• Puuropreis
 • Nieuws
 • Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Reisadvies: welkom
©Rollstein-Pixabay

De reisadviezen van de Nederlandse overheid worden bijna dagelijks aangepast. Dan weer gaan grenzen open en wordt het reisadvies 'geel', dan weer gaan  grenzen vanwege corona-ontwikkelingen dicht en wordt het reisadvies 'oranje'. Reis alleen naar oranje landen als het noodzakelijk is. Laatste update: 9 december: negatieve COVID-19 test bij binnenkomst Nederland door niet EU-burgers.


Veel landen eisen bij binnenkomst een non-COVID 19-verklaring. We leggen hier uit hoe je aan zo'n verklaring komt.

Voor Nederland geldt per 15 december 2020 vanaf 18:00 uur: niet EU- en Schengeburgers moeten een negatieve PCR test kunnen overleggen bij aankomst in Nederland. Nederlanders en andere EU- en Schengenburgers hoeven vooralsnog geen negatieve COVID-19-testuitslag en verklaring te tonen. Dit vraagt om een wetswijziging, naar verwachting zal deze niet eerder dan het voorjaar van 2021 kunnen worden ingevoerd. Hier staat relevante informatie.

Reisadvies per land

Hieronder op alfabet de landen waarvoor een reisadvies geldt. Voor de meeste landen geldt dat je aan de grens gecontroleerd kunt worden op symptomen van corona. 

 • België

  Update 2 november 2020: In België geldt van 2 november tot en met 13 december 2020 een lockdown met strenge maatregelen. Na een verblijf in België ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. België heeft inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland,

  Update 14 oktober: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel België toegenomen. De kleurcode van het hele land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar België als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 28 september 2020: België heeft inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. De Belgische overheid raadt reizen (waaronder toerisme) naar België sterk af vanuit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht (rode zones). Reizigers uit deze drie provincies die voor een noodzakelijke reis toch reizen moeten zich bij verblijf langer dan 48 uur laten testen in één van de Belgische afnamecentra. En veertien dagen of voor de duur van het verblijf, in zelfquarantaine bij vrienden, familie of in een hotel. De quarantaine mag onderbroken worden voor het noodzakelijke doel van de reis (bijvoorbeeld een zakelijke vergadering of begrafenis). Voor noodzakelijke reizen korter dan 48 uur geldt geen quarantaine- en testplicht meer. Reizigers uit andere provincies in Nederland krijgen het advies 14 dagen of voor de duur van het verblijf, in zelfquarantaine te gaan en zich daar te laten testen. Daarom gaat de kleur van het hele Nederlandse reisadvies voor België van geel naar oranje.
  Het aantal besmettingen is nog steeds hoog in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Antwerpen, de provincie Luik en de provincie Waals-Brabant. Na een verblijf in deze gebieden ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Kom je uit een ander gebied in België? Dan hoeft u bij terugkeer in Nederland NIET in quarantaine te gaan. 

 • Bulgarije
   
 • Duitsland
   
 • Update 3 november 2020:  Vanaf 3 november om 12:00 uur geldt de kleurcode oranje voor heel Duitsland. Reis alleen naar Duitsland als het noodzakelijk is. Bij terugkeer in Nederland ga je voor 10 dagen in thuisquarantaine. Verder gelden vanaf 2 tot minstens 30 november binnen Duitsland nieuwe beperkende coronamaatregelen. Horeacagelegenheden, theater- en concertgebouwen en bioscopen zijn gesloten. Toeristische overnachtingen zijn niet meer toegestaan. Wat dit betekent voor het grensverkeer tussen Duitsland en Nederland is nog niet bekend.

  Update 27 oktober: In de hoofdstad Berlijn en de steden Frankfurt am Main, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. De kleurcode van deze steden wordt op 28 oktober aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je in deze steden bent geweest, dan ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit geldt niet voor reizigers die van buiten deze steden komen en rechtstreeks naar de vliegvelden zijn gereisd.

  Update 14 oktober 2020: Alle inwoners uit Nederland of Curaçao moeten bij inreis in Duitsland een negatieve COVID-19 test tonen die niet langer dan 48 uur eerder is afgenomen. Het testresultaat moet altijd vergezeld gaan van een doktersattest en in het Duits of Engels zijn. Kun je de negatieve test niet kunt overleggen dan moet je je bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dan wordt gevraagd om daarna 14 dagen in zelfquarantaine te gaan. Deze quarantaine kan opgeheven worden als de test negatief is. De test- en quarantaineregels van de Duitse overheid gelden niet voor reizigers die op doorreis zijn naar een ander land. In de deelstaat Nedersaksen zijn grensbewoners en andere bezoekers uit Nederland toegestaan - onder bepaalde voorwaarden - een kort bezoek te brengen om bijvoorbeeld te tanken of boodschappen te doen. Dit geldt ook nog steeds voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het bovengenoemde geldt ook voor kinderen (van alle leeftijden).

  Update 23 september 2020: De Duitse overheid vraagt reizigers die uit de Nederlandse provincies Noord-Holland en Zuid-Holland komen, zich bij aankomst in Duitsland preventief te laten testen. Ook wordt gevraagd om daarna 14 dagen in Duitsland in zelfquarantaine te gaan. Het test- en quarantaineadvies van de Duitse overheid geldt niet voor reizigers die uit de andere Nederlandse provincies komen.
 • Estland
  Update 1 december 2020: Door een toename van het aantal besmettingen is er een verhoogd risico in heel Estland. De kleurcode van het land is daarom oranje. Na een verblijf in Estland ga je bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als je voor alleen voor transit via het vliegveld van Tallinn bent gereisd
   
 • Finland:

  Update 1 december 2020: Door een toename van het aantal besmettingen is er een verhoogd risico in de regio Helsinki-Uusimaa. Na een verblijf in deze regio ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als je rechstreeks via het vliegveld van Helsinki bent gereisd of in andere gebieden van Finland bent geweest. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit de rest van Finland voor Nederland. Finland heeft reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland.

  Update 10 augustus: Finland stelt per 10 augustus opnieuw reisbeperkingen in voor reizigers uit Nederland. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer zal vanaf 10 augustus worden toegelaten en zal thuisquarantaine gelden bij aankomst in Finland voor een periode van 14 dagen.
   
 • Frankrijk

  Update 29 oktover 2020: Vanaf vrijdag 30 oktober tot en met 31 december 2020 geldt een lockdown in heel Frankrijk, met aangepaste maatregelen voor de overzeese departementen en gebiedsdelen. Door het hoge aantal besmettingen met het cororavirus is opnieuw een verlenging van de noodsituatie afgekondigd voor een periode van 3 maanden, tot half januari 2021. Tot 30 oktober geldt voor verschillende departementen een avondklok van 21.00 tot 06.00 uur. Reis alleen naar Frankrijk als het noodzakelijk is. Na een verblijf aldaar gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 15 oktober: Met ingang van vrijdagnacht 16 oktober om 00h00 zal er een uitgangsverbod van kracht zijn in een aantal grote Franse steden: voor het île-de-France (= Parijs en omringende regio) alsmede voor 8 andere grote Franse agglomeraties (Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Saint-Etienne, Rouen, Montpellier en Toulouse) zal het uitgangsverbod gelden van 21h00 tot 6h00 en dit, voorlopig, gedurende de komende 6 weken. Slechts in een aantal uitzonderingsgevallen (werk, medisch, huisdier) zal kunnen worden afgeweken van dit uitgangsverbod. Een binnenkort te downloaden verklaring zal moeten worden aangetoond als bewijs, ten einde een boete van 135 euro te voorkomen.

  Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Frankrijk toegenomen. De kleurcode van het hele land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Frankrijk als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Frankrijk ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 30 september: Het land kleurt steeds verder oranje. Nu zijn de departementen Ariège, Aube, Charente, Doubs, Gers, Haute Loire, Hautes-Pyrénées, Haute Vienne, Oise, Somme en Saône et Loire toegevoegd aan 'zone oranje'.

  Update 22 september: In een aantal departementen in Frankrijk is de COVID-besmettingsgraad ernstig toegenomen. Dit geldt voor de volgende departementen: Aveyron, Bas-Rhin, Haute-Marne, Indre et Loire, Landes, Marne, Meurthe et Moselle, Seine Maritime, Tarn en Vienne.
 • Georgië:

  Update 10 november 2020: Alle niet noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) worden afgeraden. Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus is toegenomen in Georgië staat het land niet meer op de veilige landenlijst van de Europese Unie. Daarom ga je na terugkomst uit dit land in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 1 september: het openbare leven in de dorpen Daba Mestia, Ushguli en Lenjeri in de regio Svaneti is tot stilstand gekomen door verdergaande maatregelen van de lokale overheid. Het is iet meer mogelijk deze dorpen in en uit te reizen. Reis er niet heen. het reisadvies is oranje en voor voor sommige regios rood. Vanaf 8 juli is het voor inwoners van Nederland weer mogelijk om naar Georgië te reizen. Bij inreizen geldt echter nog steeds dat deze 14 dagen quarantaine in acht moeten nemen. Kosten zijn voor eigen rekening. De komende periode zal uitwijzen of van Georgische zijde een verdere versoepeling van restricties wordt doorgevoerd.
   
 • Griekenland

  Update 10 november 2020: Door toename van het aantal besmettingen met het coronavirus in Griekenland is er in het hele land een verhoogd risico. Reis alleen naar Griekenland als het noodzakelijk is (dus niet voor een toeristische reis). Na een verblijf in Griekenland ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. De Griekse regering heeft voor het hele land een volledige lockdown ingesteld. De kleurcode van het land is ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

  Update 7 november: Vanaf vandaag 06.00 uur heeft de Griekse regering voor het hele land een volledige lockdown ingesteld omdat het aantal besmettingen met het coronavirus in het hele land is toegenomen. De kleurcode is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Giekenland als het noodzakelijk is (dus niet voor een toeristische reis).

  Update 27 oktober 2020: de Griekse eilanden krijgen vanaf 27 oktober 2020 de kleurcode geel. Je hoeft bij terugkeer niet meer in quarantaine.

  Update 1 september: de negatieve coronatest voor Nederlanders vervalt. Er moeten wel gezondheidsverklaringen ingevuld worden.

  Update augustus: een negatieve coronatest die niet ouder is dan 72 uur is verplicht. Zie het artikel over coronatesten voor reizen naar Griekenland.
   
 • Groot-Brittannië

  Update 9 december 2020: De nationale lockdown vanaf 5 november in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland is op 2 december door de lokale overheid opgeheven. Vanaf 2 december gelden andere maatregelen genoemd het “Tier-system”. Voor Schotland, Wales en Noord-Ierland gelden andere overheidsmaatregelen. Reis naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland alleen als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Door het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland heeft de overheid van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt toegelaten. Er geldt een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Vanaf 15 december kan de verplichte thuisquarantaine verkort worden naar 5 dagen thuisquarantaine, als deze personen een, in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uitgevoerde PCR-COVID-19 negatieve uitslag aantonen. Na een verblijf in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Per 1 januari 2021 is de overgangsperiode t.a.v. Brexit voorbij en gelden er andere regels voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. 

  Update 5 november 2020: Door de hoge stijging van het aantal coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland heeft de overheid een volledige lockdown afgekondigd vanaf 5 november tot 2 december 2020. Horecagelegenheden, theater- en concertgebouwen, bioscopen en sportgelegenheden zijn gesloten. Reis alleen als het noodzakelijk is dus niet voor toeristische reizen. Door het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland heeft de overheid van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt toegelaten. Er geldt een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk. Na een verblijf in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 14 oktober 2020: Voor Engeland, Schotland (en Noord-Ierland) geldt sinds vandaag de kleurcode 'oranje': reis alleen als het noodzakelijk is. Na een verblijf in een van deze landen ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland heeft de overheid van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt toegelaten. Er geldt een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk.

  Update 14 september 2020: Na de aankondiging van verplichte quarantaine van 14 dagen voor onder anderen reizigers uit Nederland wordt het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk aangescherpt naar 'oranje'. De quarantainemaatregel gaat in op 15 augustus om 05.00 uur Nederlandse tijd.

  Als je op Guernsey aankomt ben je verplicht 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan of een negatieve COVID-19 test die niet ouder is dan 72 uur te overleggen. Die test kun je ook bij aankomst ondergaan. 
 • Hongarije

  Het aantal besmettingen is in heel Hongarije zodanig toegenomen dat voor het hele land kleurcode 'oranje' geldt. Reis er uitsluitend heen als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 
   
 • IJsland:

  IJsland heeft besloten per 19 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor alle reizigers. Alle reizigers hebben bij aankomst in IJsland de keuze tussen 14 dagen in quarantaine gaan of een dubbele Covid-testprocedure van 5-6 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Kom je vanaf IJsland terug in Nederland dan hoef je niet in thuisquarantaine te gaan. Lees hier de voorwaarden
   
 • Italië 

  Update 7 november 2020: Door het hoge aantal besmettingen heeft de Italiaanse overheid opnieuw strenge maatregelen ingesteld. In heel Italië geldt een avondklok tussen 22.00 en 05.00 uur. Verder moet de horeca om 18.00 uur sluiten, zijn theaters, musea, sportcentra, skiresorts en bioscopen gesloten en blijven winkelcentra in weekenden en op feestdagen dicht. Bovendien wordt het openbaar vervoer in heel Italië gehalveerd in frequentie. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en in de buitenlucht. Bovenop deze landelijke maatregelen gelden vanaf 6 november 2020 aanvullende regels voor Lombardije, Piemonte, Valle d’Aosta, Calabrië, Sicilië en Apulië. De kleurcode van het hele land is ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Italië als het noodzakelijk is (dus niet voor toeristische reizen). Na een verblijf in Italië ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 26 oktober: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Italië toegenomen. De kleurcode van het hele land zal daarom op 28 oktober veranderen van geel naar oranje. Reis alleen naar Italië als het noodzakelijk is en ga bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Het land kent regionale avondklokken, restaurants moeten om 18.00 uur sluiten en theaters, sportcentra, skiresorts en bioscopen zijn gesloten. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en in de buitenlucht.

  Update 8 oktober 2020: Alle reizigers die vanuit Nederland naar Italië reizen moeten bij aankomst een negatieve COVID-test kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur vóór aankomst. Je kunt ook een COVID-test doen bij aankomst op de luchthaven of zich binnen 48 uur melden bij de lokale GGD. Reis je met de auto en heb je geen negatieve COVID-test bij je? Dan moet je zich binnen 48 uur na aankomst melden bij de lokale GGD voor een COVID-test. Voor vertrek moet je een zelfverklaring invullen. Deze moet je altijd bij je hebben. Houd er rekening mee dat bij een positief testresultaat jou en je reisgenoten verplicht kunnen worden in quarantaine te gaan, mogelijk op eigen kosten en op een door de lokale GGD aangewezen locatie. Dit kan ook gelden voor nauwe contacten, bijv. passagiers die dichtbij een positief geteste reiziger zaten. Enkele reizigers zijn uitgezonderd van de testverplichting, bijv. zakenmensen, grenswerkers of reizigers op doorreis. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’. Bereid je reis goed voor, bekijk welke lokale maatregelen er gelden en volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en in de buitenlucht.
   
 • Kroatie

  Het land heeft een toenemend aantal gevallen van corona. Het reisadvies is dan ook aangepast van geel naar oranje en je wordt bij thuiskomst uit Kroatië dringend aangeraden 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. 
   
 • Letland

  Update 1 december 2020: Door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus is er in heel Letland een verhoogd risico. Na een verblijf in Letland ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als je alleen voor transit via het vliegveld in Riga bent gereisd. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Letland
   
 • Liechtenstein

  Update 28 oktober: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Liechtenstein toegenomen. Daarom ga je u na een verblijf in Liechtenstein bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Liechtenstein legt ook reisbeperkingen op aan iedereen uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) omdat het aantal besmettingen in het Koninkrijk hoog is. Dit betekent dat deze reizigers bij aankomst in Liechtenstein verplicht 10 dagen in quarantaine moeten gaan. De quarantaineregels van Liechtenstein gelden niet voor reizigers die op doorreis zijn naar een ander land. De kleurcode van het land is om deze redenen ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

  Update 28 september 2020:  In Liechtenstein is besloten per 28 september reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) omdat het aantal besmettingen in het Koninkrijk is toegenomen. Bij aankomst in Liechtenstein geldt voor reizigers uit het Koninkrijk der Nederlanden de verplichting 10 dagen in quarantaine te gaan. De kleurcode van het land is daarom aangepast van geel naar oranje.Na een verblijf in Liechtenstein hoef je na terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. 
   
 • Litouwen
   
 • Luxemburg

  Update 21 oktober 2020: In het land Luxemburg loopt het aantal besmettingen met het coronavirus op. Daarom is de kleurcode van het hele land aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in het land Luxemburg ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 
   
 • Malta
   
 • Monaco 
   
 • Montenegro:

  Het reisadvies voor Montenegro is aangepast van ‘rood’ (niet reizen) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Montenegro terugkomt in Nederland krij je het dringende advies 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.
   
 • Noorwegen:

  Update 17 november: Het risico op besmetting met het coronavirus blijft hoog in de hoofdstad Oslo, en neemt toe in de regio’s Vestland en Viken. Als je in Oslo of de regio’s Viken of Vestland ben verbleven ga je 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als je in andere gebieden in Noorwegen bent geweest of rechtstreeks via het vliegveld van Oslo bent gereisd. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit de rest van Noorwegen voor Nederland. Noorwegen heeft strenge reisbeperkingen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Noorwegen moeten reizigers uit Nederland een negatieve Covid-19 test overleggen die maximaal 72 uur oud mag zijn. Zonder deze test wordt de toegang geweigerd. Reizigers, die geen eigen vaste woonplaats in Noorwegen hebben (bijvoorbeeld een huis of cabin die niet gehuurd wordt), zijn verplicht om 10 dagen in quarantaine te gaan in een door de overheid aangewezen hotel.

  Update 10 november 2020: Door een toename van het aantal besmettingen in de hoofdstad Oslo is er een verhoogd risico. Na een verblijf in Oslo ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als je in andere gebieden in Noorwegen bent geweest of rechtstreeks via het vliegveld van Oslo bent gereisd. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit de rest van Noorwegen voor Nederland. Noorwegen heeft strenge reisbeperkingen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. De kleurcode van Noorwegen is daarom ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Noorwegen als het noodzakelijk is (dus niet voor een toeristische reis).

  Update 14 augustus: Noorwegen heeft besloten per 15 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Noorwegen geldt voor reizigers uit Nederland een strikte thuisquarantaine periode van 10 dagen op een vooraf vastgesteld adres. Men moet kunnen aantonen op welk Noors adres men tijdens de quarantaine periode verblijft. Mensen die dit niet kunnen aantonen, kan toegang tot Noorwegen geweigerd worden.De quarantaine duurt 10 dagen. Ook hier de mogelijkheden voor een test bij aankomst.
   
 • Oostenrijk

  Update 8 december 2020: Voor Oostenrijk geldt kleurcode ‘oranje’. Reis alleen naar Oostenrijk als het noodzakelijk is. Vanaf 7 december 2020 is Oostenrijk in een gedeeltelijke lockdown en gelden er nieuwe coronamaatregelen. Horecagelegenheden zijn gesloten en tussen 20:00 en 06:00 uur mag je alleen voor noodzakelijke gevallen huis of verblijfsplaats verlaten. Deze maatregelen duren tot 23 december 2020. Alle hotels en andere overnachtingsgelegenheden zijn gesloten voor toeristen. Reizigers die voor werk reizen, mogen wel ondergebracht worden. De Oostenrijkse regering heeft aangekondigd van 19 december 2020 tot 10 januari 2021 een quarantaineplicht in te stellen voor reizigers uit risicolanden. Dit kan ook gevolgen hebben voor reizigers uit Nederland. 

  Update 7 november 2020: Vanaf 17 november 2020 is Oostenrijk in een lockdown en gelden er nieuwe coronamaatregelen. Het betekent da je alleen voor noodzakelijke gevallen huis of verblijfsplaats mag verlaten. Winkels, horecagelegenheden, musea, theaters en andere publieke ruimtes zijn gesloten. Alle hotels en andere overnachtingsgelegenheden zijn tot nader order gesloten voor toeristen. Reizigers die voor werk reizen, mogen wel ondergebracht worden. Deze maatregelen duren tot 6 december 2020. Na een verblijf in Oostenrijk ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

  Update 26 oktober 2020: Heel Oostenrijk krijgt vanaf 28 oktober 17.00 uur kleurcode oranje en geldt het advies naar Oostenrijk te reizen alleen als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Uitzonderingen zijn gemeenten Hinterriss en Jungholz in de deelstaat Tirol en de gemeente Kleinwalsertal/Mittelberg in de deelstaat Vorarlberg. Vanaf 28 oktober ga je, na een verblijf in Oostenrijk, bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dat geldt ook voor als je vanuit een Oostenrijkse luchthaven naar Nederland vliegt. Dit geldt niet voor gemeenten Hinterriss en Jungholz in de deelstaat Tirol en de gemeente Kleinwalsertal/Mittelberg in de deelstaat Vorarlberg. Bij een doorreis vanuit een door Oostenrijk benoemd risicoland moet je een ingevulde doorreisverklaring bij hebben. Ook ben je verplicht in één keer door te rijden. Alleen korte pauzes bij tankstations zijn toegestaan.

  Update 21 oktober 2020: In de deelstaten Oberösterreich en de deelstaat Salzburg is het aantal coronabesmettingen toegenomen. Daarom gaan deze deelstaten van kleurcode ‘geel’ naar kleurcode ‘oranje’. Reis alleen voor noodzakelijke reizen en niet voor toerisme naar de deelstaten Tirol (met uitzondering van de gemeente Jungholz), Vorarlberg (met uitzondering van de gemeente Kleinwalsertal/Mittelberg), Niederösterreich, Oberösterreich, Wenen en Salzburg. Na een verblijf in deze deelstaten ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Buiten de genoemde deelstaten blijft de kleurcode ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) geldig. Dit geldt ook voor de deelstaat Ost-Tirol.

  Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen is in de regio Tirol (met de steden Innsbruck en Schwaz), regio Vorarlberg en de regio Nieder-Österreich (met de hoofdstad Wenen) sterk toegenomen. Voor deze regio’s en steden gelden de kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in deze regio’s en steden je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.  Je hoeft niet in thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland als u uit gebieden met kleurcode ‘geel’ komt. De thuisquarantaine geldt ook niet als je vanuit een ‘geel’ gebied rechtstreeks naar de luchthaven Wenen (Schwechat) of de luchthaven Innsbruck bent gereisd. Bij een doorreis vanuit een door Oostenrijk benoemd risicoland moet je een ingevulde doorreisverklaring bij hebben. Ook ben je verplicht in één keer door te rijden; alleen korte pauzes bij tankstations zijn toegestaan.
 • Polen

  Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen is in Polen zodanig toegenomen, dat de kleurcode in het hele land is aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Polen als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. In heel Polen is het dragen van een mondkapje per 10 oktober 2020 verplicht in openbare ruimtes (zoals bijvoorbeeld overheidsgebouwen, winkels en restaurants). Niet naleven van de plicht een mondmasker te dragen kan resulteren in een boete.

  Update 10 oktober 2020: door het toegenomen aantal coronabesmettingen zijn nieuwe maatregelen genomen. In heel Polen is het dragen van een mondkapje vanaf 10 oktober 2020 verplicht in openbare ruimtes (zoals bijvoorbeeld overheidsgebouwen, winkels en restaurants) en in de buitenlucht. 
 • Portugal

  Update 1 december 2020: Door een toename van het aantal besmettingen met het coronavirus op de Azoren is er een verhoogd risico. De kleur van de eilanden is daarom aangepast naar oranje. Op dit moment is in Portugal de noodtoestand uitgeroepen (maar niet voor Madeira en de Azoren). Er gelden extra maatregelen voor een groot deel van de gemeenten in Portugal. Er is een verbod op verplaatsingen tussen gemeenten vanaf 27 november 23.00 uur tot 2 december 05.00 uur. En ook vanaf 4 december 23.00 uur tot 9 december 05.00 uur. Na een verblijf in Portugal, op Madeira en de Azoren ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 13 november 2020: Door toename van het aantal besmettingen met het coronavirus in heel Portugal (behalve op de Azoren) is de noodtoestand uitgeroepen (maar niet voor Madeira en de Azoren). Er gelden extra maatregelen voor een groot deel van de gemeenten in Portugal. Na een verblijf in Portugal en op Madeira gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. U hoeft niet in thuisquarantaine als u op de Azoren bent geweest.

  Update 3 november: Behalve op de Azoren is het aantal besmettingen in het hele land sterk toegenomen. De kleurcode van het hele land en het eiland Madeira is daarom vanaf 3 november 2020 ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). De kleurcode van de Azoren blijft geel. Reis vanaf 3 november alleen naar Portugal als het noodzakelijk is en ga na een verblijf in Portugal en op Madeira bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Je hoeft niet in thuisquarantaine als je op de Azoren bent geweest.

  Update 26 oktober: In de regio Noord van Portugal is het aantal besmettingen met het coronavirus hoog. Daarom wordt de kleurcode van regio Noord op woensdag 28 oktober aangepast van geel naar oranje. Alle personen die zich nu in de gemeenten Felgueiras, Lousada en Paços de Ferreira bevinden, moeten vanaf 23 tot en met 29 oktober verplicht thuis binnen blijven maar mogen wel naar werk of school gaan. Het aantal coronabesmettingen is nog steeds hoog in de regio ‘Área Metropolitana de Lisboa (AML)’. Voor deze regio mag alleen gereisd worden als het noodzakelijk is, dus niet voor toeristische reizen. Vanaf 30 oktober tot en met 3 november mag op het vasteland van Portugal tussen alle gemeenten NIET gereisd worden. Na een verblijf in de regio Noord en de regio Área Metropolitana de Lisboa ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine en dat geldt voor de regio Porto vanaf 28 oktober. Je hoeft niet in thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland als je uit een 'geel' gebied komt of rechtstreeks en geel gebied naar een vliegveld in het oranje gebied bent gereisd om het land te verlaten.

  Voor de eilanden Madeira en Azoren geldt een quarantaineplicht. Portugal eerste in Europa met keurmerk Safe Travels
 • Roemenië:

  Update 9 oktober 2020: als je vanuit Roemenië terugkomt in Nederland ga je 10 dagen in (thuis)quarantaine. Vanaf 7 oktober 2020 moeten reizigers vanuit Nederland 14 dagen verplicht in thuisquarantaine bij aankomst in Roemenië. Na 8 dagen thuisquarantaine kun jeeen PCR-test doen in Roemenië en kan de quarantaineperiode verkort worden tot 10 dagen als uw testuitslag negatief is en je geen symptomen vertoont. De quarantaineverplichting geldt niet als het verblijf korter is dan 3 dagen (72uur) en je een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 48 uur) kunt tonen bij aankomst in Roemenië. 
  Update juli 2020: Als je vanuit Roemenië terugkomt in Nederland krijg je het dringende advies 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.
   
 • Servië:

  Als je vanuit Servië terugkomt in Nederland krijg je het dringende advies 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan.
   
 • Slovenië:
   

  Update 14 oktober 2020: Het aantal besmettingen is in heel Slovenië zodanig toegenomen, dat de kleurcode van het hele land is aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Slovenië als het noodzakelijk is. Na een verblijf daar gaat je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 30 september 2020: Slovenië heeft reisbeperkingen ingesteld alleen voor inwoners uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht, of voor reizigers die naar Slovenië vertrekken vanuit deze drie provincies. De reden is de stijging van het aantal coronabesmettingen in deze drie provincies. Voor reizigers (dus inwoners van, of reizigers vertrekkend uit) andere Nederlandse provincies gelden – op dit moment – geen reisbeperkingen. De kleurcode van het land wordt daarom aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op, veiligheidsrisico’s). Woon je in de provincie Noord-Holland, de provincie Zuid-Holland of de provincie Utrecht, of start je reis naar Slovenië vanuit 1 van deze 3 provincies, dan geldt het volgende: je hoeft niet in quarantaine als u bij aankomst in Slovenië een negatieve PCR-COVID-19 testuitslag kunt laten zien. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur (moment testafname) en moet zijn afgegeven door een erkend instituut in een Schengenland. Kun je geen negatieve PCR-Covid-19 testuitslag laten zien, dan ben je verplicht 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Let op: de Sloveense overheid controleert goed op naleving van deze regel! Als je vanuit Slovenië terugkomt hoef je in Nederland NIET in thuisquarantaine te gaan.

  Slovenië heeft besloten per 21 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Slovenië geldt voor reizigers uit Nederland een strikte thuisquarantaine van 14 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Slovenië terugkomt in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. 
   
 • Slowakije:

  Update 14 oktober: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Slowakije toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Slowakije als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Slowakije ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 1 september: per 1 september 2020 voert Slowakije reisbeperkingen in voor reizigers uit Nederland. Bij aankomst in Slowakije moeten reizigers uit Nederland 10 dagen in quarantaine. Ook moeten zij zich registreren bij de Slowaakse autoriteiten. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Slowakije terugkomt in Nederland hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan.
   
 • Spanje

  Update 20 november 2020:  Vanaf 23 november stelt Spanje het tonen van een negatieve PCR-test verplicht voor reizigers uit Nederland die met het vliegtuig of met de boot inreizen. Deze test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Dit betekent dat deze afgenomen moet zijn binnen 72 uur voor vertrek. Ook moeten reizigers die met het vliegtuig of de boot komen bij binnenkomst (de QR-code van) een ingevuld “Health Control Form” kunnen laten zien. Deze inreisbeperkingen gelden niet voor reizigers met de auto of de trein. De kleurcode voor de Canarische eilanden is ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s). Spanje heeft de noodtoestand voor heel Spanje uitgeroepen. De Spaanse nationale en regionale overheden kunnen maatregelen nemen waardoor de bewegingsvrijheid wordt beperkt. In het hele land geldt een avondklok (van 23:00 tot 06:00 uur), behalve voor de Canarische eilanden. Voor het Spaanse vasteland en de Balearen blijft kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) gelden. Na verblijf in ‘oranje’ gebied ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 27 oktober 2020: de Canarische eilanden krijgen per 27 oktober de kleurcode geel. Dat betekent dat er geen quarantaineplicht meer is bij terugkomst in Nederland. Dit geldt ALLEEN voor de Canarische eilanden.

  Update 1 september: De besmettingsgraad van het coronavirus is in heel Spanje toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ naar ‘oranje’. Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Spanje ga je  bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.gaan.
   
 • Tsjechië

  Update 22 september 2020: Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Tsjechië toegenomen. De kleurcode van het hele land is daarom aangepast van ‘geel’ naar ‘oranje’. 

  Update 15 september: In de stad Praag is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Daarom verandert de kleurcode voor deze stad van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in deze stad ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Buiten Praag blijft de kleucode ‘geel’ .
 • Tunesië

  Update 26 oktober 2020: Alle niet-noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) worden afgeraden. Tunesië laat op dit moment alleen reizigers uit Nederland binnen als die in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning voor Tunesië. Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus is toegenomen in Tunesië staat het land niet meer op de veilige landenlijst van de EU. Daarom gaat je na terugkomst uit dit land in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.
   
 • Zweden

  Update 10 november 2020: Het aantal besmettingen in heel Zweden is toegenomen. Daarom is de kleurcode voor het land aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in Zweden ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 3 november:Naast het aantal besmettingen in Uppsala is het aantal besmettingen met het coronavirus in de steden Göteborg en Stockholm toegenomen. De kleurcode voor de steden Göteborg en Stockholm zijn aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Het aantal coronabesmettingen in de stad Uppsala blijft hoog. Deze stad blijft daarom ‘oranje’. Na een verblijf in de steden Uppsala, Göteborg en Stockholm ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. De thuisquarantaine geldt niet voor reizigers die NIET in Uppsala, Göteborg en Stockholm zijn geweest of via vliegvelden bij deze steden zijn gereisd.
   
 • Zwitserland

  Update 28 oktober: In heel Zwitserland is het aantal besmettingen met het coronavirus sterk gestegen. Na een verblijf in Zwitserland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Zwitserland legt eveneens reisbeperkingen op aan iedereen uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) omdat het aantal besmettingen in het koninkrijk is toegenomen. Dit betekent dat deze reizigers bij aankomst in Zwitserland verplicht 10 dagen in quarantaine moeten. De kleurcode van het land is daarom ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). De quarantaineregels van de Zwitserse overheid gelden niet voor reizigers die op doorreis zijn naar een ander land.

  Update 21 oktober: In de kantons Schwyz, Wallis, Neuchatel en Zug is het aantal besmettingen met het coronavirus sterk gestegen. De besmettingsgraad is ook nog hoog in Genève, Fribourg en Vaud. Na een verblijf in deze kantons gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Was je in de andere gebieden van Zwitserland? Dan hoef je bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Zwitserland legt reisbeperkingen op aan iedereen uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) omdat het aantal besmettingen in het Koninkrijk is toegenomen. Dit betekent dat deze reizigers bij aankomst in Zwitserland verplicht 10 dagen in quarantaine moeten gaan.

  Update 28 september 2020: De Zwitserse overheid heeft besloten per 28 september opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Zwitserland geldt voor reizigers uit Nederland de verplichting 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. De kleurcode van het land wordt op 28 september daarom aangepast van geel naar oranje. In Zwitserland is in de kantons Genève, Friburg en Vaud het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Na een verblijf in deze kantons gaje bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

  Update 15 september: In de kantons Genève, Freiburg en Vaud is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Daarom verandert de kleurcode voor deze kantons van ‘geel’ (let op veiligheidhsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in deze kantons ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.\

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

Lees ook:

Frankrijk kleurt weer oranje, ook elders in Europa problemen

De volgende Europese landen hebben hun grenzen nog niet geopend:

 • Cyprus:
  Update 28 augustus:er zijn opnieuw reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Vanaf deze datum worden reizigers uit Nederland niet langer toegelaten met uitzondering van een aantal categorieën. Bij aankomst in Cyprus moeten reizigers uit deze categorieën een negatieve Covid-test overleggen en geldt een strikte quarantaine van 14 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van geel naar oranje. Bij terugkeer vanuit Cyrprus hoef je niet in thuisquarantaine.
 • Hongarije:
  Update 15 september: In de hoofdstad Boedapest is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Als je in de hoofdstad Boedapest bent geweest ga je u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit geldt niet voor reizigers die van buiten de hoofdstad Boedapest komen en rechtstreeks naar het vliegveld (Liszt Ferenc) zijn gereisd. De inreisbeperkingen van 1 september blijven van kracht.
  Update 1 september: Hongarije heeft besloten per 1 september opnieuw reisbeperkingen in te voeren voor reizigers uit Nederland. Alleen inwoners van Hongarije mogen het land inreizen. Zij moeten na terugkomst in Hongarije 14 dagen in quarantaine óf twee negatieve testen laten afnemen in Hongarije. Als zij na aankomst binnen 5 dagen twee PCR-coronatesten laten afnemen met minimaal 48 uur tijdsverschil (op eigen kosten) mogen zij de thuisquarantaine eerder verlaten. De kleurcode van het land is aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Hongarije terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan.
 • Ierland
  Het aantal besmettingen met het coronavirus is in Ierland toegenomen. Reis alleen als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Ierland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

Boek je vliegtickets

Reisadvies landen buiten Europa:

Reizen is mogelijk naar het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint-Maarten en Sint Eustatius).

Aruba:

Update 19 november: Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus op Aruba is afgenomen, verandert de kleurcode van ‘oranje’ naar 'geel. Kom je vanuit Aruba terug in Nederland dan hoef je niet 10 dagen in thuisquarantaine.

Australië

Update 12 juli 2020: Door een uitbraak van het coronavirus geldt er een in- en uitreisverbod (lockdown) van 9 juli tot 19 augustus 2020 voor de stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne, Mitchell Shire. De grens tussen de deelstaten New South Wales en Victoria is vanaf 8 juli 2020 voor onbepaalde tijd gesloten. Het vliegverkeer naar en van de stad Melbourne is opgeschort. De stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne gaat van ‘oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). 

Bonaire

4 november 2020: Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus op Bonaire is afgenomen is de kleurcode geel. Als je uit Bonaire terugkomt in Nederland hoef je NIET 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.Reist je naar Bonaire dan gelden de volgende voorwaarden: Reizigers van 13 jaar en ouder moeten bij aankomst een negatieve uitslag van een PCR-test laten zien. Deze test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn gedaan. Wie geen negatief testresultaat kan laten zien bij aankomst, moet conform de noodverordening van het Openbaar Lichaam Bonaire direct 14 dagen op eigen kosten in quarantaine op een door de gezaghebber aangewezen locatie.

Costa Rica

Update 26 oktober 2020:  Vanaf 26 oktober hoef je geen negatieve Covid-19 test te overleggen en vanaf 1 november 2020 zijn de grenzen weer open voor reizigers uit alle landen.

Curaçao
Update 1 juli 2020: reizen vanuit Nederland is mogelijk. Reizigers dienen voorafgaand aan de reis een “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart in te vullen via www.gobiernu.cw . Ook dient een negatief resultaat van een COVID-19 PCR-test van uiterlijk 72 uur voor vertrek ingediend te worden bij aankomst. Reizigers kunnen inreizen indien zij niet in de 14 dagen voorafgaand aan de reis in een gebied met wijdverspreide transmissie van het COVID-19 virus zijn geweest. Als je vanuit Curaçao terugkomt in Nederland hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Curaçao voor Nederland.

Jamaica gaat weer open voor toeristen

Tunesie:
Update 28 september 2020: Tunesië laat (toeristische) reizigers toe, maar maakt onderscheid tussen landen waar het risico op coronabesmettingen hoog (rood, geen toegang), gemiddeld (oranje, toegang onder voorwaarden) of laag (groen, vrije toegang) is. Nederland is op 23 september 2020 op de rode lijst geplaatst en met ingang van 28 september 2020 worden alleen reizigers uit Nederland met een verblijfsvergunning in Tunesië worden toegelaten. Deze reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 72 uur op moment van vertrek) bij aankomst in Tunesië tonen. Ook moeten deze reizigers 2 weken in een verplichte door de overheid aangewezen lokatie in quarantaine. Als u vanuit Tunesië terugkomt in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan. 
Lees ook: Tunesië is klaar, en veilig, voor toeristen

Turkije boos over oranje reisadvies van Nederland

TIME TO SMILE

Wat betekenen de kleuren van het reisadvies:

Er zijn vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren geven normaal gesproken aan hoe veilig het is in een land. Met de corona-uitbraak zijn daar nog een paar adviezen bijgekomen. Een van die dringende adviezen is 10 dagen quarantaine als je vanuit een oranje of rood gebied terugkomt naar Nederland.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's

In het land met een groen reisadvies zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met Nederland. Ook voor corona gelden er geen extra maatregelen.

Geel: veiligheidsrisico's

In een land met een geel reisadvies kunnen er in het hele land of bepaalde gebieden veiligheidsrisico's zijn. Dit betekent dat er afwijkingen zijn met de situatie in Nederland,
Voor corona geldt dat er maatregelen getroffen kunnen zijn die een beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

In een land met een oranje reisadvies zijn ernstige veiligheidsrisico's en kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen horen daar niet bij. 
Voor corona geldt dat het dagelijks leven ernstig ontwricht is door de corona-uitbraak en dat er mogelijk ook een inreisverbod geldt.

Rood: niet reizen

In een land met een rood reisadvies zijn er zulke ernstige veiligheidsrisico's dat voor reizigers een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Het advies is dan ook: niet reizen.
Voor corona geldt dat het land of gebied is afgesloten en dat in- en uitreizen niet mogelijk is.

Ontdek Scandinavië of het warme zuiden

Reisadviezen zijn niet bindend

In tegenstelling tot wat mensen denken zijn de reisadviezen niet bindend. Reis je toch naar een land met oranje of rood reisadvies dan kan dat invloed hebben op uitkeringen via een reis- en/of annuleringsverzekering, en meer. Onlangs is bijvoorbeeld bekend gemaakt dat verzekeraars hun annuleringsverzekeringen voor reizen hebben aangepast. Annulering vanwege een nieuwe corona-uitbraak wordt niet gedekt en dat betekent een risico voor het boeken van een vakantie. De verzekering geldt wel als je als verzekerde zelf besmet raakt met het virus en je vakantie om die reden moet annuleren. Per verzekeraar kunnen aanvullende voorwaarden gelden. Kijk voor een reisverzekering bij Allianz Global Assistance.

Shoestring Avontuurlijke Groepsrondreizen

Wees zeker van een goede verzekering!

Wees zeker van een goede verzekering!

Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van een goede zorgverzekering. In de basisverzekering is weliswaar voor iedereen het nodige geregeld, maar op basis van persoonlijke wensen en activiteiten is een aanvullende verzekering vaak geen overbodige luxe.

Lees verder

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Bronnen, baden, zuivere lucht. Duitsland is voor velen nog altijd het kuurland bij uitstek. Maar wat kun je nu precies waar doen? Puur op reis zet de soorten kuren en kuuroorden op een rij en doet een aantal reissuggesties in Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Hessen, Saarland en Baden-Württemberg. Uiteraard zijn er in Duitsland nog veel meer mogelijkheden, maar daarvoor moet je dan wel meer tijd willen en kunnen uittrekken om grenzeloos te kunnen kuren.

Lees verder

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Bij Nederlandse sportliefhebbers staan de Belgische Ardennen jaarlijks op de agenda, met Formule 1-coryfee Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps en wielrenner Mathieu van der Poel in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De streek in het zuidoosten van België bekoort ook Nederlandse vakantiegangers, vooral gezien het grote aantal toeristische verrassingen.

Lees verder

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?

Lees verder

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis, want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder