Weer drie Europese culturele hoofdsteden in 2023

4.125 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Culturele hoofdsteden
Vlag van Europa

Wie cultuur en Europese stedenpracht wil combineren, kan sinds 1985 jaarlijks naar culturele hoofdsteden van Europa. De eerste jaren betrof het steeds één stad, sinds 2004 zijn het elk jaar twee steden in twee afzonderlijke landen. Vanwege de coronapandemie zijn er in 2022 en eerstvolgende jaren zelfs drie winnende steden.

Dit jaar staan Esch-sur-Alzette in Luxemburg, Kaunas in Litouwen en Novi Sad in Servië als culturele hoofdsteden bol van de culturele activiteiten. De laatste zou de titel al in 2021 dragen, maar door alle coronaproblemen schoof de Europese Commissie die door naar dit jaar. Voor 2023 is het opnieuw smikkelen voor de liefhebbers: opnieuw drie steden mogen dan de titel dragen: Elefsina in Griekenland, Timișoara in Roemenië en Veszprém in Hongarije. Ook Timișoara was al aangewezen voor de editie van 2021, maar vanwege de pandemie besloot genoemde commissie de titel voor de Roemeense stad in dit geval door te schuiven naar 2023.

Zeven keer Nederland en België

Europese hoofdstad Leeuwarden
Leeuwarden
Doel van het betrekkelijke jonge fenomeen ‘culturele hoofdstad van Europa’ is om verscheidenheid, rijkdom en gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen, zo staat in de grondbeginselen. Nederland heeft inmiddels drie keer een culturele hoofdstad, België zelfs vier. In 1987, 2001 en 2018 stond Nederland met respectievelijk Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden breed in de belangstelling als culturele hoofdsteden; België stond in 1993, 2000, 2002 en 2015 met Antwerpen, Brussel, Brugge en Bergen (Mons) in de spotlights. België is in 2030 opnieuw aan de beurt, Nederland moet nog wachten tot 2033.

Activiteiten zoeken en boeken in één van de genoemde steden: koop je (kortings)kaarten bij Get Your Guide of Tiqets

Leeuwarden en De Reuzen

Veelal gaat in een land een indringende, langdurige competitie vooraf om tot de definitieve kandidaat te komen. Voor 2018 waren in Nederland vijf kanshebbers: Eindhoven, Maastricht, Den Haag, Utrecht en Leeuwarden. Winnaar Leeuwarden-Fryslân 2018 (afgekort LF2018) kreeg het in dat jaar onder meer voor elkaar om De Reuzen van het internationale straattheatergezelschap Royal de Luxe naar Nederland te halen. Drie dagen in augustus trokken de enorme poppen door de binnenstad tijdens hun fascinerende voorstelling Grote Schaats in het IJs, gadegeslagen door een menigte belangstellenden uit binnen- en buitenland.

Overigens zijn de culturele hoofdsteden voor 2024 tot en met 2026 ook al bekend: Tartu in Estland, Bas Ischl in Oostenrijk en Bodø in Noorwegen maken zich inmiddels op voor twaalf maanden van culturele festiviteiten in 2024; Nova Gorica in Slovenië en Chemnitz in Duitsland zijn voor 2025 gekozen en Trenčín in Slowakije en Oulu in Finland mogen zich in 2026 van hun beste kant laten zien. De keuzes voor 2027 en daarna moeten nog worden gemaakt.

Met de trein kun je snel en zonder 'gedoe' naar een Europese stad. Boek je kaarten bij NS International

Een van deze, of andere Europese steden ontdekken?

Kies hier uit het aanbod van Corendon

Ontdek de mooiste steden in een huurauto van Sunny Cars

Boek hier je volgende stedentrip

 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder