Boomtoppenpad is booming

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Uitzicht vanuit boomtoppenpad Saarschleife ©puuropreis
Uitzicht vanuit boomtoppenpad Saarschleife ©puuropreis

Met een wandeling door het bos kun je nauwelijks nog aankomen, zo lijkt het. All over the world willen we vooral - als een menselijke drone – het groen bekijken van bovenaf. Het boomtoppenpad (of boomkroonpad) is booming. De opmerkelijke wandelpaden schieten als paddenstoelen uit de grond.

Zomaar een greep: Peru en Ghana kennen een systeem van bruggen en uitkijktorens door eeuwenoude bossen, Costa Rica heeft een hoog hangend pad door het regenwoud, Nieuw-Zeeland kent een trail langs 75 meter hoge redwoods. Europa doet echter stevig mee als het gaat om boomtoppenpaden of boomkronenpaden.

Met tientallen exemplaren spant Duitsland op ons werelddeel de kroon, gevolgd door Oostenrijk met zeker zes ontdekkingspaden. Maar ook Ierland, Frankrijk, Nederland (boomkroonpad in natuurgebied de Hondsrug in Drenthe), Slovenië, Tsjechië en Zwitserland proberen op deze manier toeristen te verleiden. Puur op reis neemt de proef op de som in het zuidwesten van Duitsland en gaat in Saarland via het Baumwipfelpfad de hoogte in.

Uitkijktoren bij een rivierbocht

Op een heldere middag in het najaar lopen we vanuit Buchnas Landhotel Saarschleife in Orscholz naar wat inmiddels een van de belangrijkste attracties van de Duitse deelstaat is geworden. Na de ticketbox begint een boomtoppenpad van in totaal 1250 meter, dat zich op een hoogte van 3 tot 23 meter langs beuken, sparren en eiken slingert. Het eindpunt is de uitkijktoren van 42 meter hoog, die een panoramisch uitzicht biedt over de Saarschleife.

Tweehonderd meter in de diepte meandert de rivier over zo’n tien kilometer tussen beboste heuvels. Daarachter ligt Mettlach – bekend van Villeroy & Boch -, een paar kilometer naar rechts begint Frankrijk, achter ons ligt Orscholz met ons aangename familiehotel, waar we voor straks weer een tafel hebben gereserveerd.

Lees hier meer over wereldcultuurerfgoed in Saarland

Maar het Landidyllmenü van Celine Weisse en Christian-Münch-Buchna moet nog even wachten, eerst maar eens proberen om dat uitzicht vanaf dit boomtoppenpad te beschrijven. De rivier krult kalm om een heuvelachtig schiereiland, met daarop een kleine burcht die nu als museum te boek staat. De culturele instelling is op twee manier te bereiken: oversteken met een pontje van Personenfähre Welles en dan nog een halfuurtje omhoog wandelen of direct lopend vanuit Mettlach, maar dan moet je rekening houden met een uur. Een tweede bijzonderheid is voor ons het jaagpad. Dat omringt het hele schiereiland, volgens onze gids een teken dat in vroeger dagen schepen met paarden, ossen en zelfs mensen door deze opmerkelijke bocht werden getrokken.

saarschleife_uitkijlk_puuropreis
saarschleife_toren_puuropreis
saarschleife_panorama_puuropreis
saarschleife_bordjes_puuropreis
saarschleife_bomen_puuropreis
saarbocht_puuropreis
saar_orscholtz_puuropreis
1/7 
start stop bwd fwd

Op grote hoogte kennis vergaren

Ons vergezicht vanaf dit boomtoppenpad verandert overigens voortdurend. Hebben we eerst vrij zicht tot achter Mettlach, laaghangende bewolking zorgt binnen no time voor een dramatische sfeer vol slagschaduwen. Nergens op 42 meter hoogte is enige beschutting of overkapping, dus het moet bijzonder spannend zijn om deze attractie te doen bij wind en regen. Dan lijkt dit echt een plek die poncho’s scheurt en paraplus vernielt.

Hoog in de lucht kun je ook nog wat leren. Op de reling zijn informatiebordjes geschroefd met daarop onder meer afstanden naar andere boomtoppenpaden. Zo komen we te weten dat het Baumwipfelpfad in Salzkammergut in Oostenrijk op 562 kilometer afstand ligt en op een hoogte van 980 meter über NHN ligt en dat de bomenwandeling in het Bayerischer Wald 509 kilometer verderop ligt en op 814 meter über NHN is te vinden. NHN? Dat is de afkorting van Normalhöhennull (‘standaardhoogte nul’), een in Duitsland gebruikt systeem om de hoogte van een topografische heuvel boven gemiddeld zeeniveau aan te geven. Het NAP van onze buren, zeg maar.

Attractie zonder drempels

Het hele bouwwerk, dus inclusief de uitkijkoren, is voor iedereen bereikbaar. Het boomtoppenpad kent geen enkele trap of drempel, maar is ontworpen met een hellingshoek van maximaal 6 procent. Vandaar dat we boven ook veel blije gebruikers van rolstoelen of kinderwagens tegenkomen.

De toeristenmagneet is er in 2016 gekomen, op initiatief van een private partij uit Beieren. Onze gids geeft op verzoek wat feiten en cijfers: tijdens de bouw van drie maanden werden 1000 ton beton, 173 ton staal en 1170 m3 hout de natuur ingereden. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door 100.000 schroeven. De bouwkosten bedroegen 4,7 miljoen euro.

Als ontwerp is gekozen voor een gespiegelde vorm van de rivier, vertelt ze ten slotte, maar die opzet is niet iedereen duidelijk. Maar een kniesoor die daarop let: wij hebben vandaag mooi twee zaken kunnen combineren. Een ouderwetse boswandeling, plus een kijkje vanuit de hoogte op groen Saarland.

Ga op ontdekkingsreis met je eigen huurauto!

Vind hier de mooiste hotels, ook in Saarland

Voor deze reportage boekten wij de internationale trein

Vakantiehuisje boeken in de natuur van Saarland?

Een overzicht van boomtoppenpaden/boomkroonpaden in Europa:

DUITSLAND  
Bad Wildbad  Zwarte Woud, Baden-Württemberg
Waldkirch  Zwarte Woud, Baden-Württemberg
Ebrach - Steigerwald  Beieren
Neuschönau   Beierse Woud, Beieren
St. Englmar Beierse Woud, Beieren
Skywalk Allgäu Beieren, Allgäu
Beelitz-Heilstätten  Brandenburg
Hoherodskopf Hessen
Edersee Hessen
Binz  eiland Rügen, Oostzee, Mecklenburg-Voor-Pommeren
Heringsdorf eiland Usedom, Oostzee, Mecklenburg-Voor-Pommeren
Ivenack Ivenacker Eichen, Mecklenburg-Voor-Pommeren
Bad Iburg  Nedersaksen
Lüneburger Heide Nedersaksen
Bad Harzburg Nedersaksen
Panarbora  Noordrijn-Westfalen
Fischbach  Rijnland-Palts
Saarschleife  Saarland
Hainich Thüringen
FRANKRIJK  
Drachenbronn-Birlenbach Elzas
IERLAND  
Rathdrum  Avondale Forest Park, ten zuiden van Dublin
NEDERLAND  
Drouwen  Drenthe, Natuurgebied de Hondsrug
OOSTENRIJK  
Kopfing Opper-Oostenrijk
Klopeiner See  Karinthië
Salzkammergut Opper-Oostenrijk
Althodis  Burgenland
Die Garten Tulln Neder-Oostenrijk
Glemmtaler Baumwipfelweg  Salzburg
SLOVENIË  
Rogla The Tree Top Walk
TSJECHIË  
Lipno  Boheemse Woud
Krkonose  Reuzengebergte
ZWITSERLAND  
Mogelsberg Neckertal

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder