Een bijzonder weekendje Friesland
Artikelindex
Een weekendje Leeuwarden waarbij water centraal staat? In een waterrijke provincie als Friesland alleen maar logisch toch. Dus zeiden we 'ja' en gingen op pad. We ontdekten Leeuwarden vanaf het water en stapten op de e-bike voor een fietstocht in de omgeving van Earnewald. En ook dat was een waterige aangelegenheid. Maar dan met water van boven.
We parkeren onze auto bij hotel Oranje, waar we ook overnachten, en gaan op pad. Lopend. Want Leeuwarden is een verrassend compacte stad waarin alles eenvoudig te voet bereikbaar is. Of met de paardentram, die, zo horen we, recent met haar rondje door de stad is begonnen. Kijk, en dat willen we natuurlijk ook wel even beleven. De opstaphalte is bij Wearegrutsk, waar we eerst nog een verrukkelijke kop rozenthee drinken. Het is dat we net gegeten hebben bij Brasserie Spiegelaar, anders waren we zeker ook gevallen voor de lokale lekkernijen van Wearegrutsk.
Rondrit met kwinkslagen
De paardentram wordt getrokken door twee paarden en onze gids is Fokke Pander. Hij begroet zijn gasten uiterst joviaal en vertelt de wetenswaardigheden met de nodige kwinkslagen. Zo meldt hij dat de 115 meter hoge, beeldbepalende Achmeatoren, als bijnaam 'De fallus van Abe' heeft. De toren, ontworpen door architect Abe Bonnema, heeft vier liften die met een snelheid van bijna 22 kilometer per uur omhoog en naar beneden schieten. "Ze gingen eerst met bijna 33 kilometer per uur omhoog, maar de meeste mensen kwamen kotsmisselijk de lift uit, dus dat hebben ze maar aangepast", weet Fokke. De koetsier ment de paarden behendig over de Museumkade waar aan één kant van de kade historische schuiten en schepen liggen.
Over het Fries Museum horen we van Fokke dat de inwoners van Leeuwarden in eerste instantie helemaal niet te spreken waren over het bijzondere ontwerp. "En zoals dat hier gaat riep iedereen om het hardst 'het is niks en het wordt nooit wat'. Maar we zijn er nu aan gewend en vinden het zelfs wel mooi." Gniffelend wijst hij iedereen op het oudste officiële legale bordeel van Nederland om vervolgens over de De Oldehove, scheve toren, een ander beeldbepalend gebouw in Leeuwarden, te vertellen dat deze bovenin wel 2 meter uit het lood staat. "De bouw van de toren was een competitie met de stad Groningen omdat de Leeuwarders net zo'n hoge kerk wilden als de Martinitoren. Helaas zat het tegen met de bouw en lukte het niet om de toren recht te krijgen en af te bouwen." De 40 meter hoge toren leent zich uitstekend voor een klim naar boven met een mooi uitzicht over de stad. Door naar de Prinsentuin waar, zo wordt gezegd, de mooiste jachthaven van Nederland is. En dan zijn we na drie kwartier weer op het beginpunt van de paardentram: de brug bij Weargrutsk. De geplande fietstocht gaat helaas niet door, maar Wearegrutsk regelt een leuk alternatief: een rondvaart door de Leeuwardense grachten en wateren.
De leukste hotels vind je hier