• Puuropreis
 • Nieuws
 • Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

3.2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Reisadvies: welkom
©Rollstein-Pixabay

De reisadviezen worden bijna dagelijks aangepast. Dan weer gaan er grenzen open en wordt het reisadvies 'geel', dan weer gaan er grenzen dicht en wordt het reisadvies 'oranje'. Wie vanuit een oranje of rood gebied terugkomt naar Nederland krijgt het dringend advies om 10 dagen in quarantaine te gaan. Voor sommige landen wordt een uitzondering gemaakt en is het reisadvies oranje omdat die landen inreisbeperkingen voor Nederlanders hebben ingesteld.In welke landen ben je weer welkom? Laatste update: 15 oktober: avondklok Frankrijk.

De reisadviezen voor de landen in het Schengengebied gaan van de code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel (veiligheidsrisico's), behalve voor die landen die besloten hebben dat ze geen Nederlandse toeristen willen ontvangen of waar quarantainemaatregelen ingesteld zijn. Code oranje blijft ook gehandhaafd voor Marokko en Turkije.

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

Reisadvies per land

Hieronder op alfabet de landen waarvoor een reisadvies geldt. Voor de meeste landen geldt dat je aan de grens gecontroleerd kunt worden op symptomen van corona. B.

 • België
   

 • Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel België toegenomen. De kleurcode van het hele land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar België als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

 • Update 28 september 2020: België heeft inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. De Belgische overheid raadt reizen (waaronder toerisme) naar België sterk af vanuit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht (rode zones). Reizigers uit deze drie provincies die voor een noodzakelijke reis toch reizen moeten zich bij verblijf langer dan 48 uur laten testen in één van de Belgische afnamecentra. En veertien dagen of voor de duur van het verblijf, in zelfquarantaine bij vrienden, familie of in een hotel. De quarantaine mag onderbroken worden voor het noodzakelijke doel van de reis (bijvoorbeeld een zakelijke vergadering of begrafenis). Voor noodzakelijke reizen korter dan 48 uur geldt geen quarantaine- en testplicht meer. Reizigers uit andere provincies in Nederland krijgen het advies 14 dagen of voor de duur van het verblijf, in zelfquarantaine te gaan en zich daar te laten testen. Daarom gaat de kleur van het hele Nederlandse reisadvies voor België van geel naar oranje.
  Het aantal besmettingen is nog steeds hoog in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Antwerpen, de provincie Luik en de provincie Waals-Brabant. Na een verblijf in deze gebieden ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Kom je uit een ander gebied in België? Dan hoeft u bij terugkeer in Nederland NIET in quarantaine te gaan. 

 • Bulgarije
   
 • Duitsland

  Update 14 oktober 2020: Alle inwoners uit Nederland of Curaçao moeten bij inreis in Duitsland een negatieve COVID-19 test tonen die niet langer dan 48 uur eerder is afgenomen. Het testresultaat moet altijd vergezeld gaan van een doktersattest en in het Duits of Engels zijn. Kun je de negatieve test niet kunt overleggen dan moet je je bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dan wordt gevraagd om daarna 14 dagen in zelfquarantaine te gaan. Deze quarantaine kan opgeheven worden als de test negatief is. De test- en quarantaineregels van de Duitse overheid gelden niet voor reizigers die op doorreis zijn naar een ander land. In de deelstaat Nedersaksen zijn grensbewoners en andere bezoekers uit Nederland toegestaan - onder bepaalde voorwaarden - een kort bezoek te brengen om bijvoorbeeld te tanken of boodschappen te doen. Dit geldt ook nog steeds voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het bovengenoemde geldt ook voor kinderen (van alle leeftijden).

  Update 23 september 2020: De Duitse overheid vraagt reizigers die uit de Nederlandse provincies Noord-Holland en Zuid-Holland komen, zich bij aankomst in Duitsland preventief te laten testen. Ook wordt gevraagd om daarna 14 dagen in Duitsland in zelfquarantaine te gaan. Het test- en quarantaineadvies van de Duitse overheid geldt niet voor reizigers die uit de andere Nederlandse provincies komen.
 • Estland
   
 • Finland:

  Update 10 augustus: Finland stelt per 10 augustus opnieuw reisbeperkingen in voor reizigers uit Nederland. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer zal vanaf 10 augustus worden toegelaten en zal thuisquarantaine gelden bij aankomst in Finland voor een periode van 14 dagen.
   
 • Frankrijk:

  Update 15 oktober 2020: Met ingang van vrijdagnacht 16 oktober om 00h00 zal er een uitgangsverbod van kracht zijn in een aantal grote Franse steden: voor het île-de-France (= Parijs en omringende regio) alsmede voor 8 andere grote Franse agglomeraties (Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Saint-Etienne, Rouen, Montpellier en Toulouse) zal het uitgangsverbod gelden van 21h00 tot 6h00 en dit, voorlopig, gedurende de komende 6 weken. Slechts in een aantal uitzonderingsgevallen (werk, medisch, huisdier) zal kunnen worden afgeweken van dit uitgangsverbod. Een binnenkort te downloaden verklaring zal moeten worden aangetoond als bewijs, ten einde een boete van 135 euro te voorkomen

  Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Frankrijk toegenomen. De kleurcode van het hele land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Frankrijk als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Frankrijk ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 30 september: Het land kleurt steeds verder oranje. Nu zijn de departementen Ariège, Aube, Charente, Doubs, Gers, Haute Loire, Hautes-Pyrénées, Haute Vienne, Oise, Somme en Saône et Loire toegevoegd aan 'zone oranje'.

  Update 22 september: In een aantal departementen in Frankrijk is de COVID-besmettingsgraad ernstig toegenomen. Dit geldt voor de volgende departementen: Aveyron, Bas-Rhin, Haute-Marne, Indre et Loire, Landes, Marne, Meurthe et Moselle, Seine Maritime, Tarn en Vienne.
 • Georgië:

  Update 1 september: het openbare leven in de dorpen Daba Mestia, Ushguli en Lenjeri in de regio Svaneti is tot stilstand gekomen door verdergaande maatregelen van de lokale overheid. Het is iet meer mogelijk deze dorpen in en uit te reizen. Reis er niet heen. het reisadvies is oranje en voor voor sommige regios rood. Vanaf 8 juli is het voor inwoners van Nederland weer mogelijk om naar Georgië te reizen. Bij inreizen geldt echter nog steeds dat deze 14 dagen quarantaine in acht moeten nemen. Kosten zijn voor eigen rekening. De komende periode zal uitwijzen of van Georgische zijde een verdere versoepeling van restricties wordt doorgevoerd.
   
 • Griekenland

  Update 1 september: de negatieve coronatest voor Nederlanders vervalt. Er moeten wel gezondheidsverklaringen ingevuld worden.
  Update augustus: een negatieve coronatest die niet ouder is dan 72 uur is verplicht. Zie het artikel over coronatesten voor reizen naar Griekenland.
   
 • Groot-Brittannië

  Update 14 oktober 2020: Voor Engeland, Schotland (en Noord-Ierland) geldt sinds vandaag de kleurcode 'oranje': reis alleen als het noodzakelijk is. Na een verblijf in een van deze landen ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland heeft de overheid van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt toegelaten. Er geldt een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk.

  Update 14 september 2020: Na de aankondiging van verplichte quarantaine van 14 dagen voor onder anderen reizigers uit Nederland wordt het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk aangescherpt naar 'oranje'. De quarantainemaatregel gaat in op 15 augustus om 05.00 uur Nederlandse tijd.

  Als je op Guernsey aankomt ben je verplicht 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan of een negatieve COVID-19 test die niet ouder is dan 72 uur te overleggen. Die test kun je ook bij aankomst ondergaan. 
 • Hongarije

  Het aantal besmettingen is in heel Hongarije zodanig toegenomen dat voor het hele land kleurcode 'oranje' geldt. Reis er uitsluitend heen als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 
   
 • IJsland:

  IJsland heeft besloten per 19 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor alle reizigers. Alle reizigers hebben bij aankomst in IJsland de keuze tussen 14 dagen in quarantaine gaan of een dubbele Covid-testprocedure van 5-6 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Kom je vanaf IJsland terug in Nederland dan hoef je niet in thuisquarantaine te gaan. Lees hier de voorwaarden
   
 • Italië

  Update 8 oktober 2020: Alle reizigers die vanuit Nederland naar Italië reizen moeten bij aankomst een negatieve COVID-test kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur vóór aankomst. Je kunt ook een COVID-test doen bij aankomst op de luchthaven of zich binnen 48 uur melden bij de lokale GGD. Reis je met de auto en heb je geen negatieve COVID-test bij je? Dan moet je zich binnen 48 uur na aankomst melden bij de lokale GGD voor een COVID-test. Voor vertrek moet je een zelfverklaring invullen. Deze moet je altijd bij je hebben. Houd er rekening mee dat bij een positief testresultaat jou en je reisgenoten verplicht kunnen worden in quarantaine te gaan, mogelijk op eigen kosten en op een door de lokale GGD aangewezen locatie. Dit kan ook gelden voor nauwe contacten, bijv. passagiers die dichtbij een positief geteste reiziger zaten. Enkele reizigers zijn uitgezonderd van de testverplichting, bijv. zakenmensen, grenswerkers of reizigers op doorreis. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’. Bereid je reis goed voor, bekijk welke lokale maatregelen er gelden en volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en in de buitenlucht.

  Update 17 september 2020: De verplichte coronatest voor Sardinië is afgeschaft. Je moet je voor een reis naar Sardinië wel voor vertrek registreren via de website van de Sardijnse autoriteiten of via de SardegnaSicura app.

  Update 15 september: Bij aankomst op het eiland Sardinië geldt dat alle reizigers (ook uit Nederland) een negatieve COVID-19 test moeten tonen. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Ook moet iedere reiziger naar Sardinië zich 48 uur voor vertrek online registreren
   
 • Kroatie

  Het land heeft een toenemend aantal gevallen van corona. Het reisadvies is dan ook aangepast van geel naar oranje en je wordt bij thuiskomst uit Kroatië dringend aangeraden 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. 
   
 • Letland
   
 • Liechtenstein

  In Liechtenstein is besloten per 28 september reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) omdat het aantal besmettingen in het Koninkrijk is toegenomen. Bij aankomst in Liechtenstein geldt voor reizigers uit het Koninkrijk der Nederlanden de verplichting 10 dagen in quarantaine te gaan. De kleurcode van het land is daarom aangepast van geel naar oranje.Na een verblijf in Liechtenstein hoef je na terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. 
   
 • Litouwen
   
 • Luxemburg
   
 • Malta
   
 • Monaco 
   
 • Montenegro:

  Het reisadvies voor Montenegro is aangepast van ‘rood’ (niet reizen) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Montenegro terugkomt in Nederland krij je het dringende advies 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.
   
 • Noorwegen:

  Noorwegen heeft besloten per 15 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Noorwegen geldt voor reizigers uit Nederland een strikte thuisquarantaine periode van 10 dagen op een vooraf vastgesteld adres. Men moet kunnen aantonen op welk Noors adres men tijdens de quarantaine periode verblijft. Mensen die dit niet kunnen aantonen, kan toegang tot Noorwegen geweigerd worden.De quarantaine duurt 10 dagen. Ook hier de mogelijkheden voor een test bij aankomst.
   
 • Oostenrijk

  Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen is in de regio Tirol (met de steden Innsbruck en Schwaz), regio Vorarlberg en de regio Nieder-Österreich (met de hoofdstad Wenen) sterk toegenomen. Voor deze regio’s en steden gelden de kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in deze regio’s en steden je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.  Je hoeft niet in thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland als u uit gebieden met kleurcode ‘geel’ komt. De thuisquarantaine geldt ook niet als je vanuit een ‘geel’ gebied rechtstreeks naar de luchthaven Wenen (Schwechat) of de luchthaven Innsbruck bent gereisd. Bij een doorreis vanuit een door Oostenrijk benoemd risicoland moet je een ingevulde doorreisverklaring bij hebben. Ook ben je verplicht in één keer door te rijden; alleen korte pauzes bij tankstations zijn toegestaan.

  Update 22 september 2020: In de hoofdstad Wenen en de stad Innsbruck is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Daarom verandert de kleurcode voor deze steden van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). 
   
 • Polen

  Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen is in Polen zodanig toegenomen, dat de kleurcode in het hele land is aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Polen als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. In heel Polen is het dragen van een mondkapje per 10 oktober 2020 verplicht in openbare ruimtes (zoals bijvoorbeeld overheidsgebouwen, winkels en restaurants). Niet naleven van de plicht een mondmasker te dragen kan resulteren in een boete.
 • Update 10 oktober 2020: door het toegenomen aantal coronabesmettingen zijn nieuwe maatregelen genomen. In heel Polen is het dragen van een mondkapje vanaf 10 oktober 2020 verplicht in openbare ruimtes (zoals bijvoorbeeld overheidsgebouwen, winkels en restaurants) en in de buitenlucht. 
   
 • Portugal

  Update 15 september: door de laatste ontwikkelingen van de besmettingscijfers in de regio Lissabon, zijn enkele gebieden in die regio die eerder ‘geel’ waren (let op: veiligheidsrisico’s), nu aangepast naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Op dit moment is het besmettingsrisico hoog in de regio’s ‘Area Metropolitana de Lisboa (AML)’ en ‘Leziria do Tejo’. Deze twee regio’s zijn daarom ‘oranje’ gekleurd. Na een verblijf in een van deze regio’s (Area Metropolitana de Lisboa en Leziria do Tejo) ga jebij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 
  Voor de eilanden Madeira en Azoren geldt een quarantaineplicht. Portugal eerste in Europa met keurmerk Safe Travels
   
 • Roemenië:

  Update 9 oktober 2020: als je vanuit Roemenië terugkomt in Nederland ga je 10 dagen in (thuis)quarantaine. Vanaf 7 oktober 2020 moeten reizigers vanuit Nederland 14 dagen verplicht in thuisquarantaine bij aankomst in Roemenië. Na 8 dagen thuisquarantaine kun jeeen PCR-test doen in Roemenië en kan de quarantaineperiode verkort worden tot 10 dagen als uw testuitslag negatief is en je geen symptomen vertoont. De quarantaineverplichting geldt niet als het verblijf korter is dan 3 dagen (72uur) en je een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 48 uur) kunt tonen bij aankomst in Roemenië. 
  Update juli 2020: Als je vanuit Roemenië terugkomt in Nederland krijg je het dringende advies 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.
   
 • Servië:

  Als je vanuit Servië terugkomt in Nederland krijg je het dringende advies 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.
   
 • Slovenië:
   

  Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen is in heel Slovenië zodanig toegenomen, dat de kleurcode van het hele land is aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Slovenië als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar gaat je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 30 september 2020: Slovenië heeft reisbeperkingen ingesteld alleen voor inwoners uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht, of voor reizigers die naar Slovenië vertrekken vanuit deze drie provincies. De reden is de stijging van het aantal coronabesmettingen in deze drie provincies. Voor reizigers (dus inwoners van, of reizigers vertrekkend uit) andere Nederlandse provincies gelden – op dit moment – geen reisbeperkingen. De kleurcode van het land wordt daarom aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op, veiligheidsrisico’s). Woon je in de provincie Noord-Holland, de provincie Zuid-Holland of de provincie Utrecht, of start je reis naar Slovenië vanuit 1 van deze 3 provincies, dan geldt het volgende: je hoeft niet in quarantaine als u bij aankomst in Slovenië een negatieve PCR-COVID-19 testuitslag kunt laten zien. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur (moment testafname) en moet zijn afgegeven door een erkend instituut in een Schengenland. Kun je geen negatieve PCR-Covid-19 testuitslag laten zien, dan ben je verplicht 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Let op: de Sloveense overheid controleert goed op naleving van deze regel! Als je vanuit Slovenië terugkomt hoef je in Nederland NIET in thuisquarantaine te gaan.
 • Slovenië heeft besloten per 21 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Slovenië geldt voor reizigers uit Nederland een strikte thuisquarantaine van 14 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Slovenië terugkomt in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. 
   
 • Slowakije:

  Update 14 oktober: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Slowakije toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Slowakije als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Slowakije ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 1 september: per 1 september 2020 voert Slowakije reisbeperkingen in voor reizigers uit Nederland. Bij aankomst in Slowakije moeten reizigers uit Nederland 10 dagen in quarantaine. Ook moeten zij zich registreren bij de Slowaakse autoriteiten. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Slowakije terugkomt in Nederland hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan.
   
 • Spanje

  Update 1 september: De besmettingsgraad van het coronavirus is in heel Spanje toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ naar ‘oranje’. Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Spanje ga je  bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.
  Update 10 juli 2020: Op dit moment zijn lokaal de coronamaatregelen verscherpt voor het gewest Segrià in Catalonië en voor de kuststrook van La Mariña-Lugo in Galicië door een lokale uitbraak van het coronavirus. De kleur van deze gebieden is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Je kunt alleen door deze gebieden reizen als je op doorreis bent en als je vanuit deze deze gebieden terugkomt in Nederland is het dringende advies om 10 dagen in (zelf)quarantaine te gaan.
   
 • Tsjechië

  Update 22 september 2020: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Tsjechië toegenomen. De kleurcode van het hele land is daarom aangepast van ‘geel’ naar ‘oranje’. 

  Update 15 september: In de stad Praag is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Daarom verandert de kleurcode voor deze stad van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in deze stad ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Buiten Praag blijft de kleucode ‘geel’ 
   
 • Zwitserland

  Update 28 september 2020: De Zwitserse overheid heeft besloten per 28 september opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Zwitserland geldt voor reizigers uit Nederland de verplichting 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. De kleurcode van het land wordt op 28 september daarom aangepast van geel naar oranje. In Zwitserland is in de kantons Genève, Friburg en Vaud het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Na een verblijf in deze kantons gaje bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 
  Update 15 september: In de kantons Genève, Freiburg en Vaud is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Daarom verandert de kleurcode voor deze kantons van ‘geel’ (let op veiligheidhsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in deze kantons ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Lees ook:

Frankrijk kleurt weer oranje, ook elders in Europa problemen

De volgende Europese landen hebben hun grenzen nog niet geopend:

 • Cyprus:
  Update 28 augustus:er zijn opnieuw reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Vanaf deze datum worden reizigers uit Nederland niet langer toegelaten met uitzondering van een aantal categorieën. Bij aankomst in Cyprus moeten reizigers uit deze categorieën een negatieve Covid-test overleggen en geldt een strikte quarantaine van 14 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van geel naar oranje. Bij terugkeer vanuit Cyrprus hoef je niet in thuisquarantaine.
 • Hongarije:
  Update 15 september: In de hoofdstad Boedapest is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Als je in de hoofdstad Boedapest bent geweest ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit geldt niet voor reizigers die van buiten de hoofdstad Boedapest komen en rechtstreeks naar het vliegveld (Liszt Ferenc) zijn gereisd. De inreisbeperkingen van 1 september blijven van kracht.
  Update 1 september: Hongarije heeft besloten per 1 september opnieuw reisbeperkingen in te voeren voor reizigers uit Nederland. Alleen inwoners van Hongarije mogen het land inreizen. Zij moeten na terugkomst in Hongarije 14 dagen in quarantaine óf twee negatieve testen laten afnemen in Hongarije. Als zij na aankomst binnen 5 dagen twee PCR-coronatesten laten afnemen met minimaal 48 uur tijdsverschil (op eigen kosten) mogen zij de thuisquarantaine eerder verlaten. De kleurcode van het land is aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Hongarije terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan.
 • Ierland
  Het aantal besmettingen met het coronavirus is in Ierland toegenomen. Reis alleen als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Ierland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

Boek je vliegtickets

Reisadvies landen buiten Europa:

Reizen is mogelijk naar het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint-Maarten en Sint Eustatius).

Australië:
Update 12 juli 2020: Door een uitbraak van het coronavirus geldt er een in- en uitreisverbod (lockdown) van 9 juli tot 19 augustus 2020 voor de stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne, Mitchell Shire. De grens tussen de deelstaten New South Wales en Victoria is vanaf 8 juli 2020 voor onbepaalde tijd gesloten. Het vliegverkeer naar en van de stad Melbourne is opgeschort. De stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne gaat van ‘oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). 

Curaçao
Update 1 juli 2020: reizen vanuit Nederland is mogelijk. Reizigers dienen voorafgaand aan de reis een “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart in te vullen via www.gobiernu.cw . Ook dient een negatief resultaat van een COVID-19 PCR-test van uiterlijk 72 uur voor vertrek ingediend te worden bij aankomst. Reizigers kunnen inreizen indien zij niet in de 14 dagen voorafgaand aan de reis in een gebied met wijdverspreide transmissie van het COVID-19 virus zijn geweest. Als je vanuit Curaçao terugkomt in Nederland hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Curaçao voor Nederland.

Jamaica gaat weer open voor toeristen

Tunesie:
Update 28 september 2020: Tunesië laat (toeristische) reizigers toe, maar maakt onderscheid tussen landen waar het risico op coronabesmettingen hoog (rood, geen toegang), gemiddeld (oranje, toegang onder voorwaarden) of laag (groen, vrije toegang) is. Nederland is op 23 september 2020 op de rode lijst geplaatst en met ingang van 28 september 2020 worden alleen reizigers uit Nederland met een verblijfsvergunning in Tunesië worden toegelaten. Deze reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 72 uur op moment van vertrek) bij aankomst in Tunesië tonen. Ook moeten deze reizigers 2 weken in een verplichte door de overheid aangewezen lokatie in quarantaine. Als u vanuit Tunesië terugkomt in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan. 
Lees ook: Tunesië is klaar, en veilig, voor toeristen

Turkije boos over oranje reisadvies van Nederland

TIME TO SMILE

Wat betekenen de kleuren van het reisadvies:

Er zijn vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren geven normaal gesproken aan hoe veilig het is in een land. Met de corona-uitbraak zijn daar nog een paar adviezen bijgekomen.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's

In het land met een groen reisadvies zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met Nederland. Ook voor corona gelden er geen extra maatregelen.

Geel: veiligheidsrisico's

In een land met een geel reisadvies kunnen er in het hele land of bepaalde gebieden veiligheidsrisico's zijn. Dit betekent dat er afwijkingen zijn met de situatie in Nederland,
Voor corona geldt dat er maatregelen getroffen kunnen zijn die een beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

In een land met een oranje reisadvies zijn ernstige veiligheidsrisico's en kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen horen daar niet bij. 
Voor corona geldt dat het dagelijks leven ernstig ontwricht is door de corona-uitbraak en dat er mogelijk ook een inreisverbod geldt.

Rood: niet reizen

In een land met een rood reisadvies zijn er zulke ernstige veiligheidsrisico's dat voor reizigers een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Het advies is dan ook: niet reizen.
Voor corona geldt dat het land of gebied is afgesloten en dat in- en uitreizen niet mogelijk is.

Ontdek Scandinavië of het warme zuiden

Reisadviezen zijn niet bindend

In tegenstelling tot wat mensen denken zijn de reisadviezen niet bindend. Reis je toch naar een land met oranje of rood reisadvies dan kan dat invloed hebben op uitkeringen via een reis- en/of annuleringsverzekering, en meer. Onlangs is bijvoorbeeld bekend gemaakt dat verzekeraars hun annuleringsverzekeringen voor reizen hebben aangepast. Annulering vanwege een nieuwe corona-uitbraak wordt niet gedekt en dat betekent een risico voor het boeken van een vakantie. De verzekering geldt wel als je als verzekerde zelf besmet raakt met het virus en je vakantie om die reden moet annuleren. Per verzekeraar kunnen aanvullende voorwaarden gelden. Kijk voor een reisverzekering bij Allianz Global Assistance.

Shoestring Avontuurlijke Groepsrondreizen

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?

Lees verder

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis, want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder