• Puuropreis
 • Nieuws
 • Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

2.9333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Reisadvies: welkom
Reisadvies: waar kunnen we heen©Darkmoon-Pixabay

De reisadviezen van de Nederlandse overheid zijn onlangs aangepast en kennen een nieuwe aanpak. Vanaf 28 juli 2021 hebben vrijwel alle landen in Europa de kleurcode 'geel' of 'groen'. Bij terugkeer naar Nederland vanuit een EU-land met kleurcode geel hebben personen van 12 jaar of ouder vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Kijk bij het reisadvies ook of er inreisbeperkingen voor Nederlanders zijn. Laatste update: 16 september 2021. 

Veel landen eisen bij binnenkomst een non-COVID 19-verklaring. We leggen hier uit hoe je aan zo'n verklaring komt.

Reis je binnenkort naar Nederland? Let dan goed op welke aanvullende documenten je nodig heeft. Dit geldt voor alle passagiers, ook die met de Nederlandse nationaliteit. Check de website kort voor je vertrekt.

Coronabewijs

Vanaf 1 juli is het ook mogelijk je aan te melden voor de Coronacheckapp. Dit EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Een coronabewijs om te reizen binnen de EU kan zijn: 

 • een negatieve testuitslag;
 • een vaccinatiebewijs; of
 • een bewijs dat je bent hersteld van corona.

De Nederlandse overheid geeft weer per land een reisadvies. Dit kan een 'groen', 'geel' of 'oranje' reisadvies zijn. Onderaan dit artikel staat uitgelegd wat de verschillende kleurcodes inhouden. De Europese landen hebben een corona-reispas. Lees er hier meer over.

Wanneer ben je volledig gevaccineerd?

 • Voor vaccinatie met het vaccin van BioNTech/PfizerB krijg je twee prikken. Zeven dagen na je laatste prik ben je maximaal beschermd.
 • Voor Moderna krijg je ook twee prikken en ben je vanaf veertien dagen na de tweede prik maximaal beschermd.
 • Bij AstraZeneca krijg je twee prikken en bent vanaf veertien dagen na de tweede prik maximaal beschermd.
 • Bij het Janssen-vaccin krijg je een prik. Vanaf  vier weken na die prik ben je maximaal beschermd.  

Reisadvies per land

Hieronder op alfabet de landen waarvoor een reisadvies geldt. Voor de meeste landen geldt dat je aan de grens gecontroleerd kunt worden op symptomen van corona. Lees per land welke eisen er worden gesteld aan Nederlandse vakantiegangers en het reisadvies voor terugkeer naar Nederland.

Andorra:

Update 28 juli 2021: De kleurcode van Andorra is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn risico’s. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland. Bij terugkeer uit Andorra naar Nederland moet je voor je terugreis een coronabewijs laten zien.

Reisadvies België

Update 5 augustus 2021: De kleurcode van België is geel. Vanaf 8 augustus moet je bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs laten zien.

Update 25 juli: Er gelden inreisbeperkingen voor Nederlanders. Lees hier welke maatregelen dat zijn.

Bulgarije

Update 18 augustus 2021: De kleurcode is vanaf 19 augustus 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Bulgarije naar Nederland moet je vanaf 21 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 29 juli 2021: De kleurcode van Bulgarije is groen, maar let op: er zijn inreismaatregelen. Vanwege het hoge aantal besmettingen in Nederland heeft de Bulgaarse overheid Nederland op de rode lijst gezet. Reizigers uit Nederland mogen vanaf 29 juli 2021 Bulgarije alleen inreizen als ze volledig gevaccineerd zijn én op vertoon van met een negatieve PCR-test die niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst. Heb je alleen een negatieve PCR-test dan moet je na aankomst in Bulgarije 10 dagen in quarantaine.

Update 3 juni 2021: het reisadvies wordt door de Nederlandse overheid vanaf 4 juni aangepast naar geel. Er gelden inreisbeperkingen. Je moet een vaccinatiebewijs kunnen tonen (laatste vaccinatie 14 dagen geleden), of een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur oud, of aantonen dat je volledig hersteld bent van corona. Bij terugkeer in Nederland hoef je geen negatieve test te laten zien en niet in quarantaine te gaan.

Cyprus 

Update 25 augustus 2021: De kleurcode van Cyprus is geel: reizen is mogelijk, maar let op, er zijn risico’s. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland en bij terugkeer uit Cyprus naar Nederland moet je voor je terugreis een coronabewijs laten zien. Het gele vaccinatieboekje wordt niet meer geaccepteerd in Cyprus. Je kunt naar Cyprus reizen met je coronabewijs als:

  • Je 48 uur voor vertrek de Cyprus Flight Pass (informatie in het Engels) heeft ingevuld, en;
  • Je volledig gevaccineerd bent vanaf de dag van de tweede vaccinatie, of;
  • Je 14 dagen of langer geleden gevaccineerd bent met Janssen, of;
  • Je kunt laten zien dat je niet langer dan 6 maanden geleden hersteld bent van COVID-19, of;
  • Je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur. Je moet bij aankomst nogmaals een PCR-test doen en het testresultaat afwachten in thuisquarantaine. Als je testresultaat positief is, dan moet je 14 dagen in een door de staat aangewezen hotel verblijven.
 • Ook reizigers die volledig gevaccineerd zijn kunnen bij aankomst in Cyprus worden gevraagd een PCR-test te doen.

Update 28 juli 2021: De kleurcode is geel. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland en bij terugkeer uit Cyprus naar Nederland moet je voor je terugreis een coronabewijs laten zien. 

Reisadvies Denemarken

Update 26 augustus 2021: De kleurcode voor Denemarken is geel. Bij terugkeer vanuit Denemarken naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien. je kunt naar Denemarken reizen als je:

 • volledig gevaccineerd bent, of;
 • je kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19, of;
 • je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
 • je negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
 • Kinderen jonger dan 17 jaar, die met een volledig gevaccineerde of negatief geteste volwassene meereizen, hoeven niet getest te worden.
 • Als je vanuit Nederland naar Denemarken reist met een negatief testresultaat moet je in Denemarken nog een test doen.

Duitsland

Update 3 september 2021: De kleurcode van Duitsland is vanaf 4 september 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Duitsland naar Nederland moet je vanaf 6 september 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 16 juli: Vanaf zondag 18 juli merkt Duitsland Nederland weer aan als risicogebied. Dat betekent dat je je moet aanmelden bij de Duitse autoriteiten als je tien dagen voorafgaand aan je reis naar Duitsland in Nederland geweest. Ben je niet gevaccineerd dan geldt bovendien een quarantaineperiode van tien dagen of overleggen van een recente COVID-test of bewijs van herstel van COVID-19. Een antigeensneltest mag maximaal 48 uur oud zijn, een PCR-test 72 uur. Testen geldt voor alle reizigers van  zes jaar of ouder. Lees hier welke maatregelen dat zijn.

Update 19 juni 2021: De kleurcode van Duitsland is weer geel. Na een verblijf in Duitsland hoef je bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine. Er zijn nog wel inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Duitsland: Vóór vertrek naar Duitsland moet je je nog steeds registreren. Laat je je in Nederland op corona testen en is het testresultaat negatief, dan hoef je bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine. Je kunt je ook in Duitsland laten testen, maar dan moet je de uitslag in quarantaine afwachten. De Nederlandse provincies Friesland, Groningen en Zeeland zijn vanaf 20 juni geen risicogebied meer. Duitsers mogen dan weer zonder beperkingen naar deze Nederlandse provincies reizen. 

Lees over de gele status van Duitsland

Update 9 juni 2021: De kleurcode van Duitsland wordt vanaf 10 juni 2021 geel. Na een verblijf in Duitsland hoef je dan bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan. Er zijn nog wel inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Duitsland: Vóór vertrek naar Duitsland moet je je nog steeds registreren. Laat je je in Nederland op corona testen en is het testresultaat negatief, dan hoef je bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine. Je kunt je ook in Duitsland op corona laten testen, maar dan moet je de uitslag in quarantaine afwachten.

Estland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Estland wordt op 6 augustus 2021 geel. Bij terugkeer uit Estland naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Finland:

Update 5 augustus 2021: Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Finland is geel. Nederland is voor Finland een risicoland. Let op: bij terugkeer vanuit Finland naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 15 mei 2021: Nederland heeft het land weer de reiscode geel gegeven. Maar voor Finland gelden inreisbeperkingen. Alleen noodzakelijk (zakelijk) verkeer wordt toegelaten. Bij aankomst in Finland moet je 14 dagen in quarantaine en je moet een negatieve pcr-test kunnen laten zien.

Reisadvies Frankrijk

Update 5 augustus 2021: De kleurcode van Frankrijk en het eiland Corsica is geel. Dat betekent dat je bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs moet laten zien.

Update 18 juli 2021: Reis je zonder vaccinatie- of herstelbewijs naar Frankrijk? Vanaf zondag 18 juli 2021, 00.00 uur mag je negatieve PCR-test of antigeentest niet ouder zijn dan 24 uur (gerekend vanaf het moment van afname). Dit geldt als je Frankrijk inreist met de auto of bij vertrek met het vliegtuig. De kleurcode van Frankrijk is geel. De kleurcode van Corsica is groen. Lees hier welke maatregelen dat zijn.

Update 14 juli 2021: Kinderen die nog geen vaccin hebben gehad, hoeven zich toch niet elke 48 uur te laten testen als ze naar een bar, restaurant of museum willen, heeft minister Véran (Volksgezondheid) gezegd. Twee dagen geleden werd bekend dat wie in Frankrijk vanaf 1 augustus een openbare ruimte zoals café, restaurant of winkelcentrum in wil, verplicht is een coronacertificaat te overhandigen. Voor kinderen tot en met 17 worden de aangescherpte regels nu tot 30 augustus opgeschort.

Update 12 juli: Wie in Frankrijk vanaf 1 augustus een openbare ruimte zoals café, restaurant of winkelcentrum in wil, is verplicht een coronacertificaat te overhandigen.

Update 9 juni: Vanaf 9 juni 2021 kun jenaar Frankrijk reizen als je bent ingeënt met een door de EU goedgekeurd coronavaccin. Ook het Nederlandse gele inentingsboekje wordt bij inreizen naar Frankrijk geaccepteerd. Je hoeft dan geen negatieve PCR-test meer te laten zien als je minimaal 2 weken voordat u in Frankrijk aankomt volledig gevaccineerd bent. 

Georgië:

Update 10 november 2020: Alle niet noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) worden afgeraden. Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus is toegenomen in Georgië staat het land niet meer op de veilige landenlijst van de Europese Unie. Daarom ga je na terugkomst uit dit land in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Reisadvies Griekenland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor heel Griekenland is geel. Bij terugkeer uit heel Griekenland naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 1 juli 2021: Griekenland hanteert de volgende inreisregels voor Nederlanders:

Je kunt naar Griekenland reizen (vanaf 1 juli 2021 met uw coronabewijs) als:
Je 24 uur voor uw reis een elektronisch Passenger Locator Form (PLF) heeft ingevuld, en;
Je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
Je kunt laten zien dat u niet langer dan 9 maanden geleden hersteld bent van COVID-19. Hersteld is vanaf 20 dagen na de 1e positieve test, of;
Je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
Je negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
Kinderen jonger dan 12 hoeven niet getest te worden. 

Lees meer over reizen naar Griekenland

Groenland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Groenland is geel. Maar let op: er gelden inreisbeperkingen. Bij terugkeer uit Groenland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Groot-Brittannië

Update 6 augustus 2021: Vanaf 8 augustus 2021 is het Verenigd Koninkrijk niet meer aangewezen als een land met een zorgwekkende variant, maar het land blijft zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar het Verenigd Koninkrijk als het noodzakelijk is. Sinds 2 augustus 2021 is de quarantaineplicht opgeheven voor personen die vanuit ‘amber countries’ (waaronder Nederland) naar Engeland en Schotland reizen. Dit geldt alleen voor personen die volledig gevaccineerd zijn met vaccins goedgekeurd door het EMA. Als je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist, moet je je voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent), moet je een quarantaineverklaring bij je hebben en bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. Voor het Verenigd Koninkrijk is tot en met 30 september 2021 een identiteitskaart voldoende als identificatie. Vanaf 1 oktober 2021 kun je alleen met een paspoort naar het VK reizen.

Update 11 juni 2021: Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist. Dit komt omdat het land een zeer hoog-risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor het Verenigd Koninkrijk is oranje. Als je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist moet je je voor vertrek laten testen en moet je bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update april 2021: Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk is het laten zien van een negatieve COVID-19 (snel)test vereist. De test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Daarna ben je verplicht om in quarantaine te gaan. Voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk moet je een afspraak maken voor een PCR-test op dag 2 en dag 8 van de quarantaine in het VK. Je moet het bewijs van de geboekte test laten zien bij binnenkomst. 

Hongarije

Update 3 september 2021: De kleurcode van Hongarije is vanaf 4 september 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Hongarije naar Nederland moet je vanaf 6 september 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 7 juli 2021: De kleurcode van Hongarije is groen. Toerisme uit Nederland is mogelijk. Je kunt zonder beperkingen naar Hongarije reizen als je in het bezit bent van het coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat), onder de volgende voorwaarden:

-Je heeft al de 1e dosis van een door EMA/WHO/Hongarije goedgekeurde vaccin gekregen (je hoeft niet te wachten op een 2e dosis), of;
-Je kunt laten zien dat je in de afgelopen 180 dagen besmet bent geweest met het COVID-19-virus. De positieve testuitslag (PCR- of antigeentest) moet ouder zijn dan 14 dagen, of;
-je hebt een PCR-test gehad waarvan de negatieve testuitslag niet ouder mag zijn dan 72 uur.

Reis je per per auto, bus of trein dan kun jezonder beperkingen Hongarije inreizen. Reis je per vliegtuig en beschikt je niet over een coronabewijs en val je niet onder de uitzonderingen dan mag je niet zomaar naar Hongarije reizen.

Reisadvies Ierland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Ierland is geel. Bij terugkeer uit Ierland naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Vanaf zaterdag 15 mei hoef je na een verblijf in Ierland niet in (thuis)quarantaine in Nederland. Er is ook geen testverplichting voo je terugkeert naar Nederland. Je moet als reiziger uit Nederland bij aankomst in Ierland wel in (thuis)quarantaine. Je kunt die termijn verkorten als je na 5 dagen een negatieve pcr-test kunt tonen. En iedereen moet een Passenger Locator Form invullen. Voor mensen die Ierland voor hun werk bezoeken, bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur, gelden andere regels. Ierland heeft aangekondigd dat het vanaf 19 juli gaat werken met het digitale Covid-certificaat van de EU. Dit betekent dat reizigers uit EU-lidstaten die in het bezit zijn van de pas- waaruit blijft dat de houder ofwel gevaccineerd is, negatief getest is op Covid-19 of het virus heeft gehad- de republiek Ierland kunnen bezoeken zonder dat een test of quarantaine nodig is.

Reisadvies IJsland

Update 5 augustus: Vanaf 6 augustus is de kleurcode voor IJsland geel. Dat betekent bij terugkeer in Nederland dat je een coronabewijs moet tonen.Let op: er zijn vanaf 27 juli 2021 extra inreismaatregelen. Lees hier welke inreismaatregelen dat zijn!

Update 16 juni 2021: Het reisadvies is veranderd in groen.  Reizigers uit Nederland worden toegelaten, maar moeten zich aan de inreisregels houden. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of kunnen aantonen dat ze besmet zijn geweest met COVID-19, kunnen zonder test vooraf naar IJsland reizen.

Italië 

Update 5 augustus 2021: Vanaf 6 augustus 2021 is de kleurcode van Italië geel. Dat betekent bij terugkeer naar Nederland dat je een coronabewijs moet laten zien.

Update 25 juli 2021: De kleurcode van Italië is groen. Let op: er zijn strengere inreismaatregelen voor Sicilië.

Update 2 juli 2021: Het reisadvies voor Italië staat op code groen, met uitzondering van Sicilië. Voor Sicilië geldt een geel reisadvies. Voor Italië gelden de volgende inreisbeperkingen: U moet bij aankomst een Digital Passenger Locator Form kunt laten zien. En om niet in quarantaine te hoeven de volgende documenten en/of bewijzen: 

Je bent 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd, of;
Je negatieve PCR-test of antigeentest is niet ouder dan 48 uur, of;
Je herstelbewijs is niet ouder is dan 6 maanden.
Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden.

Kosovo

Update 3 september 2021: De kleurcode is vanaf 4 september 2021 oranje. Kosovo is vanaf dat moment een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 4 september 2021 moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Je moet dan ook een quarantaineverklaring bij je hebben. Als je vanuit Kosovo naar Nederland reist, heb je tot 6 september 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 6 september 2021 moet je je, als je vanuit Kosovo naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt).

Reisadvies Kroatië

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Kroatië is groen.

Update 23 juni 2021: Om Kroatië in te mogen moet je een vaccinatiebewijs laten zien, of een pcr-test laten zien die maximaal 72 uur oud is, of een antigeentest laten zien die maximaal 48 uur oud is. Of een medische verklaring  hebben dat je in de afgelopen 180 dagen hersteld bent van COVID-19 en daarna 1 inenting hebt gekregen. Dit is geldig tot 6 maanden na de inenting. Kinderen onder de twaalf hoeven geen negatieve test te laten zien, op voorwaarde dat een meereizende ouder aan een van de hiervoor genoemde voorwaarden voldoet. Reizigers moeten zich vooraf registreren via een Nederlandstalig formulier op de website van het Kroatische ministerie van Toerisme. 

Boek je vakantie naar Kroatië bij {/weblink Corendon}Corendon{/weblink}; een kampeervakantie met ACSI Kampeerreizen


Letland

Update 10 september 2021: De kleurcode voor Letland is vanaf 10 september 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Letland naar Nederland moet je vanaf 12 september 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 13 augustus 2021:De noodtoestand is uitgeroepen voor de grensregio met Belarus. De noodtoestand geldt ook voor de stad Daugavpils. Dit heeft mogelijk als gevolg dat er meer grenswacht, politie en militairen aanwezig zijn.

Update 1 juli 2021: Vanaf 1 juli 2021 is Letland 'geel'. Er zijn inreisvoorwaarden voor Nederlanders. Verplicht is uiterlijk 48 uur voor aankomst het invullen van de Arrival Confirmation Form (CovidPass)  (informatie in het Engels). Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Je moet voldoen aan één van de volgende eisen:

 • Je bent 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd, of; 
 • Je kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19, of;
 • Je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur.

Liechtenstein

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Liechtenstein is geel. Bij terugkeer uit Liechtenstein naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 16 juni 2021: het reisadvies is veranderd in geel. Er zijn wel inreisbeperkingen. Wie vanuit het Koninkrijk der Nederlanden (dus inclusief de Caraïbische gebiedsdelen) Liechtenstein in wil, moet aan de volgende voorwaarden voldoen: Je moet bij aankomst in Liechtenstein een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Ook bij een negatieve testuitslag ga je nog 10 dagen in quarantaine. Let op: het niet nakomen van deze verplichting kan een hoge boete opleveren. Verder moet je je voor binnenkomst in Liechtenstein aanmelden via een overheidswebsite.

Litouwen

Update 13 augustus 2021: De kleurcode van Litouwen is vanaf 14 augustus 2021 geel. Het land is door het coronavirus een hoogrisicoland.  Let op: bij terugkeer vanuit Litouwen naar Nederland moet je vanaf 16 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 28 juli 2021: Het reisadvies voor Litouwen is groen. Nederlanders die naar Litouwen reizen, moeten verplicht een passenger locator form invullen. Naast online registratie is het verplicht voor reizigers vanuit Nederland om een bewijs te laten zien van een negatieve COVID-19 PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst is afgenomen, of een antigeentest die maximaal 48 uur voor aankomst is afgenomen. Dit bewijs moet in het Engels of een andere officiële EU-taal zijn opgesteld. Ook moet je (wat het testresultaat ook is) 10 dagen in quarantaine gaan. Deze kan alleen worden verkort als er op de 7e dag van de quarantaine weer een test wordt gedaan en deze uitslag negatief is. Je mag de plek waar je in quarantaine zit niet verlaten. Wie op doorreis is, jonger dan 16, volledig gevaccineerd of  maximaal 90 dagen geleden voor het laatst positief is getest op corona hoeft geen negatief testresultaat te laten zien of in quarantaine te gaan.

Reisadvies Luxemburg

Update 5 augustus 2021: De kleurcode van Luxemburg is geel. Bij terugkeer vanuit Luxemburg naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 10 juni 2021: Er is wel een testverplichting voor vliegreizen van Nederland naar Luxemburg.  Alle reizigers van 6 jaar en ouder die per vliegtuig Luxemburg inreizen, moeten voor aanvang van de vlucht een negatieve COVID-19 testuitslag laten zien. De testuitslag mag op papier en ook electronisch getoond worden (vertaling voor zover nodig: in de Engelse, Duitse, Franse of Luxemburgse taal). De test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aanvang van de vlucht. Bij aankomst op de luchthaven in Luxemburg, krijgen alle reizigers een voucher om een gratis PCR-test te doen op de luchthaven. Passagiers kunnen zich binnen 12 uur na aankomst laten testen. Bekijk actuele Engelstalige inreisinformatie op de site van de Luxemburgse overheid.

Malta

Update 14 juli 2021: Onder druk van de Europese Commissie trekt het land de maatregel in voortaan uitsluitend volledige gevaccineerde reizigers toe te laten. Wel moeten reizigers in quarantaine, voor mensen die uit een 'rood' gebied komen is dat 14 dagen.

Update 10 juli 2021: Malta is het eerste EU-land dat een vaccinatiebewijs verplicht stelt om het land in te kunnen. Een gedeeltelijke vaccinatie, negatieve PCR-test of bewijs dat iemand al Covid-19 heeft gehad is niet voldoende. De maatregel geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Update 14 juni 2021: De kleurcode voor Malta is op groen gezet. Reizen naar Malta is mogelijk, maar let op: er zijn testverplichtingen. Alle reizigers van 5 jaar en ouder moeten bij vertrek uit Nederland een negatieve PCR-test tonen, die bij aankomst in Malta niet ouder is dan 72 uur. U hoeft voor terugkeer naar Nederland vanuit Malta geen negatieve NAAT (PCR)test te laten zien en u hoeft na thuiskomst ook niet in (thuis)quarantaine..

Update 15 mei 2021: Malta heeft kleurcode 'geel'. Dat betekent dat je bij terugkeer niet meer in quarantaine moeten of een negatieve test moeten laten zien. Inmiddels heeft ook Malta groen licht gegeven voor de ontvangst van Nederlandse bezoekers. Nederlandse burgers die naar Malta willen reizen dienen nog wel een negatieve PCR test te kunnen overleggen, of na 1 juni, een bewijs dat zij minimaal 14 dagen eerder een Corona vaccin hebben ontvangen.

Monaco

De kleurcode voor Monaco is geel. Bij terugkeer uit Monaco naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Montenegro:

Update 3 september 2021: De kleurcode is vanaf 4 september 2021 oranje. Montenegro is vanaf 4 september 2021 een zeer hoogrisicogebied. Vanaf die dag moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Je moet dan ook een quarantaineverklaring bij je hebben. Als je vanuit Montenegro naar Nederland reist, heb je tot 6 september 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf die dag moet je je, als je vanuit Montenegro naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt).

Update 8 juli 2021: Door de versoepeling van de corona-maatregelen is het reisadvies van Montenegro veranderd in code geel. Montenegro hanteert geen inreisbeperkingen.

Noord-Macedonië

Update 3 september 2021: De kleurcode is vanaf 4 september 2021 oranje. Het land is vanaf die datum een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 4 september 2021 moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Je moet dan ook een quarantaineverklaring bij je hebben. Als je vanuit Noord-Macedonië naar Nederland reist, heb je tot 6 september 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf die datum moet je je, als je vanuit Noord-Macedonië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt).

Noorwegen:

Update 25 juli 2021: Er gelden inreiseisen voor Nederlanders. Lees hier welke maatregelen dat zijn.

Update 9 juni 2021:  De kleurcode voor Noorwegen is oranje, dit komt omdat er een inreisverbod geldt. Reis alleen naar Noorwegen als je reis onder de Noorse uitzonderingen valt. Noorwegen heeft strenge inreismaatregelen en toeristen uit Nederland zijn niet welkom. Alleen inwoners van Noorwegen worden toegelaten. Als je vanaf 10 juni 2021 vanuit Noorwegen terug naar Nederland reist hoef je niet in (thuis)quarantaine en geen negatieve PCR-test te overleggen

Update 27 mei 2021: De kleurcode voor Noorwegen is oranje. Er geldt een inreisverbod. Reis alleen naar Noorwegen als je reis onder de Noorse uitzonderingen valt. Noorwegen heeft strenge inreismaatregelen en toeristen uit Nederland zijn niet welkom. Alleen inwoners van Noorwegen worden toegelaten. Als je vanuit Noorwegen terug naar Nederland reist hoef je u niet in (thuis)quarantaine. Ook is geen negatieve PCR test nodig. Dit moet wel als je uit Oslo komt. Vanaf 28 mei 2021 hoeft dat niet meer als je uit de provincie Agder komt, maar moet dit wel als je uit de provincie Vestfold og Telemark komt. Begint  je vliegreis naar Nederland vanaf de luchthaven van Oslo, dan geldt er wel een testplicht. Maak je een tussenstop op de luchthaven van Oslo en verlaat je de luchthaven niet, dan geldt de testplicht niet. Oslo is hoog risicogebied. .

Oostenrijk

Update 30 juli 2021:  Het reisadvies voor Oostenrijk staat op code groen. Kinderen jonger dan 10 jaar hoeven niet getest te worden.Je kunt met je coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) naar Oostenrijk reizen en hoeft niet in quarantaine als:

 • Je 22 dagen of langer geleden je 1e vaccinatie heeft gekregen, of;
 • Je volledig gevaccineerd bent, of;
 • Je met een herstelbewijs kunt aantonen dat je in de afgelopen 6 maanden COVID heeft gehad. Of;
 • Je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
 • Je negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.

Update 9 juni 2021: Vanaf 10 juni  gelden er testverplichtingen voor het inreizen in Oostenrijk, behalve als je gevaccineerd bent met 1 van de door de EU goedgekeurde vaccins. Als je niet gevaccineerd bent, word je in Oostenrijk getest. Vanaf 10 juni 2021 is bij terugkeer uit Oostenrijk naar Nederland geen negatieve PCR-test meer nodig en ook geen (thuis)quarantaine.

Polen

Update 12 september 2021: De kleurcode voor Polen is groen.  De Poolse autoriteiten hebben sinds 2 september 2021 voor een periode van 30 dagen (met mogelijkheid tot verlenging) de noodtoestand ingevoerd in plaatsen die langs de grens met Belarus liggen. Dit betekent dat niet-inwoners van Polen geen toegang hebben tot het gebied waar de noodtoestand geldt. Wi je in deze periode naar Oost-Polen reizen informeer dan over de geldende regels bij bijvoorbeeld de Poolse Ambassade in Den Haag.

Update 16 juni 2021: Het reisadvies is veranderd in groen. Let op: er gelden quarantaineverplichtingen in Polen, behalve als je gevaccineerd bent met 1 van de door de EU goedgekeurde vaccins. Bij geen vaccinatie, wordt je in Polen getest en ga je in quarantaine.

Portugal

Update 28 juli 2021: De kleurcode voor het vasteland van Portugal is geel. De kleurcode voor de Azoren is geel en voor Madeira groen. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland en bij terugkeer uit het vasteland van Portugal naar Nederland moet u voor uw terugreis een coronabewijs laten zien.

Update 15 juli 2021: De kleurcode voor het vasteland wordt vanaf vrijdag 16 juli weer oranje.  De kleurcode blijft groen voor Madeira en geel voor de Azoren.

Update 7 juli 2021: Vanaf 8 juli wordt de kleurcode voor de regio Algarve oranje. De kleurcode voor de Área Metropolitana de Lisboa/regio Groot Lissabon is ook oranje. De kleurcode is groen voor Madeira en geel voor de rest van Portugal. 

Portugal eerste in Europa met keurmerk Safe Travels

Roemenië:

Update 16 september 2021:de kleurcode voor Roemenië is vanaf 16 september 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Roemenië naar Nederland moet je vanaf 18 september 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 16 augustus 2021: Het reisadvies voor Roemenië staat sinds 17 juni 2021 op code groen. Je hoeft bij terugkeer in Nederland geen negatieve prc-test te laten zien en niet in thuisquarantaine te gaan. Roemenië heeft per 16 augustus Nederland afgeschaald van een hoog risicoland naar een risicoland. Voor reizen naar Roemenië vanuit Nederland moet je bij aankomst in Roemenië in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als je volledig gevaccineerd bent, een negatieve RT-PCR-test hebt (niet ouder dan 72 uur) of als je een bewijs hebt dat je de afgelopen 90 dagen met Covid-19 besmet bent geweest. 

San Marino:

Vanaf 6 augustus 2021 is de kleurcode voor San Marino geel. Bij terugkeer uit San Marino moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Servië:

Update 16 september 2021:De kleurcode voor het land is vanaf 16 september 2021 oranje. Servië is door het coronavirus vanaf 16 september 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 16 september 2021 moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine en een quarantaineverklaring hebben. Als je vanuit Servië naar Nederland moet je je, als je vanuit Servië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Update 23 juni 2021: Het reisadvies voor Servië is vanaf 24 juni code geel geel. Servië hanteert wel inreisbeperkingen. Reizigers die naar Servië komen hebben bij binnenkomst een negatieve COVID-19 testuitslag nodig niet ouder dan 48 uur. De test moet zijn afgenomen voordat men het land in reist. Zonder test is het niet mogelijk het land in te reizen. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen negatieve test te laten zien. Alle reizigers die binnen 12 uur Servië doorreizen hoeven geen negatieve test te laten zien. Bekijk de actuele regels op de Engelstalige site van het Servische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Slovenië:  

Update 23 juni 2021: Het reisadvies voor Slovenië is vanaf 24 juni code geel. Voor Nederlanders die naar Slovenië reizen gelden de volgende inreisbeperkingen: Reizigers uit Nederland moeten bij binnenkomst in Slovenië een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag overleggen. Na aankomst moeten reizigers 10 dagen in thuisquarantaine gaan. Je kunt zich op dag 5 na aankomst laten testen. Bij een negatieve testuitslag kun je de quarantaineduur verkorten. Dat hoeft allemaal niet als je gevaccineerd bent, een verklaring van herstel van corona of een verklaring kan aantonen dat persoon hersteld en ingeënt is tegen COVID-19. Lees de van toepassing zijnde vrijstellingen/criteria op de Engelstalige website van de overheid van Slovenië.

Valt u niet onder deze vrijstellingen/criteria dan kunt u Slovenië inreizen op vertoon van een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag, die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst. Een antigeen sneltest wordt niet meer geaccepteerd.  

Slowakije:

Update 9 juni: de kleurcode van het land is vanaf 10 juni 2021 geel. Je hoeft dan voor terugkeer in Nederland vanuit uit Slowakije niet meer te testen en niet meer in thuisquarantaine te gaan. Let op: er zijn inreisbeperkingen. Reis je van Nederland naar Slowakije? Dan moet je bij aankomst in Slowakije in (thuis)quarantaine als je niet volledig gevaccineerd bent, of geen eerste vaccinatie heeft gehad, of geen bewijs kunt tonen dat je het coronavirus heeft gehad.

Spanje

Update 15 juli 2021: De kleurcode voor zowel de Balearen als Canarische Eilanden wordt vanaf vrijdag 16 juli weer oranje. Je hebt geen negatieve PCR-test nodig als je een vaccinatiebewijs hebt.

Update 7 juni 2021: Vanaf 7 juni 2021 veranderen de inreisvoorwaarden voor reizigers naar Spanje. Alle reizigers uit Nederland (met elk vervoermiddel) van 6 jaar of ouder moeten een negatieve PCR-test of een negatieve antigeen sneltest laten zien die binnen 48 uur voor aankomst is afgenomen. Dit was 72 uur! Ook kunnen reizigers inreizen met een officieel vaccinatiebewijs of met een medische verklaring als men positief blijft testen na herstel van COVID-19. Voor alle documenten geldt dat deze in het Spaans, Engels, Frans of Duits moeten zijn. De kleurcode van Spanje is gedeeltelijk geel en oranje. Na een verblijf op de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma en el Hierro) en de Balearen (onder andere Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) hoef je bij terugkeer in Nederland niet in (thuis)quarantaine te gaan. Er geldt voor terugkeer uit deze gebieden ook geen testverplichting meer. Deze maatregelen zijn er nog wel voor de rest van Spanje. Er zijn ook nog steeds inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Spanje.

Update 15 mei 2021: Nederland heeft delen van het land weer de reiscode geel gegeven. Die geldt voor de twee Spaanse eilandengroepen: de Canarische Eilanden en de Balearen. Het vasteland houdt nog reiscode oranje.

Tsjechië

Update 9 september 2021: De kleurcode voor Tsjechië is groen. Let op: er zijn nieuwe inreisbeperkingen.

Je kunt naar Tsjechië reizen:

 • met je coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als:
 • je het Passenger Locator Form (informatie in het Engels) invult, en;
 • je 14 dagen of langer geleden je 2e vaccinatie heeft gekregen, of;
 • je 14 dagen of langer geleden het Janssen-vaccin heeft gekregen, of;
 • je kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19 (in de afgelopen 180 dagen), of;
 • je een negatieve PCR-testuitslag (afgenomen maximaal 72 uur voor vóór vertrek) kunt laten zien.
 • Rei je met een testbewijs (ook in de DCC) naar Tsjechië? Dan moet je na aankomst in Tsjechië verplicht in (thuis)quarantaine. Op dag 5 moet je een PCR-test laten afnemen. Is het resultaat negatief, dan mag je uit quarantaine. Is het resultaat positief, dan moet je in totaal 14 dagen in quarantaine.
 • Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden.
 • Kinderen tussen 6 en 12 jaar hoeven geen test vóór de reis naar Tsjechië te doen, maar bij aankomst moeten ze wel een PCR-test laten doen. Is de uitslag negatief, dan kunnen ze uit (thuis)quarantaine.

Vaticaanstad

Update 5 augustus 2021:  Vanaf 6 augustus is de kleurcode van Vaticaanstad geel. Bij terugkeer uit Vaticaanstad naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Zweden

Update 26 augustus 2021: De kleurcode van Zweden is vanaf 27 augustus 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Zweden naar Nederland moet je vanaf 29 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. In Zweden gelden inreisbeperkingen: je mag Zweden in als:

 • je een vaccinatiebewijs hebt dat aantoont dat je tenminste 14 dagen geleden een 1e dosis heeft ontvangen van een door het EMA goedgekeurd vaccin; of
 • je een testbewijs hebt van een negatieve COVID-19 test (antigeen, PCR, LAMP of TMA) die binnen 72 uur voor aankomst in Zweden is uitgevoerd; of
 • je een herstelbewijs heeft dat aantoont dat je tenminste 11 dagen en niet langer dan 180 dagen geleden positief bent getest voor SARS-COV-2.
 • Je hoeft niet in quarantaine na aankomst in Zweden.
  Lees over de nieuwe 'gele' status van Zweden.

Zwitserland

Update 5 augustus: het reisadvies voor Zwitserland is geel. Dat betekent dat je bij terugkeer naar Nederland een coronapaspoort moet kunnen tonen.

Update 16 juni 2021: Reizen naar Zwitserland is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Personen die, met welk vervoersmiddel dan ook, een noodzakelijke reis maken uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) moeten voor aankomst in Zwitserland een elektronisch inreisformulier invullen, een negatieve PCR-test kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur, en verplicht in quarantaine gaan. Er zijn uitzonderingen als je gevaccineerd bent of immuun bent doordat je recent bent genezen van corona. 

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

Boek je vliegtickets

Reisadvies landen buiten Europa:

Reizen is mogelijk naar het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint-Maarten en Sint Eustatius).

Albanië

De kleurcode van Albanië wordt vanaf 24 juni 2021 geel. 

Aruba

Update 15 mei 2021: Nederland heeft het eiland weer de reiscode geel gegeven.

Australië

Update 12 juli 2020: Door een uitbraak van het coronavirus geldt er een in- en uitreisverbod (lockdown) van 9 juli tot 19 augustus 2020 voor de stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne, Mitchell Shire. De grens tussen de deelstaten New South Wales en Victoria is vanaf 8 juli 2020 voor onbepaalde tijd gesloten. Het vliegverkeer naar en van de stad Melbourne is opgeschort. De stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne gaat van ‘oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). 

Bonaire

Update 15 mei 2021: Nederland geeft het eiland per 19 mei weer de reiscode geel. 

Canada

De kleurcode van Canada is geel. Toeristische reizen naar Canada zijn mogelijk als je volledig gevaccineerd bent.

Costa Rica

Update 10 september 2021: Costa Rica is vanaf 10 september 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 10 september 2021 moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine en een dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als je vanuit Costa Rica naar Nederland reist moet je je voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt). Reis alleen naar Costa Rica als dat noodzakelijk is. Ga je voor een noodzakelijke reis naar Costa Rica? Dan moet je een online gezondheidsverklaring invullen en een uitgebreide reisverzekering hebben. Die is niet nodig als je volledig gevaccineerd bent of jonger bent dan 18 jaar. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen. 

Update 30 juli 2021: De kleurcode voor Costa Rica is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Costa Rica als dat noodzakelijk is. Moet je naar Costa Rica reizen? Dan moet je een online gezondheidsverklaring invullen en een uitgebreide reisverzekering hebben. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen. Als je vanuit Costa Rica naar Nederland reist, heeft u een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) nodig. 

Curaçao

Update 15 mei 2021: Nederland heeft het eiland weer de reiscode geel gegeven.

Dominicaanse Republiek

Vanaf 4 september 2021 is de Dominicaanse Republiek niet meer aangewezen als een land met een zorgwekkende variant, maar het land blijft hoogrisicogebied. Reis alleen naar de Dominicaanse Republiek als het noodzakelijk is. De grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti is weer open. Er gelden inreismaatregelen. Als je vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland reist, moet je je tot 4 september 2021 voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent), moet je een quarantaineverklaring bij je hebben en moet je bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. Vanaf 4 september 2021 heb je een coronabewijs nodig als je uit de Domincaanse Republiek naar Nederland reist. 

Egypte

Update 18 juni 2021: De verplichting om per 18 juni een QR-code op het resultaat van de PCR-test te hebben, is voorlopig komen te vervallen. Volgens de Nederlandse ambassade in Caïro wordt een negatief PCR-test resultaat voorzien van een laboratorium stempel of van een geldige QR-code bij aankomst in Egypte geaccepteerd. Het gisteren herziene reisadvies (zie hieronder) wordt hierop aangepast.

Update 17 juni 2021: De kleurcode voor Egypte is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een hoogrisicogebied. Als u vanuit Egypte naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en krijgt u het dringende advies bij thuiskomst 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Om Egypte in te reizen, heeft u vanaf 18 juni 2021 een PCR-test nodig waarop een QR-code staat. Zonder deze QR-code op de PCR-test wordt u Egypte niet binnengelaten. 

Israël

Update 3 september 2021: De kleurcodes voor Israël zijn rood en oranje vanwege veiligheidsrisico’s. Na het conflict tussen Israël en Hamas is een staakt-het-vuren ingegaan, maar de situatie is nog kwetsbaar. De kleur van het gebied rondom Gaza is ‘rood’ (niet reizen). Aan de noordgrens met Libanon is de situatie gespannen. Er kan geweld tussen bevolkingsgroepen plaatsvinden binnen Israël, en in verschillende steden (vooral in Jerusalem) kan het onrustig zijn. Volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten op en volg het nieuws. Door een toename aan coronabesmettingen wordt Israël vanaf 4 september 2021 als zeerhoogrisicogebied gezien. Vanaf 4 september 2021 moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Je moet dan ook een quarantaineverklaring bij je hebben. Als je vanuit Israël naar Nederland reist, heb je tot 6 september 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 6 september 2021 moet je voor je vanuit Israël naar Nederland reist, laten testen, ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt.

Japan

Update 10 juni 2021: De kleurcode voor Japan is oranje. Er geldt een inreisverbod voor reizigers uit Nederland. Alleen personen die een geldige Japanse verblijfsvergunning met een geldige Japanse inreisvergunning (re-entry permit) hebben, kunnen Japan verlaten en terugkeren. Er gelden hiervoor speciale voorwaarden. Overige reizigers alleen bij hoge uitzondering en met speciale toestemming. Toeristen worden niet toegelaten.

Marokko

Update 15 juni 2021: Marokko gaat weer open voor reizigers uit het buitenland. Veel Marokkaanse Nederlanders hebben door de pandemie al meer dan een jaar hun familie en vrienden in Marokko niet kunnen zien.

Update 9 juni 2021: De kleurcode voor Marokko is gedeeltelijk oranje en een klein deel rood. Er zijn veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land door het coronavirus een hoogrisicogebied. Vanaf 15 juni 2021 laat Marokko weer reizigers toe uit Nederland als zij in het bezit zijn van een PCR-test die bij binnenkomst in Marokko niet ouder mag zijn dan 48 uur. Een vaccinatiebewijs of het gele vaccinatieboekje van de GGD is niet voldoende. Reis je per ferry? Dan moet je aan boord een extra PCR-test doen. Als u vanuit Marokko naar Nederland reist moet u zich 72 uur voor vertrek laten testen en krijgt u het dringende advies bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Lees hier meer over wie wel en wie niet naar Marokko kunnen reizen.

Maldiven

Update 30 juli 2021: de Maldiven niet langer een ‘zeer hoog risico’ land maar een ‘hoog risico’ land. Na aankomst in Nederland hoef je niet in quarantaine. Je moet wel kunnen aantonen dat je volledig gevaccineerd bent (minimaal twee weken geleden) of een negatieve test uitslag PCR (genomen binnen 48 uur van vertrek) Antigen (genomen binnen 24 uur van vertrek) hebt. Het reisadvies voor reizen naar de Maldiven blijft oranje.

Maleisië

Update 6 augustus 2021: De kleurcode van Maleisië is oranje, want Maleisië is vanaf 8 augustus 2021 een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Maleisië als het noodzakelijk is. Als je vanuit Maleisië moet je je vanaf 8 augustus 2021 voor vertrek naar Nederland laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Ook moet je verplicht in quarantaine en een quarantaineverklaring bij je hebben.

Oman

Update 10 juli 2021: De kleurcode voor Oman is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog-risicogebied. Reis alleen naar Oman als dat noodzakelijk is. Als je vanuit Oman naar Nederland reist, moet je voor vertrek laten testen, een quarantaineverklaring hebben en bij thuiskomst verplicht in (thuis) quarantaine. Door de stijging van het aantal coronabesmettingen in Oman is de gezondheidszorg in Oman overbelast. Ziekenhuizen en klinieken liggen vol op dit moment. Het is niet zeker of de juiste specialistische medische zorg momenteel verleend kan worden. 

Saba

Update 7 juli: De kleurcode voor Saba is groen. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Je kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Saba inreizen. Je moet je testbewijs uitprinten en op papier meenemen. Ook moet je als reiziger uit Nederland bij aankomst op Saba in (thuis)quarantaine.

Per 15 mei 2021 heeft het Bovenwindse eiland de reiscode groen gekregen: je kunt volgens het ministerie reizen naar dit land of gebied. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve corona-testuitslag te laten zien en niet in quarantaine.

Sint-Eustatius 

Update 7 juli 2021:De kleurcode voor Sint Eustatius is groen. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Je kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Sint Eustatius inreizen. Je moet je testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

15 mei 2021: De situatie op dit Bovenwindse eiland is vergelijkbaar met die op buureiland Saba.

St. Maarten

Update 7 juli 2021: De kleurcode voor Sint Maarten is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Sint Maarten inreizen. Je moet je testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Suriname

Vanaf 4 september 2021 is Suriname niet meer aangewezen als een land met een zorgwekkende variant, maar het land blijft zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Suriname als het noodzakelijk is. Als je vanuit Suriname naar Nederland reist, moet je je voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent), moet je een quarantaineverklaring bij je hebben en moet je bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. 

Taiwan

Update 10 juli 2021: De kleurcode voor Taiwan is oranje omdat reizigers uit Nederland Taiwan niet in mogen. Alleen Taiwanezen en personen met een geldige Taiwanese verblijfsvergunning kunnen Taiwan inreizen. Overige reizigers alleen bij hoge uitzondering en met speciale toestemming. Er gelden strenge test- en quarantaineverplichtingen. Alle reizigers, ook personen met een geldige verblijfsvergunning voor Taiwan en permanent ingezetenen van Taiwan, moeten verplicht 14 dagen in een quarantaine-hotel doorbrengen. De hotelkosten zijn voor eigen rekening. Na een verblijf in Taiwan hoef je voor terugkeer naar Nederland geen coronabewijs te laten zien en bij thuiskomst niet in thuisquarantaine te gaan.

Thailand

Update 13 augustus 2021: Thailand is vanaf 14 augustus 2021 een zeerhoogrisicogebied. Dit betekent dat als je vanuit Thailand naar Nederland reist je tot 16 augustus 2021 een coronabewijs nodig heeft (negatieve PCR-test, bewijs van vaccinatie of herstelbewijs afgegeven door een EU-lidstaat). Vanaf 16 augustus 2021 moet je een negatieve PCR-test overleggen die op het moment van vertrek naar Nederland niet ouder is dan 48 uur of een negatieve antigeentest die niet ouder is dan 24 uur voor vertrek (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt). Je moet vanaf 14 augustus 2021 na aankomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine en daarvoor een quarantaineverklaring bij je hebben. Reis alleen naar Thailand als dat noodzakelijk is (niet voor toeristische reizen) en reis niet naar de rode gebieden, want daar zijn ernstige veiligheidsrisico’s. Als je voor strikt noodzakelijke reizen naar Thailand moet gaan, neemt u eerst contact op met de ambassade van het Koninkrijk Thailand in Den Haag om te horen of je toegelaten wordt. Zonder toelatingsdocument kom je Thailand niet binnen. Bij aankomst in Thailand gelden verplichte quarantainemaatregelen (van 14 dagen) in speciale quarantainehotels. Er kunnen regionaal andere quarantainemaatregelen gelden. Kosten zijn altijd voor eigen rekening.

Tunesië:

Update 28 juli 2021: De kleurcode voor Tunesië is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Op 25 juli 2021 kondigde de president vergaande politieke veranderingen aan die mogelijk voor onrust kunnen zorgen. Volg de berichten in de media. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog-risicogebied. Reis alleen naar Tunesië als het noodzakelijk is. Zie bij de update van 15 juli de vereisten voor terugkeer naar Nederland.

Update 15 juli 2021: De kleurcode voor Tunesië is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog-risicogebied. Als je vanuit Tunesië naar Nederland reist moet je je voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent). Vanaf vrijdag 16 juli 2021 moet je een quarantaineverklaring bij u hebben en bij thuiskomst verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine.

Update 28 september 2020: Tunesië laat (toeristische) reizigers toe, maar maakt onderscheid tussen landen waar het risico op coronabesmettingen hoog (rood, geen toegang), gemiddeld (oranje, toegang onder voorwaarden) of laag (groen, vrije toegang) is. Nederland is op 23 september 2020 op de rode lijst geplaatst en met ingang van 28 september 2020 worden alleen reizigers uit Nederland met een verblijfsvergunning in Tunesië worden toegelaten. Deze reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 72 uur op moment van vertrek) bij aankomst in Tunesië tonen. Ook moeten deze reizigers 2 weken in een verplichte door de overheid aangewezen lokatie in quarantaine. Als u vanuit Tunesië terugkomt in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan. 

Lees ook: Tunesië is klaar, en veilig, voor toeristen

Turkije boos over oranje reisadvies van Nederland

Verenigde Staten:

Update 3 september 2021: De kleurcode voor de VS is vanaf 4 september 2021 oranje. Het land is vanaf die dag een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 4 september moet je bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Je moet dan ook een quarantaineverklaring bij je hebben. Als je vanuit de VS naar Nederland reist, heb je tot 6 september 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 6 september 2021 moet je je, als je vanuit de VS naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt). Er zijn strenge inreisbeperkingen voor de VS. Toeristische reizen zijn niet toegestaan. Je moet een coronabewijs laten zien als je terugkomt naar Nederland.

Update 23 juni 2021: Op 24 juni 2021 wordt de kleurcode voor de Verenigde Staten van Amerika geel. Toeristische reizen zijn echter nog niet mogelijk.

TIME TO SMILE

Wat betekenen de kleuren van het reisadvies:

Er zijn vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren geven normaal gesproken aan hoe veilig het is in een land. Met de corona-uitbraak zijn daar nog een paar adviezen bijgekomen. Een van die dringende adviezen is 10 dagen quarantaine als je vanuit een oranje of rood gebied terugkomt naar Nederland.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's

In het land met een groen reisadvies zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met Nederland. Ook voor corona gelden er geen extra maatregelen.

Geel: veiligheidsrisico's

In een land met een geel reisadvies kunnen er in het hele land of bepaalde gebieden veiligheidsrisico's zijn. Dit betekent dat er afwijkingen zijn met de situatie in Nederland. Voor corona geldt dat er maatregelen getroffen kunnen zijn die een beperkte invloed hebben op het dagelijks leven. Reis je terug vanuit een land met een 'gele kleurcode' dan moet je een coronabewijs kunnen tonen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

In een land met een oranje reisadvies zijn ernstige veiligheidsrisico's en kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen horen daar niet bij. Voor corona geldt dat het dagelijks leven ernstig ontwricht is door de corona-uitbraak en dat er mogelijk ook een inreisverbod geldt. Voor terugkeer uit oranje gebieden geldt een testverplichting en een quarantaineverplichting.

Rood: niet reizen

In een land met een rood reisadvies zijn er zulke ernstige veiligheidsrisico's dat voor reizigers een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Het advies is dan ook: niet reizen.Voor corona geldt dat het land of gebied is afgesloten en dat in- en uitreizen niet mogelijk is. 

Ontdek Scandinavië of het warme zuiden

Reisadviezen zijn niet bindend

In tegenstelling tot wat mensen denken zijn de reisadviezen niet bindend. Reis je toch naar een land met oranje of rood reisadvies dan kan dat invloed hebben op uitkeringen via een reis- en/of annuleringsverzekering, en meer. Onlangs is bijvoorbeeld bekend gemaakt dat verzekeraars hun annuleringsverzekeringen voor reizen hebben aangepast. Annulering vanwege een nieuwe corona-uitbraak wordt niet gedekt en dat betekent een risico voor het boeken van een vakantie. De verzekering geldt wel als je als verzekerde zelf besmet raakt met het virus en je vakantie om die reden moet annuleren. Per verzekeraar kunnen aanvullende voorwaarden gelden. Kijk voor een reisverzekering bij Allianz Global Assistance.

Shoestring Avontuurlijke Groepsrondreizen

Canarische Eilanden: goed in alle seizoenen

Canarische Eilanden: goed in alle seizoenen

De Canarische Eilanden zijn vooral geliefd als winterzonbestemming, maar ook in de andere seizoenen is het op de Spaanse archipel voor de westkust van Afrika hoogst aangenaam. We geven tips voor één op elk van de bekende eilanden.

Lees verder

Top 10 Europese steden voor een 'workation'

Top 10 Europese steden voor een 'workation'

Workations, het is een ideale combinatie van op reis gaan én werken op bestemming die steeds populairder wordt. De hoogste tijd dus om uit te zoeken in welke Europese steden je werk en plezier het beste kunt combineren. 

Lees verder

Op de fiets mis je niets!

Op de fiets mis je niets!

We stappen graag op de fiets. Nederland telde begin 2021 liefst 23 miljoen fietsen, waarvan bijna 2,5 miljoen elektrische exemplaren. De coronacrisis droeg een fors steentje bij aan de stijging van ruim 30 procent in de verkoop van e-bikes, zo blijkt uit jaarcijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG. 

Lees verder

Ongewone logeerplekken: vuurtorens, treinen en meer

Ongewone logeerplekken: vuurtorens, treinen en meer

Je kunt tijdens een vakantie of weekendje weg prima overnachten in een hotel, tent of camper. Maar wil je iets bijzonders? Kijk dan eens naar een nachtje slapen in een vuurtoren of trein. Die bijzondere onderkomens vind je meer en meer, overal ter wereld. Puur op reis zet ze voor je op een rijtje, al weten we dat deze opsomming verre van compleet is. Ken jij er ook één? Laat het ons even weten dan vullen we de lijst direct aan! Update van dit artikel: 21 augustus 2021.

Lees verder

Natuuractiviteiten in Friesland: 5 tips

Natuuractiviteiten in Friesland: 5 tips

Wat gaat er boven een dag in de natuur afsluiten met een overnachting in een uniek natuurhuisje? Deze vijf natuuractiviteiten in Friesland mag je eigenlijk niet missen. En wil je een weekendje weg, en natuur en stad combineren? Dan raden we je aan de Friese hoofdstad Leeuwarden zeker niet over te slaan.

Lees verder

Wie past op je huis tijdens de vakantie?

Wie past op je huis tijdens de vakantie?

Zodra we op vakantie gaan, of het nu een kortere of langere vakantie is, willen we graag dat iemand op ons huis past. Hiervoor kloppen we het vaakst aan bij onze buren, zo blijkt uit een onderzoek onder 5700 mensen. 

Lees verder