Actief, rust, groen en wellness in het Zwarte Woud

2.3333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Genieten in de natuur in het Zwarte Woud
Mummelsee ©Klaus Hansen

In de uitgestrekte natuur van het Zwarte Woud vindt iedereen volop ruimte en frisse lucht. Of je nu rust of avontuur zoekt, wandelaar, fietser of mountainbiker bent, in deze regio kun je veilig vakantievieren. Er zijn meerdere redenen om nu voor het grootste middelgebergte van Duitsland te kiezen. Wat kun je er doen?

Actief bezig zijn in de natuur

In de 11.100 km2 grote vakantieregio is de natuur niet alleen het decor, maar voor veel mensen de eigenlijke reden voor een vakantie. Nergens kun je deze zo intensief beleven als in het Zwarte Woud. Hier vind je voor zowel wandelliefhebbers als de recreatieve tourfietser of sportieve mountainbiker talrijke fiets- en wandelpaden, MTB-routes, singletrails en panoramaroutes. Een van de regio's waar je natuur beleven en actief bezig zijn perfect kunt combineren is het Hochschwarzwald met uitgestrekte wouden, panoramische vergezichten, meren, ruige kloven en watervallen.  De 12 'Geniesserpfade' staan bekend om hun fantastische uitzichten en, heel bijzonder, rustpunten met specialiteiten uit de regio. Ze vallen allemaal in de categorie Premium-wandelroutes, een titel die door het Deutsche Wanderinstitutwordt verstrekt aan rondwandelingen van 6 tot 15 kilometer door interessante landschappen en die ook nog eens goed gemarkeerd zijn. Ontdek je Hochschwarzwald liever vanaf het stalen ros, dan is de 'Gipfeltrail Hochschwarzwald' van 140 km lengte een mooie uitdaging. Roeien, suppen, zwemmen: watersporters vinden alles wat hun hartje begeert op de Titisee of Schluchsee.

Ga lekker met de trein naar het Zwarte Woud

Eten en drinken

b_250_166_16777215_00_images_stories_wellness_eten.jpgIn Baiersbronn gaan goed eten en natuur beleven prima samen, want het dorp gelegen in het Nationalpark telt vele sterrenrestaurants én een uitgestrekt wandelgebied. Je kunt gerust spreken van een 'culinaire wandelwalhalla', maar dan wel een van 550 kilometer lengte. Tijdens de wandeling over het 'Wildkräuterpfad' leggen experts bijvoorbeeld alles uit over de veelzijdige plantenwereld en hoe je die in de keuken kunt gebruiken. In Baiersbronn moet je zeker de specialiteiten proberen die bereid zijn met lokale ingrediënten uit de natuur: dennenhoningijs, 'Grindeschinken' en 'Apfelbrand'. Ook zonder wandeling kun je hiervan genieten! Wijnliefhebbers komen helemaal aan hun trekken op de Badische Weinstrasse. De 500 kilometer lange wijnroute slingert al meer dan 60 jaar door het westelijke deel van het Zwarte Woud. Wijnboeren aan deze route nodigen uit om deel te nemen aan wijnfeesten, wijnproeverijen of een vakantie op hun erf. Graag geven ze een kijkje achter de schermen van de productie van hun 'druivennat'. Zo'n 250 locaties maken deel uit van de Weinstrasse.

Bezoek eens een groene stad

Freiburg, de onofficiële hoofdstand van het Zwarte Woud, is niet alleen de groenste stad van Duitsland maar heeft ook nog eens de meeste zonneschijn. Een bezoek aan het middeleeuwse meesterwerk en symbool van deze stad - de Münster met zijn 116 meter hoge toren - mag niet in het programma ontbreken. Duik ook de straatjes in van de schilderachtige Altstadt. Hier stromen ook de Bächle, stroompjes die dwars door de straten en steegjes hun weg vinden. Het verhaal wil dat iedereen die in zo'n beekje stapt, terugkeert naar Freiburg en hier een partner vindt. Ook als je niet in een Bächle stapt kom je vast een keer terug. Om te shoppen in het grote winkelgebied bijvoorbeeld of te genieten van lokale lekkernijen in de talrijke restaurants.

Karlsruhe kan gezien worden als de 'poort' naar het Zwarte Woud. Het staat ook bekend als de meest fietsvriendelijke stad van Duitsland. In de vele groene delen van de stad kun na een fietstocht of wandeling lekker bijkomen in de parken, bossen en meren. Populair is het in 1731 in Franse barokstijl gebouwde slot met een Engels stadspark. Een route van 2,5 kilometer verbindt de verschillende highlights met elkaar. De naast gelegen botanische tuin is een waar lusthof waar de stichter van de stad, Karl Wilhelm bloemen en planten uit de hele wereld samenbracht.

Vanuit het midden van Freudenstadt loop je in 10 minuten naar de Kienberg. Hier start de Premium-wandelroute 'Tannenriesen Freudenstadt'. Een app die je onderweg verhalen en wetenswaardigheden over de regio vertelt leidt wandelaars langs de grootste dennenboom van het Zwarte Woud: de 'Grossvatertanne'. Andere routes gaan langs andere reuzen maar ook uitspanningen waar je met regionale specialiteiten weer op krachten kunt komen. Genoeg van dennenbomen? Op de Rosenweg wachten 2.200 soorten rozen. Vanaf de Herzog Friedrich Turm heb je vervolgens weer een geweldig zicht op het vertrekpunt: Freudenstadt.

Boek je hotel in een van deze groene steden

Veilig bijkomen en ontspannen

Rust en ontspanning zijn in deze periode belangrijker dan ooit. In Badeparadies Schwarzwald waan je je in drie verschillende themagebieden op vakantie in de tropen. Avontuurlijke glijbanen, grote zwembaden en verschillende sauna's geven je meteen dat vakantiegevoel. Een uitgebreid pakket aan hygiënemaatregelen zorgt voor een veilige ontspanning: de frequentie van schoonmaak en desinfectie is verhoogd, online ticketreservering met een check-in-tijdslot en een eigen ligplek zorgen voor zekerheid en comfort.

Ontspanning is ook gegarandeerd in wellness- en gezondheidscentrum Solemar in Bad Dürrheim. Het centrum met de hoogst gelegen natuurlijk bron in Europa telt verschillende baden. Daarnaast is het prettig bijkomen van de afgelopen periode in een stoombad, een strandlandschap, een Dode Zee-grot, een Kneipp-afdeling, een wellnessafdeling, een sauna in typische Schwarzwald-stijl en een 'Kurpark'. Als gezondheidscentrum is hygiëne hier altijd al een topprioriteit.

Boek een kuurvakantie of wellnessbreak bij Puur en kuur

Lees meer

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder