Weer drie Europese culturele hoofdsteden in 2023

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Culturele hoofdsteden
Vlag van Europa

Wie cultuur en Europese stedenpracht wil combineren, kan sinds 1985 jaarlijks naar culturele hoofdsteden van Europa. De eerste jaren betrof het steeds één stad, sinds 2004 zijn het elk jaar twee steden in twee afzonderlijke landen. Vanwege de coronapandemie zijn er in 2022 en eerstvolgende jaren zelfs drie winnende steden.

Dit jaar staan Esch-sur-Alzette in Luxemburg, Kaunas in Litouwen en Novi Sad in Servië als culturele hoofdsteden bol van de culturele activiteiten. De laatste zou de titel al in 2021 dragen, maar door alle coronaproblemen schoof de Europese Commissie die door naar dit jaar. Voor 2023 is het opnieuw smikkelen voor de liefhebbers: opnieuw drie steden mogen dan de titel dragen: Elefsina in Griekenland, Timișoara in Roemenië en Veszprém in Hongarije. Ook Timișoara was al aangewezen voor de editie van 2021, maar vanwege de pandemie besloot genoemde commissie de titel voor de Roemeense stad in dit geval door te schuiven naar 2023.

Zeven keer Nederland en België

Europese hoofdstad Leeuwarden
Leeuwarden
Doel van het betrekkelijke jonge fenomeen ‘culturele hoofdstad van Europa’ is om verscheidenheid, rijkdom en gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen, zo staat in de grondbeginselen. Nederland heeft inmiddels drie keer een culturele hoofdstad, België zelfs vier. In 1987, 2001 en 2018 stond Nederland met respectievelijk Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden breed in de belangstelling als culturele hoofdsteden; België stond in 1993, 2000, 2002 en 2015 met Antwerpen, Brussel, Brugge en Bergen (Mons) in de spotlights. België is in 2030 opnieuw aan de beurt, Nederland moet nog wachten tot 2033.

Activiteiten zoeken en boeken in één van de genoemde steden: koop je (kortings)kaarten bij Get Your Guide of Tiqets

Leeuwarden en De Reuzen

Veelal gaat in een land een indringende, langdurige competitie vooraf om tot de definitieve kandidaat te komen. Voor 2018 waren in Nederland vijf kanshebbers: Eindhoven, Maastricht, Den Haag, Utrecht en Leeuwarden. Winnaar Leeuwarden-Fryslân 2018 (afgekort LF2018) kreeg het in dat jaar onder meer voor elkaar om De Reuzen van het internationale straattheatergezelschap Royal de Luxe naar Nederland te halen. Drie dagen in augustus trokken de enorme poppen door de binnenstad tijdens hun fascinerende voorstelling Grote Schaats in het IJs, gadegeslagen door een menigte belangstellenden uit binnen- en buitenland.

Overigens zijn de culturele hoofdsteden voor 2024 tot en met 2026 ook al bekend: Tartu in Estland, Bas Ischl in Oostenrijk en Bodø in Noorwegen maken zich inmiddels op voor twaalf maanden van culturele festiviteiten in 2024; Nova Gorica in Slovenië en Chemnitz in Duitsland zijn voor 2025 gekozen en Trenčín in Slowakije en Oulu in Finland mogen zich in 2026 van hun beste kant laten zien. De keuzes voor 2027 en daarna moeten nog worden gemaakt.

Met de trein kun je snel en zonder 'gedoe' naar een Europese stad. Boek je kaarten bij NS International

Een van deze, of andere Europese steden ontdekken?

Kies hier uit het aanbod van Corendon

Ontdek de mooiste steden in een huurauto van Sunny Cars

Boek hier je volgende stedentrip

 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder