Op een druilerige regendag gaan we op pad met Pat Smith, sinds 2020 de nachtburgemeester van Den Haag/Scheveningen. “Het regent hier echt niet heel vaak”, benadrukt hij. “Maar vandaag dus wel." Je kunt maar pech hebben. Ja, wil je naar het strand dan is een zonnetje en lekkere temperatuur uiteraard wenselijk. Maar ook op minder mooie dagen als deze blijkt Scheveningen gewoon heel erg de moeite waard.
“Zeg, ken jij de mosselman”. Het liedje schiet spontaan in mijn hoofd als ik Bruinisse binnenrijd. Nou, die mosselman woont helemaal niet in Scheveningen, hij woont in Bru, zoals Bruinisse in Bruinisse heet. Alles, maar dan ook alles in het Zeeuwse dorp ademt mosselen. Jaren woonde ik in Zeeland en reed ik er vaak langs, maar nog niet eerder was ik in het dorp zelf. Fijn dat daar nu verandering in komt op deze prachtige dag in september.
Met de zomerse temperaturen van nu hoef je voor een lekker weekendje weg helemaal niet naar het buitenland. Sterker nog, ook in Nederland hebben we heerlijke plekjes voor een actieve, en culturele minitrip. Dat ontdekten mijn dochter en ik in het Limburgse Stein.Wij dwaalden door de Botanische Tuin bij kasteel Elsloo en doken in de geschiedenis in het Streekmuseum. Met (klein)kinderen kun je een bezoek aan het Steinerbos niet overslaan waar je op de plas kunt roeien en kanoën. Dat doen wij niet. Wij gaan kajakken vanuit Meers. Maar eerst... op de fiets.
Water. Het speelt een grote rol in het ontstaan van Flevoland. Het speelt nog steeds een grote rol in het bestaan van Flevoland, sinds 1 januari 1986 officieel de 12e en jongste provincie van Nederland. Flevoland is bij velen bekend vanwege outletcentrum Bataviastad, maar dat de waterrijke provincie zoveel meer te bieden heeft ontdekte ik tijdens een tweedaagse trip.
Bij 'molenroute' denken de meeste mensen direct aan de molens van Kinderdijk. Maar ga ook eens naar Schiedam om een aantal fraaie exemplaren te zien. Sterker nog, de Schiedamse molens zijn de hoogste klassieke windmolens ter wereld. Ooit stonden er twintig in Schiedam, nu heeft het centrum van de stad er nog zes. Maar hoe zorg je er nu voor dat mensen ook de Schiedamse molens komen bezichtigen?
Olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel. Wie kent ze niet, deze 'big 5' van Zuid-Afrika. Maar wist je dat wij in Nederland onze eigen 'big 5' hebben? Ga op safari met Staatsbosbeheer en ontdek reeën, zwijnen, bevers, edelherten of zeehonden. Ik stapte in Noordwijk in een van de elektrische Landrovers van Staatsbosbeheer een ontdekkingstocht met de boswachter door de Zuid-Hollandse duinen.
Een weekendje Leeuwarden waarbij water centraal staat? In een waterrijke provincie als Friesland alleen maar logisch toch. Dus zeiden we 'ja' en gingen op pad. We ontdekten Leeuwarden vanaf het water en stapten op de e-bike voor een fietstocht in de omgeving van Earnewald. En ook dat was een waterige aangelegenheid. Maar dan met water van boven.
Ik ga een weekendje proeven van het Hollandse landschap. Van water, van cultuur, van culinaire hoogstandjes en van geschiedenis. Net boven Amsterdam ligt Waterland. Een gemeente zo verrassend, dat ik er al snel achter kom dat een weekend simpelweg niet genoeg is. Hoe mooi kan Nederland zijn...
Je kunt op veel manieren het Westfriese landschap ontdekken: te voet, per fiets, met de auto en zelfs vanaf het water. Puur op reis deed het nog weer anders en stapte op de scooter. Zo'n kek modelletje waar je zonder helm op mag. Met de wind, en af en toe de regen, in ons haar tuften we over de Westfriese Omringdijk. Bezochten een echte Nederlandse wijnmaker, gingen even naar de gevangenis, stapten in een elektrisch busje en pikten tot slot nog een staartje mee van de Westfriese Waterweken in Hoorn. Hoorn? Ja, want hoewel de naam anders doet vermoeden ligt de Westfriese Omringdijk in de provincie Noord-Holland.
Een mooi deel van de Nederlands-Duitse grensstreek is het gebied van Montferland (Achterhoek) tot Emlichheim in het graafschap Bentheim. Het is een prachtig gebied waar je heel wat kunt ontdekken en van het beste van de twee landen kunt profiteren. Neem bijvoorbeeld de plaatsen Enschede en Gronau. Ze zijn letterlijk overburen en liggen maar een paar kilometer uit elkaar. En het bijzondere is dat, al loopt de grens soms letterlijk door een straat, bij het passeren van die nu bijna onzichtbare grens ben je echt merkbaar in een ander land. Wellness en cultuur gaan in beide landen hand-in-hand.
De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.
Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.
Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?
Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024,
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.
Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.