Reisadviezen van de Nederlandse overheid: lees de updates

3.0294117647059 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Reisadvies: welkom
Reisadvies: waar kunnen we heen©Darkmoon-Pixabay

De reisadviezen van de Nederlandse overheid zijn onlangs aangepast en kennen een nieuwe aanpak. Vanaf 28 juli 2021 hebben vrijwel alle landen in Europa de kleurcode 'geel' of 'groen'. Bij terugkeer naar Nederland vanuit een EU-land met kleurcode geel hebben personen van 12 jaar of ouder vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Kijk bij de reisadviezen ook of er inreisbeperkingen voor Nederlanders zijn. Laatste update: 28 januari 2022. 

Veel landen eisen bij binnenkomst een non-COVID 19-verklaring. We leggen hier uit hoe je aan zo'n verklaring komt.

Reis je binnenkort naar Nederland? Let dan goed op welke aanvullende documenten je nodig heeft. Dit geldt voor alle passagiers, ook die met de Nederlandse nationaliteit. Check de website kort voor je vertrekt.

Nieuwe inreisregels voor reizigers buiten de EU/Schengen

Vanaf 22 december 2021 0.01 uur gelden nieuwe regels voor reizigers van buiten de EU/Schengen. Zij moeten altijd een negatieve testuitslag bij zich hebben. Reizigers uit zeerhoogrisicogebieden moeten altijd in quarantaine. Deze regels gelden ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs. Het testbewijs is van een NAAT/PCR-test van maximaal 48 uur oud voor vertrek of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Reizigers uit zeerhoogrisicogebieden gaan altijd in quarantaine, ook als ze een herstelbewijs of vaccinatiebewijs hebben. De quarantaine duurt tien dagen en kan worden verkort met een negatieve test bij de GGD op dag 5 van de quarantaine. Uitzonderingen op quarantaineplicht en testplicht blijven bestaan

De andere uitzonderingen op de quarantaineplicht blijven bestaan. Dat geldt ook voor de andere uitzonderingen op de testplicht. Het zijn bijvoorbeeld uitzonderingen op de testplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar en voor transportpersoneel. 

Nieuwe inreisregels gelden niet voor reizigers uit EU/Schengenlanden en de Caribische delen van het Koninkrijk. De nieuwe inreisregels gelden niet voor reizigers uit:

 • landen die bij de EU/Schengen horen;
 • de Caribische delen van het Koninkrijk:
 • de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de 3 openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Aan de informatie hier verstrekt kunnen geen rechten worden ontleend. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het checken van het reisadvies voor jouw land op de website van de Nederlandse overheid.

Coronabewijs

Vanaf 1 juli is het ook mogelijk je aan te melden voor de Coronacheckapp. Dit EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Een coronabewijs om te reizen binnen de EU kan zijn: 

 • een negatieve testuitslag, testen kan bijvoorbeeld bij Spoedteststraat.nl
 • een vaccinatiebewijs; of
 • een bewijs dat je bent hersteld van corona.

De Nederlandse overheid geeft weer per land een reisadvies. Dit kan een 'groen', 'geel' of 'oranje' reisadvies zijn. Onderaan dit artikel staat uitgelegd wat de verschillende kleurcodes inhouden. De Europese landen hebben een corona-reispas. Lees er hier meer over.

Wanneer ben je volledig gevaccineerd?

 • Voor vaccinatie met het vaccin van BioNTech/PfizerB krijg je twee prikken. Zeven dagen na je laatste prik ben je maximaal beschermd.
 • Voor Moderna krijg je ook twee prikken en ben je vanaf veertien dagen na de tweede prik maximaal beschermd.
 • Bij AstraZeneca krijg je twee prikken en bent vanaf veertien dagen na de tweede prik maximaal beschermd.
 • Bij het Janssen-vaccin krijg je een prik. Vanaf  vier weken na die prik ben je maximaal beschermd.  

Reisadviezen per land

Hieronder op alfabet de landen waarvoor een reisadvies geldt. Voor de meeste landen geldt dat je aan de grens gecontroleerd kunt worden op symptomen van corona. Lees per land welke eisen er worden gesteld aan Nederlandse vakantiegangers en het reisadvies voor terugkeer naar Nederland.

Andorra:

Update 28 juli 2021: De kleurcode van Andorra is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn risico’s. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland. Bij terugkeer uit Andorra naar Nederland moet je voor je terugreis een coronabewijs laten zien.

Reisadviezen België

Update 20 oktober 2021: elf provincies in Nederland hebben de kleurcode oranje, en de provincie Limburg  heeft de kleurcode rood. Reizigers uit een andere provincie dan Limburg hoeven zich niet te laten testen en hoeven niet in quarantaine. Wel moeten ze binnen 48 uur voor aankomst in België het Passagier Lokalisatie Formulier invullen. De provincie Limburg en de Nederlandse overzeese gebieden zijn rood. Reizigers uit deze gebieden hoeven niet in quarantaine als ze een coronabewijs hebben. Dat kan bestaan uit:

  • een coronacertificaat met volledige vaccinatie (minimaal 2 weken oud), of;
  • een recente negatieve PCR/NAAT-test die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in België (bij verblijf van minder dan 48 uur is er geen test nodig) of;
  • een herstelcertificaat van een positieve test op COVID-19 die maximaal 180 dagen geleden is afgenomen. Het herstelcertificaat moet minimaal 11 dagen oud zijn op het moment van aankomst in België.
 • Blijf je langer dan 48 uur? Vul dan binnen 48 uur voor aankomst in België het Passagier Lokalisatie Formulier in. 
 • Kinderen tot 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Als je terugreist naar Nederland moet u een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) kunnen laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Bosnie-Herzegovina

Update 30 september 2021: De kleurcode voor Bosnië en Herzegovina is oranje. Reis alleen naar Bosnië en Herzegovina als dit noodzakelijk is. Reizen naar Bosnië en Herzegovina is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Je moet een coronabewijs laten zien als je terugkomt uit Bosnië en Herzegovina. 

Bulgarije

Update 19 januari 2022: Bulgarije heeft Nederland op de rode lijst geplaatst. Vanaf 19 januari 2022 hoeven kinderen van 12 tot en met 17 jaar oud geen 2G-coronabewijs meer te laten zien om Bulgarije in te reizen. Zij moeten wel een negatief PCR-testresultaat kunnen laten zien (niet ouder dan 72 uur bij aankomst). Voor reizigers vanaf 18 jaar blijft gelden: je mag Bulgarije alleen inreizen als je zowel een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur voor aankomst) als een 2G-bewijs (gevaccineerd of genezen van COVID-19) hebt. Als je alleen een 2G-coronabewijs of een negatieve PCR-test heeft, dan moet je 10 dagen verplicht in quarantaine. 72 uur na aankomst in Bulgarije kun je opnieuw een PCR-test laten doen. De Nederlandse kleurcode voor Bulgarije is geel. Bij terugkeer vanuit Bulgarije naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. 

Cyprus 

Update 7 januari 2022: pdate 7 januari 2022: Tot en met 30 januari 2022 moeten alle reizigers, gevaccineerd en niet gevaccineerd, een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur voor vertrek laten zien. Ook moeten alle passagiers die Cyprus via de luchthavens binnenkomen, een verplichte PCR-test doen. De kleurcode voor Cyprus is geel. Nederland is voor Cyprus een risicogebied en staat op de rode lijst. Bij terugkeer uit Cyprus naar Nederland moet je voor je terugreis een coronabewijs laten zien.

Reisadviezen Denemarken

Update 14 januari 2022: Vanaf 16 januari is de geldigheid in Denemarken van het DCC-coronabewijs 9 maanden. Het reisadvies voor Denemarken is geel.

Update 24 december 2021: Vanaf 27 december 2021 moeten alle reizigers in het bezit zijn van een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur bij aankomst of een negatieve antigeentest van maximaal 48 uur bij aankomst in Denemarken. Dit geldt ook als je volledig gevaccineerd bent. Bij terugkeer vanuit Denemarken naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. Als je vanuit Nederland naar Denemarken reist met een negatief testresultaat moet je in Denemarken nog een test doen.

Update 26 augustus 2021: De kleurcode voor Denemarken is geel. Bij terugkeer vanuit Denemarken naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. je kunt naar Denemarken reizen als je:

 • volledig gevaccineerd bent, of;
 • je kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19, of;
 • je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
 • je negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
 • Kinderen jonger dan 17 jaar, die met een volledig gevaccineerde of negatief geteste volwassene meereizen, hoeven niet getest te worden.
 • Als je vanuit Nederland naar Denemarken reist met een negatief testresultaat moet je in Denemarken nog een test doen.

Duitsland

Update 24 december 2021: Update 24 december 2021: Nederland is voor Duitsland een hoogrisicogebied. Je hebt bij het inreizen van Duitsland een coronabewijs nodig. Reis je met een testbewijs naar Duitsland dan mag deze test niet ouder zijn dan 48 uur (dit geldt voor zowel een PCR-test als antigeentest). Als je een test nodig hebt, geldt deze verplichting voor elke reiziger van 6 jaar en ouder (dit was 12 jaar en ouder). In alle deelstaten is daarnaast de 2G-regel van kracht. Dit betekent dat je volledig gevaccineerd of hersteld van corona moet zijn om toegang te krijgen tot grote delen van het openbare leven, zoals restaurants, horeca, winkels, musea, en veel gevallen ook hotels. Uiterlijk vanaf 28 december 2021 gelden er nog meer contactbeperkingen. De kleurcode voor Duitsland is geel. 

Als u van Nederland naar Duitsland reist moet je je vóór vertrek registreren en uw coronabewijs op de registratiewebsite uploaden. Neem de (digitale) registratiebevestiging mee op reis. Deze bevestiging en je (digitaal) coronabewijs moet je mogelijk voor vertrek of tijdens je reis tonen. Als je geen (digitaal) vaccinatie- of herstelbewijs hebt of deze niet heeft geupload op de registratiewebsite, moet je bij aankomst in Duitsland onmiddellijk in quarantaine.  Bij terugkeer vanuit Duitsland naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien.

Estland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Estland wordt op 6 augustus 2021 geel. Bij terugkeer uit Estland naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Reisadviezen Finland:

Update 28 januari 2022: Vanaf 1 februari 2022 heb je alleen een coronabewijs nodig. Je kunt naar Finland reizen als je:

 • 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent. Met volledig gevaccineerd zijn, wordt in dit geval bedoeld dat je 2 vaccinaties heeft gehad. Een booster is niet verplicht. Of;
 • je een herstelbewijs heeft dat laat zien dat u in de laatste 6 maanden hersteld bent van COVID-19, of;
 • je een negatief PCR test resultaat heeft (niet ouder dan 72 uur).

Reizigers die niet voldoen aan bovenstaande, moeten bij aankomst een een COVID-19 test doen. De inreisregels voor Finland zijn ingewikkeld en worden uitgebreid uitgelegd op de site FINENTRY (informatie in het Engels). Ook kunt u deze service gebruiken voor het maken van testafspraken in Finland. 

Lees meer over het afschaffen van de maatregelen in Finland, Groot-Brittannië en Denemarken

Reisadviezen Frankrijk

Update 28 januari 2022: In Frankrijk geldt voor iedereen vanaf 16 jaar een verplicht vaccinatiebewijs (‘Pass vaccinal’) als toegangsbewijs. De bedoeling van deze Pass vaccinal is dat je kan laten zien dat je 2 vaccinaties + een booster heeft gehad of, in geval van een eerdere coronabesmetting, 2 vaccinaties. In het geval van een recente besmetting kunt u een positief testresultaat van minimaal 11 dagen en maximaal 6 maanden oud laten zien. Het verplichte vaccinatiebewijs geldt voor sommige winkelcentra, horeca, musea, theaters, bioscopen, TGV’s en interregionale treinen, flix- en ouibussen, sporthallen en stadions. Ook voor het gebruik van skiliften is het vaccinatiebewijs verplicht. Update 16 januari 2022:  Vanaf 15 januari 2022 geldt de 2G-regel voor ondermeer de horeca, culturele instellingen en binnenlandse reizen. Een negatieve test volstaat dan niet meer.

Je kunt Frankrijk inreizen als:

  • Je 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent (met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield). Je kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met het gele boekje. Let op: Het gele boekje is niet overal geldig omdat er geen coronabewijs (DCC) QR-code in staat. Neem dus ook een print van je QR-code mee.
  • Je minimaal 28 dagen geleden het Janssen-vaccin heeft gekregen, of;
  • Je hersteld bent van COVID-19 en je minstens 7 dagen geleden 1 vaccinatie heeft gekregen. e geldt dan als volledig gevaccineerd. Of;
  • Je besmet bent geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat  je hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven.
 • Als ke niet (volledig) gevaccineerd of hersteld bent van COVID-19 moet u een negatieve PCR/NAAT- of antigeentest laten zien die niet ouder is dan 24 uur vóór vertrek naar Frankrijk (gerekend vanaf het moment van afname).
 • Voor de laatste informatie over coronamaatregelen kun je de website van de Franse overheid in het Engels lezen. De informatie daar is leidend.
 • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en 2 maanden oud moeten binnen Frankrijk een coronabewijs laten zien bij het bezoeken van culturele en sportactiviteiten, winkelcentra en horecazaken.

De Franse pas sanitaire:

 • Sinds 15 december 2021 is je coronabewijs (DCC) binnen Frankrijk niet meer geldig als je 65 jaar of ouder bent en je je2e vaccinatie (of 1e na een covid-besmetting) langer dan 7 maanden geleden heeft gehad. Alleen een DCC met coronabewijs van 3 vaccinaties (of 2 na een covid-besmetting) is vanaf dan geldig.
 • Vanaf 15 januari 2022 geldt deze maatregel ook voor personen van 18 jaar en ouder. Na het verkrijgen van het 3e vaccin (boosterprik) kun je je coronapas meteen weer actualiseren en gebruiken binnen Frankrijk ( geen wachttijd nodig).
 • Als je vanaf deze datum niet aan de voorwaarde van de 3e prik voldoet, wordt je als ongevaccineerd gezien. Een negatieve test is niet meer geldig. en moet je bij ieder bezoek aan restaurant, bioscopen, musea, et cetera een negatief PCR- of antigeentestresultaat laten zien die niet ouder dan 24 uur is.
 • Voor personen die geen boostervaccin hebben gehad, geldt vanaf 15 december 2021 (voor mensen ouder dan 65 jaar) en januari 2022 (voor mensen ouder dan 18 jaar) dat hun coronabewijs niet meer geldig is als toegangsbewijs binnen het land, maar wel om Frankrijk in te reizen.
 • Vanaf 15 december 2021 gelden er ook nieuwe regels voor mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen. Lees alle informatie en details op de website van het consulaat van Frankrijk in Nederland.

Georgië

Update 2 december 2021: Vanaf 1 december 2021 kun je met je CoronaCheck-app (DCC) Georgië inreizen. Als je volledig gevaccineerd bent en via land of zee naar Georgië reist, moet je ook een extra testbewijs laten zien. Dit hoeft niet als je met het vliegtuig reist. Het land is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. De kleurcode voor Georgië is gedeeltelijk oranje en rood. Als je vanuit Georgië naar Nederland reist moet je je voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Je moet ook een quarantaineverklaring hebben, en bij thuiskomst in Nederland  verplicht in quarantaine. Bent je volledig gevaccineerd? Dan hoef je niet in (thuis)quarantaine.

Update 10 november 2020: Alle niet noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) worden afgeraden. Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus is toegenomen in Georgië staat het land niet meer op de veilige landenlijst van de Europese Unie. Daarom ga je na terugkomst uit dit land in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Reisadviezen Griekenland

Update 18 december 2021: Er gelden vanaf 19 december nieuwe inreismaatregelen om naar Griekenland te reizen. De kleurcode voor Griekenland is geel. Als je vanuit Griekenland naar Nederland reist moet je een coronabewijs laten zien.

Update 1 juli 2021: Griekenland hanteert de volgende inreisregels voor Nederlanders:

Je kunt naar Griekenland reizen (vanaf 1 juli 2021 met uw coronabewijs) als:
Je 24 uur voor uw reis een elektronisch Passenger Locator Form (PLF) heeft ingevuld, en;
Je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
Je kunt laten zien dat u niet langer dan 9 maanden geleden hersteld bent van COVID-19. Hersteld is vanaf 20 dagen na de 1e positieve test, of;
Je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
Je negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
Kinderen jonger dan 12 hoeven niet getest te worden. 

Lees meer over reizen naar Griekenland

Groenland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Groenland is geel. Maar let op: er gelden inreisbeperkingen. Bij terugkeer uit Groenland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Reisadviezen Groot-Brittannië

Update 28 januari 2022: Vanaf 11 februari 2022 om 4.00 uur ‘s ochtends worden alle testverplichtingen voor volledig gevaccineerden opgeheven. Je moet dan nog wel het ‘passenger locator form’ invullen voor vertrek. Ook geldt vanaf die datum geen quarantaine bij aankomst voor niet (volledig) gevaccineerden. Zij moeten nog wel aan de testvereisten voldoen. D Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk is oranje, want het land is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied.

Update 6 januari 2022: Vanaf vrijdag 7 januari 4.00 uur ‘s ochtends (lokale tijd) gelden nieuwe inreisregels voor volledig gevaccineerden en reizigers jonger dan 18 jaar. Dan is het voor hen niet meer vereist om te testen voor vertrek. Je moet voor je reis wel een boeking maken voor een PCR-test, die je kunt doen vanaf het moment van aankomst in het Verenigd Koninkrijk tot uiterlijk dag 2 na aankomst in het Verenigd Koninkrijk. Deze test moet in het Verenigd Koninkrijk worden afgenomen. Vanaf zondag 9 januari 2022 4.00 uur ‘s ochtends (lokale tijd) hoe je  alleen een antigeentest te doen. Ook hoeven volledig gevaccineerden en kinderen jonger dan 18 jaar vanaf vrijdag 7 januari 2022 4.00 uur ‘s ochtends (lokale tijd) niet meer in quarantaine na aankomst in het Verenigd Koninkrijk. De kleurcode van het Verenigd Koninkrijk is oranje, want het land is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar het Verenigd Koninkrijk als het noodzakelijk is. Je kunt alleen met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Lees de website van de Britse overheid (informatie in het Engels) voor meer informatie.U bent volledig gevaccineerd, minimaal 14 dagen na uw laatste vaccinatie met een door het EMA goedgekeurd vaccin.U moet 2 vaccinaties hebben gehad om als volledig gevaccineerd te worden gezien van een vaccinatie waar 2 doses zijn vereist. Alleen van het Janssen-vaccin, waarvan 1 dosis is vereist, wordt 1 vaccinatie geaccepteerd.Let op: 1 vaccinatie van Pfizer, Moderna of Astra Zeneca is dus niet genoeg, ook niet als u kort geleden hersteld bent van COVID-19. Volg dan de optie voor niet volledig gevaccineerden. Meer informatie over de vereisten leest u op de website ‘geaccepteerde COVID-19 vaccinaties’ van de Britse overheid (informatie in het Engels).

U kunt met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) of NHS-app naar het Verenigd Koninkrijk reizen als:

 • U binnen 48 uur voor aankomst een Passenger Locator Form invult. Hier moet u uw reis- en contactinformatie doorgeven. Dit geldt voor iedereen. Ook als u alleen doorreist of overstapt.

Voor niet volledig gevaccineerden geldt:

 • U moet verplicht 10 dagen in quarantaine na aankomst in het VK.
 • U moet wél verplicht testen voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk. De test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Dit mag een negatieve PCR- of antigeentest zijn (informatie in het Engels)
  • Is de test die voor vertrek is afgenomen geen PCR-test? Dan moet u er op letten dat de precieze specificaties en gevoeligheid van de test (zoals geformuleerd op de website van de Britse overheid) op het certificaat vermeld staan.
  • Meer informatie over testen voor vertrek kunt u vinden op de website van de Britse overheid (informatie in het Engels).
 • U moet wél voor aankomst in het VK boekingen voor een PCR-test op dag 2 en op dag 8 na aankomst gemaakt hebben. De dag dat u arriveert in het VK is dag 0. Deze testen zullen in het VK moeten worden afgenomen. U moet het bewijs van de geboekte test bij aankomst laten zien.
 • De verplichte quarantaine kan ingekort worden via de ‘Test to Release’ tot 5 dagen. Als u zich niet aan de thuisquarantaine houdt, kan de Britse overheid u een boete geven tot GBP 1.000,-.
 • Uitzonderingen op de quarantaine: Lees de uitzonderingen op deze regeling (informatie in het Engels).

Let op: Verplicht in quarantaine na contact met besmet persoon als u niet volledig gevaccineerd bent of na contact met een persoon besmet met de omicron variant (zelfs wanneer u volledig gevaccineerd bent)

 • Door het Passenger Locator Form kunt u de oproep krijgen om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.
 • Alleen als u volledig gevaccineerd bent hoeft u niet in quarantaine, behalve als u in contact bent geweest met een persoon besmet met de omicron variant.
 • U kunt de quarantaine niet onderbreken door binnen deze 10 dagen terug te reizen naar Nederland. Volg dan de stappen van de lokale autoriteiten. Meer informatie leest u op de website van de Britse overheid: NHS Test and Trace.

Hongarije

Update 3 september 2021: De kleurcode van Hongarije is vanaf 4 september 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Hongarije naar Nederland moet je vanaf 6 september 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 7 juli 2021: De kleurcode van Hongarije is groen. Toerisme uit Nederland is mogelijk. Je kunt zonder beperkingen naar Hongarije reizen als je in het bezit bent van het coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat), onder de volgende voorwaarden:

-Je heeft al de 1e dosis van een door EMA/WHO/Hongarije goedgekeurde vaccin gekregen (je hoeft niet te wachten op een 2e dosis), of;
-Je kunt laten zien dat je in de afgelopen 180 dagen besmet bent geweest met het COVID-19-virus. De positieve testuitslag (PCR- of antigeentest) moet ouder zijn dan 14 dagen, of;
-je hebt een PCR-test gehad waarvan de negatieve testuitslag niet ouder mag zijn dan 72 uur.

Reis je per per auto, bus of trein dan kun jezonder beperkingen Hongarije inreizen. Reis je per vliegtuig en beschikt je niet over een coronabewijs en val je niet onder de uitzonderingen dan mag je niet zomaar naar Hongarije reizen.

Reisadviezen Ierland

Update 6 januari 2022: Er is voor volledig gevaccineerden geen testplicht meer voor het reizen naar Ierland. Niet-gevaccineerde reizigers moeten een negatieve PCR-test laten zien. Deze moet 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. De kleurcode van Ierland is geel. Bij terugkeer uit Ierland naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. 

 • Voor niet gevaccineerde of herstellende reizigers wordt alleen een PCR-test geaccepteerd. Deze mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur.
 • Je hoeft dan niet in quarantaine, behalve als je vóór uw reis naar Ierland in zuidelijk Afrika (Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Zimbabwe) bent geweest. Lees meer informatie op de website van de Ierse overheid (in het Engels).
 • Je kunt met je coronabewijs (EU Digitaal Corona Certificaat) naar Ierland reizen als:
  • je bij aankomst een Digital Passenger Locator Form (PLF) kunt laten zien, en;
  • je volledig gevaccineerd bent (dit verschilt in Ierland per vaccin*), of;
  • je kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19 minimaal 11 en maximaal 180 dagen geleden, en;
  • je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur bij aankomst.
 • *AstraZeneca en Covishield: 15 dagen na tweede dosis; Pfizer-BioNtech: 7 dagen na tweede dosis; Moderna: 14 dagen na tweede dosis; Janssen: 14 dagen na eerste dosis..

Reisadviezen IJsland

Update 5 augustus: Vanaf 6 augustus is de kleurcode voor IJsland geel. Dat betekent bij terugkeer in Nederland dat je een coronabewijs moet tonen.Let op: er zijn vanaf 27 juli 2021 extra inreismaatregelen. Lees hier welke inreismaatregelen dat zijn!

Update 16 juni 2021: Het reisadvies is veranderd in groen.  Reizigers uit Nederland worden toegelaten, maar moeten zich aan de inreisregels houden. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of kunnen aantonen dat ze besmet zijn geweest met COVID-19, kunnen zonder test vooraf naar IJsland reizen.

Italië

Update 30 december 2021: Het reisadvies voor Italië is geel. Vanaf 10 januari 2022 is voor lokaal gebruik in Italië een 2G-coronabewijs verplicht. Alle reizigers vanaf 6 jaar die naar Italië reizen moeten een negatief testbewijs kunnen laten zien. Dit kan een antigeentest (afgenomen maximaal 24 uur voor aankomst in Italië) of een PCR-test (afgenomen maximaal 48 uur voor aankomst in Italië) zijn. Dit geldt ook voor reizigers die een geldig vaccinatie- of herstelbewijs hebben. Reizigers die geen vaccinatiebewijs of een herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden) hebben moeten, naast de PCR- of antigeentest, na aankomst in Italië verplicht 5 dagen op eigen kosten in quarantaine. Bij aankomst in Italië wordt daarnaast steekproefsgewijs een COVID-test gedaan bij aankomende reizigers. Als de uitslag positief is moet je verplicht in quarantaine gaan. Deze verblijfkosten moet je zelf betalen.

Kosovo

Update 3 september 2021: De kleurcode is vanaf 4 september 2021 oranje. Kosovo is vanaf dat moment een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 4 september 2021 moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Je moet dan ook een quarantaineverklaring bij je hebben. Als je vanuit Kosovo naar Nederland reist, heb je tot 6 september 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 6 september 2021 moet je je, als je vanuit Kosovo naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt).

Reisadviezen Kroatië

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Kroatië is groen.

Update 23 juni 2021: Om Kroatië in te mogen moet je een vaccinatiebewijs laten zien, of een PCR-test laten zien die maximaal 72 uur oud is, of een antigeentest laten zien die maximaal 48 uur oud is. Of een medische verklaring  hebben dat je in de afgelopen 180 dagen hersteld bent van COVID-19 en daarna 1 inenting hebt gekregen. Dit is geldig tot 6 maanden na de inenting. Kinderen onder de twaalf hoeven geen negatieve test te laten zien, op voorwaarde dat een meereizende ouder aan een van de hiervoor genoemde voorwaarden voldoet. Reizigers moeten zich vooraf registreren via een Nederlandstalig formulier op de website van het Kroatische ministerie van Toerisme. 

Boek je vakantie naar Kroatië bij {/weblink Corendon}Corendon{/weblink}; een kampeervakantie met ACSI Kampeerreizen

Letland

Update 21 oktober 2021: Door het coronavirus geldt in Letland tot 11 januari 2022 een noodtoestand. Tot 15 november 2021 is Letland in lockdown en gelden extra verscherpte maatregelen. Dit zijn onder andere een verbod op samenkomsten en een avondklok tussen 20.00u en 05.00u. Ook zijn restaurants, musea en niet-noodzakelijke winkels dicht. Er zijn extra inreismaatregelen voor personen die niet in het bezit zijn van een geldig Digitale Covid Certificaat (DCC). De kleurcode voor Letland is geel. Bij terugkeer vanuit Letland naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien.
Daarnaast is door veiligheidsrisico’s ook een noodtoestand van kracht voor de grensregio met Belarus (Wit-Rusland) en voor de stad Daugavpils. Dit heeft mogelijk als gevolg dat er meer grenswachten, politie en militairen aanwezig zijn.

Update 1 juli 2021: Vanaf 1 juli 2021 is Letland 'geel'. Er zijn inreisvoorwaarden voor Nederlanders. Verplicht is uiterlijk 48 uur voor aankomst het invullen van de Arrival Confirmation Form (CovidPass)  (informatie in het Engels). Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Je moet voldoen aan één van de volgende eisen:

 • Je bent 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd, of; 
 • Je kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19, of;
 • Je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur.

Liechtenstein

Update 18 december 2021: Alle reizigers uit Nederland moeten bij aankomst in Liechtenstein een negatieve PCR-test laten zien. Vanaf 20 december 2021 mag dit ook een antigeentest (sneltest) zijn die niet ouder dan 24 uur is. Ook moeten alle reizigers zich tussen de 4e en 7e dag na aankomst in Liechtenstein op eigen kosten opnieuw laten testen met een PCR-test of antigeentest (sneltest). Dit geldt voor alle reizigers van 16 jaar en ouder. Let op: Deze 2e testverplichting geldt vanaf 20 december 2021 niet meer voor gevaccineerde en herstelde personen. De algemene quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland is opgeheven. De kleurcode voor Liechtenstein is geel. Bij terugkeer vanuit Liechtenstein naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien.

Update 29 november 2021: Vanaf 27 november 20:00 uur moeten alle reizigers uit Nederland bij binnenkomst in Liechtenstein een negatief testresultaat laten zien en 10 dagen in quarantaine gaan. Dit geldt ook voor gevaccineerde en herstelde personen. De kleurcode voor Liechtenstein is geel. Bij terugkeer uit Liechtenstein naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Litouwen

Update 13 augustus 2021: De kleurcode van Litouwen is vanaf 14 augustus 2021 geel. Het land is door het coronavirus een hoogrisicoland.  Let op: bij terugkeer vanuit Litouwen naar Nederland moet je vanaf 16 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 28 juli 2021: Het reisadvies voor Litouwen is groen. Nederlanders die naar Litouwen reizen, moeten verplicht een passenger locator form invullen. Naast online registratie is het verplicht voor reizigers vanuit Nederland om een bewijs te laten zien van een negatieve COVID-19 PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst is afgenomen, of een antigeentest die maximaal 48 uur voor aankomst is afgenomen. Dit bewijs moet in het Engels of een andere officiële EU-taal zijn opgesteld. Ook moet je (wat het testresultaat ook is) 10 dagen in quarantaine gaan. Deze kan alleen worden verkort als er op de 7e dag van de quarantaine weer een test wordt gedaan en deze uitslag negatief is. Je mag de plek waar je in quarantaine zit niet verlaten. Wie op doorreis is, jonger dan 16, volledig gevaccineerd of  maximaal 90 dagen geleden voor het laatst positief is getest op corona hoeft geen negatief testresultaat te laten zien of in quarantaine te gaan.

Reisadviezen Luxemburg

Update 24 december 2021:  Vanaf 25 december 2021: voor horecagelegenheden en vrijetijdsbesteding geldt het 2G+ systeem. Dat betekent dat je alleen toegang krijgt als je volledig gevaccineerd bent (met booster) of hersteld bent van corona (met booster). De kleurcode van Luxemburg is geel. Bij terugkeer vanuit Luxemburg naar Nederland moetje een coronabewijs laten zien. 

Inreisbeperkingen:
Reis je met een ander vervoermiddel dan het vliegtuig? Dan kunt je zonder coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) naar Luxemburg reizen.
Reis je met het vliegtuig? Dan kun je naar Luxemburg reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als je voldoet aan de extra inreismaatregelen voor vliegtuigpassagiers naar Luxemburg.

Lees meer informatie over de Luxemburgse inreismaatregelen (informatie in het Engels).

Malta

Update 25 november 2021: De kleurcode van Malta is vanaf 26 november 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Malta naar Nederland hoef je tot 28 november 2021 geen coronabewijs te laten zien. Vanaf 28 november 2021 moet je wel een coronabewijs laten zien.

Monaco

De kleurcode voor Monaco is geel. Bij terugkeer uit Monaco naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Montenegro:

Update 3 september 2021: De kleurcode is vanaf 4 september 2021 oranje. Montenegro is vanaf 4 september 2021 een zeer hoogrisicogebied. Vanaf die dag moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Je moet dan ook een quarantaineverklaring bij je hebben. Als je vanuit Montenegro naar Nederland reist, heb je tot 6 september 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf die dag moet je je, als je vanuit Montenegro naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt).

Update 8 juli 2021: Door de versoepeling van de corona-maatregelen is het reisadvies van Montenegro veranderd in code geel. Montenegro hanteert geen inreisbeperkingen.

Noord-Macedonië

Update 3 september 2021: De kleurcode is vanaf 4 september 2021 oranje. Het land is vanaf die datum een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 4 september 2021 moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Je moet dan ook een quarantaineverklaring bij je hebben. Als je vanuit Noord-Macedonië naar Nederland reist, heb je tot 6 september 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf die datum moet je je, als je vanuit Noord-Macedonië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt).

Noorwegen

Update 28 januari 2022: Het reisadvies voor Noorwegen is geel. Reis je met een vaccinatiebewijs? Vanaf 1 februari 2022 is een vaccinatiebewijs 270 dagen geldig na de laatste vaccinatie. Wanneer je een aanvullende vaccinatie hebt gekregen (boostervaccinatie), kun je weer inreizen met het vaccinatiebewijs dat je hebt gekregen na deze aanvullende vaccinatie. Alle reizigers moeten zich bij aankomst in Noorwegen laten testen op een testlocatie. Ook moeten alle reizigers zich registreren voor aankomst in Noorwegen.

Update 3 december 2021: Vanaf 3 december moeten alle reizigers zich bij aankomst in Noorwegen laten testen op de beschikbare testlocaties. Ook moeten alle reizigers zich registreren voor aankomst in Noorwegen. Nederland staat op de Noorse rode lijst. Het land laat alle reizigers toe vanuit de EU, EER, Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse kleurcode voor Noorwegen is geel. Bij terugkeer vanuit Noorwegen naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien.

Update 25 november 2021: Vanaf 26 november 2021 moeten alle reizigers ouder dan 16 jaar zich registreren voor aankomst in Noorwegen. Dit geldt ook als je volledig gevaccineerd of hersteld bent van corona. Dit moet je kunnen laten zien met een geldige EU-DCC.

 • Alle reizigers ouder dan 18 jaar die niet gevaccineerd of hersteld zijn van corona, moeten zich binnen 24 uur voor aankomst laten testen. Bij aankomst in Noorwegen moeten reizigers zich opnieuw laten testen en daarna in quarantaine gaan. 

Oostenrijk

Update 24 januari 2022: Vanaf 1 februari verandert de geldigheid van vaccinatiebewijzen in Oostenrijk. Als je je boostervaccin hebt gehad, hoef je niet in quarantaine en hoef je je niet te registreren. Reizigers die niet geboosterd zijn maar wel volledig gevaccineerd én een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) bij aankomst kunnen laten zien, hoeven ook niet in quarantaine en zich niet te registreren. In Oostenrijk geldt de 2G-regel. Dit betekent dat je in onder meer de horeca en skigebieden alleen toegang krijgt met een geldig vaccinatie- of herstelbewijs. In gemeentes en regio’s kunnen de coronamaatregelen verschillen en snel veranderen. Controleer vóór vertrek naar Oostenrijk wat voor jouw bestemming geldt. Het reisadvies voor Oostenrijk is geel.

Update 21 januari 2022: Tot 24 januari 2022 hoef je bij aankomst in Oostenrijk niet in quarantaine en niet te registreren als je je boostervaccin hebt gehad én een negatieve PCR-test kan laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Vanaf 24 januari 2022 vervalt de testplicht als je je boostervaccin hebt gehad en hoef je niet in quarantaine en hoef je je niet te registreren. Reizigers die niet geboosterd zijn maar wel volledig gevaccineerd én een negatieve PCR-test (niet ouder dan 48 uur) bij aankomst kunnen laten zien, hoeven ook niet in quarantaine en niet zich te registreren. Lees verder voor alle inreisregels en maatregelen in de rubriek Coronavirus. In Oostenrijk geldt de 2G-regel. Dit betekent dat je in onder andere de horeca en skigebieden alleen toegang krijgt met een geldig vaccinatie- of herstelbewijs. In gemeentes en regio’s kunnen de coronamaatregelen verschillen en snel veranderen. Controleer vóór vertrek naar Oostenrijk wat voor je bestemming geldt. Het reisadvies voor Oostenrijk is geel.

Omdat voor veel Nederlanders de skivakantie in Oostenrijk niet door kan gaan worden alternatieven geboekt. Bijvoorbeeld een sneeuwvakantie naar {LandalSkiLife}Frankrijk{/weblink} of Scandinavië

Polen

Update 10 november 2021: De kleurcode voor Polen is geel. Bij terugkeer vanuit Polen naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. De Poolse autoriteiten hebben de grensovergang met Belarus in Kuźnica op dit moment voor onbepaalde tijd gesloten. In Polen geldt de noodtoestand voor plaatsen die langs de grens met Belarus (Wit-Rusland) liggen. Dit betekent dat niet-inwoners van dit gebied geen toegang hebben tot het gebied waar de noodtoestand geldt. Wil je in deze periode naar Oost-Polen reizen? Informeer u over de geldende regels bij de Poolse autoriteiten, zoals bijvoorbeeld de Poolse ambassade in Den Haag.

Update 21 oktober 2021: De kleurcode van Polen is vanaf 22 oktober 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Polen naar Nederland moet  je vanaf 24 oktober 2021 een coronabewijs laten zien. In Polen geldt de noodtoestand voor plaatsen die langs de grens met Belarus (Wit-Rusland) liggen. Dit betekent dat niet-inwoners van dit gebied geen toegang hebben tot het gebied waar de noodtoestand geldt.

Portugal

Update 26 november 2021: Vanaf 1 december 2021 moeten alle passagiers die naar Portugal reizen een negatieve PCR- of antigeentestuitslag laten zien. Dit geldt ook voor mensen die volledig gevaccineerd of hersteld zijn.  De kleurcode voor Portugal is geel. Bij terugkeer naar Nederland vanuit Portugal moet je een coronabewijs laten zien. 

 • Je kunt het testbewijs in het Digitaal Corona Certificaat (DCC) laten zien.
 • Iedereen die naar Portugal reist moet een Passenger Locator Card invullen.
 • Reis je met de auto naar Portugal? Ook dan moet je een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien.
 • Je kunt met uw coronabewijs (DCC) per vliegtuig of met de boot naar Portugal reizen als:
  • je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
  • je een bewijs van herstel kunt laten zien, of;
  • je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur voor vertrek, of;
  • je negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur voor vertrek.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.
 • De luchtvaartmaatschappijen die naar Portugal reizen zijn verplicht om bij het inchecken de negatieve testen te controleren.
 • Deze maatregelen gelden voor het hele vasteland van Portugal.
 • Alle passagiers (Portugees of buitenlands) die van Madeira of de Azoren naar het vasteland van Portugal reizen, moeten bij het inchecken ook een negatieve test laten zien om aan boord te kunnen gaan.
 • Voor passagiers die van Madeira of de Azoren naar het vasteland reizen, worden de regels van de autonome regio’s nageleefd.

Portugal eerste in Europa met keurmerk Safe Travels

Roemenië

Update 17 oktober 2021: Vanaf 17 oktober 2021 ziet Roemenië Nederland als risicoland. De kleurcode voor Roemenië is geel. Bij terugkeer vanuit Roemenië naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. 
Je kunt met je coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) naar Roemenië reizen als je:

 • volledig gevaccineerd bent minimaal 10 dagen voor aankomst, of;  
 • een herstelbewijs hebt van COVID-19. Er zitten minstens 14 en maximaal 180 dagen tussen de positieve uitslag en de aankomst in Roemenië, of;
 • ouder dan 6 jaar bent en een negatieve PCR-test hebt van niet ouder dan 72 uur.
 • je op doorreis bent of een overstap hebt in Roemenië en het land binnen 24 uur zult verlaten.
 • je hoeft dan niet in quarantaine.

Reis je zonder coronabewijs? Er geldt een quarantaineverplichting van 14 dagen als u vanuit Nederland naar Roemenië reist. Je kunt vanaf de 10e dag de quarantaine beëindigen, als je op de 8e dag een PCR-test laat uitvoeren en de uitslag daarvan negatief is.

San Marino:

Update 28 oktober 2021: Vanaf 29 oktober 2021 is de kleurcode voor San Marino groen en hoef je bij terugkeer geen coronabewijs te laten zien.

Servië:

Update 22 december 2021: Update 22 december 2021:  Vanaf 23 december 2021 is Servië een hoogrisicogebied.  De kleurcode van het reisadvies voor Servië is oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar Servië met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval of als je voor werk ergens bij moet zijn.

Update 16 september 2021:De kleurcode voor het land is vanaf 16 september 2021 oranje. Servië is door het coronavirus vanaf 16 september 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 16 september 2021 moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine en een quarantaineverklaring hebben. Als je vanuit Servië naar Nederland moet je je, als je vanuit Servië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Update 23 juni 2021: Het reisadvies voor Servië is vanaf 24 juni code geel geel. Servië hanteert wel inreisbeperkingen. Reizigers die naar Servië komen hebben bij binnenkomst een negatieve COVID-19 testuitslag nodig niet ouder dan 48 uur. De test moet zijn afgenomen voordat men het land in reist. Zonder test is het niet mogelijk het land in te reizen. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen negatieve test te laten zien. Alle reizigers die binnen 12 uur Servië doorreizen hoeven geen negatieve test te laten zien. Bekijk de actuele regels op de Engelstalige site van het Servische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Slovenië:  

Update 15 september 2021: Het reisadvies voor Slovenië is vanaf 24 juni code geel. Voor Nederlanders die naar Slovenië reizen gelden inreisbeperkingen. Je kunt naar Slovenië reizen met je coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je hebt de 2e dosis van het Pfizer-vaccin 7 dagen of langer geleden gekregen;
 • Je hebt de 2e dosis van het Moderna-vaccin 14 dagen of langer geleden gekregen;
 • Je hebt Janssen-vaccin 14 dagen of langer geleden gekregen;
 • Je hebt de 1dosis van het AstraZeneca-vaccin 21 dagen of langer geleden gekregen;
 • Je kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19 en binnen 8 maanden na je besmetting 1 vaccinatieprik heeft gekregen; waarbij die prik pas geldig is na een bepaalde periode, afhankelijk van het soort vaccin. De periode staat hierboven per vaccin beschreven;
 • Je kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19 en dit is nog geen 6 maanden geleden;
 • Je hebt een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur of een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur.
 • Kinderen jonger dan 15 jaar die met hun ouders reizen hoeven geen coronabewijs te overleggen.
 • Voldoet je aan één van deze voorwaarden dan hoef je niet in quarantaine.
 • Als je niet aan één van de bovengenoemde voorwaarden voldoet, moet je 10 dagen in quarantaine.
 • Reist u per vliegtuig of boot? Vul dan ook het Passenger Locator Formulier in.
 • Je hebt als doorreiziger maximaal 12 uur de tijd om in Slovenië te verblijven.
 • Kinderen jonger dan 15 jaar die met hun ouders reizen hoeven geen coronabewijs te overleggen.
 • Vanaf 15 september 2021 moet iedereen vanaf 12 jaar in Slovenië bijna overal aan de 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest) voldoen. Dit geldt als je naar een terras wilt of moet tanken. Kun je hier niet aan voldoen? Dan hebe je alleen nog toegang tot de supermarkt, apotheek en drogist als deze niet in een overdekt winkelcentrum zijn. Als je geen vaccinatie- of herstelbewijs kunt overleggen moet je een negatieve PCR-test (maximaal 72 uur oud) of een negatieve antigeentest (maximaal 48 uur oud) kunnen laten zien.

Reisadviezen Slowakije

Update 30 september 2021: De kleurcode van Slowakije is vanaf 1 oktober 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Slowakije naar Nederland moet je vanaf 3 oktober 2021 een coronabewijs laten zien.Let op: er zijn inreisbeperkingen. Reis je van Nederland naar Slowakije? Dan moet je bij aankomst in Slowakije in (thuis)quarantaine als je niet volledig gevaccineerd bent, of geen eerste vaccinatie heeft gehad, of geen bewijs kunt tonen dat je het coronavirus heeft gehad.

Spanje

Update 14 december 2021: Door hevige regenval worden de komende dagen overstromingen langs de waterkant van de Ebro (Aragón, Navarra en Baskenland) verwacht. Houd hier rekening mee. Het reisadvies voor Spanje en de Canarische eilanden, behalve voor La Palma, is door het coronavirus geel. De kleurcode voor het eiland La Palma is door veiligheidsrisico’s oranje. De Spaanse regering heeft La Palma uitgeroepen tot rampgebied door een vulkaanuitbarsting. Vermijd La Palma en volg de instructies van de lokale autoriteiten.

Update 25 november 2021: De kleurcode voor het eiland La Palma is oranje. De kleurcode van de Canarische eilanden, behalve voor La Palma, is vanaf 26 november 2021 geel. Vanaf 28 november 2021 moet je wel een coronabewijs laten zien als u vanuit de Canarische eilanden naar Nederland reist. Je moet nu al een coronabewijs laten zien als u vanuit het vasteland van Spanje en de Balearen naar Nederland reist. De Spaanse regering heeft La Palma uitgeroepen tot rampgebied. Op het Spaanse Canarische eiland La Palma heeft er een vulkaanuitbarsting plaatsgevonden. Vermijd La Palma en volg de instructies van de lokale autoriteiten. De kleurcode voor de rest van Spanje is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn risico’s. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland.

 • Je kunt naar Spanje reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC). Dit kan zijn:
  • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent met een door de EMA of WHO goedgekeurd vaccin.
  • In geval je één dosis heeft ontvangen na herstel van COVID-19, kunt u reizen als bij de QR- code vermeld staat: 1 van 1 vaccinaties ontvangen. Let op: Reist je met een papieren vaccinatiebewijs, en er staat niet op dat je volledig gevaccineerd bent, dan is het tonen van 1 vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna niet voldoende.
  • In beide gevallen moet de laatste dosis minimaal 14 dagen voor vertrek zijn gezet.
  • Een testbewijs. Dit kan zijn:
   • Een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst, of;
   • Een negatieve antigeentest van maximaal 48 uur oud bij aankomst.
 • Een herstelbewijs. Dit document moet door een medische instantie, minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve PCR-test zijn afgegeven.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze coronadocumenten naar Spanje reizen.
 • Reis je per vliegtuig of boot? Vul dan ook binnen 48 uur voor vertrek een online gezondheidsformulier in. Dit moet voor alle passagiers, ook voor kinderen. Dit geldt ook als je alleen voor een overstap op het vliegveld bent. De QR-code die je na het invullen ontvangt, wordt gecontroleerd bij aankomst. Deze QR code moet je niet verwarren met de QR-code van de CoronaCheck-app.
 • Je hoeft bij aankomst niet in quarantaine.

Tsjechië

Update 24 december 2021: Vanaf 27 december 2021 geldt dat je een negatieve PCR-test moet kunnen laten zien die is afgenomen maximaal 72 uur vóór vertrek. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn met booster en reizigers jonger dan 18 jaar zijn hiervan uitgezonderd.

Update 24 november 2021: De kleurcode voor Tsjechië is geel. Bij terugkeer vanuit Tsjechië naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. Let op: er zijn inreisbeperkingen voor mensen die niet gevaccineerd zijn.  Er geldt binnen Tsjechië een 2-G regel voor toegang tot openbare ruimtes. Let op: Zorg voor een FFP2-masker (respirator). Je moet overal, ook buiten, een FFP2-masker dragen. Je moet gevaccineerd of genezen zijn van corona.

Je kunt naar Tsjechië reizen en hoeft niet in quarantaine met je coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als:

  • je het Passenger Locator Form (informatie in het Engels) invult, en;
   je 14 dagen of langer geleden je 2e vaccinatie hebt gekregen, of;
   je 14 dagen of langer geleden het Janssen-vaccin hebt gekregen, of;
   je kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19 (in de afgelopen 180 dagen), of;
   je hersteld bent van corona en 1 vaccin heeft gehad. Dit moet in je DCC staan als geldig coronabewijs.

 • Let op: als je niet gevaccineerd bent dan kun je reizen naar Tsjechië en hoef je niet in quarantaine als:
  je het Passenger Locator Form (informatie in het Engels) invult, en;
  je een negatieve PCR-test kunt laten zien die is afgenomen maximaal 72 uur vóór vertrek, en;
  je een negatieve PCR-test doet op dag 5 na aankomst..

 • Kinderen jonger dan 12 zijn uitgezonderd. Zij hoeven geen coronabewijs te laten zien om Tsjechië in te reizen en geen Passenger Locator Form in te vullen.

Vaticaanstad

Update 29 oktober 2021: Vanaf 29 oktober 2021 is de kleurcode van Vaticaanstad groen en hoef je bij terugkeer geen coronabewijs te laten zien.

Zweden

Update 21 januari 2022: Vanaf 21 januari 2022 heb je alleen een coronabewijs nodig.

Zwitserland

Update 18 december 2021: Alle reizigers uit Nederland moeten bij aankomst in Zwitserland een negatieve PCR-test laten zien. Vanaf 20 december 2021 mag dit ook een antigeentest (sneltest) zijn die niet ouder dan 24 uur is. Daarnaast moeten alle reizigers zich tussen de 4e en 7e dag na aankomst in Zwitserland op eigen kosten opnieuw laten testen met een PCR-test of antigeentest (sneltest). Dit geldt voor alle reizigers van 16 jaar en ouder. Let op: Deze tweede test verplichting geldt vanaf 20 december 2021 niet meer voor gevaccineerde en herstelde personen. De algemene quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland is opgeheven. De kleurcode voor Zwitserland is geel. Bij terugkeer vanuit Zwitserland naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien.

Update 3 december 2021: Vanaf zaterdag 4 december wordt de algemene quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland opgeheven. Tegelijkertijd gelden strengere testregels bij aankomst in Zwitserland. Alle reizigers uit Nederland moeten bij aankomst in Zwitserland een negatieve PCR-test laten zien. Daarnaast moeten alle reizigers zich tussen de 4e en de 7e dag na aankomst in Zwitserland op eigen kosten opnieuw laten testen met een PCR-test of antigeentest (sneltest). Dit geldt voor alle reizigers van 16 jaar en ouder, ook voor gevaccineerde en herstelde personen.

Update 27 november 2021: Vanaf 27 november 20:00 uur moeten alle reizigers uit Nederland bij binnenkomst in Zwitserland een negatief testresultaat laten zien en 10 dagen in quarantaine gaan. Dit geldt ook voor gevaccineerde en herstelde personen. De kleurcode voor Zwitserland is geel. Dat betekent dat je bij terugkeer naar Nederland een coronapaspoort moet kunnen tonen.

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

Boek je vliegtickets

Reisadviezen landen buiten Europa:

Reizen is mogelijk naar het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint-Maarten en Sint Eustatius).

Albanië

De kleurcode van Albanië wordt vanaf 24 juni 2021 geel. 

Aruba

Update 15 mei 2021: Nederland heeft het eiland weer de reiscode geel gegeven.

Australië

Update 12 juli 2020: Door een uitbraak van het coronavirus geldt er een in- en uitreisverbod (lockdown) van 9 juli tot 19 augustus 2020 voor de stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne, Mitchell Shire. De grens tussen de deelstaten New South Wales en Victoria is vanaf 8 juli 2020 voor onbepaalde tijd gesloten. Het vliegverkeer naar en van de stad Melbourne is opgeschort. De stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne gaat van ‘oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). 

Bonaire

Update 15 mei 2021: Nederland geeft het eiland per 19 mei weer de reiscode geel.

Brazilië

Update 12 december 2021: De kleurcode van Brazilië is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Brazilië als het noodzakelijk is. Ga je voor een noodzakelijke reis naar Brazilië? Dan moet je vanaf 11 december 2021 als je per vliegtuig reist 5 dagen in quarantaine als je geen vaccinatiebewijs kunt laten zien. Als je vanuit Brazilië naar Nederland reist moet je een coronabewijs laten zien.

Canada

Update 19 januari 2022: De kleurcode van het reisadvies voor Canada is tot 20 januari 2022 geel. De kleurcode van het reisadvies voor Canada is vanaf 20 januari 2022 oranje. Dit komt door een toename van het aantal coronabesmettingen. Vanaf 20 januari 2022 is Canada een zeerhoogrisicogebied. Toeristische reizen naar Canada zijn mogelijk als je volledig gevaccineerd bent.

Costa Rica

Update 10 september 2021: Costa Rica is vanaf 10 september 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 10 september 2021 moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine en een dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als je vanuit Costa Rica naar Nederland reist moet je je voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt). Reis alleen naar Costa Rica als dat noodzakelijk is. Ga je voor een noodzakelijke reis naar Costa Rica? Dan moet je een online gezondheidsverklaring invullen en een uitgebreide reisverzekering hebben. Die is niet nodig als je volledig gevaccineerd bent of jonger bent dan 18 jaar. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen. 

Update 30 juli 2021: De kleurcode voor Costa Rica is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Costa Rica als dat noodzakelijk is. Moet je naar Costa Rica reizen? Dan moet je een online gezondheidsverklaring invullen en een uitgebreide reisverzekering hebben. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen. Als je vanuit Costa Rica naar Nederland reist, heeft u een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) nodig. 

Cuba

Update 5 januari 2022: Vanaf 5 januari 2022 mogen alleen reizigers die gevaccineerd zijn Cuba inreizen. Daarnaast heb je ook een negatieve PCR-test nodig. De kleurcode voor Cuba is oranje. Reis alleen naar Cuba als dat noodzakelijk is.

Curaçao

Update 12 november 2021: Curaçao beschouwt Nederland vanaf 15 november weer als land met een heel hoog coronarisico. Dat betekent dat Nederlanders bij aankomst op het eiland een negatieve PCR-test moeten laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Ook moeten ze zich drie dagen later opnieuw laten testen. De maatregel geldt zowel voor gevaccineerde als ongevaccineerde reizigers.Update 15 mei 2021: Nederland heeft het eiland weer de reiscode geel gegeven.

Dominicaanse Republiek

Vanaf 4 september 2021 is de Dominicaanse Republiek niet meer aangewezen als een land met een zorgwekkende variant, maar het land blijft hoogrisicogebied. Reis alleen naar de Dominicaanse Republiek als het noodzakelijk is. De grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti is weer open. Er gelden inreismaatregelen. Als je vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland reist, moet je je tot 4 september 2021 voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent), moet je een quarantaineverklaring bij je hebben en moet je bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. Vanaf 4 september 2021 heb je een coronabewijs nodig als je uit de Domincaanse Republiek naar Nederland reist. 

Egypte

Update 18 juni 2021: De verplichting om per 18 juni een QR-code op het resultaat van de PCR-test te hebben, is voorlopig komen te vervallen. Volgens de Nederlandse ambassade in Caïro wordt een negatief PCR-test resultaat voorzien van een laboratorium stempel of van een geldige QR-code bij aankomst in Egypte geaccepteerd. Het gisteren herziene reisadvies (zie hieronder) wordt hierop aangepast.

Update 17 juni 2021: De kleurcode voor Egypte is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een hoogrisicogebied. Als u vanuit Egypte naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en krijgt u het dringende advies bij thuiskomst 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Om Egypte in te reizen, heeft u vanaf 18 juni 2021 een PCR-test nodig waarop een QR-code staat. Zonder deze QR-code op de PCR-test wordt u Egypte niet binnengelaten. 

Israël

Update 16 januari 2022: Vanaf 16 januari 2022 is Israël door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Dit betekent dat je vanaf dan in quarantaine moet als je  in Nederland aankomt. Ook moet je een quarantaineverklaring overleggen. De kleurcode voor Israël is rood en oranje. Na het conflict tussen Israël en Hamas is de situatie kwetsbaar maar stabiel. De kleur van de strook langs de grenzen met Gaza en Syrië is ‘rood’ (niet reizen). De kleur van de strook langs de grens met Libanon is ook rood omdat er veel veiligheidsrisico’s zijn direct langs deze zwaarbewaakte grenzen. Er kan geweld tussen bevolkingsgroepen plaatsvinden binnen Israël, en vooral in Jeruzalem kan het onrustig zijn.

Vanaf 10 januari kun je onder bepaalde voorwaarden weer naar Israël reizen: De grenzen zijn open voor reizigers op voorwaarde dat:

 • de reiziger het land binnen reist via de luchthaven Ben Gurion;
 • de reiziger volledig gevaccineerd is met een door de WHO goedgekeurd vaccin of dat het herstel aan door Israël gestelde voorwaarden (informatie in het Engels) voldoet;
 • de reiziger een medische verzekering heeft die infectie door het coronavirus dekt;
 • de reiziger de toegang niet geweigerd is om andere redenen.

Voor reizigers die niet voldoen aan de gestelde voorwaarden is Israël binnen reizen niet mogelijk. Behalve als u een aanvraag indient bij de Exceptions Committee en u een speciale toestemming krijgt (informatie eerst in het Hebreeuws, daarna in het Engels).

Alle reizigers moeten, naast een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs, de volgende stappen doorlopen:

 • Je moet een PCR-test kunnen laten zien die binnen 72 uur voor vertrek is afgenomen waarbij de resultaten in het Engels worden weergegeven en de paspoortgegevens worden vermeld.
 • Of een antigeentest die tot 24 uur voor vertrek is afgenomen.
 • Voor vertrek moet je een ‘entry declaration’ invullen. Hier moet een digitaal vaccinatie certificaat worden ge-upload. Je krijgt dan een ‘green pass’ die toegang geeft tot openbare ruimtes (restaurants, musea, bioscopen etcetera).
 • Bij het instappen in het vliegtuig moet jeu de volgende documenten kunnen laten zien:
  • Document met negatief PCR-testresultaat (op papier of digitaal) of een negatief antigeen testresultaat;
  • Bevestiging dat een ‘entry declaration’ is ingevuld;
  • Vaccinatie certificaat of digitaal herstelbewijs of uitzonderingstoestemming.

Bij aankomst op de luchthaven Ben Gurion moet je altijd een PCR-test doen. Daar moet je zelf voor betalen. Je kunt je hiervoor inschrijven via de website van het vliegveld (informatie in het Engels). Daarna ga je verplicht 24 uur in quarantaine of totdat de uitslag van de PCR-test bekend is. Bovenstaande regels over de inreisbeperkingen en testvoorwaarden veranderen regelmatig. Check ruim voor vertrek de laatste regels op de websites van de verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij of op de website van de Israëlische overheid.

Om reizigers aanvullend te informeren heeft het Israëlische ministerie van Toerisme een Engelstalige website ingericht. Bekijk de actuele regels op de site van de Israëlische overheid en op de site van het Israëlisch Bureau voor Toerisme

Japan

Update 2 december 2021: De kleurcode van het reisadvies voor Japan is voor het grootste deel oranje met een klein deel rood. Vanaf 30 november 2021 (00.01 uur Japanse tijd) geldt een algemeen inreisverbod voor Japan voor alle buitenlandse reizigers. Dit geldt ook als je al een goedgekeurd Japans visum heeft. Buitenlandse reizigers met een geldige Japanse verblijfsvergunning kunnen nog steeds naar Japan reizen. Japan ziet Nederland als zeerhoogrisicoland met een zorgwekkende virusvariant. Reizigers die nu naar Japan reizen en uit Nederland komen, moeten verplicht 14 dagen in quarantaine, waarvan de eerste 6 dagen in een door de Japanse overheid aangewezen quarantainelocatie. Op de 3e en 6e dag moet een PCR-test gedaan worden. Als beide negatieve testresultaten laten zien, dan moet de reiziger de volgende 8 dagen in thuisquarantaine gaan. Monitoring op naleving hiervan wordt gedaan door de Japanse autoriteiten. 

Jordanië

Update 28 januari 2022: Vanaf 29 januari is Jordanië een hoogrisicogebied. De kleurcode voor het land is oranje. 

Maldiven

Update 30 juli 2021: de Maldiven niet langer een ‘zeer hoog risico’ land maar een ‘hoog risico’ land. Na aankomst in Nederland hoef je niet in quarantaine. Je moet wel kunnen aantonen dat je volledig gevaccineerd bent (minimaal twee weken geleden) of een negatieve test uitslag PCR (genomen binnen 48 uur van vertrek) Antigen (genomen binnen 24 uur van vertrek) hebt. Het reisadvies voor reizen naar de Maldiven blijft oranje.

Maleisië

Update 24 december 2021: De kleurcode voor Maleisië is oranje. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Maleisië als dat noodzakelijk is. Er zijn nieuwe regels voor het inreizen van Maleisië. Zo mag de verplichte test niet ouder zijn dan 48 uur voor vertrek.

Update 6 augustus 2021: De kleurcode van Maleisië is oranje, want Maleisië is vanaf 8 augustus 2021 een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Maleisië als het noodzakelijk is. Als je vanuit Maleisië moet je je vanaf 8 augustus 2021 voor vertrek naar Nederland laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Ook moet je verplicht in quarantaine en een quarantaineverklaring bij je hebben.

Marokko

Update 28 januari 2022: Vliegen naar Marokko wordt op 7 februari weer mogelijk. RUpdate 24 december 2021: Sinds 29 november 2021, 23.59 uur Marokkaanse tijd gaan er geen passagiersvluchten meer van en naar Marokko. Deze maatregel is op 24 december 2021 verlengd tot en met 31 januari 2022. Ook de veerdiensten (boot) tussen Marokko en het buitenland (Frankrijk en Italië) varen niet meer. Heb je vlucht of overtocht met de boot geboekt van of naar Marokko? Neem dan contact op met je vliegtuigmaatschappij of ferrymaatschappij. Het reisadvies voor Marokko is oranje en een klein deel rood.

 

Update 29 november 2021: Vanaf 29 november 23.59 uur Marokkaanse tijd gaan er geen passagiersvluchten meer van en naar Marokko. Ook de veerdiensten (boot) tussen Marokko en het buitenland (Frankrijk en Italië) varen vanaf maandag 29 november om 23:59 uur niet meer. Deze maatregel geldt voor ten minste 2 weken. Heb je  een vlucht of een overtocht met de boot geboekt van of naar Marokko? Neem dan contact op met je vliegtuigmaatschappij of ferrymaatschappij. Het reisadvies voor Marokko is oranje en een klein deel rood.

Oman

Update 10 juli 2021: De kleurcode voor Oman is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog-risicogebied. Reis alleen naar Oman als dat noodzakelijk is. Als je vanuit Oman naar Nederland reist, moet je voor vertrek laten testen, een quarantaineverklaring hebben en bij thuiskomst verplicht in (thuis) quarantaine. Door de stijging van het aantal coronabesmettingen in Oman is de gezondheidszorg in Oman overbelast. Ziekenhuizen en klinieken liggen vol op dit moment. Het is niet zeker of de juiste specialistische medische zorg momenteel verleend kan worden. 

Saba

Update 7 juli: De kleurcode voor Saba is groen. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Je kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Saba inreizen. Je moet je testbewijs uitprinten en op papier meenemen. Ook moet je als reiziger uit Nederland bij aankomst op Saba in (thuis)quarantaine.

Per 15 mei 2021 heeft het Bovenwindse eiland de reiscode groen gekregen: je kunt volgens het ministerie reizen naar dit land of gebied. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve corona-testuitslag te laten zien en niet in quarantaine.

Sint-Eustatius 

Update 7 juli 2021:De kleurcode voor Sint Eustatius is groen. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Je kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Sint Eustatius inreizen. Je moet je testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

15 mei 2021: De situatie op dit Bovenwindse eiland is vergelijkbaar met die op buureiland Saba.

St. Maarten

Update 7 juli 2021: De kleurcode voor Sint Maarten is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Sint Maarten inreizen. Je moet je testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Suriname

Update 18 november 2021: Vanaf 19 november 2021 is Suriname een hoogrisicogebied.Vanaf 19 november 2021 moet je als je vanuit Suriname naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Taiwan

Update 10 juli 2021: De kleurcode voor Taiwan is oranje omdat reizigers uit Nederland Taiwan niet in mogen. Alleen Taiwanezen en personen met een geldige Taiwanese verblijfsvergunning kunnen Taiwan inreizen. Overige reizigers alleen bij hoge uitzondering en met speciale toestemming. Er gelden strenge test- en quarantaineverplichtingen. Alle reizigers, ook personen met een geldige verblijfsvergunning voor Taiwan en permanent ingezetenen van Taiwan, moeten verplicht 14 dagen in een quarantaine-hotel doorbrengen. De hotelkosten zijn voor eigen rekening. Na een verblijf in Taiwan hoef je voor terugkeer naar Nederland geen coronabewijs te laten zien en bij thuiskomst niet in thuisquarantaine te gaan.

Thailand

Ipdate 18 november 2021: Vanaf 19 november 2021 is Thailand een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Thailand als dat noodzakelijk is. Vanaf 19 november 2021 moet je als je vanuit Thailand naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Update juli 2021: Als je voor strikt noodzakelijke reizen naar Thailand moet gaan, neemt u eerst contact op met de ambassade van het Koninkrijk Thailand in Den Haag om te horen of je toegelaten wordt. Zonder toelatingsdocument kom je Thailand niet binnen. Bij aankomst in Thailand gelden verplichte quarantainemaatregelen (van 14 dagen) in speciale quarantainehotels. Er kunnen regionaal andere quarantainemaatregelen gelden. Kosten zijn altijd voor eigen rekening. 

Tunesië:

Update 3 december 2021: De kleurcode voor Tunesië is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Er zijn nieuwe inreismaatregelen voor het reizen naar Tunesië. Ben je niet of niet volledig gevaccineerd en heb je geen verblijfsvergunning voor Tunesië? Dan mag je Tunesië niet inreizen. Voor reizigers die gevaccineerd zijn, is de geldigheidsduur van de PCR-test verkort. De leeftijdsgrens voor het moeten laten zien van een PCR-test is ook veranderd.

Lees ook: Tunesië is klaar, en veilig, voor toeristen

Reisadvies Turkije

Update 2 december 2021: De kleurcode voor Turkije is oranje. Reis alleen naar Turkije als dat echt noodzakelijk is. Toeristische reizen zijn niet noodzakelijk.

 • je  kunt naar Turkije reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als je:
  • in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie van 14 dagen of langer geleden, of;
  • je een negatieve PCR-testuitslag, die niet ouder is dan maximaal 72 uur bij aankomst in Turkije kunt laten zien of;
  • je een negatieve antigeentest, die niet ouder is dan maximaal 48 uur bij aankomst in Turkije kunt laten zien of;
  • je een corona herstelbewijs hebt dat niet ouder is dan 6 maanden geleden. De periode van 6 maanden begint 28 dagen na uw 1e positieve PCR-test.
  • Je hoeft dan niet in quarantaine bij aankomst in Turkije.
 • Reis je met het vliegtuig? Dan moeten reizigers van 6 jaar en ouder zich vooraf maximaal binnen 72 uur voor de geplande aankomstdatum in Turkije registreren. Je kunt dit doen door een digitaal formulier (informatie in het Engels) in te vullen op de website van het Turkse ministerie van Gezondheid. Je krijgt dan een autorisatiecode (HES-code) die u moet aantonen bij controles. Dit geldt niet voor transitpassagiers.
 • Let op: je paspoort of ID-kaart moet minimaal 6 maanden geldig zijn. Houd er rekening mee dat wanneer dit niet het geval is, je niet toegelaten wordt tot Turkije. Z
 • Zorg ook voor een geprinte versie van uw coronabewijs (DCC) QR-code, mocht je je mobiele telefoon of tablet niet bij de hand hebben.

Turkije boos over oranje reisadvies van Nederland

Verenigde Staten:

Update 29 december 2021: Update 29 december 2021: De Verenigde Staten van Amerika zijn door de toename aan coronabesmettingen vanaf 30 december 2021 een zeerhoogrisicogebied. Dit betekent dat er andere voorwaarden zijn voor je (terug)reis naar Nederland: 

 • Je gaat altijd verplicht 10 dagen in quarantaine als je komt uit:
  • een zeerhoogrisicogebied zonder zorgwekkende virusvariant;
  • een zeerhoogrisicogebied met zorgwekkende virusvariant. 
 • Dit geldt voor iedereen van 12 jaar en ouder.
 • Dat doet u ook als je hersteld bent van corona. Of als je volledig gevaccineerd bent. 

Bekijk de checklist Inreisregels uit landen buiten de EU/Schengen. Hier ziet u een overzicht van zeerhoogrisicogebieden met of zonder zorgwekkende virusvariant. 

Testen op dag van aankomst en dag 5

 • Op de dag van aankomst in Nederland doe je een test. Dat mag een test bij de GGD zijn, maar ook een zelftest. 
 • Op dag 5 doe je een PCR-test bij de GGD. 
 • Is de test op dag 5 negatief? Dan mag je uit quarantaine.

Update 21 oktober 2021: Vanaf 22 oktober 2021 is de Verenigde Staten van Amerika een hoog risicogebied. Vanaf 22 oktober 2021 moet u als u vanuit de Verenigde Staten van Amerika naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Update 20 oktober 2021: Vanaf 8 november 2021 zijn toeristische reizen weer mogelijk voor volledig gevaccineerde toeristen.

Eisen

 • Een bewijs van volledige COVID-19 vaccinatie (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca en Johnson & Johnson) uitgeprint. Ben je door een eerdere COVID-19 besmetting slechts eenmalig gevaccineerd dan geldt dit niet als volledig gevaccineerd. Alleen van het Johnson & Johnson (Janssen) vaccin hoef je maar één vaccinatie te hebben. 
  Naast volledig gevaccineerd moet je ook een negatieve covid-19 test laten zien. Deze test mag niet langer dan drie dagen (72 uur) oud zijn bij vertrek. Dit mag zowel een antigeen- als een NAAT-test (PCR) zijn. 
 • Het vaccinatiebewijs en de negatieve testuitslag moeten Engelstalig zijn.
 • Een ESTA is nog steeds nodig.
 • Bij terugreis naar Nederland hoef je niet in quarantaine omdat je gevaccineerd bent. Wel moet je naast een vaccinatiebewijs ook een negatief testbewijs hebben. Dit moet een NAAT/PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud of een antigeentest van 24 uur oud bij vertrek. Ook moet je voor de terugweg een quarantaineverklaring invullen. 

Zuid-Afrika

Update 28 januari 2022:  Vanaf 29 januari is Zuid-Afrika een hoogrisicogebied. Reis er uitsluitend heen als dat noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis. De kleurcode voor Zuid-Afrika is oranje.

TIME TO SMILE

Wat betekenen de kleuren van het reisadvies:

Er zijn vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren geven normaal gesproken aan hoe veilig het is in een land. Met de corona-uitbraak zijn daar nog een paar adviezen bijgekomen. Een van die dringende adviezen is 10 dagen quarantaine als je vanuit een oranje of rood gebied terugkomt naar Nederland.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's

In het land met een groen reisadvies zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met Nederland. Ook voor corona gelden er geen extra maatregelen.

Geel: veiligheidsrisico's

In een land met een geel reisadvies kunnen er in het hele land of bepaalde gebieden veiligheidsrisico's zijn. Dit betekent dat er afwijkingen zijn met de situatie in Nederland. Voor corona geldt dat er maatregelen getroffen kunnen zijn die een beperkte invloed hebben op het dagelijks leven. Reis je terug vanuit een land met een 'gele kleurcode' dan moet je een coronabewijs kunnen tonen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

In een land met een oranje reisadvies zijn ernstige veiligheidsrisico's en kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen horen daar niet bij. Voor corona geldt dat het dagelijks leven ernstig ontwricht is door de corona-uitbraak en dat er mogelijk ook een inreisverbod geldt. Voor terugkeer uit oranje gebieden geldt een testverplichting en een quarantaineverplichting.

Rood: niet reizen

In een land met een rood reisadvies zijn er zulke ernstige veiligheidsrisico's dat voor reizigers een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Het advies is dan ook: niet reizen.Voor corona geldt dat het land of gebied is afgesloten en dat in- en uitreizen niet mogelijk is. 

Ontdek Scandinavië of het warme zuiden

Reisadviezen zijn niet bindend

In tegenstelling tot wat mensen denken zijn de reisadviezen niet bindend. Reis je toch naar een land met oranje of rood reisadvies dan kan dat invloed hebben op uitkeringen via een reis- en/of annuleringsverzekering, en meer. Onlangs is bijvoorbeeld bekend gemaakt dat verzekeraars hun annuleringsverzekeringen voor reizen hebben aangepast. Annulering vanwege een nieuwe corona-uitbraak wordt niet gedekt en dat betekent een risico voor het boeken van een vakantie. De verzekering geldt wel als je als verzekerde zelf besmet raakt met het virus en je vakantie om die reden moet annuleren. Per verzekeraar kunnen aanvullende voorwaarden gelden. Kijk voor een reisverzekering bij Allianz Global Assistance.

Shoestring Avontuurlijke Groepsrondreizen

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder