Met een wandeling door het bos kun je nauwelijks nog aankomen, zo lijkt het. All over the world willen we vooral - als een menselijke drone – het groen bekijken van bovenaf. Het boomtoppenpad (of boomkroonpad) is booming. De opmerkelijke wandelpaden schieten als paddenstoelen uit de grond.
Met een oppervlakte van onze provincie Drenthe staat Saarland te boek als kleine Duitse deelstaat. Het Bundesland in het zuidwesten, grenzend aan Frankrijk en Luxemburg, maakt echter een grote ontwikkeling door. Waar eeuwen de belangen van staalindustrie en steenkolenmijnen vooropstonden, wordt nu groen gedacht. Het is de aangename conclusie van een werkweekje vol natuurbeleving en duurzaam denken en doen.
In Völklinger Hütte in Duitsland draaide meer dan een eeuw alles om ijzer en staal, tot in 1986 het enorme hoogovencomplex in het zuidwesten van Duitsland de zware deuren sloot. Als bijkomstigheid was het Saarland direct een magisch monument rijker. In 1994 volgde de kroning tot Unesco-werelderfgoed vanwege de ‘unieke getuigenis van de industriële cultuur en de geschiedenis van de techniek in de 19de en begin 20ste eeuw’.
Waar in Rijnland-Palts ooit het lustpaleis van Tschifflik stond, ligt vandaag de dag een ultiem ontspanningsoord verscholen. Omringd door barokke tuinen biedt Romantik Hotel Landschloss Fasanerie zijn gasten in Zweibrücken onder meer 50 stijlvol vormgegeven kamers, twee klasse-restaurants, een binnenzwembad en een sfeervolle wellnessruimte.
In Nederland zijn de Waddeneilanden populair. Maar wie van eilanden houdt, moet zeker ook eens naar het Duitse Rügen. Een grillige kustlijn met krijtrotsen, drie natuurparken, kilometerslange zandstranden en een lieflijk binnenland, en dat alles op een oppervlakte van twee keer Texel. En niet te vergeten: je vindt er aan de Oostzee ook Prora, dat voor eeuwig verbonden zal blijven met dat megalomane hotelproject van de nazi’s.
Als 5-sterren superior mag Roewers Privathotel zich uitzonderlijk noemen. Het complex op het Oostzee-eiland Rügen is namelijk het enige van dit kaliber in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Niet voor niets wordt Roewers ook aangeprezen onder de noemer Pearls by Romantik. Puur op reis ging naar Sellin, in het uiterste noordoosten van Duitsland, om deze parel te bewonderen.
Sebastian Kneipp zou zijn ogen niet geloven. In Bad Wörishofen, de vlek in het zuiden van Duitsland waar hij in 1897 stierf en begraven ligt, leeft de priester/natuurgenezer voort. Tientallen kuurhotels bieden behandelingen naar zijn inzichten, maar ook in de buitenlucht is hij nog alom aanwezig. Zoals op het blotevoetenpad in het Kurpark. Puur op reis ging de uitdaging aan. Schoenen en sokken in de locker en gaan!
Dankzij Duitse pioniers kennen we de waarde van de natuurgeneeskunde. Johann Hahn schreef al in 1743 over watertherapie, onwetend dat zijn boek een eeuw later de basis zou zijn van de kuren van Sebastian Kneipp. Met hem hebben Vincent Preissnitz en Johann Schroth de hedendaagse hydrotherapie op de kaart gezet. Op het gebied van de homeopathie geldt dit voor dr. Samuel Hahnemann, terwijl ‘leemprofessor’ Emanuel Felke het gezonde buitenleven tot leer wist om te bouwen. Al deze kuren en therapieën, maar ook nog vele andere, kun je in Duitsland beleven.
Donau-Radweg, Elbe-Radweg, Rhein-Radweg. Duitsland schept er genoegen in fietspaden aan te leggen langs de bekende, grote rivieren. Wie liever minder bekende, kleinere stromen volgt, kan terecht in Rheinland-Pfalz of zoals wij zeggen Rijnland-Palts. Grenzend aan België en Luxemburg ligt een gebied met hart voor de fietser én liefde voor de fiets.
Met een lengte van bijna drieduizend kilometer leent de Duitse Vakwerkroute zich bij uitstek voor een road trip. Van Stade aan de Elbe tot Meersburg aan de Bodensee showen zo’n honderd stadjes vakwerkarchitectuur in alle denkbare stijlen en kleuren. Maar weet waar je aan begint: Duitsland telt 2,5 miljoen gebouwen in deze vorm van ecologisch en esthetisch verantwoorde houtbouw…
“Wat een prachtige oude binnenstad en een mooie oude kerk.” Dat denk je als je op de Neumarkt in Dresden staat. Maar niets is minder waar. De oud lijkende Frauenkirche blijkt te zijn voltooid in 2005! En ook de omringende panden zijn jonger dan de honderden jaren die ze ogen. Dat deze nieuwe binnenstad er zo oud uitziet is dan ook een fraai staaltje heropbouwtechniek, nodig omdat de binnenstad van Dresden in de Tweede Wereldoorlog bijna geheel is verwoest.
De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.
Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.
De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.
Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.
Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.