Bruinisse ademt mosselen

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Mosselen tellen
Mosselen tellen ©Puuropreis

“Zeg, ken jij de mosselman”. Het liedje schiet spontaan in mijn hoofd als ik Bruinisse binnenrijd. Nou, die mosselman woont helemaal niet in Scheveningen, hij woont in Bru, zoals Bruinisse in Bruinisse heet. Alles, maar dan ook alles in het Zeeuwse dorp ademt mosselen. Jaren woonde ik in Zeeland en reed ik er vaak langs, maar nog niet eerder was ik in het dorp zelf. Fijn dat daar nu verandering in komt op deze prachtige dag in september.

Bruinisse toen

Bruinisse vissersuusje
De dag in mosseldorp Bru begint in Brusea. Na de ontvangst met koffie en een ter plekke gemaakte Zeeuwse bolus (eten mag ik hem niet meer, maar de smaak herinner ik me nog wel) volgt een duik in de geschiedenis. Al sinds de 15e eeuw is de mosselvangst de belangrijkste inkomstenbron voor de dorpsbewoners. Tegenslagen, zoals het opleggen van belasting op het inkomen uit de mosselvangst en twee watersnoodrampen, in 1911 en in 1953, ondermijnden de veerkracht van de inwoners niet.  Het dorp op Schouwen-Duiveland worstelde en kwam steeds weer boven, daarmee de spreuk in het wapen van Zeeland eer aandoend. De lijm voor het herstel: de mossel. Overigens kun je dat ook letterlijk nemen: van speciaal voor dat doel gekweekte mosselen wordt lijm gemaakt en die lijm is de sterkste van de wereld. Zo sterk dat zelfs NASA er gebruik van maakt en de hitteschilden van de raketten plakt met mossellijm.

Bolus makenBruinisse Brusea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar goed, al die geschiedenis, en meer, kun je dus zien in de twee naast elkaar gelegen musea van Brusea. In het visserijmuseum leer, zie en hoor je alles over de mossel van larve tot eindproduct en de kweek- en vangstmethodes van toen en nu. In de visserswoning, het vissersuusje, zie je hoe de mosselvissers tot in de jaren ’50 leefden en woonden. Het is heel bijzonder omdat de visserswoning van binnen en buiten nog helemaal origineel is. Plafonds, wanden en vloeren, tapijten... ze hebben allemaal de moderniseringsdrang en vuilcontainer overleefd, net als de antieke stoof, het meubilair en alle andere gebruiksvoorwerpen.

Bruinisse Brusea

Bruinisse nu

b_150_200_16777215_00_images_stories_Nederland_Bruinisse_wijnmosselgildew.jpgEen fietstocht is de uitgelezen manier om Bruinisse en de twee havens te ontdekken. Onderweg vallen ook de twee enorme als mosselschelpen vermomde trappen  bij het parkeerterrein aan de haven op. Buiten adem (het waait behoorlijk langs de dijk) kom ik in restaurant de Meeuw, het eindpunt van de fietstocht. Het dorp met nog geen 4000 inwoners heeft meer dan 20 restaurants en eetgelegenheden. Het is duidelijk dat eten en gastvrijheid hoog in het vaandel staan. En om de mosselen, oesters en andere vangsten uit de zee te promoten hebben zes restaurants zich verenigd in het mosselgilde. Elk restaurant heeft een eigen signatuur, maar bij allemaal staat de liefde voor mosselen en vis op de menukaart.

 

De mosselkweek in beeld

Visserskotter Bruinisse
Hoe kun je beter zien hoe mosselen gekweekt worden dan meevaren op een mosselkotter? Goed dat er een vaartocht op de agenda staat met de Bru 8. Elke mosselvisser heeft een eigen ‘landje’ in de Oosterschelde en elk schip heeft het nummer dat met die landjes correspondeert. In het visserijmuseum leerde ik al dat er verschillende mosselkweekmethodes zijn: de bodemcultuur (mosselbanken) en de hancultuur. De opbrengst van de eerste methode is het grootst, de hangcultuur bedraagt maar vijf procent van de totale productie.  Aan boord van de mosselkotter krijg ik een beeld van de mosselkweek van mosselzaad tot de volle, vlezige mossel die je op je bord krijgt. Dat mosselzaad werd overigens vroeger gewonnen in de Oosterschelde maar dat gebeurt sinds de sluiting van het Brouwershavense Gat in 1971 in de Waddenzee. Het duurt een kleine drie jaar voor de mossel groot genoeg is en die groei wordt regelmatig getest. Dat gebeurt door het opvissen van een net mosselen. Uit de vangst worden een paar emmers op het dek geschept en vervolgens tellen de mosselvissers hoeveel mosselen er in een speciale maatbeker passen. Van de eerste lading die tijdens de demonstratie opgevist werd pasten er nog zo’n 360 in de beker, van de tweede lading waren dat er nog maar rond de 150. De mossel is groot genoeg en rijp voor de oogst als er nog maar tussen de 35 en 50 stuks in de beker passen. Nooit geweten dat het drie jaar duurt. Weer wat geleerd. Naast leerzaam was het vaartochtje ook erg aangenaam, met lekker windje, een mosselhapje en prachtige zicht op de mosselbanken en de omgeving.

mosselen tellen

Het zout op de mossel

zoutwh.jpgzout2wh.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik zei het al, Bruinisse ademt mosselen. Al eeuwen. En blijft de mossel gewoon de mossel, het dorp staat niet stil en brengt die mossel op allerlei manieren onder de aandacht. Het is dat corona roet in het eten gooide, maar normaliter kun je je in juli uitstekend vermaken op de populaire visserijdagen. Voor een kleiner en intiemere kennismaking met de mossel werd vorig jaar in september voor het eerst het Bruzzz festival georganiseerd. En Bru houdt wel van een feestje: twee jaar geleden werd het 550 jaar bestaan gevierd met een tafel waaraan 750 mensen mosselen aten en de hoop is dat het er bij het 555-jarig bestaan 1000 worden. Maar hoe zit het dan met Yerseke? Dat is toch ook een mosseldorp en zeker niet onbekend. Jazeker, door innovaties, economische omstandigheden en het oprichten van de mosselveiling in Yerseke is een deel van de mosselhandel, kweek en verwerking naar Yerseke overgegaan, net als een deel van de mosselkotters van Bruinisse. Maar Yerseke ligt op Zuid-Beveland, dus kan Bru zich oprecht hét mosseldorp van Schouwen-Duiveland noemen. En over innovaties gesproken: in Bruinisse zit sinds anderhalf jaar een uniek bedrijf: zoutziederij Zeeuwsche Zoute. Hier wordt op ambachtelijke manier zout gewonnen uit de Oosterschelde. Dit zout is van een ongekende zuiverheid en verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder op Beukenhout gerookt zout. Heel lekker op een visje. Of op een mossel natuurlijk. 

Bruinisse boeien

b_233_175_16777215_00_images_stories_Nederland_Bruinisse_oestersw.jpg

b_233_175_16777215_00_images_stories_Nederland_Bruinisse_zeesterren.jpg

 

 

 

 

'Zeg proef jij de mossel al'

Naast de mosselcultuur worden er in Bruinisse ook oesters gekweekt en gevist op Oosterscheldekreeften, harder, zeebaars, paling, kokkels en scheermessen. Maar de mossel blijft en staat op nummer 1.  En die moet natuurlijk geproefd worden. Dat doe ik aan het eind van deze zilte zalige dag op het terras van een van de restaurants van het al eerder genoemde mosselgilde. Daar worden ze ter plekke gekookt en krijg ik ze, puur natuur en zonder opsmuk in een mosselpannetje geserveerd. Bru ademt mosselen en ik eet ze met smaak. Wetend hoe verrassend leuk Bruinisse is ga ik zeker nog een keer terug. Want niet alleen in het negen maanden durend mosselseizoen, ook daarbuiten is er in het dorp en op het water genoeg te doen.

Bruinisse mosselen kokenb_250_333_16777215_00_images_stories_Nederland_Bruinisse_mosselenkokenw2.jpgb_225_333_16777215_00_images_stories_Nederland_Bruinisse_Mosselen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overnachten in of bij Bruinisse

Vlakbij Bruinisse ligt een vakantiepark van Landal GreenParks
Je kunt natuurlijk ook een hotel boeken bij Hoteldeal
En overnachten in de natuur kan bij Natuurhuisje.nl
Meer over Zeeland bij Welkom in Zeeland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder

Canarische Eilanden: goed in alle seizoenen

Canarische Eilanden: goed in alle seizoenen

De Canarische Eilanden zijn vooral geliefd als winterzonbestemming, maar ook in de andere seizoenen is het op de Spaanse archipel voor de westkust van Afrika hoogst aangenaam. We geven tips voor één op elk van de bekende eilanden.

Lees verder

Top 10 Europese steden voor een 'workation'

Top 10 Europese steden voor een 'workation'

Workations, het is een ideale combinatie van op reis gaan én werken op bestemming die steeds populairder wordt. De hoogste tijd dus om uit te zoeken in welke Europese steden je werk en plezier het beste kunt combineren. 

Lees verder

Op de fiets mis je niets!

Op de fiets mis je niets!

We stappen graag op de fiets. Nederland telde begin 2021 liefst 23 miljoen fietsen, waarvan bijna 2,5 miljoen elektrische exemplaren. De coronacrisis droeg een fors steentje bij aan de stijging van ruim 30 procent in de verkoop van e-bikes, zo blijkt uit jaarcijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG. 

Lees verder

Ongewone logeerplekken: vuurtorens, treinen en meer

Ongewone logeerplekken: vuurtorens, treinen en meer

Je kunt tijdens een vakantie of weekendje weg prima overnachten in een hotel, tent of camper. Maar wil je iets bijzonders? Kijk dan eens naar een nachtje slapen in een vuurtoren of trein. Die bijzondere onderkomens vind je meer en meer, overal ter wereld. Puur op reis zet ze voor je op een rijtje, al weten we dat deze opsomming verre van compleet is. Ken jij er ook één? Laat het ons even weten dan vullen we de lijst direct aan! Update van dit artikel: 21 augustus 2021.

Lees verder

Natuuractiviteiten in Friesland: 5 tips

Natuuractiviteiten in Friesland: 5 tips

Wat gaat er boven een dag in de natuur afsluiten met een overnachting in een uniek natuurhuisje? Deze vijf natuuractiviteiten in Friesland mag je eigenlijk niet missen. En wil je een weekendje weg, en natuur en stad combineren? Dan raden we je aan de Friese hoofdstad Leeuwarden zeker niet over te slaan.

Lees verder