Raften rond de Poolcirkel

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Raften in Fins-Lapland
Raften in Fins-Lapland
Basecamp Oulanka is de stoere naam van het outdoorcentrum in Juuma (Finland), waar je ’s zomers en ’s winters in de onmetelijke natuur de gekste dingen mag uithalen. In de tijd van sneeuw en ijs kun je er bijvoorbeeld leren wandelen op sneeuwschoenen of proberen een ijselijke top te beklimmen. Nu eind juni de wereld rond de Poolcirkel zachtgroen is en de rivieren begaanbaar, kiezen we voor raften op de Kitkajoki.Eerst maar eens lekker aankleden. Vijf minuten later staan we klaar in het basiskamp; gehuld in thermo onderkleding, dikke kousen, regenpak, rubber laarzen, reddingsvest, helm en handschoenen, een peddel in de hand. De zware fototas blijft achter; kleinere waardevolle zaken gaan mee in een waterdichte zak, evenals een extra setje droge onderkleding.

Zeer moeilijk

Aallokkokoski Fins-Lapland
Aallokkokoski Fins-Lapland
Gedragen door een zekere spanning dalen we af naar de rivier Kitka, waar onze rubberboot ligt. We zitten drie aan drie, de instructeur eenzaam achterop; ik kom rechts in het midden terecht. De boot is van Duitse makelij, en dat geeft op de een of andere manier vertrouwen. We glijden het gladde water op, waar instructies worden gegeven hoe te varen (hou je voeten steeds geborgd op de bodem!) en hoe te reageren in geval van nood (overboord geslagen? blijf vooral rustig!).
En dan is het langzaamaan tijd voor de eerste hindernis. Even nog vooraf: we staan voor een tocht van 20 kilometer, met daarin drie stroomversnellingen in de categorieën II, III, IV. Zeg maar middelzwaar, want het raften kent rapids tot klasse VI. Om het kort te houden: we blijven allemaal aan boord, al dreigt de boot wel steeds met omklappen en slaan er stelselmatig metershoge golven over ons heen. Maar we hebben de Niskakoski (klasse II), Myllykoski (III) en Aallokkokoski (IV) met succes gedaan, waarbij de laatste volgens de internationaal geldende regels te boek staat als ‘zeer moeilijk’, met ‘lange stroomversnellingen met hoge, onregelmatige golven, stoppers en walzen en een moeilijk herkenbare doorvaart’.

Picknick

Kitkajoki Fins-Lapland
Kitkajoki Fins-Lapland
De meanderende rivier is ineens weer kalm, de rust is welhaast in hevige mate teruggekeerd, en dus is het tijd om de schade op te nemen. Ondanks het regenpak ben ik zeiknat, tot aan m’n kruis. Ik heb ook wel eens drogere kousen aangehad, en om de treurnis compleet te maken begint het te miezeren. Kilometers achtereen steken we trouw doch zwijgend de peddels in het water, in de hoop op een van de met groen begroeide oevers enig signaal van een eindpunt te ontwaren. Maar helaas…
 Een lichtpunt is het middageten. De gids leidt ons links naar de kant, naar een woud van bomen, waar zich een picknickplek verscholen houdt. De dikke waterdichte zak, die we al de hele reis in de boot meevoeren, blijkt een goudmijn: naast droog hout en lucifers komen er wraps, thermosflessen met warme dranken en zoet gebak te voorschijn. En in een hut verderop kunnen we allemaal ons droge setje onderkleding aantrekken. Fris en fruitig beginnen we aan onze eindsprint. Dicht tegen de Russische grens leggen we definitief aan: vervuld van herinneringen aan stroomversnellingen, stilte en sereniteit.

Een voorproefje van het wildwater-avontuur op de Kitkajoki in Fins-Lapland? Bekijk dan deze impressie!
Meer informatie: onlyinlapland.com


Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland! 

 Met Voigt Travel naar Fins-Lapland

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens? Bekijk alle Laplandreizen van Voigt.

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder