Nederlanders gaan korter op vakantie

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Nederlanders Dordogne
Nederlanders gaan graag naar Dordogne ©puuropreis

Nederlanders gaan dit jaar korter op vakantie dan gewoonlijk. De almaar stijgende prijzen zorgen voor een omslag in het vakantiegedrag, want ook wordt vaker gekeken naar goedkopere alternatieve bestemmingen, zoals Albanië en Slovenië.

Deze trends komen naar voren in een representatief onderzoek van de {weblinkANWB vakantie}ANWB{weblink}. Hieruit blijkt verder dat zo’n 9 op de 10 Nederlanders dit jaar op vakantie gaat. Die vakantieplannen worden dit jaar wel minder beïnvloed door de problemen in de wereld (oorlogen en inflatie), zo blijkt uit het onderzoek.

Stijgende prijzen

Vorig jaar gaf 55 procent van de Nederlanders aan dat stijgende prijzen invloed hebben op de vakantieplannen, dit jaar is dat gedaald naar 46 procent. Vakantie blijft ook dit jaar voor hen belangrijk, al kiezen Nederlanders voor minder vaak, korter of een goedkopere vakantie vanwege inflatie. Hierbij worden met name landen als Albanië en Slovenië genoemd.
Zo wordt bijvoorbeeld een vliegticket voor een stedentrip binnen Europa wordt duurder. Vliegtuigmaatschappijen zijn namelijk steeds meer geld kwijt aan het kopen van uitstootrechten, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Een retourticket naar Barcelona, Malaga of Lissabon wordt al snel enkele tientjes duurder. Het draait om het Emissions Trading System, de handel in rechten om broeikasgassen uit te stoten. Grote vervuilers moeten deze rechten kopen voor alle uitstoot die zij veroorzaken. Momenteel krijgt de luchtvaart nog een groot deel van deze rechten gratis, maar de Europese Commissie werkt aan aanpassingen om de klimaatproblemen te kunnen aanpakken.

Net als voorgaande jaren zijn de meeste Nederlanders van plan om in de zomermaanden op vakantie te gaan. Ook de meimaand blijft in trek. De spreiding van de zomermaanden mei tot en met september is afgelopen jaren een zichtbare trend. Circa 50 procent van de Nederlanders gaat een week of langer, 30 procent twee weken en 9 procent gaat drie weken op vakantie. Gemiddeld boeken vakantiegangers 1 tot 4 maanden van tevoren de reis. Bijna twee op de tien Nederlanders die kiezen voor een Europese vakantiebestemming boekt last minute.

Europa blijft topfavoriet

De meeste vakantiegangers kiezen dit jaar traditiegetrouw voor Europa. Favoriete landen zijn Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, België en Italië. Onder jongeren blijft Europa (89 procent) ook het populairst, maar zijn Azië (11 procent) en Zuid-Amerika (9 procent ook in trek.

Als vanouds kiezen Nederlanders voor een strandvakantie, buitenlandse stedentrip of een vakantiepark. Om naar de vakantiebestemming te komen reist bijna driekwart van de Nederlanders met eigen auto. Het vliegtuig scoort 41 procent en de trein 16 procent). Populaire accommodaties zijn dit jaar de hotels,vakantieparken en kampeerterrein. Eén op de vijf vakantiegangers wil minstens één keer gaan kamperen in 2024. Een gehuurde accommodatie, eigen tent en eigen caravan blijven de meest populaire kampeermiddelen. Dit jaar wordt meer gekozen voor vakantiehuisjes buiten een park.
 

Boek je vakantie bij  vakantiepark
Wil je de beste prijs voor je hotelkamer? Vergelijk dan het aanbod op Trivago

Lees ook onze kampeertips vioor beginners

Rust, maar ook leven in de stad

Voor een vakantie in eigen land kiezen Nederlanders vooral voor Limburg, Gelderland, Zeeland, Drenthe en Noord-Brabant. Vakantiegangers in Nederland zoeken zowel de rust in het groen, als de drukte in de stad. Net als vorig jaar worden het vaakst natuurgebieden bezocht, gevolgd door een bezoek aan een stad/dorp in de omgeving, gecombineerd met winkelen.

Het aantal Nederlanders dat wil betalen voor duurzaamheid op vakantie groeit. Nederlanders die hier geld voor willen uitgeven (20 procent), hebben hier nog steeds hetzelfde bedrag (25-100 euro) per persoon per vakantie voor over.

Ga naar het coole noorden met Voigt Travel

Maak eens een trip binnen Europa met de trein

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder