Liefde voor de fiets in Rijnland-Palts

3.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fietsen in Rijnland-Palts ©puuropreis.nl
Fietsen in Rijnland-Palts ©puuropreis.nl

Donau-Radweg, Elbe-Radweg, Rhein-Radweg. Duitsland schept er genoegen in fietspaden aan te leggen langs de bekende, grote rivieren. Wie liever minder bekende, kleinere stromen volgt, kan terecht in Rheinland-Pfalz of zoals wij zeggen Rijnland-Palts. Grenzend aan België en Luxemburg ligt een gebied met hart voor de fietser én liefde voor de fiets.

De ontdekkingsreis door het zuidwesten van Duitsland is eenvoudig van opzet. Met de auto, volgestouwd met racefiets, wielen met vierseizoenenbanden, kleding en andere benodigdheden, naar Jünkerath. Daar begint een driedaagse over 250 kilometer in de vorm van een grote L naar Sohren. Dan per trein terug naar het startpunt, alle spullen weer in de wagen en naar huis. Mijn bagage wordt – oh luxe! - van accommodatie naar accommodatie gebracht; ik hoef eigenlijk alleen maar te fietsen, te eten en te drinken, gelijk een beroepswielrenner.

Om die vergelijking direct maar door te trekken: het wordt een najaarskoers. Bijna onafgebroken regen, wind, het strakke asfalt vol samengeperste bladerdekken. Vervelend? Neen, in het geheel niet, want het is bijvoorbeeld geen moment koud. Dus kuier ik veelal voldaan – want nat is nu eenmaal nat – vele uren langs rivieren en voormalige spoorlijnen, over heuvels, tussen wijngaarden, door bossen, dorpen en steden. Met als figuurlijk hoogtepunt de klim in de Hunsrück naar de Erbeskopf, met 816 meter de hoogste berg van Rijnland-Palts én het hoogste Duitse punt op de linkeroever van de Rijn.

Maar voor ik verdere ervaringen uitdiep, eerst het een en ander over mijn onderkomens tijdens deze toer. Drie van de vier zijn aangesloten bij Bett + Bike, dat inmiddels een kleine 6000 fietsvriendelijke accommodaties in Europa telt. Maar mijn hotels zijn meer: die mogen zich zelfs Bett + Bike Sport noemen, want ze hebben ook alle faciliteiten in huis om de sportieve fietser met zijn of haar vaak prijzige materiaal gelukzalige momenten te bieden. Enkele voorbeelden? Anti-diefstalstalling, wasruimte voor mens en machine, werkruimte met speciaal gereedschap, pech- en ophaalservice en bij vertrek een power-lunchpakket. Oh ja, er zijn er die massages aanbieden…

Fietspassage in Rijnland Palts

Met dat alles in gedachte trap ik op een druilerige dinsdag af bij Hotel Glaadter Hütte aan de Glaadter Straße 16 in Jünkerath, waar eigenaren Simon Cox und Susanna Vinken mij de dag ervoor met open armen hebben ontvangen. Diner, ontbijt, lunchpakket én alle rust en ruimte om m’n fiets op te bouwen voor de eerste etappe door de Vulkaneifel naar Bitburg. De Kyll-Radweg, die pal langs het hotel loopt, is mijn eerste fietsroute tijdens deze korte Duitslandtoer. De naamgever is met 142 kilometer de langste stroom in de Eifel en mondt bij Trier uit in de Moezel.

De eerste honderden meters zijn betrekkelijk droog, daarna is het bij een schamele 13 graden 75 kilometer nattigheid tot Bitburg. Het herfstige landschap wordt gedomineerd door groene heuvels en donkere akkers, hier en daar onderbroken door bebouwing. De route is goed bewegwijzerd, al mis ik hier en daar een afslag, maar dat is vooral te wijten aan beslagen brillenglazen. Alleen in Gerolstein is het echt opletten. Links de brug over (met veel verkeer) en dan direct rechts, om opnieuw op het stille traject langs de Kyll te komen. Ook verderop trouwens veel bruggen en tunnels, waarvan die kort voor Bitburg de interessantste is: een overdekt exemplaar, dat je echt lopend moet passeren.

Relaxen in Cascade met een massage

Hoe leuk allemaal ook, ik ben blij als hotel Leander in beeld komt. De accommodatie Am Markt is weliswaar geen Bett+Bike, maar de fiets kan veilig in een garage en op de kamer zijn voldoende radiatoren om kleding en overschoenen op tijd droog te krijgen voor de volgende dag. Vrijwel direct ga ik naar mijn afspraak in Cascade, voor heel ander waterplezier. Het Erlebnisbad en Freibad laat ik voor wat ze zijn, mijn interesse gaat uit naar Saunawelt en Wellness. De eerste sectie biedt met vijf sauna’s en een Turks-Osmaans stoombad een heerlijke variatie om lekker op te warmen. Er heerst een gezellige middagdrukte, met veel ongedwongen bloot. Tot de nazorg behoort ook een massage van 20 minuten, die ik niet anders kan omschrijven als top! De spieren worden eerst enkele minuten opgewarmd onder een warme lamp, waarna de masseur krachtdadig aan de slag gaat om ze daadwerkelijk los te maken. Rug, benen (voor en achter) plus de nek krijgen een heel stevige beurt. Op zijn advies geniet ik nog even na in een sauna, om opgeruimd naar het hotel terug te lopen. Jawel, in de zeikregen, net als later bij de wandeling naar het diner met lokale specialiteiten in hotel-restaurant Louis Müller. Daarbij permitteer ik me uiteraard een Bitburger, want de bierbrouwerij met de beroemde reclameslogan Bitte ein Bit ligt praktisch om de hoek.

Dag twee begint droog, dus goedgemutst zet ik me aan het gezonde ontbijt van Leander. Voor me liggen zo’n 110 kilometer naar Kell am See over Nims-Radweg, Prüm-Radweg, Sauer-Radweg, Veloroute SaarLorLux en Ruwer-Hochwald-Radweg. De eerste twee uur zijn een feestje, een gevarieerd landschap belicht door een schraal zonnetje. Maar dan is daar de zondvloed, net voor Wasserbillig (what’s in a name) aan de Sauer. Het fietspad langs de Moezel, tegen de grens met Luxemburg, loopt plaatselijk onder; de rivier vervoert smerig, bruin water. Bij Trier wordt de situatie echt rampzalig, als de Moezel verwoede pogingen doet het fietspad over te steken. Hier en daar moet ik oppassen geen dobberende eenden aan te rijden.

Erbeskopf, hoogste punt van Rijnland Palts

Feitelijk op de tast, gelukkig behept met een aardig richtingsgevoel, vind ik in Ruwer het begin van de Ruwer-Hochwald-Radweg. Als fietser volg je hier de vroegere Ruwer-Hochwald-Bahn, een historische spoorlijn die langs de loop van de Ruwer over zo’n 50 kilometer het dal van de Moezel met de hoogten van de Hunsrück met elkaar verbond. De drukte rond Trier, Duitslands oudste stad, maakt ineens plaats voor rust en ruimte. Groene hagen, bos, zicht op dromerige landerijen…

Natuurlijk, het regent nog steeds, maar dat deert hier veel minder dan in de voorstedelijke chaos. De laatste 20, 25 kilometer loopt het tracé verraderlijk omhoog, maar wat wil je in het Hochwald. Ik ben van 275 naar 480 meter geklommen, aldus de fietscomputer, als ik na bijna vijf uur rijden voor Hotel Zur Post aan de Hochwaldstraße 2 parkeer. Eigenaar Michael Krämer blijkt een heerlijke fietsfanaat. Hij bekommert zich niet alleen over mij maar ook over mijn gemaltraiteerde fiets, zoals het een lid van de Bett+Bike Sportfamilie betaamt.

Meedoen met de Kartoffeltage Saar-Hunsrück

Na een koffie en een douche wacht Ran an die Kartoffel!, want ik ben juist te gast tijdens de jaarlijkse Kartoffeltage Saar-Hunsrück. Het buffet, waar jong en oud op afkomt, biedt een keur aan aardappelvariëteiten zoals tomatisierte Kartoffelsuppe Malakow met Kartoffelbrot aus Rita’s rolledem Bäckerladen, Italienische Kartoffelgnocchis mit Käse überbacken, Frittierte Kartoffelspalten en als toetje Ofenfrische Kartoffel-Apfelstrudel. Ik slaap als een roos.

De laatste dag begint weliswaar regenachtig, maar naarmate Sohren dichterbij komt klaart de lucht op. Dit deel van de Hunsrück-Radweg is voor fietsliefhebbers een juweeltje, met de hoogteverschillen in Damflos en de stevige klim door de bossen richting de Erbeskopf. Onderweg ben ik bij Hermeskeil nog wel bijna van mijn zadel gevallen van verbazing, als voor me plotseling een Concorde opduikt. Het toestel blijkt de blikvanger van Flugausstellung Peter Junior. In vier hallen showt dit familiebedrijf - van begin april tot eind oktober - meer dan 100 originele vliegtuigen en helikopters en zeker 60 vliegtuigmotoren. Wie vlak bij elkaar een Saab Viggen, een Mirage V van Dassault, een JU 52 van Junkers, Starfighters van Lockheed of Migs van Mikojan Gurewitsch wil zien, moet echt naar Hermeskeil. Pronkstuk van de expositie is voor velen echter de Fokker DR1. Deze driedekker uit de Eerste Wereldoorlog is namelijk beroemd geworden als het toestel van de Rode Baron, Manfred von Richthofen. Na zoveel luchtvaartgeschiedenis trek gekregen in iets lekkers? In de Concorde is een café ingericht met 150 plekken, met stewardessen als serveersters.

vakwerk_sohren_puuropreis
trein_rijnland_palts_puuropreis
kerk_rijnland_palts_puuropreis
heimat_morbach_puuropreis
fietspad_rijnland_palts_puuropreis
dorp_rijnland_palts_puuropreis
concorde_rijnland_palts_puurorpeis
brug_rijnland_palts_puuropreis
borden_rijnland_palts_puuropreis
bord_rijnland_palts_puuropreis
boerderij-rijnland_palts_puuropreis
baldenau_morbach_puurorpeis
01/12 
start stop bwd fwd

Mijn drankje wacht echter verderop, na een harde afdaling naar hartje Morbach. In café Heimat wacht Matthias Klein, eigenaar van Hotel Zum Felsenkeller in Sohren, mijn derde en laatste Bett+Bike Sport van de toer. Hij fietst sportief de laatste 30 kilometer met me op, maar niet nadat hij me een mooie geschiedenis heeft verteld. Het etablissement aan de Biergasse 5 is het geboortehuis van Edgar Reitz, die met zijn film-trilogie Heimat (1981-2006) een indringend beeld wist te schetsen van de kleine man in het Duitsland van de 20ste eeuw. Met de opening van het café in 2013 is volgens de initiatiefnemers ‘de verbinding gelegd tussen Reitz, zijn filmisch levenswerk en zijn geboortegrond’.

In het kielzog van Matthias trek ik daarna verder naar het noordoosten. We bezoeken eerst de restanten van burcht Baldenau en klimmen en dalen dan gestaag richting zijn hotel-restaurant aan de Hauptstraße 2. Daar wacht de beloning voor 250 sportieve, pechvrije kilometers in de vorm van verse broodjes en koffie. Voor het avondeten valt de keuze op restaurant My Place, even buiten Sohren, in het schijnsel van de luchthaven Frankfurt-Hahn. Het regent opnieuw, maar wat zou ik morgen graag weer opstappen voor een volgende etappe in Rijnland-Palts.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder