Boomtoppenpad is booming

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Uitzicht vanuit boomtoppenpad Saarschleife ©puuropreis
Uitzicht vanuit boomtoppenpad Saarschleife ©puuropreis

Met een wandeling door het bos kun je nauwelijks nog aankomen, zo lijkt het. All over the world willen we vooral - als een menselijke drone – het groen bekijken van bovenaf. Het boomtoppenpad (of boomkroonpad) is booming. De opmerkelijke wandelpaden schieten als paddenstoelen uit de grond.

Zomaar een greep: Peru en Ghana kennen een systeem van bruggen en uitkijktorens door eeuwenoude bossen, Costa Rica heeft een hoog hangend pad door het regenwoud, Nieuw-Zeeland kent een trail langs 75 meter hoge redwoods. Europa doet echter stevig mee als het gaat om boomtoppenpaden of boomkronenpaden.

Met tientallen exemplaren spant Duitsland op ons werelddeel de kroon, gevolgd door Oostenrijk met zeker zes ontdekkingspaden. Maar ook Ierland, Frankrijk, Nederland (boomkroonpad in natuurgebied de Hondsrug in Drenthe), Slovenië, Tsjechië en Zwitserland proberen op deze manier toeristen te verleiden. Puur op reis neemt de proef op de som in het zuidwesten van Duitsland en gaat in Saarland via het Baumwipfelpfad de hoogte in.

Uitkijktoren bij een rivierbocht

Op een heldere middag in het najaar lopen we vanuit Buchnas Landhotel Saarschleife in Orscholz naar wat inmiddels een van de belangrijkste attracties van de Duitse deelstaat is geworden. Na de ticketbox begint een boomtoppenpad van in totaal 1250 meter, dat zich op een hoogte van 3 tot 23 meter langs beuken, sparren en eiken slingert. Het eindpunt is de uitkijktoren van 42 meter hoog, die een panoramisch uitzicht biedt over de Saarschleife.

Tweehonderd meter in de diepte meandert de rivier over zo’n tien kilometer tussen beboste heuvels. Daarachter ligt Mettlach – bekend van Villeroy & Boch -, een paar kilometer naar rechts begint Frankrijk, achter ons ligt Orscholz met ons aangename familiehotel, waar we voor straks weer een tafel hebben gereserveerd.

Lees hier meer over wereldcultuurerfgoed in Saarland

Maar het Landidyllmenü van Celine Weisse en Christian-Münch-Buchna moet nog even wachten, eerst maar eens proberen om dat uitzicht vanaf dit boomtoppenpad te beschrijven. De rivier krult kalm om een heuvelachtig schiereiland, met daarop een kleine burcht die nu als museum te boek staat. De culturele instelling is op twee manier te bereiken: oversteken met een pontje van Personenfähre Welles en dan nog een halfuurtje omhoog wandelen of direct lopend vanuit Mettlach, maar dan moet je rekening houden met een uur. Een tweede bijzonderheid is voor ons het jaagpad. Dat omringt het hele schiereiland, volgens onze gids een teken dat in vroeger dagen schepen met paarden, ossen en zelfs mensen door deze opmerkelijke bocht werden getrokken.

saarschleife_uitkijlk_puuropreis
saarschleife_toren_puuropreis
saarschleife_panorama_puuropreis
saarschleife_bordjes_puuropreis
saarschleife_bomen_puuropreis
saarbocht_puuropreis
saar_orscholtz_puuropreis
1/7 
start stop bwd fwd

Op grote hoogte kennis vergaren

Ons vergezicht vanaf dit boomtoppenpad verandert overigens voortdurend. Hebben we eerst vrij zicht tot achter Mettlach, laaghangende bewolking zorgt binnen no time voor een dramatische sfeer vol slagschaduwen. Nergens op 42 meter hoogte is enige beschutting of overkapping, dus het moet bijzonder spannend zijn om deze attractie te doen bij wind en regen. Dan lijkt dit echt een plek die poncho’s scheurt en paraplus vernielt.

Hoog in de lucht kun je ook nog wat leren. Op de reling zijn informatiebordjes geschroefd met daarop onder meer afstanden naar andere boomtoppenpaden. Zo komen we te weten dat het Baumwipfelpfad in Salzkammergut in Oostenrijk op 562 kilometer afstand ligt en op een hoogte van 980 meter über NHN ligt en dat de bomenwandeling in het Bayerischer Wald 509 kilometer verderop ligt en op 814 meter über NHN is te vinden. NHN? Dat is de afkorting van Normalhöhennull (‘standaardhoogte nul’), een in Duitsland gebruikt systeem om de hoogte van een topografische heuvel boven gemiddeld zeeniveau aan te geven. Het NAP van onze buren, zeg maar.

Attractie zonder drempels

Het hele bouwwerk, dus inclusief de uitkijkoren, is voor iedereen bereikbaar. Het boomtoppenpad kent geen enkele trap of drempel, maar is ontworpen met een hellingshoek van maximaal 6 procent. Vandaar dat we boven ook veel blije gebruikers van rolstoelen of kinderwagens tegenkomen.

De toeristenmagneet is er in 2016 gekomen, op initiatief van een private partij uit Beieren. Onze gids geeft op verzoek wat feiten en cijfers: tijdens de bouw van drie maanden werden 1000 ton beton, 173 ton staal en 1170 m3 hout de natuur ingereden. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door 100.000 schroeven. De bouwkosten bedroegen 4,7 miljoen euro.

Als ontwerp is gekozen voor een gespiegelde vorm van de rivier, vertelt ze ten slotte, maar die opzet is niet iedereen duidelijk. Maar een kniesoor die daarop let: wij hebben vandaag mooi twee zaken kunnen combineren. Een ouderwetse boswandeling, plus een kijkje vanuit de hoogte op groen Saarland.

Ga op ontdekkingsreis met je eigen huurauto!

Vind hier de mooiste hotels, ook in Saarland

Voor deze reportage boekten wij de internationale trein

Vakantiehuisje boeken in de natuur van Saarland?

Een overzicht van boomtoppenpaden/boomkroonpaden in Europa:

DUITSLAND  
Bad Wildbad  Zwarte Woud, Baden-Württemberg
Waldkirch  Zwarte Woud, Baden-Württemberg
Ebrach - Steigerwald  Beieren
Neuschönau   Beierse Woud, Beieren
St. Englmar Beierse Woud, Beieren
Skywalk Allgäu Beieren, Allgäu
Beelitz-Heilstätten  Brandenburg
Hoherodskopf Hessen
Edersee Hessen
Binz  eiland Rügen, Oostzee, Mecklenburg-Voor-Pommeren
Heringsdorf eiland Usedom, Oostzee, Mecklenburg-Voor-Pommeren
Ivenack Ivenacker Eichen, Mecklenburg-Voor-Pommeren
Bad Iburg  Nedersaksen
Lüneburger Heide Nedersaksen
Bad Harzburg Nedersaksen
Panarbora  Noordrijn-Westfalen
Fischbach  Rijnland-Palts
Saarschleife  Saarland
Hainich Thüringen
FRANKRIJK  
Drachenbronn-Birlenbach Elzas
IERLAND  
Rathdrum  Avondale Forest Park, ten zuiden van Dublin
NEDERLAND  
Drouwen  Drenthe, Natuurgebied de Hondsrug
OOSTENRIJK  
Kopfing Opper-Oostenrijk
Klopeiner See  Karinthië
Salzkammergut Opper-Oostenrijk
Althodis  Burgenland
Die Garten Tulln Neder-Oostenrijk
Glemmtaler Baumwipfelweg  Salzburg
SLOVENIË  
Rogla The Tree Top Walk
TSJECHIË  
Lipno  Boheemse Woud
Krkonose  Reuzengebergte
ZWITSERLAND  
Mogelsberg Neckertal

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder