Fietsroute van 2023 ligt in België, Denemarken of Zweden

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fietsroute in de natuur ©puuropreis
Fietsen in de natuur ©puuropreis

Het wordt de EuroVelo 5 door België, de Kastelenroute in Denemarken of de Vänerleden rond het Vänermeer in Zweden. Deze drie fietsroutes zijn nog in de race voor de titel Fietsroute van het Jaar 2023. De winnaar wordt 24 februari bekendgemaakt op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Fietsroute EuroVelo

De kandidaat uit België vind je in het zuiden van het land. Het genomineerde traject is een kleine 400 kilometer lang en ligt tussen de grens met het Franse Bordeaux en Martelange, dat naast Luxemburg is te vinden. Onderweg kom je langs onder meer Brussel, Namen, Dinant en Bastogne. De EuroVelo 5 zelf (ook wel bekend onder de naam Via Romea Francigena) is trouwens veel langer: die beslaat in totaal 3200 kilometer van Canterbury in het oosten van Engeland tot de havenplaats Brindisi in Italië. Wie de hele route rijdt, trekt door zeven Europese landen en komt langs 21 plekken die als Unesco-werelderfgoed in de boeken staan.

Kastelenroute

Op de Kastelenroute maak je vooral kennis met de Deense eilanden Funen, Langeland en Ærø. De Herregårdsruten, zoals de Denen zeggen, is een ontdekkingsreis van 660 kilometer over fietspaden, die je langs 50 van de 123 historische kastelen en landgoederen brengt die deze bestemming in Denemarken rijk is. De route is fonkelnieuw, de Kastelenroute werd in juni 2022 geopend. Het project werd opgezet door Destination Fyn met als doel het historisch erfgoed en de diversiteit aan landschappen via een fietsroute te presenteren. ‘De Kastelenroute is een eerbetoon aan het historische belang van het gebied in het hart van Denemarken’, stellen de initiatiefnemers.

De bewegwijzerde route, aangegeven met bordjes met daarop de afbeelding van een kasteel, is geschikt voor de meeste soorten fietsen. Naast asfaltpaden komen af en toe een aantal gravelpaden voor. Ook deze zijn goed begaanbaar met een toerfiets. De route is verdeeld over 14 etappes, elk tussen de 40 en 50 kilometer. Bij pech onderweg kunnen fietsers gebruikmaken van de meer dan 30 servicestations verspreid over Funen en de kleine eilandjes, de zogenaamde Bike Stations, of hulp inschakelen van Bike Friends, een netwerk aan lokale vrijwilligers.

Fietsroute Vänerleden

De 640 km lange Vänerleden loopt rondom het Vänermeer, dat globaal is gelegen in de driehoek Gotenburg, Stockholm en Oslo. Met een oppervlakte van 5655 km² is dit het grootste meer van Zweden en het op twee na grootste meer van Europa. Ter vergelijking, de Zuiderzee was ongeveer 5900 km² en het huidige IJsselmeer is ongeveer 1100 km².

De fietsroute gaat door ruige bossen en golvende weilanden, met overal de typische Zweedse rode houten huizen. Het wegdek bestaat vaak uit gravel en er zijn af en toe wat klimmetjes. De route is de zesde nationale fietsroute van Zweden en is perfect voor de meer avontuurlijk ingestelde fietser. Maar ook degenen die meer cultureel zijn ingesteld, komen langs de route aan hun trekken. Zo kun je onder meer het Värmland museum en Kristinehamn kunstmuseum bezoeken, maar liggen ook de oude wijken in Mariestad, Lidköping, Kristinehamn en Åmål te wachten op ontdekking.

Boek je volgende fietsvakantie bij Fietsrelax

De mooiste fietsen en alles voor de fiets vind je bij de Fietswinkeldiscounter

Neem eens de bus naar je volgende fietsbestemming

Inmiddels zijn ook 15 routes in de Benelux geselecteerd, waaruit de Wandelroute van het Jaar 2023 wordt gekozen. De shortlist van deze verkiezing wordt begin volgend jaar bekendgemaakt. De winnaar daarvan komt op 18 februari uit de hoge hoed tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent.

Maak kans op gratis entree voor Fiets en Wandelbeurs

Win jij gratis toegangskaarten voor de leukste beurs voor fietsers en wandelaars, die op 24, 25 en 26 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht? Kijk hier wat je moet doen om voor deze prijs in aanmerking te komen!

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder