Nederlanders kiezen voor vakantie binnen Europa

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fietsen bij Kinderdijk © puuropreis
Fietsen bij Kinderdijk © puuropreis

Negen op de tien Nederlanders zijn van plan dit jaar op vakantie te gaan. Eigen land en Europa zijn favoriet, zo blijkt uit onderzoek van de ANWB. Vakantiegangers houden dit jaar geen rekening meer met corona, de hoge inflatie speelt wel mee in de beslissing wat te gaan doen. Zo wordt minder ver gereisd, minder vaak en zijn de trips veelal korter dan gewoonlijk.

Nu in de meeste landen geen sprake meer is van coronamaatregelen is de wens om op vakantie te gaan onder Nederlanders gegroeid: die ligt zo’n 6% hoger dan in 2022. Het animo blijft het grootst onder jongeren (94%) en het laagst onder ouderen (76%). Iets meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan dat de inflatie impact heeft op de vakantieplannen. Ook de hoge brandstofprijzen (35%) en duurdere vliegtickets (33%) spelen een rol. Gevolg van de inflatie is dat vakantiegangers met name minder ver, minder vaak, of korter op vakantie gaan.

Eerst eigen land, daarna Duitsland

Het eigen land is voor Nederlanders de populairste vakantiebestemming, gevolgd door Duitsland, Spanje, Frankrijk en België. Ook Italië lijkt weer meer in trek. Favoriet zijn de strandvakantie, gevolgd door een buitenlandse stedentrip of een autovakantie. Ongeveer 20% van de Nederlanders geeft aan van plan te zijn om in 2023 te gaan kamperen. Kampeerders verblijven vooral in een gehuurde accommodatie op de camping, of in een eigen tent of caravan. De auto blijft, net als vorig jaar, het meest gebruikte vervoermiddel om in Europa op vakantie te gaan (62%). Daarna volgt het vliegtuig (38%).

Vakantiegangers lijken zekerder te zijn van een vakantie in 2023 dan in 2022. Vorig jaar gaf 1 op de 7 Nederlanders in dezelfde decembermaand aan al geboekt te hebben voor aankomend jaar. Dit jaar is dat 1 op de 4. Ook worden er al eerder vakanties geboekt. Er is een verschuiving te zien van 1 tot 4 maanden voorafgaand aan een vakantie te boeken naar liefst 3 tot 8 maanden.

Zoek en boek je vakantie

Je kunt voor de beste deals voor vliegtickets terecht bij Skyscanner

Heb je nieuwe koffers, tassen of andere reisartikelen nodig? Kijk dan eens bij Bagageonline of bij Bol.com

Ontdek de leukste vakanties bij FOX Verre reizen van ANWB

Bestel alvast je entreetickets voor musea, attracties etc bij Get your guide Activiteiten

Ontdek de wereld met Corendon, TUI of Sunweb

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder