Fietsroute van 2023 ligt in België, Denemarken of Zweden

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fietsroute in de natuur ©puuropreis
Fietsen in de natuur ©puuropreis

Het wordt de EuroVelo 5 door België, de Kastelenroute in Denemarken of de Vänerleden rond het Vänermeer in Zweden. Deze drie fietsroutes zijn nog in de race voor de titel Fietsroute van het Jaar 2023. De winnaar wordt 24 februari bekendgemaakt op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Fietsroute EuroVelo

De kandidaat uit België vind je in het zuiden van het land. Het genomineerde traject is een kleine 400 kilometer lang en ligt tussen de grens met het Franse Bordeaux en Martelange, dat naast Luxemburg is te vinden. Onderweg kom je langs onder meer Brussel, Namen, Dinant en Bastogne. De EuroVelo 5 zelf (ook wel bekend onder de naam Via Romea Francigena) is trouwens veel langer: die beslaat in totaal 3200 kilometer van Canterbury in het oosten van Engeland tot de havenplaats Brindisi in Italië. Wie de hele route rijdt, trekt door zeven Europese landen en komt langs 21 plekken die als Unesco-werelderfgoed in de boeken staan.

Kastelenroute

Op de Kastelenroute maak je vooral kennis met de Deense eilanden Funen, Langeland en Ærø. De Herregårdsruten, zoals de Denen zeggen, is een ontdekkingsreis van 660 kilometer over fietspaden, die je langs 50 van de 123 historische kastelen en landgoederen brengt die deze bestemming in Denemarken rijk is. De route is fonkelnieuw, de Kastelenroute werd in juni 2022 geopend. Het project werd opgezet door Destination Fyn met als doel het historisch erfgoed en de diversiteit aan landschappen via een fietsroute te presenteren. ‘De Kastelenroute is een eerbetoon aan het historische belang van het gebied in het hart van Denemarken’, stellen de initiatiefnemers.

De bewegwijzerde route, aangegeven met bordjes met daarop de afbeelding van een kasteel, is geschikt voor de meeste soorten fietsen. Naast asfaltpaden komen af en toe een aantal gravelpaden voor. Ook deze zijn goed begaanbaar met een toerfiets. De route is verdeeld over 14 etappes, elk tussen de 40 en 50 kilometer. Bij pech onderweg kunnen fietsers gebruikmaken van de meer dan 30 servicestations verspreid over Funen en de kleine eilandjes, de zogenaamde Bike Stations, of hulp inschakelen van Bike Friends, een netwerk aan lokale vrijwilligers.

Fietsroute Vänerleden

De 640 km lange Vänerleden loopt rondom het Vänermeer, dat globaal is gelegen in de driehoek Gotenburg, Stockholm en Oslo. Met een oppervlakte van 5655 km² is dit het grootste meer van Zweden en het op twee na grootste meer van Europa. Ter vergelijking, de Zuiderzee was ongeveer 5900 km² en het huidige IJsselmeer is ongeveer 1100 km².

De fietsroute gaat door ruige bossen en golvende weilanden, met overal de typische Zweedse rode houten huizen. Het wegdek bestaat vaak uit gravel en er zijn af en toe wat klimmetjes. De route is de zesde nationale fietsroute van Zweden en is perfect voor de meer avontuurlijk ingestelde fietser. Maar ook degenen die meer cultureel zijn ingesteld, komen langs de route aan hun trekken. Zo kun je onder meer het Värmland museum en Kristinehamn kunstmuseum bezoeken, maar liggen ook de oude wijken in Mariestad, Lidköping, Kristinehamn en Åmål te wachten op ontdekking.

Boek je volgende fietsvakantie bij Fietsrelax

De mooiste fietsen en alles voor de fiets vind je bij de Fietswinkeldiscounter

Neem eens de bus naar je volgende fietsbestemming

Inmiddels zijn ook 15 routes in de Benelux geselecteerd, waaruit de Wandelroute van het Jaar 2023 wordt gekozen. De shortlist van deze verkiezing wordt begin volgend jaar bekendgemaakt. De winnaar daarvan komt op 18 februari uit de hoge hoed tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent.

Maak kans op gratis entree voor Fiets en Wandelbeurs

Win jij gratis toegangskaarten voor de leukste beurs voor fietsers en wandelaars, die op 24, 25 en 26 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht? Kijk hier wat je moet doen om voor deze prijs in aanmerking te komen!

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder