Natuurgenezer Kneipp eren, op blote voeten

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Op het blotevoetenpad in Bas Wörishofen ©puuropreis
Op het blotevoetenpad in Bas Wörishofen ©puuropreis

Sebastian Kneipp zou zijn ogen niet geloven. In Bad Wörishofen, de vlek in het zuiden van Duitsland waar hij in 1897 stierf en begraven ligt, leeft de priester/natuurgenezer voort. Tientallen kuurhotels bieden behandelingen naar zijn inzichten, maar ook in de buitenlucht is hij nog alom aanwezig. Zoals op het blotevoetenpad in het Kurpark. Puur op reis ging de uitdaging aan. Schoenen en sokken in de locker en gaan!

Toni Fenkl, een bebaarde Beier zoals je die vooral op toeristische ansichtkaarten verwacht, dus in lederhose gestoken, gidst me vandaag over de route van meer dan anderhalve kilometer. Als schoenen en sokken veilig zijn opgeborgen in de bergruimtes, starten we met een voetbad in water waar bij wijze van spreken de ijskristallen nog aankleven. Fris en fruitig vervolgen we onze weg, die met stapstenen in de vorm van een voet is uitgezet. Het gras voelt weldadig, de grindpaden doen op z’n minst nog zeer onwennig aan, om niet te zeggen pijnlijk. Maar allengs neemt de gevoeligheid af en neem ik zonder morren de eerste van 26 droge en natte avonturenstations, die onderweg op ons wachten.

Koude bruine prut tot aan de knieën

Ik passeer evenwichtsbalken, voel dat de ene natuursteen qua temperatuur de andere niet is, ontdek op straat warmteverschillen van kleuren, leer dat handen en voeten heel anders op stekelige voorwerpen reageren enz, enz. Onderwijl lopen we op blote voeten op allerlei soorten ondergrond. Gras, grind en natuursteen zijn al voorbijgekomen, maar ik herinner me ook schors, hout, zand, keien en modder, zoals in de bak waarbij het koude bruine prut zelfs tot mijn knieën reikt. Gelukkig kan ik me daarna afspoelen; inderdaad, met steenkoud water. Ook een bijzonder station is het labyrint: lopend over diverse soorten vloerbedekking, van aangenaam zand tot voetzoolverbrandende takken, bereik ik in het midden een zitje om mijn lijf heerlijk bij te laten komen, pas dan beseffend dat ik dezelfde weg terug moet…

wandelen_kneipp
toni_fenkl
sebastian_kneipp
rosarium
kurpark
kneipp_labyrint
kneipp_kurpark
kneipp_evenwicht
kapel_kneipp
1/9 
start stop bwd fwd

Maar dan bedenk ik me de visie van Sebastian Kneipp, zoals hij die in de loop van de 19de eeuw over de genezende kracht van de natuur ontwikkelde. Naast hydrotherapie, kruidengeneeskunde, gezonde voeding en spiritualiteit was naar zijn oordeel ook training een onderdeel om het lichaam gezond en weerbaar te maken of te houden. Met dat laatste feit in gedachte loop ik, maar dat is soms echt geen pretje, behoedzaam alle onderdelen van het labyrint opnieuw af. Staan op gras is nog nooit zo lekker en verkoelend geweest. Op ons gemak leggen we het laatste deel van de route door het kuurpark af. We nemen alle tijd bij de volières, de geneeskrachtige kruidentuin, de geurtuin en in het rosarium; de kleurrijke tuin waar meer dan 500 soorten rozen hun best doen de gasten te bekoren.

Boek hier je volgende vakantie naar Duitsland!

Bestel op een makkelijke manier je toegangsbewijzen!

Als we onze - voor jong en oud gratis te maken - ronde hebben gemaakt door de groene, zorgvuldig aangeharkte omgeving, onderhouden op kosten van de gemeente in het Landkreis Unterallgäu, wacht bij de lockers weer het koude voetbad. Dat voelt nu heel anders aan, alsof ik in het afgelopen uur meer gehard ben als het gaat om het lopen zonder schoeisel. En dat is volgens Toni Fenkl ook zo. Bovendien is blootsvoets lopen volgens de inspirerende gids niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. En daarnaast, zo spreekt hij op enigszins gewichtige toon uit, wie op blote voeten loopt, kan niets in de schoenen worden geschoven… En zoiets krijg je toch maar mooi mee, op een zomerse dag in 2021, het jaar dat niet alleen wellnessland Duitsland, maar met name Bad Wörishofen de 200ste geboortedag van priester/natuurgenezer Sebastian Kneipp viert.

Lees ook

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder