Sebastian Kneipp zou zijn ogen niet geloven. In Bad Wörishofen, de vlek in het zuiden van Duitsland waar hij in 1897 stierf en begraven ligt, leeft de priester/natuurgenezer voort. Tientallen kuurhotels bieden behandelingen naar zijn inzichten, maar ook in de buitenlucht is hij nog alom aanwezig. Zoals op het blotevoetenpad in het Kurpark. Puur op reis ging de uitdaging aan. Schoenen en sokken in de locker en gaan!
Dankzij Duitse pioniers kennen we de waarde van de natuurgeneeskunde. Johann Hahn schreef al in 1743 over watertherapie, onwetend dat zijn boek een eeuw later de basis zou zijn van de kuren van Sebastian Kneipp. Met hem hebben Vincent Preissnitz en Johann Schroth de hedendaagse hydrotherapie op de kaart gezet. Op het gebied van de homeopathie geldt dit voor dr. Samuel Hahnemann, terwijl ‘leemprofessor’ Emanuel Felke het gezonde buitenleven tot leer wist om te bouwen. Al deze kuren en therapieën, maar ook nog vele andere, kun je in Duitsland beleven.
Donau-Radweg, Elbe-Radweg, Rhein-Radweg. Duitsland schept er genoegen in fietspaden aan te leggen langs de bekende, grote rivieren. Wie liever minder bekende, kleinere stromen volgt, kan terecht in Rheinland-Pfalz of zoals wij zeggen Rijnland-Palts. Grenzend aan België en Luxemburg ligt een gebied met hart voor de fietser én liefde voor de fiets.
Met een lengte van bijna drieduizend kilometer leent de Duitse Vakwerkroute zich bij uitstek voor een road trip. Van Stade aan de Elbe tot Meersburg aan de Bodensee showen zo’n honderd stadjes vakwerkarchitectuur in alle denkbare stijlen en kleuren. Maar weet waar je aan begint: Duitsland telt 2,5 miljoen gebouwen in deze vorm van ecologisch en esthetisch verantwoorde houtbouw…
“Wat een prachtige oude binnenstad en een mooie oude kerk.” Dat denk je als je op de Neumarkt in Dresden staat. Maar niets is minder waar. De oud lijkende Frauenkirche blijkt te zijn voltooid in 2005! En ook de omringende panden zijn jonger dan de honderden jaren die ze ogen. Dat deze nieuwe binnenstad er zo oud uitziet is dan ook een fraai staaltje heropbouwtechniek, nodig omdat de binnenstad van Dresden in de Tweede Wereldoorlog bijna geheel is verwoest.
Kerstmarkten zijn in Berlijn al tientallen jaren een toeristenmagneet, en het jongste winterevenement van de Duitse hoofdstad heeft alles in zich om er één te worden. Voor het tweede jaar in successie wordt de Botanischer Garten na het vallen van de schemering verlicht met meer dan anderhalf miljoen gekleurde lampjes, verwerkt in zo’n 30 creaties. Een wandeling van ongeveer twee kilometer brengt je langs al die hoogtepunten van deze Christmas Garden.
Een historische binnenstad, moderne bebouwing, een verleden met een zwart randje, een kleurrijke toekomst: Neurenberg, ook wel Nürnberg of Nuerenberg genoemd. De middelgrote stad in Beieren is in de oorlog praktisch helemaal verwoest, maar met aandacht voor hoe het vroeger was, na de oorlog prachtig herbouwd.
Ik heb niks met auto's en ook niet zoveel met mode. Wat moet ik dan in Autostadt? Een plek waar glimmende bolides hand in hand gaan met schitterende outfits? Om dat te ontdekken maak ik op de terugweg van Maagdenburg, een tussenstop in Wolfsburg.
Het was niet mijn eerste bezoek aan Maagdenburg, maar wel een prettige hernieuwde kennismaking met de stad die vooral bekend is vanwege de 'bollen', maar die vast ook geschiedenis gaat schrijven met de 'lach'.
Een kratermeer van bijna 13.000 jaar oud, een abdij van zo’n 900 jaar en een hotel uit de 19de eeuw. Maria Laach in een notendop. De historische vlek in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts heeft weliswaar geen geschiedenis als het om wellness gaat, maar je kunt er vandaag de dag prima tot jezelf komen.
Bad SassendorfNederlanders hebben iets met Noordrijn-Westfalen. Natuurlijk, de Duitse deelstaat grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel, maar dat is niet alles. Op het gebied van wellness bijvoorbeeld zijn de Nederlanders in grootte inmiddels de tweede groep, na de Duitsers. En dat is mooi nieuws, niet in het minst voor directeur Achim Bädorf van Gesundheitsagentur NRW.
Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.
Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!
Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.
Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.
Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.
Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.