteraard neem je je smartphone mee op reis, want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.