Fietsroute van 2023 ligt in België, Denemarken of Zweden

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fietsroute in de natuur ©puuropreis
Fietsen in de natuur ©puuropreis

Het wordt de EuroVelo 5 door België, de Kastelenroute in Denemarken of de Vänerleden rond het Vänermeer in Zweden. Deze drie fietsroutes zijn nog in de race voor de titel Fietsroute van het Jaar 2023. De winnaar wordt 24 februari bekendgemaakt op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Fietsroute EuroVelo

De kandidaat uit België vind je in het zuiden van het land. Het genomineerde traject is een kleine 400 kilometer lang en ligt tussen de grens met het Franse Bordeaux en Martelange, dat naast Luxemburg is te vinden. Onderweg kom je langs onder meer Brussel, Namen, Dinant en Bastogne. De EuroVelo 5 zelf (ook wel bekend onder de naam Via Romea Francigena) is trouwens veel langer: die beslaat in totaal 3200 kilometer van Canterbury in het oosten van Engeland tot de havenplaats Brindisi in Italië. Wie de hele route rijdt, trekt door zeven Europese landen en komt langs 21 plekken die als Unesco-werelderfgoed in de boeken staan.

Kastelenroute

Op de Kastelenroute maak je vooral kennis met de Deense eilanden Funen, Langeland en Ærø. De Herregårdsruten, zoals de Denen zeggen, is een ontdekkingsreis van 660 kilometer over fietspaden, die je langs 50 van de 123 historische kastelen en landgoederen brengt die deze bestemming in Denemarken rijk is. De route is fonkelnieuw, de Kastelenroute werd in juni 2022 geopend. Het project werd opgezet door Destination Fyn met als doel het historisch erfgoed en de diversiteit aan landschappen via een fietsroute te presenteren. ‘De Kastelenroute is een eerbetoon aan het historische belang van het gebied in het hart van Denemarken’, stellen de initiatiefnemers.

De bewegwijzerde route, aangegeven met bordjes met daarop de afbeelding van een kasteel, is geschikt voor de meeste soorten fietsen. Naast asfaltpaden komen af en toe een aantal gravelpaden voor. Ook deze zijn goed begaanbaar met een toerfiets. De route is verdeeld over 14 etappes, elk tussen de 40 en 50 kilometer. Bij pech onderweg kunnen fietsers gebruikmaken van de meer dan 30 servicestations verspreid over Funen en de kleine eilandjes, de zogenaamde Bike Stations, of hulp inschakelen van Bike Friends, een netwerk aan lokale vrijwilligers.

Fietsroute Vänerleden

De 640 km lange Vänerleden loopt rondom het Vänermeer, dat globaal is gelegen in de driehoek Gotenburg, Stockholm en Oslo. Met een oppervlakte van 5655 km² is dit het grootste meer van Zweden en het op twee na grootste meer van Europa. Ter vergelijking, de Zuiderzee was ongeveer 5900 km² en het huidige IJsselmeer is ongeveer 1100 km².

De fietsroute gaat door ruige bossen en golvende weilanden, met overal de typische Zweedse rode houten huizen. Het wegdek bestaat vaak uit gravel en er zijn af en toe wat klimmetjes. De route is de zesde nationale fietsroute van Zweden en is perfect voor de meer avontuurlijk ingestelde fietser. Maar ook degenen die meer cultureel zijn ingesteld, komen langs de route aan hun trekken. Zo kun je onder meer het Värmland museum en Kristinehamn kunstmuseum bezoeken, maar liggen ook de oude wijken in Mariestad, Lidköping, Kristinehamn en Åmål te wachten op ontdekking.

Boek je volgende fietsvakantie bij Fietsrelax

De mooiste fietsen en alles voor de fiets vind je bij de Fietswinkeldiscounter

Neem eens de bus naar je volgende fietsbestemming

Inmiddels zijn ook 15 routes in de Benelux geselecteerd, waaruit de Wandelroute van het Jaar 2023 wordt gekozen. De shortlist van deze verkiezing wordt begin volgend jaar bekendgemaakt. De winnaar daarvan komt op 18 februari uit de hoge hoed tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent.

Maak kans op gratis entree voor Fiets en Wandelbeurs

Win jij gratis toegangskaarten voor de leukste beurs voor fietsers en wandelaars, die op 24, 25 en 26 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht? Kijk hier wat je moet doen om voor deze prijs in aanmerking te komen!

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder