• Puuropreis
  • Nieuws
  • Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

2.5833333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Reisadvies: welkom
©Rollstein-Pixabay

De reisadviezen van de Nederlandse overheid worden geregeld aangepast. Dan weer gaan grenzen open en wordt het reisadvies 'geel', dan weer gaan grenzen vanwege corona-ontwikkelingen dicht en wordt het reisadvies 'oranje'. Reis alleen naar oranje landen als het noodzakelijk is. Laatste update:19 juni 2021.

Veel landen eisen bij binnenkomst een non-COVID 19-verklaring. We leggen hier uit hoe je aan zo'n verklaring komt.

De Nederlandse overheid geeft weer reisadvies per land. Dit kan een 'groen', 'geel' of 'oranje' reisadvies zijn. Onderaan dit artikel staat uitgelegd wat de verschillende kleurcodes inhouden. De Europese landen werken momenteel aan een corona-reispas. Lees er hier meer over.

Reisadvies per land

Hieronder op alfabet de landen waarvoor een reisadvies geldt. Voor de meeste landen geldt dat je aan de grens gecontroleerd kunt worden op symptomen van corona. 

België

Update 27 januari 2021: Vanaf 27 januari tot 1 maart 2021 verbiedt de Belgische overheid niet-noodzakelijke reizen van en naar België. Wilt u Nederland inreizen vanuit België? Dan heeft u vanaf 23 januari om 00.01 uur Nederlandse tijd in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Na een verblijf in België ga je bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. 

Update 2 november 2020: In België geldt van 2 november tot en met 13 december 2020 een lockdown met strenge maatregelen. Na een verblijf in België ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. België heeft inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland.

Update 14 oktober: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel België toegenomen. De kleurcode van het hele land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar België als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Bulgarije

Update 3 juni 2021: het reisadvies wordt door de Nederlandse overheid vanaf 4 juni aangepast naar geel.

Cyprus: 

Update 16 juni 2021: De kleurcode is veranderd naar geel. Er zijn inreisbeperkingen.

Duitsland

Update 19 juni 2021: De kleurcode van Duitsland is weer geel. Na een verblijf in Duitsland hoef je bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine. Er zijn nog wel inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Duitsland: Vóór vertrek naar Duitsland moet je je nog steeds registreren. Laat je je in Nederland op corona testen en is het testresultaat negatief, dan hoef je bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine. Je kunt je ook in Duitsland laten testen, maar dan moet je de uitslag in quarantaine afwachten. De Nederlandse provincies Friesland, Groningen en Zeeland zijn vanaf 20 juni geen risicogebied meer. Duitsers mogen dan weer zonder beperkingen naar deze Nederlandse provincies reizen. 

Update 9 juni 2021: De kleurcode van Duitsland wordt vanaf 10 juni 2021 geel. Na een verblijf in Duitsland hoef je dan bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan. Er zijn nog wel inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Duitsland: Vóór vertrek naar Duitsland moet je je nog steeds registreren. Laat je je in Nederland op corona testen en is het testresultaat negatief, dan hoef je bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine. Je kunt je ook in Duitsland op corona laten testen, maar dan moet je de uitslag in quarantaine afwachten.

Update 6 april: Nederlanders die de Duitse grens oversteken moeten vanaf 6 april direct een negatieve coronatest kunnen tonen. Duitsland bestempelde Nederland afgelopen weekend als hoogrisicogebied vanwege het grote aantal besmettingen.  Het land had al een testplicht ingesteld voor reizigers vanuit Nederland, maar die hield in dat Nederlandse reizigers pas na een verblijf van 48 uur in Duitsland een negatieve test moesten kunnen tonen. Die testplicht is vanaf vandaag aangescherpt.

Estland

Update 1 december 2020: Door een toename van het aantal besmettingen is er een verhoogd risico in heel Estland. De kleurcode van het land is daarom oranje. Na een verblijf in Estland ga je bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als je voor alleen voor transit via het vliegveld van Tallinn bent gereisd

Finland:

Update 15 mei 2021: Nederland heeft het land weer de reiscode geel gegeven.

Update 7 mei 2021: Na een verblijf in Finland geldt vanaf 8 mei 2021 geen testverplichting meer en hoef je in Nederland niet meer in thuisquarantaine. Finland heeft wel inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland ingesteld. Finland blijft oranje.

Update 1 december 2020: Door een toename van het aantal besmettingen is er een verhoogd risico in de regio Helsinki-Uusimaa. Na een verblijf in deze regio ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als je rechstreeks via het vliegveld van Helsinki bent gereisd of in andere gebieden van Finland bent geweest. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit de rest van Finland voor Nederland. Finland heeft reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland.

Frankrijk

Update 9 juni 2021: Vanaf 9 juni 2021 kunt u naar Frankrijk reizen als u bent ingeënt met een door de EU goedgekeurd coronavaccin. Ook het Nederlandse gele inentingsboekje wordt bij inreizen naar Frankrijk geaccepteerd. U hoeft dan geen negatieve PCR-test meer te laten zien als u minimaal 2 weken voordat u in Frankrijk aankomt volledig gevaccineerd bent. 

Update 3 juni 2021: vanaf 4 juni verandert het Nederlandse reisadvies voor Corsica van oranje in geel.

Update 3 mei 2021: Reizigers kunnen vanaf woensdag 9 juni weer naar Frankrijk mits ze zijn gevaccineerd of negatief getest. Ze moeten dat kunnen aantonen met een gezondheidsverklaring.

Update 29 oktober 2020: Vanaf vrijdag 30 oktober tot en met 31 december 2020 geldt een lockdown in heel Frankrijk, met aangepaste maatregelen voor de overzeese departementen en gebiedsdelen. Door het hoge aantal besmettingen met het cororavirus is opnieuw een verlenging van de noodsituatie afgekondigd voor een periode van 3 maanden, tot half januari 2021. Tot 30 oktober geldt voor verschillende departementen een avondklok van 21.00 tot 06.00 uur. Reis alleen naar Frankrijk als het noodzakelijk is. Na een verblijf aldaar gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Georgië:

Update 10 november 2020: Alle niet noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) worden afgeraden. Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus is toegenomen in Georgië staat het land niet meer op de veilige landenlijst van de Europese Unie. Daarom ga je na terugkomst uit dit land in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Update 1 september: het openbare leven in de dorpen Daba Mestia, Ushguli en Lenjeri in de regio Svaneti is tot stilstand gekomen door verdergaande maatregelen van de lokale overheid. Het is iet meer mogelijk deze dorpen in en uit te reizen. Reis er niet heen. het reisadvies is oranje en voor voor sommige regios rood. Vanaf 8 juli is het voor inwoners van Nederland weer mogelijk om naar Georgië te reizen. Bij inreizen geldt echter nog steeds dat deze 14 dagen quarantaine in acht moeten nemen. Kosten zijn voor eigen rekening. De komende periode zal uitwijzen of van Georgische zijde een verdere versoepeling van restricties wordt doorgevoerd.

Griekenland

Update 16 juni 2021: de Zuid-Egeïsche eilanden hebben sinds vandaag een geel reisadvies. Het gaat om onder meer Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea - Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rodos, Syros, Santorini en Tinos. De kleurcode voor de Zuid-Egeïsche eilanden is nu geel. De kleurcode voor de rest van Griekenland is gedeeltelijk geel en oranje. Let op: er zijn inreisbeperkingen om Griekenland binnen te komen. Als je vanuit de Noord- en Zuid-Egeïsche en de Ionische eilanden naar Nederland reist, hoef je bij terugkeer in Nederland geen negatieve NAAT(PCR)testuitslag te laten zien en niet in (thuis)quarantaine te gaan. Als je een tussenstop maakt in de hoofdstad Athene en je verlaat de luchthaven moet je je wel laten testen. Na een verblijf op het vasteland van Griekenland en of Kreta moet je je voor vertrek naar Nederland laten testen en een negatieve NAAT(PCR)testuitslag laten zien en krijg je het dringende advies bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan.

Update 27 mei 2021:De kleurcode van de Zuid-Egeïsche eilanden wordt op 30 mei 2021 aangepast naar ‘oranje’. Dit komt omdat het aantal coronabesmettingen is verhoogd op deze eilandengroep. Vanaf die datum moet je voor vertrek naar Nederland een test overleggen en bij terugkomst in Nederland in quarantaine. De kleurcode van Griekenland is gedeeltelijk geel en oranje. Reis je naar Griekenland en bent u gevaccineerd? De Griekse autoriteiten accepteren bij aankomst de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (ook in het Nederlands). Alleen na een verblijf op de Noord-Egeïsche en de Ionische eilanden hoef je niet in quarantaine in Nederland.  Er is voor terugkeer vanaf de Noord-Egeïsche en de Ionische eilanden ook geen testverplichting. Als je een tussenstop maakt in Athene en je verlaat de luchthaven moet je je wel laten testen. Na een verblijf op Kreta of in de rest van Griekenland moet je je voor vertrek laten testen en ga je in quarantaine in Nederland. Dit geldt vanaf 30 mei ook voor de Zuid-Egeïsche eilanden.

Update 19 mei: Er is een wijziging in de toegestane talen voor de vaccinatie, PCR en herstelcertificaten voor reizen naar Griekenland. Griekenland staat nu ook toe dat reizigers deze bewijzen in het Nederlands tonen.

Update 15 mei 2021: Nederland heeft delen van het land weer de reiscode geel gegeven. Het gaat om de Noord-Egeïsche eilanden (onder meer Lesbos, Samos en Limnos), de Zuid-Egeïsche eilanden (onder meer Kos, Mykonos en Naxos) en de Ionische eilanden (onder meer Korfoe, Zakynthos en Kefalonia). Het vasteland houdt nog code oranje.

Update 7 mei 2021:Na een verblijf op de Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden hoef je vanaf 8 mei 2021 niet meer in quarantaine in Nederland. Er is vanaf 8 mei 2021 voor terugkeer vanaf de Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden ook geen testverplichting meer. Deze maatregelen gelden nog wel voor de rest van Griekenland. Er gelden ook nog steeds inreisbeperkingen voor vliegreizen van Nederland naar Griekenland. Heel Griekenland blijft oranje.

Update augustus: een negatieve coronatest die niet ouder is dan 72 uur is verplicht. Zie het artikel over coronatesten voor reizen naar Griekenland.

Lees meer over reizen naar Griekenland

Groot-Brittannië

Update 11 juni 2021: Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist. Dit komt omdat het land een zeer hoog-risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor het Verenigd Koninkrijk is oranje. Als je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist moet je je voor vertrek laten testen en moet je bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update april 2021: Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk is het laten zien van een negatieve COVID-19 (snel)test vereist. De test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Daarna ben je verplicht om in quarantaine te gaan. Voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk moet je een afspraak maken voor een PCR-test op dag 2 en dag 8 van de quarantaine in het VK. Je moet het bewijs van de geboekte test laten zien bij binnenkomst. 

Per 1 januari 2021 is de overgangsperiode t.a.v. Brexit voorbij en gelden er andere regels voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. 

Hongarije

Update 11 juni 2021: De kleurcode van Hongarije is weliswaar geel, maar let op: toeristische reizen naar Hongarije zijn niet mogelijk. Er geldt een inreisverbod. Reizen naar Hongarije is alleen beperkt mogelijk. Er gelden andere inreismaatregelen voor bijvoorbeeld zakelijke reizigers, studenten, mensen die de laatste 6 maanden Covid hebben gehad en bezoekers van de EK-wedstrijden (in het bezit van een geldig toegangsbewijs). Ook gelden er testverplichtingen. Na een verblijf in Hongarije hoeft u voor terugkeer in Nederland geen negatieve test te laten zien en na terugkeer hoeft u niet in (thuis)quarantaine.

Update 3 juni 2021: het reisadvies wordt door de Nederlandse overheid vanaf 4 juni aangepast van oranje naar geel.

Ierland:

Vanaf zaterdag 15 mei hoef je na een verblijf in Ierland niet in (thuis)quarantaine in Nederland. Er is ook geen testverplichting voo je terugkeert naar Nederland. Je moet als reiziger uit Nederland bij aankomst in Ierland wel in (thuis)quarantaine.

IJsland:

Update 16 juni 2021: Het reisadvies is veranderd in groen. . Reizigers uit Nederland worden toegelaten, maar moeten zich aan de inreisregels houden. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of kunnen aantonen dat ze besmet zijn geweest met COVID-19, kunnen zonder test vooraf naar IJsland reizen.

Update 28 mei: De kleurcode voor IJsland is geel, maar let op: reizen is beperkt mogelijk. IJsland is gesloten voor toerisme. Reizigers worden alleen onder strenge voorwaarden toegelaten. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of kunnen aantonen dat ze besmet zijn geweest met COVID-19, kunnen wel naar IJsland reizen. Verder mogen ook mensen die een noodzakelijke reis maken naar IJsland reizen.

IJsland heeft besloten per 19 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor alle reizigers. Alle reizigers hebben bij aankomst in IJsland de keuze tussen 14 dagen in quarantaine gaan of een dubbele Covid-testprocedure van 5-6 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Kom je vanaf IJsland terug in Nederland dan hoef je niet in thuisquarantaine te gaan. Lees hier de voorwaarden

Italië 

Update 9 juni 2021: De kleurcode van Italië wordt vanaf 10 juni 2021 geel. Na een verblijf in Italië hoef je bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan. De testverplichting voor reizen van Nederland naar Italië blijft gelden. Bij aankomst in Italië moet je nog steeds een negatieve testuitslag laten zien (een moleculaire of antigeentest), die niet ouder mag zijn dan 48 uur.

Update 27 mei 2021: De kleurcode van het eiland Sardinië wordt vanaf 28 mei 2021 geel. De rest van Italië blijft oranje. Na een verblijf op Sardinië hoef je bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan. De testverplichting voor reizen van Nederland naar Italië geldt wel voor heel Italië, inclusief reizen naar Sardinië.

Japan

Update 10 juni 2021: De kleurcode voor Japan is oranje. Er geldt een inreisverbod voor reizigers uit Nederland. Alleen personen die een geldige Japanse verblijfsvergunning met een geldige Japanse inreisvergunning (re-entry permit) hebben, kunnen Japan verlaten en terugkeren. Er gelden hiervoor speciale voorwaarden. Overige reizigers alleen bij hoge uitzondering en met speciale toestemming. Toeristen worden niet toegelaten.

Kroatië

Update 17 juni 2021: Kroatië is geel maar de regio Sjeverna Hrvatska (inclusief Zagreb) blijft oranje. Een testverplichting is er wel als je uit de regio Sjeverna Hrvatska inclusief Zagreb komt. Begint je vliegreis naar Nederland vanaf de luchthaven van Zagreb? Dan geldt er wel een testplicht. Maak je een tussenstop op de luchthaven van Zagreb en verlaat je de luchthaven niet, dan geldt de testplicht niet. Zagreb en de regio Sjeverna Hrvatska zijn hoog risicogebieden.

Update 8 april 2021: Gevaccineerde toeristen, toeristen die hersteld zijn van een COVID-19-infectie of die een negatieve PCR-test of antigeentest vertonen, kunnen naar Kroatië reizen. Toeristen die aankomen met de resultaten van een antigeentest en langer dan 10 dagen in Kroatië verblijven, moeten echter binnen 10 dagen na aankomst opnieuw testen. Kinderen jonger dan 7 jaar die vergezeld worden door hun ouders of wettelijke vertegenwoordiger die voldoen aan de voorwaarden voor toegang tot Kroatië, zijn vrijgesteld van de testplicht.

Boek je vakantie naar Kroatië bij {/weblink Corendon}Corendon{/weblink}; een kampeervakantie met ACSI Kampeerreizen


Letland

Update 1 december 2020: Door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus is er in heel Letland een verhoogd risico. Na een verblijf in Letland ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als je alleen voor transit via het vliegveld in Riga bent gereisd. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Letland

Liechtenstein

Update 16 juni 2021: het reisadvies is veranderd in geel. Er zijn wel inreisbeperkingen.

Update 28 oktober 2020: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Liechtenstein toegenomen. Daarom ga je u na een verblijf in Liechtenstein bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Liechtenstein legt ook reisbeperkingen op aan iedereen uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) omdat het aantal besmettingen in het Koninkrijk hoog is. Dit betekent dat deze reizigers bij aankomst in Liechtenstein verplicht 10 dagen in quarantaine moeten gaan. De quarantaineregels van Liechtenstein gelden niet voor reizigers die op doorreis zijn naar een ander land. De kleurcode van het land is om deze redenen ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

Litouwen

Update 9 juni 2021: Vanaf 10 juni 2021 wordt Litouwen een hoog risicogebied, Litouwen blijft dan oranje. Dit betekent dat je vanaf 10 juni 2021 na terugkeer in Nederland niet meer verplicht in quarantaine hoeft. Wel moet je je voor vertrek naar Nederland nog  laten testen.

Luxemburg

Update 10 juni 2021: De kleurcode van Luxemburg is vanaf 10 juni 2021 geel. Na een verblijf in Luxemburg hoef je vanaf die datum bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan.  Er is wel een testverplichting voor vliegreizen van Nederland naar Luxemburg.

Update 21 oktober 2020: In het land Luxemburg loopt het aantal besmettingen met het coronavirus op. Daarom is de kleurcode van het hele land aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in het land Luxemburg ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

Malta

Update 14 juni 2021: De kleurcode voor Malta is op groen gezet. Reizen naar Malta is mogelijk, maar let op: er zijn testverplichtingen. Alle reizigers van 5 jaar en ouder moeten bij vertrek uit Nederland een negatieve PCR-test tonen, die bij aankomst in Malta niet ouder is dan 72 uur. U hoeft voor terugkeer naar Nederland vanuit Malta geen negatieve NAAT (PCR)test te laten zien en u hoeft na thuiskomst ook niet in (thuis)quarantaine..

Update 15 mei 2021: Malta heeft kleurcode 'geel'. Dat betekent dat je bij terugkeer niet meer in quarantaine moeten of een negatieve test moeten laten zien. Inmiddels heeft ook Malta groen licht gegeven voor de ontvangst van Nederlandse bezoekers. Nederlandse burgers die naar Malta willen reizen dienen nog wel een negatieve PCR test te kunnen overleggen, of na 1 juni, een bewijs dat zij minimaal 14 dagen eerder een Corona vaccin hebben ontvangen.

Monaco 

Montenegro:

Het reisadvies voor Montenegro is aangepast van ‘rood’ (niet reizen) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Montenegro terugkomt in Nederland krij je het dringende advies 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.

Noorwegen:

Update 9 juni 2021:  De kleurcode voor Noorwegen is oranje, dit komt omdat er een inreisverbod geldt. Reis alleen naar Noorwegen als je reis onder de Noorse uitzonderingen valt. Noorwegen heeft strenge inreismaatregelen en toeristen uit Nederland zijn niet welkom. Alleen inwoners van Noorwegen worden toegelaten. Als je vanaf 10 juni 2021 vanuit Noorwegen terug naar Nederland reist hoef je niet in (thuis)quarantaine en geen negatieve PCR-test te overleggen

Update 27 mei 2021: De kleurcode voor Noorwegen is oranje. Er geldt een inreisverbod. Reis alleen naar Noorwegen als je reis onder de Noorse uitzonderingen valt. Noorwegen heeft strenge inreismaatregelen en toeristen uit Nederland zijn niet welkom. Alleen inwoners van Noorwegen worden toegelaten. Als je vanuit Noorwegen terug naar Nederland reist hoef je u niet in (thuis)quarantaine. Ook is geen negatieve PCR test nodig. Dit moet wel als je uit Oslo komt. Vanaf 28 mei 2021 hoeft dat niet meer als je uit de provincie Agder komt, maar moet dit wel als je uit de provincie Vestfold og Telemark komt. Begint  je vliegreis naar Nederland vanaf de luchthaven van Oslo, dan geldt er wel een testplicht. Maak je een tussenstop op de luchthaven van Oslo en verlaat je de luchthaven niet, dan geldt de testplicht niet. Oslo is hoog risicogebied. .

Oostenrijk

Update 9 juni 2021: Vanaf 10 juni  gelden er testverplichtingen voor het inreizen in Oostenrijk, behalve als je gevaccineerd bent met 1 van de door de EU goedgekeurde vaccins. Als je niet gevaccineerd bent, word je in Oostenrijk getest. Vanaf 10 juni 2021 is bij terugkeer uit Oostenrijk naar Nederland geen negatieve PCR-test meer nodig en ook geen (thuis)quarantaine.

Update 11 mei 2021: Oostenrijk opent de grenzen voor toeristen vanaf 19 mei 2021.

Polen

Update 16 juni 2021: Het reisadvies is veranderd in groen.

Update 9 juni 2021: Vanaf 10 juni 2021 wordt de kleurcode voor Polen geel, want het land is vanwege de verbeterde gezondheidssituatie vanaf 10 juni 2021 geen hoog-risicogebied meer. Let op: er gelden quarantaineverplichtingen in Polen, behalve als je gevaccineerd bent met 1 van de door de EU goedgekeurde vaccins. Bij geen vaccinatie, word je in Polen getest en ga je in quarantaine. Vanaf 10 juni 2021 is bij terugkeer uit Polen naar Nederland geen negatieve PCR-test meer nodig en ook geen (thuis)quarantaine.

Portugal

Update 15 mei 2021: Nederland heeft het land weer de reiscode geel gegeven, inclusief de eilanden Azoren en Madeira. Voor reizen naar het vasteland van Portugal vanuit Nederland vervalt de quarantaineverplichting in Portugal. Wel is een negatieve PCR-test vereist.

Update 9 april 2020: Moet je toch een noodzakelijke reis naar Portugal maken dan hoef je na een verblijf op het vasteland van Portugal of de Azoren vanaf 9 april 2021 niet meer in quarantaine in Nederland. Er is ook geen testverplichting meer voordat je terugkeert naar Nederland. Deze maatregelen gelden nog wel voor Madeira. Er geldt ook nog steeds een testverplichting voor vliegreizen van Nederland naar Portugal.

Update 1 december 2020: Door een toename van het aantal besmettingen met het coronavirus op de Azoren is er een verhoogd risico. De kleur van de eilanden is daarom aangepast naar oranje. Op dit moment is in Portugal de noodtoestand uitgeroepen (maar niet voor Madeira en de Azoren). Er gelden extra maatregelen voor een groot deel van de gemeenten in Portugal. Er is een verbod op verplaatsingen tussen gemeenten vanaf 27 november 23.00 uur tot 2 december 05.00 uur. En ook vanaf 4 december 23.00 uur tot 9 december 05.00 uur. Na een verblijf in Portugal, op Madeira en de Azoren ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Voor de eilanden Madeira en Azoren geldt een quarantaineplicht. Portugal eerste in Europa met keurmerk Safe Travels

Roemenië:

Update 16 juni 2021: Het reisadvies is veranderd in groen. Reizen naar Roemenië is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Je moet als reiziger uit Nederland bij aankomst in Roemenië in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als je volledig gevaccineerd bent, een negatieve RT-PCR-test hebt (niet ouder dan 72 uur) of als je een bewijs hebt dat je de afgelopen 90 dagen met Covid-19 besmet bent geweest. 

Update 27 mei 2021: De kleurcode voor Roemenië is geel. Je hoeft na terugkeer uit Roemenië niet meer in thuisquarantaine en voor terugkeer hoef je niet te testen. Reizen naar Roemenië is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Je moet als reiziger uit Nederland bij aankomst in Roemenië in (thuis)quarantaine als je niet volledig gevaccineerd bent.

Update 9 oktober 2020: als je vanuit Roemenië terugkomt in Nederland ga je 10 dagen in (thuis)quarantaine. Vanaf 7 oktober 2020 moeten reizigers vanuit Nederland 14 dagen verplicht in thuisquarantaine bij aankomst in Roemenië. Na 8 dagen thuisquarantaine kun jeeen PCR-test doen in Roemenië en kan de quarantaineperiode verkort worden tot 10 dagen als uw testuitslag negatief is en je geen symptomen vertoont. De quarantaineverplichting geldt niet als het verblijf korter is dan 3 dagen (72uur) en je een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 48 uur) kunt tonen bij aankomst in Roemenië. 

Servië:

Als je vanuit Servië terugkomt in Nederland krijg je het dringende advies 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.

Slovenië:
 

Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen is in heel Slovenië zodanig toegenomen, dat de kleurcode van het hele land is aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Slovenië als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar gaat je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Update 30 september 2020: Slovenië heeft reisbeperkingen ingesteld alleen voor inwoners uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht, of voor reizigers die naar Slovenië vertrekken vanuit deze drie provincies. De reden is de stijging van het aantal coronabesmettingen in deze drie provincies. Voor reizigers (dus inwoners van, of reizigers vertrekkend uit) andere Nederlandse provincies gelden – op dit moment – geen reisbeperkingen. De kleurcode van het land wordt daarom aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op, veiligheidsrisico’s). Woon je in de provincie Noord-Holland, de provincie Zuid-Holland of de provincie Utrecht, of start je reis naar Slovenië vanuit 1 van deze 3 provincies, dan geldt het volgende: je hoeft niet in quarantaine als u bij aankomst in Slovenië een negatieve PCR-COVID-19 testuitslag kunt laten zien. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur (moment testafname) en moet zijn afgegeven door een erkend instituut in een Schengenland. Kun je geen negatieve PCR-Covid-19 testuitslag laten zien, dan ben je verplicht 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Let op: de Sloveense overheid controleert goed op naleving van deze regel! Als je vanuit Slovenië terugkomt hoef je in Nederland NIET in thuisquarantaine te gaan.

Slovenië heeft besloten per 21 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Slovenië geldt voor reizigers uit Nederland een strikte thuisquarantaine van 14 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Slovenië terugkomt in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. 

Slowakije:

Update 9 juni: de kleurcode van het land is vanaf 10 juni 2021 geel. Je hoeft dan voor terugkeer in Nederland vanuit uit Slowakije niet meer te testen en niet meer in thuisquarantaine te gaan. Let op: er zijn inreisbeperkingen. Reis je van Nederland naar Slowakije? Dan moet je bij aankomst in Slowakije in (thuis)quarantaine als je niet volledig gevaccineerd bent, of geen eerste vaccinatie heeft gehad, of geen bewijs kunt tonen dat je het coronavirus heeft gehad.

Spanje

Update 7 juni 2021: Vanaf 7 juni 2021 veranderen de inreisvoorwaarden voor reizigers naar Spanje. Alle reizigers uit Nederland (met elk vervoermiddel) van 6 jaar of ouder moeten een negatieve PCR-test of een negatieve antigeen sneltest laten zien die binnen 48 uur voor aankomst is afgenomen. Dit was 72 uur! Ook kunnen reizigers inreizen met een officieel vaccinatiebewijs of met een medische verklaring als men positief blijft testen na herstel van COVID-19. Voor alle documenten geldt dat deze in het Spaans, Engels, Frans of Duits moeten zijn. De kleurcode van Spanje is gedeeltelijk geel en oranje. Na een verblijf op de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma en el Hierro) en de Balearen (onder andere Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) hoef je bij terugkeer in Nederland niet in (thuis)quarantaine te gaan. Er geldt voor terugkeer uit deze gebieden ook geen testverplichting meer. Deze maatregelen zijn er nog wel voor de rest van Spanje. Er zijn ook nog steeds inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Spanje.

Update 15 mei 2021: Nederland heeft delen van het land weer de reiscode geel gegeven. Die geldt voor de twee Spaanse eilandengroepen: de Canarische Eilanden en de Balearen. Het vasteland houdt nog reiscode oranje.

Update 7 mei 2021: Na een verblijf op de Balearen (onder andere Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) hoef je vanaf 8 mei 2021 niet meer in quarantaine in Nederland. Er is vanaf 8 mei 2021 voor terugkeer vanaf de Balearen ook geen testverplichting meer. Deze maatregelen gelden nog wel voor de rest van Spanje. Er gelden ook nog steeds inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Spanje. Heel Spanje blijft oranje.

Update 20 november 2020:  Vanaf 23 november stelt Spanje het tonen van een negatieve PCR-test verplicht voor reizigers uit Nederland die met het vliegtuig of met de boot inreizen. Deze test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Dit betekent dat deze afgenomen moet zijn binnen 72 uur voor vertrek. Ook moeten reizigers die met het vliegtuig of de boot komen bij binnenkomst (de QR-code van) een ingevuld “Health Control Form” kunnen laten zien. Deze inreisbeperkingen gelden niet voor reizigers met de auto of de trein. De kleurcode voor de Canarische eilanden is ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s). Spanje heeft de noodtoestand voor heel Spanje uitgeroepen. De Spaanse nationale en regionale overheden kunnen maatregelen nemen waardoor de bewegingsvrijheid wordt beperkt. In het hele land geldt een avondklok (van 23:00 tot 06:00 uur), behalve voor de Canarische eilanden. Voor het Spaanse vasteland en de Balearen blijft kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) gelden. Na verblijf in ‘oranje’ gebied ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

Tsjechië

Update 9 juni 2021: Vanaf 10 juni 2021 wordt de kleurcode voor Tsjechië geel en hoef je bij terugkeer in Nederland geen negatieve test meer te laten zien of in (thuis)quarantaine.. Let op: om Tsjechië in te kunnen reizen, gelden er testverplichtingen.

Update 22 september 2020: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Tsjechië toegenomen. De kleurcode van het hele land is daarom aangepast van ‘geel’ naar ‘oranje’. 

Zweden

Update 9 juni 2021: Zweden is nog steeds oranje. Dat betekent dat je na terugkeer uit Zweden niet in thuis thuisquarantaine hoeft, maar dringende advies krijgt om dat toch te doen. Ook moet je je voor vertrek naar Nederland in Zweden laten testen.  In Zweden gelden inreisbeperkingen tot en met 30 juni 2021. Je hebt heeft een negatieve COVID-19-testuitslag nodig om Zweden in te reizen.

Update 3 maart 2021: In Zweden gelden inreisbeperkingen. Je hebt een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om Zweden in te reizen, met welk soort vervoer je ook komt. Bovendien wordt reizigers naar Zweden aanbevolen 7 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Zwitserland

Update 16 juni 2021: het reisadvies is veranderd in geel. Reizen naar Zwitserland is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Personen die, met welk vervoersmiddel dan ook, een noodzakelijke reis maken uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) moeten voor aankomst in Zwitserland een elektronisch inreisformulier invullen, een negatieve PCR-test kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur, en verplicht in quarantaine gaan. Er zijn uitzonderingen als je gevaccineerd bent of immuun bent doordat je recent bent genezen van corona.

Update 28 oktober: In heel Zwitserland is het aantal besmettingen met het coronavirus sterk gestegen. Na een verblijf in Zwitserland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Zwitserland legt eveneens reisbeperkingen op aan iedereen uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) omdat het aantal besmettingen in het koninkrijk is toegenomen. Dit betekent dat deze reizigers bij aankomst in Zwitserland verplicht 10 dagen in quarantaine moeten. De kleurcode van het land is daarom ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). De quarantaineregels van de Zwitserse overheid gelden niet voor reizigers die op doorreis zijn naar een ander land.

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

Hongarije:

Update 15 september: In de hoofdstad Boedapest is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Als je in de hoofdstad Boedapest bent geweest ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit geldt niet voor reizigers die van buiten de hoofdstad Boedapest komen en rechtstreeks naar het vliegveld (Liszt Ferenc) zijn gereisd. De inreisbeperkingen van 1 september blijven van kracht.
Update 1 september: Hongarije heeft besloten per 1 september opnieuw reisbeperkingen in te voeren voor reizigers uit Nederland. Alleen inwoners van Hongarije mogen het land inreizen. Zij moeten na terugkomst in Hongarije 14 dagen in quarantaine óf twee negatieve testen laten afnemen in Hongarije. Als zij na aankomst binnen 5 dagen twee PCR-coronatesten laten afnemen met minimaal 48 uur tijdsverschil (op eigen kosten) mogen zij de thuisquarantaine eerder verlaten. De kleurcode van het land is aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Hongarije terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan.

Ierland
Het aantal besmettingen met het coronavirus is in Ierland toegenomen. Reis alleen als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Ierland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

Boek je vliegtickets

Reisadvies landen buiten Europa:

Reizen is mogelijk naar het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint-Maarten en Sint Eustatius).

Aruba:

Update 15 mei 2021: Nederland heeft het eiland weer de reiscode geel gegeven.

Australië

Update 12 juli 2020: Door een uitbraak van het coronavirus geldt er een in- en uitreisverbod (lockdown) van 9 juli tot 19 augustus 2020 voor de stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne, Mitchell Shire. De grens tussen de deelstaten New South Wales en Victoria is vanaf 8 juli 2020 voor onbepaalde tijd gesloten. Het vliegverkeer naar en van de stad Melbourne is opgeschort. De stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne gaat van ‘oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). 

Bonaire

Update 15 mei 2021: Nederland geeft het eiland per 19 mei weer de reiscode geel. 

Costa Rica

Update 26 oktober 2020: Vanaf 26 oktober hoef je geen negatieve Covid-19 test te overleggen en vanaf 1 november 2020 zijn de grenzen weer open voor reizigers uit alle landen.

Curaçao

Update 15 mei 2021: Nederland heeft het eiland weer de reiscode geel gegeven.

Egypte

Update 18 juni 2021: De verplichting om per 18 juni een QR-code op het resultaat van de PCR-test te hebben, is voorlopig komen te vervallen. Volgens de Nederlandse ambassade in Caïro wordt een negatief PCR-test resultaat voorzien van een laboratorium stempel of van een geldige QR-code bij aankomst in Egypte geaccepteerd. Het gisteren herziene reisadvies (zie hieronder) wordt hierop aangepast.

Update 17 juni 2021: De kleurcode voor Egypte is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een hoogrisicogebied. Als u vanuit Egypte naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en krijgt u het dringende advies bij thuiskomst 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Om Egypte in te reizen, heeft u vanaf 18 juni 2021 een PCR-test nodig waarop een QR-code staat. Zonder deze QR-code op de PCR-test wordt u Egypte niet binnengelaten. 

Israël

In Israël zijn de spanningen opgelopen tussen Israëliërs en Palestijnen. De spanningen zijn het hoogst in Jeruzalem. Op 10 en 11 mei 2021 werd vanuit Gaza een groot aantal raketten afgevuurd naar Zuid- en Centraal-Israël. Op 10 mei werden ook raketten afgevuurd in de omgeving van Jeruzalem. De situatie is nog altijd onrustig. De kleur van het gebied rondom Gaza is daarom aangepast naar ‘rood’ (niet reizen).

Japan

De kleurcode voor Japan is oranje. Dit komt omdat reizigers uit Nederland het land niet in mogen. Er geldt een inreisverbod voor reizigers uit Nederland. Alleen personen die een geldige Japanse verblijfsvergunning met een geldige Japanse inreisvergunning (re-entry permit) hebben, kunnen Japan verlaten en terugkeren. Er gelden hiervoor speciale voorwaarden. Overige reizigers alleen bij hoge uitzondering en met speciale toestemming. Toeristen worden niet toegelaten. Ook gelden er strenge eisen aan de COVID-19 test en het certificaat. Wi je Nederland inreizen vanuit Japan? Dan hoef je vanaf 10 juni 2021 geen negatieve NAAT(PCR)-testuitslag te hebben en niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Japan voor Nederland.

Marokko

Update 15 juni 2021: Marokko gaat weer open voor reizigers uit het buitenland. Veel Marokkaanse Nederlanders hebben door de pandemie al meer dan een jaar hun familie en vrienden in Marokko niet kunnen zien.

Update 9 juni 2021: De kleurcode voor Marokko is gedeeltelijk oranje en een klein deel rood. Er zijn veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land door het coronavirus een hoogrisicogebied. Vanaf 15 juni 2021 laat Marokko weer reizigers toe uit Nederland als zij in het bezit zijn van een PCR-test die bij binnenkomst in Marokko niet ouder mag zijn dan 48 uur. Een vaccinatiebewijs of het gele vaccinatieboekje van de GGD is niet voldoende. Reis je per ferry? Dan moet je aan boord een extra PCR-test doen. Als u vanuit Marokko naar Nederland reist moet u zich 72 uur voor vertrek laten testen en krijgt u het dringende advies bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Lees hier meer over wie wel en wie niet naar Marokko kunnen reizen.

Saba

Per 15 mei 2021 heeft het Bovenwindse eiland de reiscode groen gekregen: u kunt volgens het ministerie reizen naar dit land of gebied. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve corona-testuitslag te laten zien en niet in quarantaine.

Sint-Eustatius 

15 mei 2021: De situatie op dit Bovenwindse eiland is vergelijkbaar met die op buureiland Saba.

St. Maarten

15 mei 2021: De kleurcode voor St. Maarten is geel.

Thailand

Met ingang van 15 mei 2021 heeft de Nederlandse oveheid het land grotendeels de reiscode geel toegekend. Alleen voor het uiterste zuiden geldt nog code oranje en langs de grens zelfs code rood.

Tunesie:

Update 28 september 2020: Tunesië laat (toeristische) reizigers toe, maar maakt onderscheid tussen landen waar het risico op coronabesmettingen hoog (rood, geen toegang), gemiddeld (oranje, toegang onder voorwaarden) of laag (groen, vrije toegang) is. Nederland is op 23 september 2020 op de rode lijst geplaatst en met ingang van 28 september 2020 worden alleen reizigers uit Nederland met een verblijfsvergunning in Tunesië worden toegelaten. Deze reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 72 uur op moment van vertrek) bij aankomst in Tunesië tonen. Ook moeten deze reizigers 2 weken in een verplichte door de overheid aangewezen lokatie in quarantaine. Als u vanuit Tunesië terugkomt in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan. 

Lees ook: Tunesië is klaar, en veilig, voor toeristen

Turkije boos over oranje reisadvies van Nederland

TIME TO SMILE

Wat betekenen de kleuren van het reisadvies:

Er zijn vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren geven normaal gesproken aan hoe veilig het is in een land. Met de corona-uitbraak zijn daar nog een paar adviezen bijgekomen. Een van die dringende adviezen is 10 dagen quarantaine als je vanuit een oranje of rood gebied terugkomt naar Nederland.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's

In het land met een groen reisadvies zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met Nederland. Ook voor corona gelden er geen extra maatregelen.

Geel: veiligheidsrisico's

In een land met een geel reisadvies kunnen er in het hele land of bepaalde gebieden veiligheidsrisico's zijn. Dit betekent dat er afwijkingen zijn met de situatie in Nederland. Voor corona geldt dat er maatregelen getroffen kunnen zijn die een beperkte invloed hebben op het dagelijks leven. Reis je terug vanuit een land met een 'gele kleurcode' dan is een pcr-test niet meer verplicht en hoef je ook niet in quarantaine. 

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

In een land met een oranje reisadvies zijn ernstige veiligheidsrisico's en kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen horen daar niet bij. Voor corona geldt dat het dagelijks leven ernstig ontwricht is door de corona-uitbraak en dat er mogelijk ook een inreisverbod geldt. Voor terugkeer uit oranje gebieden geldt een testverplichting en een quarantaineverplichting.

Rood: niet reizen

In een land met een rood reisadvies zijn er zulke ernstige veiligheidsrisico's dat voor reizigers een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Het advies is dan ook: niet reizen.Voor corona geldt dat het land of gebied is afgesloten en dat in- en uitreizen niet mogelijk is. 

Ontdek Scandinavië of het warme zuiden

Reisadviezen zijn niet bindend

In tegenstelling tot wat mensen denken zijn de reisadviezen niet bindend. Reis je toch naar een land met oranje of rood reisadvies dan kan dat invloed hebben op uitkeringen via een reis- en/of annuleringsverzekering, en meer. Onlangs is bijvoorbeeld bekend gemaakt dat verzekeraars hun annuleringsverzekeringen voor reizen hebben aangepast. Annulering vanwege een nieuwe corona-uitbraak wordt niet gedekt en dat betekent een risico voor het boeken van een vakantie. De verzekering geldt wel als je als verzekerde zelf besmet raakt met het virus en je vakantie om die reden moet annuleren. Per verzekeraar kunnen aanvullende voorwaarden gelden. Kijk voor een reisverzekering bij Allianz Global Assistance.

Shoestring Avontuurlijke Groepsrondreizen

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Lange wintermaanden, een coronadip, het gevoel dat veel dagen Blue Monday heten. Gelukkig zijn er manieren om de accu snel weer op te laden. De leukste remedie is het maken van een stedentrip! Inderdaad, zo’n heerlijke minivakantie van een paar dagen, waarin je al het moois van een bestemming kunt bezoeken en bekijken. En daarvoor hoef je echt niet naar het buitenland!

Lees verder

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

De lockdown in Nederland duurt nog voort, maar uiteindelijk zullen we weer op pad kunnen. Wie staat niet te popelen om weer een gezellig dagje weg te gaan met je partner, je gezin of een vriend of vriendin? Van slenteren door een dorp of stad, een museum bezoeken of lekker actief, we geven 9 tips voor een dagje weg.

Lees verder

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Reizen en vakanties. Hoe 'gewoon' was het in 2019, hoe wachten is het in 2021 op het moment dat het weer kan. En als je dan weer je vakantie hebt gepland, dan zijn daar ook die voorbereidingen. Want...wat mocht je nou ook al niet meer vergeten. Natuurlijk zijn paspoort, pinpas, creditcard, geld en kleding voor de hand liggende zaken. Maar onderstaande tips en accessoires kunnen je reis nog aangenamer maken.

Lees verder

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

Nu buitenlandse vakanties vanwege corona en negatieve reisadviezen voorlopig nog niet mogelijk zijn is er extra veel animo voor vakanties in Nederland. Maar dan wel coronaproof, comfortabel en met voldoende activiteiten voor zowel (groot)ouders als (klein)kinderen. Recreatiepark de Leistert beantwoordt aan al die wensen.

Lees verder

Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

Heel voorzichtig gloort weer enig vooruitzicht op een zomer- of najaarsvakantie. En heb je een hond of kat dan wil je die wellicht meenemen. Ga je op reis met je eigen accommodatie zoals tent, caravan of camper kijk dan vooraf of je huisdier op de door jouw gewenste camping welkom is. Huur je een accommodatie dan kun je steeds vaker terecht op plekken waar dieren welkom zijn. Waar moet je rekening mee houden?

Lees verder

Op vakantie in de Caraïben: de ABC-eilanden

Op vakantie in de Caraïben: de ABC-eilanden

Ben je ook zo klaar met de kou? Heb je de neiging om je spullen te pakken en te vertrekken naar een warm eiland, om daar de rest van de koude winter uit te zitten? Helaas is dat door de pandemie nu niet mogelijk, maar erover wegdromen kan zeker! Wat inspiratie opdoen kan geen kwaad, toch? Vlak boven Venezuela liggen de Kleine Antillen, ook bekend als de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. 

Lees verder