Helgeland, een verrassende ontdekking
Mijn tong hangt op mijn schoenen tijdens de eerste sportieve activiteit van mijn reis naar Noorse noorden. Maar eenmaal boven op Torghatten, de hoedvormige berg zuidelijk van Brønnøysund, is het uitzicht meer dan de moeite waard. Door het gat in de berg zie je aan de ene kant de zee, en aan de andere kant kilometers ongerepte natuur. De 35 meter hoge en 160 meter lange opening is gevormd is tijdens de IJstijd toen het water van de zee beduidend hoger stond en het water de zachtere rotsgedeelten uitsleet. Maar Noorwegen zou Noorwegen niet zijn of er bestaat wel een legende over het ontstaan van het gat, en een van die versies horen we tijdens de afdaling.
Helgeland: eten, doen en weten
Het eten in Helgeland is verrassend verfijnd. De vis is verser dan vers, op de Rødsei na, en de maaltijden zijn puur, eerlijk en zonder kunstmatige toevoegingen. Hoofdingrediënten als aardappelen en wortelen worden op zoveel verschillende manieren klaargemaakt dat het niet snel saai wordt. En vervelen? Dat hoef je je in Helgeland ook niet. Naast de schitterende natuur waar je urenlange wandelingen in kunt maken is er volop sportief vermaak en vind je er leuke, kleine musea.