Reisadviezen van de Nederlandse overheid: lees de updates

2.8888888888889 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Reisadvies: welkom
Reisadvies: waar kunnen we heen©Darkmoon-Pixabay

De reisadviezen van de Nederlandse overheid zijn onlangs aangepast en kennen een nieuwe aanpak. Vanaf 28 juli 2021 hebben vrijwel alle landen in Europa de kleurcode 'geel' of 'groen'. Bij terugkeer naar Nederland vanuit een EU-land met kleurcode geel hebben personen van 12 jaar of ouder vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Kijk bij de reisadviezen ook of er inreisbeperkingen voor Nederlanders zijn. Vanaf 23 maart hoef je geen testbewijs meer te laten zien wanneer je (terug) naar Nederland reist. Laatste update: 24 oktober 2022.

Reis je binnenkort naar Nederland? Let dan goed op welke aanvullende documenten je nodig heeft. Dit geldt voor alle passagiers, ook die met de Nederlandse nationaliteit. Check de website kort voor je vertrekt.

Weer toe aan een vakantie of reis? Kijk bij het reisaanbod op onze site!

Nieuwe inreisregels voor reizigers buiten de EU/Schengen

Vanaf 23 maart 2022 is de testverplichting voor reizigers van buiten de EU/Schengen vervallen. Wel is een gezondheidsverklaring verplicht en moeten reizigers die niet in een EU-land wonen gevaccineerd zijn. Aan de informatie hier verstrekt kunnen geen rechten worden ontleend. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het checken van het reisadvies voor jouw land op de website van de Nederlandse overheid.

Coronabewijs

Sommige landen eisen bij binnenkomst nog een non-COVID 19-verklaring. We leggen hier uit hoe je aan zo'n verklaring komt.Vanaf 1 juli is het ook mogelijk je aan te melden voor de Coronacheckapp. Dit EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Een coronabewijs om te reizen binnen de EU kan zijn: 

 • een negatieve testuitslag, testen kan bijvoorbeeld bij Spoedteststraat.nl
 • een vaccinatiebewijs; of
 • een bewijs dat je bent hersteld van corona.

De Nederlandse overheid geeft weer per land een reisadvies. Dit kan een 'groen', 'geel' of 'oranje' reisadvies zijn. Onderaan dit artikel staat uitgelegd wat de verschillende kleurcodes inhouden. De Europese landen hebben een corona-reispas. Lees er hier meer over.

Wanneer ben je volledig gevaccineerd?

 • Voor vaccinatie met het vaccin van BioNTech/PfizerB krijg je twee prikken. Zeven dagen na je laatste prik ben je maximaal beschermd.
 • Voor Moderna krijg je ook twee prikken en ben je vanaf veertien dagen na de tweede prik maximaal beschermd.
 • Bij AstraZeneca krijg je twee prikken en bent vanaf veertien dagen na de tweede prik maximaal beschermd.
 • Bij het Janssen-vaccin krijg je een prik. Vanaf  vier weken na die prik ben je maximaal beschermd.  

Reisadviezen per land binnen Europa

Hieronder op alfabet de landen waarvoor een reisadvies geldt. Voor de meeste landen geldt dat je aan de grens gecontroleerd kunt worden op symptomen van corona. Lees per land welke eisen er worden gesteld aan Nederlandse vakantiegangers en het reisadvies voor terugkeer naar Nederland.

Albanië:

Update 16 september 2022: Het reisadvies voor Albanië is geel.

Andorra:

Update 16 september 2022. De kleurcode van Andorra is groen en de inreisbeperkingen zijn opgeheven.

Reisadviezen België

Update 16 februari 2022: De kleurcode van België is groen en er zijn geen inreisbeperkingen meer. 

Bosnië en Herzegovina

Update 16 februari 2022: Het reisadvies voor Bosnië en Herzegovina is geel.

Bulgarije

Update 2 mei 2022. Het reisadvies voor Bulgarije is groen. Er zijn geen inreisbeperkingen meer.

Cyprus 

Update 16 september 2022; Het reisadvies voor Cyprus is groen en de inreisbeperkingen zijn opgeheven.

Reisadviezen Denemarken

Update 2 mei 2022: Het reisadvies voor Denemarken is groen.Alle inreisbeperkingen zijn geschrapt.

Duitsland

Update 6 september 2022: Duitsland is groen en de inreisbeperkingen zijn opgeheven. Let op: Check altijd voor u vertrekt de website van het Duitse ministerie van Gezondheid voor de meest actuele inreisregels. 

Estland

Update 16 september 2022: de kleurcode voor Estland is groen. Er gelden geen inreisvoorwaarden in Estland. Meer informatie kunt u lezen op de website van het Estse Ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Reisadviezen Finland:

Update 17 mei 2022: Finland is groen. Informatie over de inreisvoorwaarden voor Finland vindt je op de website FINENTRY (informatie in het Engels). Ook kunt u deze service gebruiken voor het maken van testafspraken in Finland.

Lees meer over het afschaffen van de maatregelen in Finland, Groot-Brittannië en Denemarken

Reisadviezen Frankrijk

Update 16 september 2022: Het reisadvies voor Frankrijk is groen en er gelden geen inreisvoorwaarden meer.

Georgië

Update 2 december 2021: Vanaf 1 december 2021 kun je met je CoronaCheck-app (DCC) Georgië inreizen. Als je volledig gevaccineerd bent en via land of zee naar Georgië reist, moet je ook een extra testbewijs laten zien. Dit hoeft niet als je met het vliegtuig reist. Het land is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. De kleurcode voor Georgië is gedeeltelijk oranje en rood. Als je vanuit Georgië naar Nederland reist moet je je voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Je moet ook een quarantaineverklaring hebben, en bij thuiskomst in Nederland  verplicht in quarantaine. Bent je volledig gevaccineerd? Dan hoef je niet in (thuis)quarantaine.

Griekenland

Update 2 mei 2022: Het reisadvies voor Griekenland is groen en alle inreisbeperkingen zijn opgeheven.

Groenland

Update 16 september 2022: De kleurcode voor Groenland is groen en er gelden geen inreisvoorwaarden meer.

Reisadviezen Groot-Brittannië

Update 15 maart 2022:  Groot-Brittannië is groen. Er gelden in het Verenigd Koninkrijk geen inreisbeperkingen meer. 

Hongarije

Update q6 september 2022: Hongarije heeft kleurcode groen en de inreisvoorwaarden zijn opgeheven.

Reisadviezen Ierland

Update 2 mei  2022: Het reisadvies voor Ierland is groen. Alle inreisbeperkingen zijn opgeheven.

Reisadviezen IJsland

Update 2 mei 2022: Het reisadvies voor IJsland is groen. Alle inreisbeperkingen zijn opgeheven.

Italië

Update 1 juni 2022: Het reisadvies voor Italië is groen. Vanaf 1 juni 2022 is een coronabewijs niet meer nodig om naar Italië te reizen.

Kosovo

Update 16 februari 2022: Het reisadvies voor Kosovo is geel. Inreisbeperkingen zijn opgeheven. Aangeraden wordt wel het vaccinatiebewijs mee te nemen.

Reisadviezen Kroatië

Update 2 mei 2022: Het reisadvies voor Kroatië is groen. Er zijn geen inreisbeperkingen meer voor reizigers uit een EU- of Schengenland.

Boek je vakantie naar Kroatië bij {/weblink Corendon}Corendon{/weblink}; een kampeervakantie met ACSI Kampeerreizen

Letland

Update 2 mei 2022: Het reisadvies voor Letland is groen, voor de grensregios met Belarus oranje. Er zijn geen inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Een overzicht en meer informatie over reizen naar Letland is te vinden op de website van het Letse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Liechtenstein

Update 18 februari 2022: Het reisadvies voor Liechtenstein is groen. Ook zijn er geen inreisbeperkingen meer en heb je geen coronabewijs nodig om naar Liechtenstein te reizen of als toegangsbewijs.

Litouwen

Update 23 februari 2022:Het reisadvies voor Litouwen is groen. Er zijn geen inreisbeperkingen meer voor reizigers uit de Europese Unie. 

Luxemburg

Update 2 mei 2022: De kleurcode van Luxemburg is groen. Er zijn geen inreisbeperkingen meer. 

Malta

Update 17 mei 2022: Het reisadvies voor Malta is groen. Het invullen van een Passenger Locator Form (PLF) is niet meer nodig om naar Malta te reizen. Lees de voorwaarden op de website van de Maltese overheid (informatie in het Engels).

Monaco

De kleurcode voor Monaco is groen. Je hoeft geen coronabewijs te laten zien als je naar Monaco reist.

Montenegro:

Update 10 mei 2022: Er gelden geen coronamaatregelen meer voor inreizen naar Montenegro.  Het reisadvies voor Montenegro is groen.

Noord-Macedonië

Update 9 juni 2022: Het land is groen en er gelden geen inreismaatregelen meer door corona.

Noorwegen

Update 22 februari 2022: Noorwegen is groen. Noorwegen is geopend voor alle reizigers. Er zijn geen inreismaatregelen meer door corona.

Oostenrijk

Update 17 mei 2022: Het reisadvies voor Oostenrijk is groen. Er geldt geen 3G-regel meer om naar Oostenrijk te reizen. Kijk voor uitgebreide inreisregels op de site van het ministerie van het Nederlandse Buitenlandse Zaken Vanaf 1 juni 2022 geldt in heel Oostenrijk een FFP2-mondkapjesplicht op plaatsen waar zorg wordt verleend. In Wenen geldt dat ook nog steeds in het openbaar vervoer.

Niet naar Oostenrijk op skivakantie? Denk dan eens aan een sneeuwvakantie naar {LandalSkiLife}Frankrijk{/weblink} of Scandinavië

Polen

Update 7 april 2022: De kleurcode voor Polen is groen met een rode strook langs de hele grens met Belarus. Er gelden geen inreisbeperkingen meer in Polen door corona. De Poolse autoriteiten hebben de grensovergang met Belarus in Kuźnica voor onbepaalde tijd gesloten. In Polen geldt een verblijfsverbod voor plaatsen die langs de grens met Belarus (Wit-Rusland) liggen. Dit betekent dat niet-inwoners van dit gebied geen toegang hebben tot de grens van Polen met Belarus. Daarom is een 5 kilometer brede strook langs de hele grens met Belarus rood (niet reizen). 

Portugal

Update 16 september 2022: Portugal is groen en er gelden geen inreisbeperkingen meer.

Portugal eerste in Europa met keurmerk Safe Travels

Roemenië

Update 2 mei 2022: Roemenië is groen en alle inreisbeperkingen zijn opgeheven.

San Marino:

Update 28 oktober 2021: Vanaf 29 oktober 2021 is de kleurcode voor San Marino groen en hoef je bij terugkeer geen coronabewijs te laten zien.

Servië:

Update 10 mei 2022: Er gelden geen coronamaatregelen meer voor inreizen naar Servië. Het reisadvies voor Servië is groen.  Bekijk de actuele regels op de Engelstalige site van het Servische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Slovenië:  

Update 9 juni 2022: Slovenië is groen. Er gelden geen inreismaatregelen meer door corona.

Slowakije

Update 7 april 2022: Het reisadvies voor Slowakije is groen. Er gelden geen inreisbeperkingen meer in Slowakije door corona.

Spanje

Update 9 juni 2022: Het reisadvies voor Spanje is groen. Er gelden geen inreisvoorwaarden om naar Spanje te reizen.

Tsjechië

Update 16 februari 2022: De kleurcode voor Tsjechië is groen. Informatie over de inreisvoorwaarden vindt u op de website van het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Vaticaanstad

Update 29 oktober 2021: Vanaf 29 oktober 2021 is de kleurcode van Vaticaanstad groen en hoef je bij terugkeer geen coronabewijs te laten zien.

Zweden

Update 22 februari 2022: Voor Zweden gelden geen inreisbeperkingen meer en heb je geen coronabewijs meer nodig. De kleurcode van het land is 'groen'.9 februari 2022: 

Zwitserland

Update 18 februari 2022: Het reisadvies voor Zwitserland is groen. Er gelden geen inreisbeperkingen om naar Zwitserland te reizen.  Dit betekent dat je geen coronabewijs nodig hebt om Zwitserland in te reizen en geen toegangsbewijs binnen Zwitserland nodig hebt.

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

Boek je vliegtickets

Reisadviezen landen buiten Europa:

Reizen is mogelijk naar het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint-Maarten en Sint Eustatius).

Aruba

Update 15 mei 2022: Aruba is groen. Om Aruba in te mogen reizen, moet je voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Aruba heeft ingesteld. Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de lokale overheid van Aruba.

Australië

Update 1 juni 2022: Het reisadvies voor Australië is groen. Je moet wel gevaccineerd zijn maar geen PCR- of antigeentest voor vertrek en bij aankomst in Australië te laten zien. De deelstaat West-Australië heeft geen ‘eigen’ reisbeperkingen meer voor internationale reizigers. Ook alle reisbeperkingen van de ene naar de andere staat zijn opgeheven. Een geldig visum voor Australië en bewijs van volledige vaccinatie van een door Australië erkend vaccin is een vereiste. Informatie over de inreisregels per deelstaat lees je op de website van de overheid van Australië (informatie in het Engels).

Bonaire

Update 15 mei 2022: Nederland geeft het eiland de kleurcode geel. Je kunt met je digitale coronabewijs (DCC) naar Bonaire reizen. Print voor de zekerheid ook je testbewijs uit en neem deze mee op papier. Om Bonaire in te mogen reizen, moet je voldoen aan de inreisvoorwaarden die de lokale autoriteiten van Bonaire hebben ingesteld. Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de lokale autoriteiten

Brazilië

Update 12 december 2021: De kleurcode van Brazilië is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Brazilië als het noodzakelijk is. Ga je voor een noodzakelijke reis naar Brazilië? Dan moet je vanaf 11 december 2021 als je per vliegtuig reist 5 dagen in quarantaine als je geen vaccinatiebewijs kunt laten zien. Als je vanuit Brazilië naar Nederland reist moet je een coronabewijs laten zien.

Canada

Update 17 mei 2022: De kleurcode van Canada is groen. Let op: je kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Canada inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Neem je vaccinatie-, herstel- of testbewijs op papier mee. Voor actuele informatie en om erachter te komen of je Canada in mag reizen en wat de inreisvoorwaarden zijn, kun je de tool van de Canadese overheid gebruiken (in het Engels).

Costa Rica

Update 7 februari: Het land wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vanaf 8 februari bestempeld tot zeerhoogrisicogebied. Niet-geboosterde reizigers moeten in zo’n geval bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine.

Update 10 september 2021: Costa Rica is vanaf 10 september 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 10 september 2021 moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine en een dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als je vanuit Costa Rica naar Nederland reist moet je je voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt). Reis alleen naar Costa Rica als dat noodzakelijk is. Ga je voor een noodzakelijke reis naar Costa Rica? Dan moet je een online gezondheidsverklaring invullen en een uitgebreide reisverzekering hebben. Die is niet nodig als je volledig gevaccineerd bent of jonger bent dan 18 jaar. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen. 

Update 30 juli 2021: De kleurcode voor Costa Rica is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Costa Rica als dat noodzakelijk is. Moet je naar Costa Rica reizen? Dan moet je een online gezondheidsverklaring invullen en een uitgebreide reisverzekering hebben. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen. Als je vanuit Costa Rica naar Nederland reist, heeft u een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) nodig. 

Cuba

Update 5 januari 2022: Vanaf 5 januari 2022 mogen alleen reizigers die gevaccineerd zijn Cuba inreizen. Daarnaast heb je ook een negatieve PCR-test nodig. De kleurcode voor Cuba is oranje. Reis alleen naar Cuba als dat noodzakelijk is.

Curaçao

Update 12 november 2021: Curaçao beschouwt Nederland vanaf 15 november weer als land met een heel hoog coronarisico. Dat betekent dat Nederlanders bij aankomst op het eiland een negatieve PCR-test moeten laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Ook moeten ze zich drie dagen later opnieuw laten testen. De maatregel geldt zowel voor gevaccineerde als ongevaccineerde reizigers.Update 15 mei 2021: Nederland heeft het eiland weer de reiscode geel gegeven.

Dominicaanse Republiek

Vanaf 4 september 2021 is de Dominicaanse Republiek niet meer aangewezen als een land met een zorgwekkende variant, maar het land blijft hoogrisicogebied. Reis alleen naar de Dominicaanse Republiek als het noodzakelijk is. De grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti is weer open. Er gelden inreismaatregelen. Als je vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland reist, moet je je tot 4 september 2021 voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent), moet je een quarantaineverklaring bij je hebben en moet je bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. Vanaf 4 september 2021 heb je een coronabewijs nodig als je uit de Domincaanse Republiek naar Nederland reist. 

Egypte

Update 18 juni 2021: De verplichting om per 18 juni een QR-code op het resultaat van de PCR-test te hebben, is voorlopig komen te vervallen. Volgens de Nederlandse ambassade in Caïro wordt een negatief PCR-test resultaat voorzien van een laboratorium stempel of van een geldige QR-code bij aankomst in Egypte geaccepteerd. Het gisteren herziene reisadvies (zie hieronder) wordt hierop aangepast.

Israël

Update 10 mei 2022: De kleurcode voor Israël is geel en rood. De kleur van de strook langs de grenzen met Gaza en Syrië is ‘rood’ (niet reizen). De kleur van de strook langs de grens met Libanon is ook rood omdat er veel veiligheidsrisico’s zijn direct langs deze zwaarbewaakte grenzen. De laatste tijd zijn er terroristische aanslagen. De situatie in het hele land is onrustig. 

De grenzen zijn open voor zowel de gevaccineerde als de ongevaccineerde reiziger. Om Israël in te mogen reizen moeten alle reizigers voor het instappen in het vliegtuig of voor het passeren van de landsgrenzen, de volgende stappen doorlopen:

 • Je moet een negatieve PCR-test kunnen laten zien die binnen 72 uur voor de vlucht of voor aankomst bij de Israëlische landgrens is afgenomen waarbij de resultaten in het Engels worden weergegeven en de paspoortgegevens worden vermeld.
 • Of je moet een antigeentest kunnen laten zien die minder dan 24 uur voor de vlucht of voor aankomst bij de Israëlische landgrens is afgenomen door een daarvoor erkende instantie.
 • Of je moet een positieve PCR-test of een positieve antigeentest kunnen laten zien die minder dan 3 maanden en niet later dan 8 dagen voor binnenkomst is afgenomen. Deze moet zijn afgenomen door een daarvoor erkende instantie.
 • Of je moet een speciale toestemming van de Exceptions Committee (informatie eerst in het Hebreeuws, daarna in het Engels) kunnen laten zien. Dit geldt voor reizigers die niet voldoen aan de gestelde voorwaarden om Israël in te reizen.
 • Voor vertrek moet je een ‘entry declaration’ invullen. U moet kunnen laten zien dat u goedkeuring heeft verkregen om in te reizen.
 • Jemoet een ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van het coronavirus dekt. 

Bij aankomst in Israël moet je altijd een PCR-test doen. Daar moet je zelf voor betalen. Je kunt je hiervoor inschrijven via de website van het vliegveld (informatie in het Engels). Daarna ga je verplicht 24 uur in quarantaine of totdat de uitslag van de PCR-test bekend is. Als je bij aankomst of tijdens uw verblijf in Israël positief test op corona, dan moet je in een door de Israëlische overheid aangemerkt hotel verblijven.

Bovenstaande regels over de inreisbeperkingen en testvoorwaarden veranderen regelmatig. Check ruim voor vertrek de laatste regels op de websites van de verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij of op de website van de Israëlische overheid. Om reizigers aanvullend te informeren heeft het Israëlische ministerie van Toerisme een Engelstalige website ingericht. Bekijk de actuele regels op de site van de Israëlische overheid en op de site van het Israëlisch Bureau voor Toerisme

Japan

Update 2 december 2021: De kleurcode van het reisadvies voor Japan is voor het grootste deel oranje met een klein deel rood. Vanaf 30 november 2021 (00.01 uur Japanse tijd) geldt een algemeen inreisverbod voor Japan voor alle buitenlandse reizigers. Dit geldt ook als je al een goedgekeurd Japans visum heeft. Buitenlandse reizigers met een geldige Japanse verblijfsvergunning kunnen nog steeds naar Japan reizen. Japan ziet Nederland als zeerhoogrisicoland met een zorgwekkende virusvariant. Reizigers die nu naar Japan reizen en uit Nederland komen, moeten verplicht 14 dagen in quarantaine, waarvan de eerste 6 dagen in een door de Japanse overheid aangewezen quarantainelocatie. Op de 3e en 6e dag moet een PCR-test gedaan worden. Als beide negatieve testresultaten laten zien, dan moet de reiziger de volgende 8 dagen in thuisquarantaine gaan. Monitoring op naleving hiervan wordt gedaan door de Japanse autoriteiten. 

Jordanië

Update 28 januari 2022: Vanaf 29 januari is Jordanië een hoogrisicogebied. De kleurcode voor het land is oranje.

Libanon

Update 7 februari: Het land wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vanaf 8 februari bestempeld tot zeerhoogrisicogebied. Niet-geboosterde reizigers moeten in zo’n geval bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine.

Maldiven

Update 30 juli 2021: de Maldiven niet langer een ‘zeer hoog risico’ land maar een ‘hoog risico’ land. Na aankomst in Nederland hoef je niet in quarantaine. Je moet wel kunnen aantonen dat je volledig gevaccineerd bent (minimaal twee weken geleden) of een negatieve test uitslag PCR (genomen binnen 48 uur van vertrek) Antigen (genomen binnen 24 uur van vertrek) hebt. Het reisadvies voor reizen naar de Maldiven blijft oranje.

Maleisië

Update 24 december 2021: De kleurcode voor Maleisië is oranje. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Maleisië als dat noodzakelijk is. Er zijn nieuwe regels voor het inreizen van Maleisië. Zo mag de verplichte test niet ouder zijn dan 48 uur voor vertrek.

Update 6 augustus 2021: De kleurcode van Maleisië is oranje, want Maleisië is vanaf 8 augustus 2021 een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Maleisië als het noodzakelijk is. Als je vanuit Maleisië moet je je vanaf 8 augustus 2021 voor vertrek naar Nederland laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Ook moet je verplicht in quarantaine en een quarantaineverklaring bij je hebben.

Marokko

Update 5 februari 2022: Vanaf 7 februari 2022 gaat het Marokkaanse luchtruim weer open voor internationaal vliegverkeer.

Nieuw Zeeland

Update 16 september 2022: Nieuw-Zeeland is groen en alle inreisbeperkingen zijn opgeheven.

Oman

Update 16 september 2022: De kleurcode voor Oman is geel. Alle inreisbeperkingen zijn opgeheven.

Saba

Update 7 juli: De kleurcode voor Saba is groen en er zijn geen inreisbeperkingen.

Sint-Eustatius 

Update 7 juli 2021:De kleurcode voor Sint Eustatius is groen en er zijn geen inreisbeperkingen. De situatie op dit Bovenwindse eiland is vergelijkbaar met die op buureiland Saba.

St. Maarten

Update 7 juli 2021: De kleurcode voor Sint Maarten is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Sint Maarten inreizen. Je moet je testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Suriname

Update 7 februari: Het land  is geel. U kunt met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) Suriname inreizen. We raden wel aan om je corona-, test- of herstelbewijs ook te printen en op papier mee te nemen.

Taiwan

Update 10 juli 2021: De kleurcode voor Taiwan is groen maar er zijn inreisbeperkingen. Alleen Taiwanezen en personen met een geldige Taiwanese verblijfsvergunning kunnen Taiwan inreizen. Overige reizigers alleen bij hoge uitzondering en met speciale toestemming. Er gelden strenge test- en quarantaineverplichtingen. Alle reizigers, ook personen met een geldige verblijfsvergunning voor Taiwan en permanent ingezetenen van Taiwan, moeten verplicht 14 dagen in een quarantaine-hotel doorbrengen. De hotelkosten zijn voor eigen rekening. Na een verblijf in Taiwan hoef je voor terugkeer naar Nederland geen coronabewijs te laten zien en bij thuiskomst niet in thuisquarantaine te gaan.

Thailand

Update 18 november 2021: Vanaf 19 november 2021 is Thailand een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Thailand als dat noodzakelijk is. Vanaf 19 november 2021 moet je als je vanuit Thailand naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Update juli 2021: Als je voor strikt noodzakelijke reizen naar Thailand moet gaan, neemt u eerst contact op met de ambassade van het Koninkrijk Thailand in Den Haag om te horen of je toegelaten wordt. Zonder toelatingsdocument kom je Thailand niet binnen. Bij aankomst in Thailand gelden verplichte quarantainemaatregelen (van 14 dagen) in speciale quarantainehotels. Er kunnen regionaal andere quarantainemaatregelen gelden. Kosten zijn altijd voor eigen rekening. 

Tunesië:

Update 16 februari 2022: De kleurcode voor Tunesië is gedeeltelijk geel, oranje en rood. De oranje en rode regio's liggen ver weg van de belangrijkste toeristische gebieden en zijn te vinden in het grensgebied met Algerije en Libië.

Update 7 februari: Het land wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vanaf 8 februari bestempeld tot zeerhoogrisicogebied. Niet-geboosterde reizigers moeten in zo’n geval bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine. Ben je niet of niet volledig gevaccineerd en heb je geen verblijfsvergunning voor Tunesië? Dan mag je Tunesië niet inreizen. Voor reizigers die gevaccineerd zijn, is de geldigheidsduur van de PCR-test verkort. De leeftijdsgrens voor het moeten laten zien van een PCR-test is ook veranderd.

Lees ook: Tunesië is klaar, en veilig, voor toeristen

Turkije

Update 9 juni 2022: Het reisadvies voor Turkije is geel en voor een klein deel oranje en rood. Er zijn grote risico’s in de rode gebieden. De maatregelen om naar Turkije te reizen zijn veranderd. Je mag zonder vaccinatiebewijs of test- en herstelbewijs het land inreizen. 

Verenigde Staten:

Update 10 juni 2022: Met ingang van 12 juni  2022 middernacht is de testplicht vervallen. Vanaf 8 november 2021 zijn toeristische reizen weer mogelijk voor volledig gevaccineerde toeristen.

Eisen

 • Een bewijs van volledige COVID-19 vaccinatie (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca en Johnson & Johnson) uitgeprint. Ben je door een eerdere COVID-19 besmetting slechts eenmalig gevaccineerd dan geldt dit niet als volledig gevaccineerd. Alleen van het Johnson & Johnson (Janssen) vaccin hoef je maar één vaccinatie te hebben. 
  Het vaccinatiebewijs en de negatieve testuitslag moeten Engelstalig zijn.
 • Een ESTA is nog steeds nodig.

Zuid-Afrika

Update 28 januari 2022:  Vanaf 29 januari is Zuid-Afrika een hoogrisicogebied. Reis er uitsluitend heen als dat noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis. De kleurcode voor Zuid-Afrika is oranje.

TIME TO SMILE

Wat betekenen de kleuren van het reisadvies:

Er zijn vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren geven normaal gesproken aan hoe veilig het is in een land. Met de corona-uitbraak zijn daar nog een paar adviezen bijgekomen. Een van die dringende adviezen is 10 dagen quarantaine als je vanuit een oranje of rood gebied terugkomt naar Nederland.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's

In het land met een groen reisadvies zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met Nederland. Ook voor corona gelden er geen extra maatregelen.

Geel: veiligheidsrisico's

In een land met een geel reisadvies kunnen er in het hele land of bepaalde gebieden veiligheidsrisico's zijn. Dit betekent dat er afwijkingen zijn met de situatie in Nederland. Voor corona geldt dat er maatregelen getroffen kunnen zijn die een beperkte invloed hebben op het dagelijks leven. Reis je terug vanuit een land met een 'gele kleurcode' dan moet je een coronabewijs kunnen tonen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

In een land met een oranje reisadvies zijn ernstige veiligheidsrisico's en kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen horen daar niet bij. Voor corona geldt dat het dagelijks leven ernstig ontwricht is door de corona-uitbraak en dat er mogelijk ook een inreisverbod geldt. Voor terugkeer uit oranje gebieden geldt een testverplichting en een quarantaineverplichting.

Rood: niet reizen

In een land met een rood reisadvies zijn er zulke ernstige veiligheidsrisico's dat voor reizigers een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Het advies is dan ook: niet reizen.Voor corona geldt dat het land of gebied is afgesloten en dat in- en uitreizen niet mogelijk is. 

Ontdek Scandinavië of het warme zuiden

Reisadviezen zijn niet bindend

In tegenstelling tot wat mensen denken zijn de reisadviezen niet bindend. Reis je toch naar een land met oranje of rood reisadvies dan kan dat invloed hebben op uitkeringen via een reis- en/of annuleringsverzekering, en meer. Onlangs is bijvoorbeeld bekend gemaakt dat verzekeraars hun annuleringsverzekeringen voor reizen hebben aangepast. Annulering vanwege een nieuwe corona-uitbraak wordt niet gedekt en dat betekent een risico voor het boeken van een vakantie. De verzekering geldt wel als je als verzekerde zelf besmet raakt met het virus en je vakantie om die reden moet annuleren. Per verzekeraar kunnen aanvullende voorwaarden gelden. Kijk voor een reisverzekering bij Allianz Global Assistance.

Shoestring Avontuurlijke Groepsrondreizen

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder