Weer drie Europese culturele hoofdsteden in 2024

3.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Culturele hoofdsteden
Vlag van Europa

Wie cultuur en Europese stedenpracht wil combineren, kan sinds 1985 jaarlijks naar culturele hoofdsteden van Europa. De eerste jaren betrof het steeds één stad, sinds 2004 zijn het elk jaar twee steden in twee afzonderlijke landen. Vanwege de coronapandemie zijn er in 2022 en eerstvolgende jaren zelfs drie winnende steden. Nederland is voorlopig niet aan de beurt.

In 2024 mogen Bad Ischl (Oostenrijk), Tartu (Estland) en Bodø (Noorwegen) zich presenteren als culturele hoofdsteden van Europa. Het is dan voorlopig het laatste jaar met drie kandidaten, van 2025 tot en met 2027 valt die eer te beurt aan slechts twee steden. De namen daarvan zijn overigens al bekend. In 2025 staan Chemnitz (Duitsland) en Nova Gorica (Slovenië) volop in de schijnwerpers, in 2026 gevolgd door Oulu (Finland) and Trenčín (Slowakije) en in 2027 door Liepāja (Letland) en Évora (Portugal). De competitie voor 2028 - als wederom drie steden aan de beurt zijn - ligt nog open. Bekend is al wel dat de winnaars komen uit Frankrijk, Tsjechië en een zogeheten EFTA/EEA-land, een kandidaat voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Polen en Zweden zijn beide gastland voor 2029.

Dit jaar staan ook drie culturele steden volop in de belangstelling: Elefsina in Griekenland, Timișoara in Roemenië en Veszprém in Hongarije. Timișoara was al aangewezen voor de editie van 2021, maar vanwege de coronapandemie werd besloten de titel voor de Roemeense stad in dit geval door te schuiven naar 2023.

Zeven keer Nederland en België

Europese hoofdstad Leeuwarden
Leeuwarden
Doel van het betrekkelijke jonge fenomeen ‘culturele hoofdstad van Europa’ is om verscheidenheid, rijkdom en gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen, zo staat in de grondbeginselen. Nederland heeft inmiddels drie keer een culturele hoofdstad, België zelfs vier. In 1987, 2001 en 2018 stond Nederland met respectievelijk Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden breed in de belangstelling als culturele hoofdsteden; België stond in 1993, 2000, 2002 en 2015 met Antwerpen, Brussel, Brugge en Bergen (Mons) in de spotlights. België is in 2030 opnieuw aan de beurt, Nederland moet nog wachten tot 2033.

Activiteiten zoeken en boeken in één van de genoemde steden: koop je (kortings)kaarten bij Get Your Guide of Tiqets

Leeuwarden en De Reuzen

Veelal gaat in een land een indringende, langdurige competitie vooraf om tot de definitieve kandidaat uit het aanbod van culturele hoofdsteden te komen. Voor 2018 waren in Nederland vijf kanshebbers: Eindhoven, Maastricht, Den Haag, Utrecht en Leeuwarden. Winnaar Leeuwarden-Fryslân 2018 (afgekort LF2018) kreeg het in dat jaar onder meer voor elkaar om De Reuzen van het internationale straattheatergezelschap Royal de Luxe naar Nederland te halen. Drie dagen in augustus trokken de enorme poppen door de binnenstad tijdens hun fascinerende voorstelling Grote Schaats in het IJs, gadegeslagen door een menigte belangstellenden uit binnen- en buitenland.

Met de trein kun je snel en zonder 'gedoe' naar een Europese stad. Boek je kaarten bij NS International

Een van deze, of andere Europese steden ontdekken?

Kies hier uit het aanbod van Corendon

Ontdek de mooiste steden in een huurauto van Sunny Cars

Boek hier je accommodatie voor je volgende stedentrip

 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder