• Puuropreis
  • Nieuws
  • Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Reisadvies: welkom
©Rollstein-Pixabay

De reisadviezen van de Nederlandse overheid worden geregeld aangepast. Dan weer gaan grenzen open en wordt het reisadvies 'geel', dan weer gaan grenzen vanwege corona-ontwikkelingen dicht en wordt het reisadvies 'oranje'. Reis alleen naar oranje landen als het noodzakelijk is. Laatste update: 9 april 2021: Portugal.

Veel landen eisen bij binnenkomst een non-COVID 19-verklaring. We leggen hier uit hoe je aan zo'n verklaring komt.

Het algehele reisadvies van de Nederlandse overheid: Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei 2021. Blijf zoveel mogelijk thuis. Reis alleen naar het buitenland als dat noodzakelijk is. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland.

Per 23 januari 2021 gelden er verschillende maatregelen om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Er is een vliegverbod uit de landen Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Kaapverdië, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Ook moet je voor vertrek uit andere hoog risicolanden naar Nederland in veel gevallen een negatieve PCR-test en een negatieve sneltest kunnen laten zien.

Hier staat relevante informatie.

Reisadvies per land

Hieronder op alfabet de landen waarvoor een reisadvies geldt. Voor de meeste landen geldt dat je aan de grens gecontroleerd kunt worden op symptomen van corona. 

België

Update 27 januari 2021: Vanaf 27 januari tot 1 maart 2021 verbiedt de Belgische overheid niet-noodzakelijke reizen van en naar België. Wilt u Nederland inreizen vanuit België? Dan heeft u vanaf 23 januari om 00.01 uur Nederlandse tijd in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Na een verblijf in België ga je bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. 

Update 2 november 2020: In België geldt van 2 november tot en met 13 december 2020 een lockdown met strenge maatregelen. Na een verblijf in België ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. België heeft inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland.

Update 14 oktober: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel België toegenomen. De kleurcode van het hele land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar België als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Bulgarije

Duitsland

Update 6 april: Nederlanders die de Duitse grens oversteken moeten vanaf 6 april direct een negatieve coronatest kunnen tonen. Duitsland bestempelde Nederland afgelopen weekend als hoogrisicogebied vanwege het grote aantal besmettingen.  Het land had al een testplicht ingesteld voor reizigers vanuit Nederland, maar die hield in dat Nederlandse reizigers pas na een verblijf van 48 uur in Duitsland een negatieve test moesten kunnen tonen. Die testplicht is vanaf vandaag aangescherpt.

Update 3 november 2020:  Vanaf 3 november om 12:00 uur geldt de kleurcode oranje voor heel Duitsland. Reis alleen naar Duitsland als het noodzakelijk is. Bij terugkeer in Nederland ga je voor 10 dagen in thuisquarantaine. Verder gelden vanaf 2 tot minstens 30 november binnen Duitsland nieuwe beperkende coronamaatregelen. Horeacagelegenheden, theater- en concertgebouwen en bioscopen zijn gesloten. Toeristische overnachtingen zijn niet meer toegestaan. Wat dit betekent voor het grensverkeer tussen Duitsland en Nederland is nog niet bekend.

Update 27 oktober: In de hoofdstad Berlijn en de steden Frankfurt am Main, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. De kleurcode van deze steden wordt op 28 oktober aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je in deze steden bent geweest, dan ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit geldt niet voor reizigers die van buiten deze steden komen en rechtstreeks naar de vliegvelden zijn gereisd.


Update 14 oktober 2020: Alle inwoners uit Nederland of Curaçao moeten bij inreis in Duitsland een negatieve COVID-19 test tonen die niet langer dan 48 uur eerder is afgenomen. Het testresultaat moet altijd vergezeld gaan van een doktersattest en in het Duits of Engels zijn. Kun je de negatieve test niet kunt overleggen dan moet je je bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dan wordt gevraagd om daarna 14 dagen in zelfquarantaine te gaan. Deze quarantaine kan opgeheven worden als de test negatief is. De test- en quarantaineregels van de Duitse overheid gelden niet voor reizigers die op doorreis zijn naar een ander land. In de deelstaat Nedersaksen zijn grensbewoners en andere bezoekers uit Nederland toegestaan - onder bepaalde voorwaarden - een kort bezoek te brengen om bijvoorbeeld te tanken of boodschappen te doen. Dit geldt ook nog steeds voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het bovengenoemde geldt ook voor kinderen (van alle leeftijden).

Update 23 september 2020: De Duitse overheid vraagt reizigers die uit de Nederlandse provincies Noord-Holland en Zuid-Holland komen, zich bij aankomst in Duitsland preventief te laten testen. Ook wordt gevraagd om daarna 14 dagen in Duitsland in zelfquarantaine te gaan. Het test- en quarantaineadvies van de Duitse overheid geldt niet voor reizigers die uit de andere Nederlandse provincies komen.

Estland
Update 1 december 2020: Door een toename van het aantal besmettingen is er een verhoogd risico in heel Estland. De kleurcode van het land is daarom oranje. Na een verblijf in Estland ga je bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als je voor alleen voor transit via het vliegveld van Tallinn bent gereisd

Finland:

Update 1 december 2020: Door een toename van het aantal besmettingen is er een verhoogd risico in de regio Helsinki-Uusimaa. Na een verblijf in deze regio ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als je rechstreeks via het vliegveld van Helsinki bent gereisd of in andere gebieden van Finland bent geweest. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit de rest van Finland voor Nederland. Finland heeft reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland.

Update 10 augustus: Finland stelt per 10 augustus opnieuw reisbeperkingen in voor reizigers uit Nederland. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer zal vanaf 10 augustus worden toegelaten en zal thuisquarantaine gelden bij aankomst in Finland voor een periode van 14 dagen.

Frankrijk

Update 29 oktover 2020: Vanaf vrijdag 30 oktober tot en met 31 december 2020 geldt een lockdown in heel Frankrijk, met aangepaste maatregelen voor de overzeese departementen en gebiedsdelen. Door het hoge aantal besmettingen met het cororavirus is opnieuw een verlenging van de noodsituatie afgekondigd voor een periode van 3 maanden, tot half januari 2021. Tot 30 oktober geldt voor verschillende departementen een avondklok van 21.00 tot 06.00 uur. Reis alleen naar Frankrijk als het noodzakelijk is. Na een verblijf aldaar gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Update 15 oktober: Met ingang van vrijdagnacht 16 oktober om 00h00 zal er een uitgangsverbod van kracht zijn in een aantal grote Franse steden: voor het île-de-France (= Parijs en omringende regio) alsmede voor 8 andere grote Franse agglomeraties (Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Saint-Etienne, Rouen, Montpellier en Toulouse) zal het uitgangsverbod gelden van 21h00 tot 6h00 en dit, voorlopig, gedurende de komende 6 weken. Slechts in een aantal uitzonderingsgevallen (werk, medisch, huisdier) zal kunnen worden afgeweken van dit uitgangsverbod. Een binnenkort te downloaden verklaring zal moeten worden aangetoond als bewijs, ten einde een boete van 135 euro te voorkomen.

Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Frankrijk toegenomen. De kleurcode van het hele land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Frankrijk als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Frankrijk ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Update 30 september: Het land kleurt steeds verder oranje. Nu zijn de departementen Ariège, Aube, Charente, Doubs, Gers, Haute Loire, Hautes-Pyrénées, Haute Vienne, Oise, Somme en Saône et Loire toegevoegd aan 'zone oranje'.

Update 22 september: In een aantal departementen in Frankrijk is de COVID-besmettingsgraad ernstig toegenomen. Dit geldt voor de volgende departementen: Aveyron, Bas-Rhin, Haute-Marne, Indre et Loire, Landes, Marne, Meurthe et Moselle, Seine Maritime, Tarn en Vienne.

Georgië:

Update 10 november 2020: Alle niet noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) worden afgeraden. Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus is toegenomen in Georgië staat het land niet meer op de veilige landenlijst van de Europese Unie. Daarom ga je na terugkomst uit dit land in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Update 1 september: het openbare leven in de dorpen Daba Mestia, Ushguli en Lenjeri in de regio Svaneti is tot stilstand gekomen door verdergaande maatregelen van de lokale overheid. Het is iet meer mogelijk deze dorpen in en uit te reizen. Reis er niet heen. het reisadvies is oranje en voor voor sommige regios rood. Vanaf 8 juli is het voor inwoners van Nederland weer mogelijk om naar Georgië te reizen. Bij inreizen geldt echter nog steeds dat deze 14 dagen quarantaine in acht moeten nemen. Kosten zijn voor eigen rekening. De komende periode zal uitwijzen of van Georgische zijde een verdere versoepeling van restricties wordt doorgevoerd.

Griekenland

Update 10 november 2020: Door toename van het aantal besmettingen met het coronavirus in Griekenland is er in het hele land een verhoogd risico. Reis alleen naar Griekenland als het noodzakelijk is (dus niet voor een toeristische reis). Na een verblijf in Griekenland ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. De Griekse regering heeft voor het hele land een volledige lockdown ingesteld. De kleurcode van het land is ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

Update 7 november: Vanaf vandaag 06.00 uur heeft de Griekse regering voor het hele land een volledige lockdown ingesteld omdat het aantal besmettingen met het coronavirus in het hele land is toegenomen. De kleurcode is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Giekenland als het noodzakelijk is (dus niet voor een toeristische reis).

Update 27 oktober 2020: de Griekse eilanden krijgen vanaf 27 oktober 2020 de kleurcode geel. Je hoeft bij terugkeer niet meer in quarantaine.

Update 1 september: de negatieve coronatest voor Nederlanders vervalt. Er moeten wel gezondheidsverklaringen ingevuld worden.

Update augustus: een negatieve coronatest die niet ouder is dan 72 uur is verplicht. Zie het artikel over coronatesten voor reizen naar Griekenland.
 

Groot-Brittannië

Update 23 januari: Vanaf 23 januari 00.01 uur Nederlandse tijd geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Dit is een van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus uit het buitenland te voorkomen. Dit betekent dat u na die tijd niet meer rechtstreeks naar Nederland kunt vliegen. Passagiers kunnen vanaf die datum ook niet meer met de veerboot van Engeland naar Nederland reizen. Dit vlieg- en aanmeerverbod wordt waarschijnlijk opgeheven op het moment dat quarantaine door de Nederlandse wet verplicht wordt

Update 9 december 2020: De nationale lockdown vanaf 5 november in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland is op 2 december door de lokale overheid opgeheven. Vanaf 2 december gelden andere maatregelen genoemd het “Tier-system”. Voor Schotland, Wales en Noord-Ierland gelden andere overheidsmaatregelen. Reis naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland alleen als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Door het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland heeft de overheid van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt toegelaten. Er geldt een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Vanaf 15 december kan de verplichte thuisquarantaine verkort worden naar 5 dagen thuisquarantaine, als deze personen een, in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uitgevoerde PCR-COVID-19 negatieve uitslag aantonen. Na een verblijf in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Per 1 januari 2021 is de overgangsperiode t.a.v. Brexit voorbij en gelden er andere regels voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. 

Hongarije

Het aantal besmettingen is in heel Hongarije zodanig toegenomen dat voor het hele land kleurcode 'oranje' geldt. Reis er uitsluitend heen als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

IJsland:

IJsland heeft besloten per 19 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor alle reizigers. Alle reizigers hebben bij aankomst in IJsland de keuze tussen 14 dagen in quarantaine gaan of een dubbele Covid-testprocedure van 5-6 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Kom je vanaf IJsland terug in Nederland dan hoef je niet in thuisquarantaine te gaan. Lees hier de voorwaarden

Italië
 

Update 7 november 2020: Door het hoge aantal besmettingen heeft de Italiaanse overheid opnieuw strenge maatregelen ingesteld. In heel Italië geldt een avondklok tussen 22.00 en 05.00 uur. Verder moet de horeca om 18.00 uur sluiten, zijn theaters, musea, sportcentra, skiresorts en bioscopen gesloten en blijven winkelcentra in weekenden en op feestdagen dicht. Bovendien wordt het openbaar vervoer in heel Italië gehalveerd in frequentie. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en in de buitenlucht. Bovenop deze landelijke maatregelen gelden vanaf 6 november 2020 aanvullende regels voor Lombardije, Piemonte, Valle d’Aosta, Calabrië, Sicilië en Apulië. De kleurcode van het hele land is ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Italië als het noodzakelijk is (dus niet voor toeristische reizen). Na een verblijf in Italië ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Update 26 oktober: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Italië toegenomen. De kleurcode van het hele land zal daarom op 28 oktober veranderen van geel naar oranje. Reis alleen naar Italië als het noodzakelijk is en ga bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Het land kent regionale avondklokken, restaurants moeten om 18.00 uur sluiten en theaters, sportcentra, skiresorts en bioscopen zijn gesloten. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en in de buitenlucht.

Update 8 oktober 2020: Alle reizigers die vanuit Nederland naar Italië reizen moeten bij aankomst een negatieve COVID-test kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur vóór aankomst. Je kunt ook een COVID-test doen bij aankomst op de luchthaven of zich binnen 48 uur melden bij de lokale GGD. Reis je met de auto en heb je geen negatieve COVID-test bij je? Dan moet je zich binnen 48 uur na aankomst melden bij de lokale GGD voor een COVID-test. Voor vertrek moet je een zelfverklaring invullen. Deze moet je altijd bij je hebben. Houd er rekening mee dat bij een positief testresultaat jou en je reisgenoten verplicht kunnen worden in quarantaine te gaan, mogelijk op eigen kosten en op een door de lokale GGD aangewezen locatie. Dit kan ook gelden voor nauwe contacten, bijv. passagiers die dichtbij een positief geteste reiziger zaten. Enkele reizigers zijn uitgezonderd van de testverplichting, bijv. zakenmensen, grenswerkers of reizigers op doorreis. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’. Bereid je reis goed voor, bekijk welke lokale maatregelen er gelden en volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en in de buitenlucht.

Kroatie

Update 8 april: Gevaccineerde toeristen, toeristen die hersteld zijn van een COVID-19-infectie of die een negatieve PCR-test of antigeentest vertonen, kunnen naar Kroatië reizen. Toeristen die aankomen met de resultaten van een antigeentest en langer dan 10 dagen in Kroatië verblijven, moeten echter binnen 10 dagen na aankomst opnieuw testen. Kinderen jonger dan 7 jaar die vergezeld worden door hun ouders of wettelijke vertegenwoordiger die voldoen aan de voorwaarden voor toegang tot Kroatië, zijn vrijgesteld van de testplicht.

Boek je vakantie naar Kroatië bij {/weblink Corendon}Corendon{/weblink}; een kampeervakantie met ACSI Kampeerreizen


Letland

Update 1 december 2020: Door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus is er in heel Letland een verhoogd risico. Na een verblijf in Letland ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als je alleen voor transit via het vliegveld in Riga bent gereisd. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Letland

Liechtenstein

Update 28 oktober: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Liechtenstein toegenomen. Daarom ga je u na een verblijf in Liechtenstein bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Liechtenstein legt ook reisbeperkingen op aan iedereen uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) omdat het aantal besmettingen in het Koninkrijk hoog is. Dit betekent dat deze reizigers bij aankomst in Liechtenstein verplicht 10 dagen in quarantaine moeten gaan. De quarantaineregels van Liechtenstein gelden niet voor reizigers die op doorreis zijn naar een ander land. De kleurcode van het land is om deze redenen ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

Update 28 september 2020:  In Liechtenstein is besloten per 28 september reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) omdat het aantal besmettingen in het Koninkrijk is toegenomen. Bij aankomst in Liechtenstein geldt voor reizigers uit het Koninkrijk der Nederlanden de verplichting 10 dagen in quarantaine te gaan. De kleurcode van het land is daarom aangepast van geel naar oranje.Na een verblijf in Liechtenstein hoef je na terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. 

Litouwen

Luxemburg

Update 21 oktober 2020: In het land Luxemburg loopt het aantal besmettingen met het coronavirus op. Daarom is de kleurcode van het hele land aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in het land Luxemburg ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 
 

Malta

Monaco 

Montenegro:

Het reisadvies voor Montenegro is aangepast van ‘rood’ (niet reizen) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Montenegro terugkomt in Nederland krij je het dringende advies 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.

Noorwegen:

Update 24 maart 2021: Noorwegen heeft reisbeperkingen ingesteld. De grenzen zijn gesloten voor reizigers die niet in Noorwegen wonen. Dit betekent dat je op dit moment niet naar Noorwegen kunt reizen als je niet in Noorwegen woont of onder een uitzondering valt. Na een verblijf in Noorwegen ga je bij terugkeer in Nederland in quarantaine.

Update 17 november: Het risico op besmetting met het coronavirus blijft hoog in de hoofdstad Oslo, en neemt toe in de regio’s Vestland en Viken. Als je in Oslo of de regio’s Viken of Vestland ben verbleven ga je 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als je in andere gebieden in Noorwegen bent geweest of rechtstreeks via het vliegveld van Oslo bent gereisd. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit de rest van Noorwegen voor Nederland. Noorwegen heeft strenge reisbeperkingen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Noorwegen moeten reizigers uit Nederland een negatieve Covid-19 test overleggen die maximaal 72 uur oud mag zijn. Zonder deze test wordt de toegang geweigerd. Reizigers, die geen eigen vaste woonplaats in Noorwegen hebben (bijvoorbeeld een huis of cabin die niet gehuurd wordt), zijn verplicht om 10 dagen in quarantaine te gaan in een door de overheid aangewezen hotel.

Oostenrijk

Update 24 maart 2021: Oostenrijk is in gedeeltelijke lockdown. Er is een avondklok van 20.00 tot 06.00 uur en je mag alleen voor noodzakelijke gevallen je verblijfplaats verlaten. 

Update 8 december 2020: Voor Oostenrijk geldt kleurcode ‘oranje’. Reis alleen naar Oostenrijk als het noodzakelijk is. Vanaf 7 december 2020 is Oostenrijk in een gedeeltelijke lockdown en gelden er nieuwe coronamaatregelen. Horecagelegenheden zijn gesloten en tussen 20:00 en 06:00 uur mag je alleen voor noodzakelijke gevallen huis of verblijfsplaats verlaten. Deze maatregelen duren tot 23 december 2020. Alle hotels en andere overnachtingsgelegenheden zijn gesloten voor toeristen. Reizigers die voor werk reizen, mogen wel ondergebracht worden. De Oostenrijkse regering heeft aangekondigd van 19 december 2020 tot 10 januari 2021 een quarantaineplicht in te stellen voor reizigers uit risicolanden. Dit kan ook gevolgen hebben voor reizigers uit Nederland. 

Update 7 november 2020: Vanaf 17 november 2020 is Oostenrijk in een lockdown en gelden er nieuwe coronamaatregelen. Het betekent da je alleen voor noodzakelijke gevallen huis of verblijfsplaats mag verlaten. Winkels, horecagelegenheden, musea, theaters en andere publieke ruimtes zijn gesloten. Alle hotels en andere overnachtingsgelegenheden zijn tot nader order gesloten voor toeristen. Reizigers die voor werk reizen, mogen wel ondergebracht worden. Deze maatregelen duren tot 6 december 2020. Na een verblijf in Oostenrijk ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

Polen

Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen is in Polen zodanig toegenomen, dat de kleurcode in het hele land is aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Polen als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. In heel Polen is het dragen van een mondkapje per 10 oktober 2020 verplicht in openbare ruimtes (zoals bijvoorbeeld overheidsgebouwen, winkels en restaurants). Niet naleven van de plicht een mondmasker te dragen kan resulteren in een boete.

Update 10 oktober 2020: door het toegenomen aantal coronabesmettingen zijn nieuwe maatregelen genomen. In heel Polen is het dragen van een mondkapje vanaf 10 oktober 2020 verplicht in openbare ruimtes (zoals bijvoorbeeld overheidsgebouwen, winkels en restaurants) en in de buitenlucht. 

Portugal

Update 9 april 2020: Moet je toch een noodzakelijke reis naar Portugal maken dan hoef je na een verblijf op het vasteland van Portugal of de Azoren vanaf 9 april 2021 niet meer in quarantaine in Nederland. Er is ook geen testverplichting meer voordat je terugkeert naar Nederland. Deze maatregelen gelden nog wel voor Madeira. Er geldt ook nog steeds een testverplichting voor vliegreizen van Nederland naar Portugal.

Update 1 december 2020: Door een toename van het aantal besmettingen met het coronavirus op de Azoren is er een verhoogd risico. De kleur van de eilanden is daarom aangepast naar oranje. Op dit moment is in Portugal de noodtoestand uitgeroepen (maar niet voor Madeira en de Azoren). Er gelden extra maatregelen voor een groot deel van de gemeenten in Portugal. Er is een verbod op verplaatsingen tussen gemeenten vanaf 27 november 23.00 uur tot 2 december 05.00 uur. En ook vanaf 4 december 23.00 uur tot 9 december 05.00 uur. Na een verblijf in Portugal, op Madeira en de Azoren ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Voor de eilanden Madeira en Azoren geldt een quarantaineplicht. Portugal eerste in Europa met keurmerk Safe Travels

Roemenië:

Update 9 oktober 2020: als je vanuit Roemenië terugkomt in Nederland ga je 10 dagen in (thuis)quarantaine. Vanaf 7 oktober 2020 moeten reizigers vanuit Nederland 14 dagen verplicht in thuisquarantaine bij aankomst in Roemenië. Na 8 dagen thuisquarantaine kun jeeen PCR-test doen in Roemenië en kan de quarantaineperiode verkort worden tot 10 dagen als uw testuitslag negatief is en je geen symptomen vertoont. De quarantaineverplichting geldt niet als het verblijf korter is dan 3 dagen (72uur) en je een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 48 uur) kunt tonen bij aankomst in Roemenië. 
Update juli 2020: Als je vanuit Roemenië terugkomt in Nederland krijg je het dringende advies 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. 

Servië:

Als je vanuit Servië terugkomt in Nederland krijg je het dringende advies 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.

Slovenië:
 

Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen is in heel Slovenië zodanig toegenomen, dat de kleurcode van het hele land is aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Slovenië als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar gaat je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Update 30 september 2020: Slovenië heeft reisbeperkingen ingesteld alleen voor inwoners uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht, of voor reizigers die naar Slovenië vertrekken vanuit deze drie provincies. De reden is de stijging van het aantal coronabesmettingen in deze drie provincies. Voor reizigers (dus inwoners van, of reizigers vertrekkend uit) andere Nederlandse provincies gelden – op dit moment – geen reisbeperkingen. De kleurcode van het land wordt daarom aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op, veiligheidsrisico’s). Woon je in de provincie Noord-Holland, de provincie Zuid-Holland of de provincie Utrecht, of start je reis naar Slovenië vanuit 1 van deze 3 provincies, dan geldt het volgende: je hoeft niet in quarantaine als u bij aankomst in Slovenië een negatieve PCR-COVID-19 testuitslag kunt laten zien. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur (moment testafname) en moet zijn afgegeven door een erkend instituut in een Schengenland. Kun je geen negatieve PCR-Covid-19 testuitslag laten zien, dan ben je verplicht 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Let op: de Sloveense overheid controleert goed op naleving van deze regel! Als je vanuit Slovenië terugkomt hoef je in Nederland NIET in thuisquarantaine te gaan.

Slovenië heeft besloten per 21 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Slovenië geldt voor reizigers uit Nederland een strikte thuisquarantaine van 14 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Slovenië terugkomt in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. 

Slowakije:

Update 14 oktober: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Slowakije toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Slowakije als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Slowakije ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Update 1 september: per 1 september 2020 voert Slowakije reisbeperkingen in voor reizigers uit Nederland. Bij aankomst in Slowakije moeten reizigers uit Nederland 10 dagen in quarantaine. Ook moeten zij zich registreren bij de Slowaakse autoriteiten. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Slowakije terugkomt in Nederland hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan.

Spanje

Update 20 november 2020:  Vanaf 23 november stelt Spanje het tonen van een negatieve PCR-test verplicht voor reizigers uit Nederland die met het vliegtuig of met de boot inreizen. Deze test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Dit betekent dat deze afgenomen moet zijn binnen 72 uur voor vertrek. Ook moeten reizigers die met het vliegtuig of de boot komen bij binnenkomst (de QR-code van) een ingevuld “Health Control Form” kunnen laten zien. Deze inreisbeperkingen gelden niet voor reizigers met de auto of de trein. De kleurcode voor de Canarische eilanden is ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s). Spanje heeft de noodtoestand voor heel Spanje uitgeroepen. De Spaanse nationale en regionale overheden kunnen maatregelen nemen waardoor de bewegingsvrijheid wordt beperkt. In het hele land geldt een avondklok (van 23:00 tot 06:00 uur), behalve voor de Canarische eilanden. Voor het Spaanse vasteland en de Balearen blijft kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) gelden. Na verblijf in ‘oranje’ gebied ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

Tsjechië

Update 22 september 2020: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Tsjechië toegenomen. De kleurcode van het hele land is daarom aangepast van ‘geel’ naar ‘oranje’. 

Update 15 september: In de stad Praag is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Daarom verandert de kleurcode voor deze stad van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in deze stad ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Buiten Praag blijft de kleucode ‘geel’ .

Tunesië

Update 26 oktober 2020: Alle niet-noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) worden afgeraden. Tunesië laat op dit moment alleen reizigers uit Nederland binnen als die in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning voor Tunesië. Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus is toegenomen in Tunesië staat het land niet meer op de veilige landenlijst van de EU. Daarom gaat je na terugkomst uit dit land in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

Zweden

Update 3 maart 2021: In Zweden gelden inreisbeperkingen. Je hebt een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om Zweden in te reizen, met welk soort vervoer je ook komt. Bovendien wordt reizigers naar Zweden aanbevolen 7 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Update 10 november 2020: Het aantal besmettingen in heel Zweden is toegenomen. Daarom is de kleurcode voor het land aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in Zweden ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

Update 3 november:Naast het aantal besmettingen in Uppsala is het aantal besmettingen met het coronavirus in de steden Göteborg en Stockholm toegenomen. De kleurcode voor de steden Göteborg en Stockholm zijn aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Het aantal coronabesmettingen in de stad Uppsala blijft hoog. Deze stad blijft daarom ‘oranje’. Na een verblijf in de steden Uppsala, Göteborg en Stockholm ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. De thuisquarantaine geldt niet voor reizigers die NIET in Uppsala, Göteborg en Stockholm zijn geweest of via vliegvelden bij deze steden zijn gereisd. 

Zwitserland

Update 28 oktober: In heel Zwitserland is het aantal besmettingen met het coronavirus sterk gestegen. Na een verblijf in Zwitserland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Zwitserland legt eveneens reisbeperkingen op aan iedereen uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) omdat het aantal besmettingen in het koninkrijk is toegenomen. Dit betekent dat deze reizigers bij aankomst in Zwitserland verplicht 10 dagen in quarantaine moeten. De kleurcode van het land is daarom ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). De quarantaineregels van de Zwitserse overheid gelden niet voor reizigers die op doorreis zijn naar een ander land.

Update 21 oktober: In de kantons Schwyz, Wallis, Neuchatel en Zug is het aantal besmettingen met het coronavirus sterk gestegen. De besmettingsgraad is ook nog hoog in Genève, Fribourg en Vaud. Na een verblijf in deze kantons gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Was je in de andere gebieden van Zwitserland? Dan hoef je bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Zwitserland legt reisbeperkingen op aan iedereen uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) omdat het aantal besmettingen in het Koninkrijk is toegenomen. Dit betekent dat deze reizigers bij aankomst in Zwitserland verplicht 10 dagen in quarantaine moeten gaan.

Update 28 september 2020: De Zwitserse overheid heeft besloten per 28 september opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Zwitserland geldt voor reizigers uit Nederland de verplichting 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. De kleurcode van het land wordt op 28 september daarom aangepast van geel naar oranje. In Zwitserland is in de kantons Genève, Friburg en Vaud het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Na een verblijf in deze kantons gaje bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Update 15 september: In de kantons Genève, Freiburg en Vaud is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Daarom verandert de kleurcode voor deze kantons van ‘geel’ (let op veiligheidhsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in deze kantons ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.\

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

Lees ook:

Frankrijk kleurt weer oranje, ook elders in Europa problemen

De volgende Europese landen hebben hun grenzen nog niet geopend:

Cyprus:
Update 28 augustus:er zijn opnieuw reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Vanaf deze datum worden reizigers uit Nederland niet langer toegelaten met uitzondering van een aantal categorieën. Bij aankomst in Cyprus moeten reizigers uit deze categorieën een negatieve Covid-test overleggen en geldt een strikte quarantaine van 14 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van geel naar oranje. Bij terugkeer vanuit Cyrprus hoef je niet in thuisquarantaine.

Hongarije:
Update 15 september: In de hoofdstad Boedapest is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Als je in de hoofdstad Boedapest bent geweest ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit geldt niet voor reizigers die van buiten de hoofdstad Boedapest komen en rechtstreeks naar het vliegveld (Liszt Ferenc) zijn gereisd. De inreisbeperkingen van 1 september blijven van kracht.
Update 1 september: Hongarije heeft besloten per 1 september opnieuw reisbeperkingen in te voeren voor reizigers uit Nederland. Alleen inwoners van Hongarije mogen het land inreizen. Zij moeten na terugkomst in Hongarije 14 dagen in quarantaine óf twee negatieve testen laten afnemen in Hongarije. Als zij na aankomst binnen 5 dagen twee PCR-coronatesten laten afnemen met minimaal 48 uur tijdsverschil (op eigen kosten) mogen zij de thuisquarantaine eerder verlaten. De kleurcode van het land is aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Hongarije terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan.

Ierland
Het aantal besmettingen met het coronavirus is in Ierland toegenomen. Reis alleen als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Ierland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

Boek je vliegtickets

Reisadvies landen buiten Europa:

Reizen is mogelijk naar het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint-Maarten en Sint Eustatius).

Aruba:

Update 19 november: Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus op Aruba is afgenomen, verandert de kleurcode van ‘oranje’ naar 'geel. Kom je vanuit Aruba terug in Nederland dan hoef je niet 10 dagen in thuisquarantaine.

Australië

Update 12 juli 2020: Door een uitbraak van het coronavirus geldt er een in- en uitreisverbod (lockdown) van 9 juli tot 19 augustus 2020 voor de stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne, Mitchell Shire. De grens tussen de deelstaten New South Wales en Victoria is vanaf 8 juli 2020 voor onbepaalde tijd gesloten. Het vliegverkeer naar en van de stad Melbourne is opgeschort. De stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne gaat van ‘oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). 

Bonaire

4 november 2020: Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus op Bonaire is afgenomen is de kleurcode geel. Als je uit Bonaire terugkomt in Nederland hoef je NIET 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.Reist je naar Bonaire dan gelden de volgende voorwaarden: Reizigers van 13 jaar en ouder moeten bij aankomst een negatieve uitslag van een PCR-test laten zien. Deze test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn gedaan. Wie geen negatief testresultaat kan laten zien bij aankomst, moet conform de noodverordening van het Openbaar Lichaam Bonaire direct 14 dagen op eigen kosten in quarantaine op een door de gezaghebber aangewezen locatie.

Costa Rica

Update 26 oktober 2020:  Vanaf 26 oktober hoef je geen negatieve Covid-19 test te overleggen en vanaf 1 november 2020 zijn de grenzen weer open voor reizigers uit alle landen.

Curaçao

Update 1 juli 2020: reizen vanuit Nederland is mogelijk. Reizigers dienen voorafgaand aan de reis een “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart in te vullen via www.gobiernu.cw . Ook dient een negatief resultaat van een COVID-19 PCR-test van uiterlijk 72 uur voor vertrek ingediend te worden bij aankomst. Reizigers kunnen inreizen indien zij niet in de 14 dagen voorafgaand aan de reis in een gebied met wijdverspreide transmissie van het COVID-19 virus zijn geweest. Als je vanuit Curaçao terugkomt in Nederland hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Curaçao voor Nederland.

Jamaica gaat weer open voor toeristen

Tunesie:

Update 28 september 2020: Tunesië laat (toeristische) reizigers toe, maar maakt onderscheid tussen landen waar het risico op coronabesmettingen hoog (rood, geen toegang), gemiddeld (oranje, toegang onder voorwaarden) of laag (groen, vrije toegang) is. Nederland is op 23 september 2020 op de rode lijst geplaatst en met ingang van 28 september 2020 worden alleen reizigers uit Nederland met een verblijfsvergunning in Tunesië worden toegelaten. Deze reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 72 uur op moment van vertrek) bij aankomst in Tunesië tonen. Ook moeten deze reizigers 2 weken in een verplichte door de overheid aangewezen lokatie in quarantaine. Als u vanuit Tunesië terugkomt in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan. 

Lees ook: Tunesië is klaar, en veilig, voor toeristen

Turkije boos over oranje reisadvies van Nederland

 

TIME TO SMILE

Wat betekenen de kleuren van het reisadvies:

Er zijn vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren geven normaal gesproken aan hoe veilig het is in een land. Met de corona-uitbraak zijn daar nog een paar adviezen bijgekomen. Een van die dringende adviezen is 10 dagen quarantaine als je vanuit een oranje of rood gebied terugkomt naar Nederland.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's

In het land met een groen reisadvies zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met Nederland. Ook voor corona gelden er geen extra maatregelen.

Geel: veiligheidsrisico's

In een land met een geel reisadvies kunnen er in het hele land of bepaalde gebieden veiligheidsrisico's zijn. Dit betekent dat er afwijkingen zijn met de situatie in Nederland,

Voor corona geldt dat er maatregelen getroffen kunnen zijn die een beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

In een land met een oranje reisadvies zijn ernstige veiligheidsrisico's en kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen horen daar niet bij. 

Voor corona geldt dat het dagelijks leven ernstig ontwricht is door de corona-uitbraak en dat er mogelijk ook een inreisverbod geldt.

Rood: niet reizen

In een land met een rood reisadvies zijn er zulke ernstige veiligheidsrisico's dat voor reizigers een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Het advies is dan ook: niet reizen.

Voor corona geldt dat het land of gebied is afgesloten en dat in- en uitreizen niet mogelijk is.

Ontdek Scandinavië of het warme zuiden

Reisadviezen zijn niet bindend

In tegenstelling tot wat mensen denken zijn de reisadviezen niet bindend. Reis je toch naar een land met oranje of rood reisadvies dan kan dat invloed hebben op uitkeringen via een reis- en/of annuleringsverzekering, en meer. Onlangs is bijvoorbeeld bekend gemaakt dat verzekeraars hun annuleringsverzekeringen voor reizen hebben aangepast. Annulering vanwege een nieuwe corona-uitbraak wordt niet gedekt en dat betekent een risico voor het boeken van een vakantie. De verzekering geldt wel als je als verzekerde zelf besmet raakt met het virus en je vakantie om die reden moet annuleren. Per verzekeraar kunnen aanvullende voorwaarden gelden. Kijk voor een reisverzekering bij Allianz Global Assistance.

Shoestring Avontuurlijke Groepsrondreizen

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

De lockdown in Nederland duurt nog voort, maar uiteindelijk zullen we weer op pad kunnen. Wie staat niet te popelen om weer een gezellig dagje weg te gaan met je partner, je gezin of een vriend of vriendin? Van slenteren door een dorp of stad, een museum bezoeken of lekker actief, we geven 9 tips voor een dagje weg.

Lees verder

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Reizen en vakanties. Hoe 'gewoon' was het in 2019, hoe wachten is het in 2021 op het moment dat het weer kan. En als je dan weer je vakantie hebt gepland, dan zijn daar ook die voorbereidingen. Want...wat mocht je nou ook al niet meer vergeten. Natuurlijk zijn paspoort, pinpas, creditcard, geld en kleding voor de hand liggende zaken. Maar onderstaande tips en accessoires kunnen je reis nog aangenamer maken.

Lees verder

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

Nu buitenlandse vakanties vanwege corona en negatieve reisadviezen voorlopig nog niet mogelijk zijn is er extra veel animo voor vakanties in Nederland. Maar dan wel coronaproof, comfortabel en met voldoende activiteiten voor zowel (groot)ouders als (klein)kinderen. Recreatiepark de Leistert beantwoordt aan al die wensen.

Lees verder

Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

Heel voorzichtig gloort weer enig vooruitzicht op een zomer- of najaarsvakantie. En heb je een hond of kat dan wil je die wellicht meenemen. Ga je op reis met je eigen accommodatie zoals tent, caravan of camper kijk dan vooraf of je huisdier op de door jouw gewenste camping welkom is. Huur je een accommodatie dan kun je steeds vaker terecht op plekken waar dieren welkom zijn. Waar moet je rekening mee houden?

Lees verder

Op vakantie in de Caraïben: de ABC-eilanden

Op vakantie in de Caraïben: de ABC-eilanden

Ben je ook zo klaar met de kou? Heb je de neiging om je spullen te pakken en te vertrekken naar een warm eiland, om daar de rest van de koude winter uit te zitten? Helaas is dat door de pandemie nu niet mogelijk, maar erover wegdromen kan zeker! Wat inspiratie opdoen kan geen kwaad, toch? Vlak boven Venezuela liggen de Kleine Antillen, ook bekend als de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. 

Lees verder

Wees zeker van een goede verzekering!

Wees zeker van een goede verzekering!

Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van een goede zorgverzekering. In de basisverzekering is weliswaar voor iedereen het nodige geregeld, maar op basis van persoonlijke wensen en activiteiten is een aanvullende verzekering vaak geen overbodige luxe.

Lees verder