Boomtoppenpad is booming

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Uitzicht vanuit boomtoppenpad Saarschleife ©puuropreis
Uitzicht vanuit boomtoppenpad Saarschleife ©puuropreis

Met een wandeling door het bos kun je nauwelijks nog aankomen, zo lijkt het. All over the world willen we vooral - als een menselijke drone – het groen bekijken van bovenaf. Het boomtoppenpad (of boomkroonpad) is booming. De opmerkelijke wandelpaden schieten als paddenstoelen uit de grond.

Zomaar een greep: Peru en Ghana kennen een systeem van bruggen en uitkijktorens door eeuwenoude bossen, Costa Rica heeft een hoog hangend pad door het regenwoud, Nieuw-Zeeland kent een trail langs 75 meter hoge redwoods. Europa doet echter stevig mee als het gaat om boomtoppenpaden of boomkronenpaden.

Met tientallen exemplaren spant Duitsland op ons werelddeel de kroon, gevolgd door Oostenrijk met zeker zes ontdekkingspaden. Maar ook Ierland, Frankrijk, Nederland (boomkroonpad in natuurgebied de Hondsrug in Drenthe), Slovenië, Tsjechië en Zwitserland proberen op deze manier toeristen te verleiden. Puur op reis neemt de proef op de som in het zuidwesten van Duitsland en gaat in Saarland via het Baumwipfelpfad de hoogte in.

Uitkijktoren bij een rivierbocht

Op een heldere middag in het najaar lopen we vanuit Buchnas Landhotel Saarschleife in Orscholz naar wat inmiddels een van de belangrijkste attracties van de Duitse deelstaat is geworden. Na de ticketbox begint een boomtoppenpad van in totaal 1250 meter, dat zich op een hoogte van 3 tot 23 meter langs beuken, sparren en eiken slingert. Het eindpunt is de uitkijktoren van 42 meter hoog, die een panoramisch uitzicht biedt over de Saarschleife.

Tweehonderd meter in de diepte meandert de rivier over zo’n tien kilometer tussen beboste heuvels. Daarachter ligt Mettlach – bekend van Villeroy & Boch -, een paar kilometer naar rechts begint Frankrijk, achter ons ligt Orscholz met ons aangename familiehotel, waar we voor straks weer een tafel hebben gereserveerd.

Lees hier meer over wereldcultuurerfgoed in Saarland

Maar het Landidyllmenü van Celine Weisse en Christian-Münch-Buchna moet nog even wachten, eerst maar eens proberen om dat uitzicht vanaf dit boomtoppenpad te beschrijven. De rivier krult kalm om een heuvelachtig schiereiland, met daarop een kleine burcht die nu als museum te boek staat. De culturele instelling is op twee manier te bereiken: oversteken met een pontje van Personenfähre Welles en dan nog een halfuurtje omhoog wandelen of direct lopend vanuit Mettlach, maar dan moet je rekening houden met een uur. Een tweede bijzonderheid is voor ons het jaagpad. Dat omringt het hele schiereiland, volgens onze gids een teken dat in vroeger dagen schepen met paarden, ossen en zelfs mensen door deze opmerkelijke bocht werden getrokken.

saarschleife_uitkijlk_puuropreis
saarschleife_toren_puuropreis
saarschleife_panorama_puuropreis
saarschleife_bordjes_puuropreis
saarschleife_bomen_puuropreis
saarbocht_puuropreis
saar_orscholtz_puuropreis
1/7 
start stop bwd fwd

Op grote hoogte kennis vergaren

Ons vergezicht vanaf dit boomtoppenpad verandert overigens voortdurend. Hebben we eerst vrij zicht tot achter Mettlach, laaghangende bewolking zorgt binnen no time voor een dramatische sfeer vol slagschaduwen. Nergens op 42 meter hoogte is enige beschutting of overkapping, dus het moet bijzonder spannend zijn om deze attractie te doen bij wind en regen. Dan lijkt dit echt een plek die poncho’s scheurt en paraplus vernielt.

Hoog in de lucht kun je ook nog wat leren. Op de reling zijn informatiebordjes geschroefd met daarop onder meer afstanden naar andere boomtoppenpaden. Zo komen we te weten dat het Baumwipfelpfad in Salzkammergut in Oostenrijk op 562 kilometer afstand ligt en op een hoogte van 980 meter über NHN ligt en dat de bomenwandeling in het Bayerischer Wald 509 kilometer verderop ligt en op 814 meter über NHN is te vinden. NHN? Dat is de afkorting van Normalhöhennull (‘standaardhoogte nul’), een in Duitsland gebruikt systeem om de hoogte van een topografische heuvel boven gemiddeld zeeniveau aan te geven. Het NAP van onze buren, zeg maar.

Attractie zonder drempels

Het hele bouwwerk, dus inclusief de uitkijkoren, is voor iedereen bereikbaar. Het boomtoppenpad kent geen enkele trap of drempel, maar is ontworpen met een hellingshoek van maximaal 6 procent. Vandaar dat we boven ook veel blije gebruikers van rolstoelen of kinderwagens tegenkomen.

De toeristenmagneet is er in 2016 gekomen, op initiatief van een private partij uit Beieren. Onze gids geeft op verzoek wat feiten en cijfers: tijdens de bouw van drie maanden werden 1000 ton beton, 173 ton staal en 1170 m3 hout de natuur ingereden. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door 100.000 schroeven. De bouwkosten bedroegen 4,7 miljoen euro.

Als ontwerp is gekozen voor een gespiegelde vorm van de rivier, vertelt ze ten slotte, maar die opzet is niet iedereen duidelijk. Maar een kniesoor die daarop let: wij hebben vandaag mooi twee zaken kunnen combineren. Een ouderwetse boswandeling, plus een kijkje vanuit de hoogte op groen Saarland.

Ga op ontdekkingsreis met je eigen huurauto!

Vind hier de mooiste hotels, ook in Saarland

Voor deze reportage boekten wij de internationale trein

Vakantiehuisje boeken in de natuur van Saarland?

Een overzicht van boomtoppenpaden/boomkroonpaden in Europa:

DUITSLAND  
Bad Wildbad  Zwarte Woud, Baden-Württemberg
Waldkirch  Zwarte Woud, Baden-Württemberg
Ebrach - Steigerwald  Beieren
Neuschönau   Beierse Woud, Beieren
St. Englmar Beierse Woud, Beieren
Skywalk Allgäu Beieren, Allgäu
Beelitz-Heilstätten  Brandenburg
Hoherodskopf Hessen
Edersee Hessen
Binz  eiland Rügen, Oostzee, Mecklenburg-Voor-Pommeren
Heringsdorf eiland Usedom, Oostzee, Mecklenburg-Voor-Pommeren
Ivenack Ivenacker Eichen, Mecklenburg-Voor-Pommeren
Bad Iburg  Nedersaksen
Lüneburger Heide Nedersaksen
Bad Harzburg Nedersaksen
Panarbora  Noordrijn-Westfalen
Fischbach  Rijnland-Palts
Saarschleife  Saarland
Hainich Thüringen
FRANKRIJK  
Drachenbronn-Birlenbach Elzas
IERLAND  
Rathdrum  Avondale Forest Park, ten zuiden van Dublin
NEDERLAND  
Drouwen  Drenthe, Natuurgebied de Hondsrug
OOSTENRIJK  
Kopfing Opper-Oostenrijk
Klopeiner See  Karinthië
Salzkammergut Opper-Oostenrijk
Althodis  Burgenland
Die Garten Tulln Neder-Oostenrijk
Glemmtaler Baumwipfelweg  Salzburg
SLOVENIË  
Rogla The Tree Top Walk
TSJECHIË  
Lipno  Boheemse Woud
Krkonose  Reuzengebergte
ZWITSERLAND  
Mogelsberg Neckertal

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder