Om 2 uur ’s nachts buiten een boek lezen? Gezellig in ‘daglicht’ iets drinken op een terrasje terwijl je horloge 3 uur in de nacht aanwijst? Je ervaart het in de zomermaanden in Fins Lapland. En dacht je dat je sneeuw ziet? Dat kun je wel vergeten als de temperatuur overdag zo’n 35 graden aantikt. En hoe bizar is het dan om in die hitte vrolijk over de poolcirkel te springen. We deden het in Rovaniemi, de woonplaats van de kerstman die je daar het hele jaar door kunt bezoeken.
Pratend over plekken in Europa waar de natuur nog de baas is, kun je nauwelijks om Finland heen. Aansprekend voorbeeld is de oostelijke regio Noord-Karelië, die bijna 300 kilometer grens deelt met Rusland. Zo'n 165.000 inwoners, zo ongeveer de populatie van Nijmegen, leven er op bijna 18.000 vierkante kilometer, iets minder dan de helft van Nederland. Gemiddeld amper 9 Finnen per vierkante kilometer… en dat in een landschap dat wordt gedomineerd door bos (70 procent) en water (20 procent).
Kookworkshop Fins-LaplandDe toeristische copywriters laten er ook in Fins-Lapland geen gras over groeien. ‘Elk bezoek aan Ruka en Kuusamo is het begin van een nieuw avontuur’, staat er wervelend wervend op de website van het lokale verkeersbureau, die we als reisvoorbereiding onder meer hebben bekeken. Hoog tijd dus om een blik achter de schermen te werpen, of beter gezegd: een kijkje in de keuken te nemen...
Rendier Fins-LaplandFins-Lapland is voor menigeen synoniem voor sneeuw, ijs en andere winterpret. Maar de noordelijke helft van Finland is ook maanden sneeuwvrij. Puur op reis koos voor eind juni, als de zon het 24 uur boven de horizon uithoudt. Doel van de expeditie is de natuur rond Kuusamo en Ruka, in het uiterste zuidoosten, dicht tegen de grens met Rusland. Rond de Poolcirkel valt altijd wel wat te beleven. We zien rendieren en beren in het wild, nemen stroomversnellingen, krijgen de zegen van een sjamaan en kokkerellen op niveau.
Sauna in Fins-LaplandIn de wildernis rond Ruka en Kuusamo, in het zuidoosten van Fins-Lapland, verzorgt Rukapalvelu al sinds 1987 incentives, corporate events, special interest travel en leisure travel. In bondig Nederlands: het bureau zet in de regio conferenties op en organiseert voor toeristen onder meer jacht-, vis-, wandel- en wellness-arrangementen. Wij gingen naar de Seita Forest Spa, maar niet nadat een sjamaan het woord had gedaan.
Basecamp Oulanka is de stoere naam van het outdoorcentrum in Juuma (Finland), waar je ’s zomers en ’s winters in de onmetelijke natuur de gekste dingen mag uithalen. In de tijd van sneeuw en ijs kun je er bijvoorbeeld leren wandelen op sneeuwschoenen of proberen een ijselijke top te beklimmen. Nu eind juni de wereld rond de Poolcirkel zachtgroen is en de rivieren begaanbaar, kiezen we voor raften op de Kitkajoki.
Park Oulanka Fins-LaplandHet is altijd prettig om te constateren dat je uitrusting deugt; of je nu met je racefiets de Mont Ventoux in de Vaucluse afsuist, met stijgijzers een gletsjer in de Alpen bedwingt of – zoals in dit geval – ’s zomers door nationaal park Oulanka in Finland trekt. De schoenen blijken bijvoorbeeld stevig doch soepel, het goedkope regenjack blijft wonderwel waterdicht. Maar bovenal: de muggenspray werkt!
Beer Fins-LaplandOns taxibusje staat nauwelijks stil op het provisorische parkeerterrein of er is al sprake van enige opwinding. De Finse gids, gestoken in camouflage kleding inclusief breedgerande hoed, meldt op fluistertoon al één beer te hebben gezien! Het laat zich raden; vanaf nu is het ook voor ons fluisteren, liefst zwijgen, want geluid draagt ver en beren hebben goede oren…
Lapland avondDe ondergaande zon waardoor de blinkend witte wereld een oranje gloed krijgt. Het geluid van knisperend verse sneeuw onder je schoenen. De smaak van vers gegrilde wilde zalm. Het gevoel van warmte op je huid in een echte Finse sauna. De geur van zuivere lucht in de bijna mystieke bossen. Lapland prikkelt al je zintuigen.
Nog even en dan is het weer zomervakantie! Weet jíj al wat je gaat doen? Ben je van plan met de auto naar Frankrijk te gaan? Of wil je dit keer op de motor richting de Ardennen? Ook kun je de fiets pakken en een lange route door Europa afleggen. Welke plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Een verzekering is namelijk het vangnet als de dingen anders lopen dan je had gehoopt. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je nodig hebt om te genieten van een zorgeloze vakantie.
Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.
Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.
Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.
De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.
Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.