Weer drie Europese culturele hoofdsteden in 2024

3.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Culturele hoofdsteden
Vlag van Europa

Wie cultuur en Europese stedenpracht wil combineren, kan sinds 1985 jaarlijks naar culturele hoofdsteden van Europa. De eerste jaren betrof het steeds één stad, sinds 2004 zijn het elk jaar twee steden in twee afzonderlijke landen. Vanwege de coronapandemie zijn er in 2022 en eerstvolgende jaren zelfs drie winnende steden. Nederland is voorlopig niet aan de beurt.

In 2024 mogen Bad Ischl (Oostenrijk), Tartu (Estland) en Bodø (Noorwegen) zich presenteren als culturele hoofdsteden van Europa. Het is dan voorlopig het laatste jaar met drie kandidaten, van 2025 tot en met 2027 valt die eer te beurt aan slechts twee steden. De namen daarvan zijn overigens al bekend. In 2025 staan Chemnitz (Duitsland) en Nova Gorica (Slovenië) volop in de schijnwerpers, in 2026 gevolgd door Oulu (Finland) and Trenčín (Slowakije) en in 2027 door Liepāja (Letland) en Évora (Portugal). De competitie voor 2028 - als wederom drie steden aan de beurt zijn - ligt nog open. Bekend is al wel dat de winnaars komen uit Frankrijk, Tsjechië en een zogeheten EFTA/EEA-land, een kandidaat voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Polen en Zweden zijn beide gastland voor 2029.

Dit jaar staan ook drie culturele steden volop in de belangstelling: Elefsina in Griekenland, Timișoara in Roemenië en Veszprém in Hongarije. Timișoara was al aangewezen voor de editie van 2021, maar vanwege de coronapandemie werd besloten de titel voor de Roemeense stad in dit geval door te schuiven naar 2023.

Zeven keer Nederland en België

Europese hoofdstad Leeuwarden
Leeuwarden
Doel van het betrekkelijke jonge fenomeen ‘culturele hoofdstad van Europa’ is om verscheidenheid, rijkdom en gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen, zo staat in de grondbeginselen. Nederland heeft inmiddels drie keer een culturele hoofdstad, België zelfs vier. In 1987, 2001 en 2018 stond Nederland met respectievelijk Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden breed in de belangstelling als culturele hoofdsteden; België stond in 1993, 2000, 2002 en 2015 met Antwerpen, Brussel, Brugge en Bergen (Mons) in de spotlights. België is in 2030 opnieuw aan de beurt, Nederland moet nog wachten tot 2033.

Activiteiten zoeken en boeken in één van de genoemde steden: koop je (kortings)kaarten bij Get Your Guide of Tiqets

Leeuwarden en De Reuzen

Veelal gaat in een land een indringende, langdurige competitie vooraf om tot de definitieve kandidaat uit het aanbod van culturele hoofdsteden te komen. Voor 2018 waren in Nederland vijf kanshebbers: Eindhoven, Maastricht, Den Haag, Utrecht en Leeuwarden. Winnaar Leeuwarden-Fryslân 2018 (afgekort LF2018) kreeg het in dat jaar onder meer voor elkaar om De Reuzen van het internationale straattheatergezelschap Royal de Luxe naar Nederland te halen. Drie dagen in augustus trokken de enorme poppen door de binnenstad tijdens hun fascinerende voorstelling Grote Schaats in het IJs, gadegeslagen door een menigte belangstellenden uit binnen- en buitenland.

Met de trein kun je snel en zonder 'gedoe' naar een Europese stad. Boek je kaarten bij NS International

Een van deze, of andere Europese steden ontdekken?

Kies hier uit het aanbod van Corendon

Ontdek de mooiste steden in een huurauto van Sunny Cars

Boek hier je accommodatie voor je volgende stedentrip

 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder