Raften rond de Poolcirkel

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Raften in Fins-Lapland
Raften in Fins-Lapland
Basecamp Oulanka is de stoere naam van het outdoorcentrum in Juuma (Finland), waar je ’s zomers en ’s winters in de onmetelijke natuur de gekste dingen mag uithalen. In de tijd van sneeuw en ijs kun je er bijvoorbeeld leren wandelen op sneeuwschoenen of proberen een ijselijke top te beklimmen. Nu eind juni de wereld rond de Poolcirkel zachtgroen is en de rivieren begaanbaar, kiezen we voor raften op de Kitkajoki.Eerst maar eens lekker aankleden. Vijf minuten later staan we klaar in het basiskamp; gehuld in thermo onderkleding, dikke kousen, regenpak, rubber laarzen, reddingsvest, helm en handschoenen, een peddel in de hand. De zware fototas blijft achter; kleinere waardevolle zaken gaan mee in een waterdichte zak, evenals een extra setje droge onderkleding.

Zeer moeilijk

Aallokkokoski Fins-Lapland
Aallokkokoski Fins-Lapland
Gedragen door een zekere spanning dalen we af naar de rivier Kitka, waar onze rubberboot ligt. We zitten drie aan drie, de instructeur eenzaam achterop; ik kom rechts in het midden terecht. De boot is van Duitse makelij, en dat geeft op de een of andere manier vertrouwen. We glijden het gladde water op, waar instructies worden gegeven hoe te varen (hou je voeten steeds geborgd op de bodem!) en hoe te reageren in geval van nood (overboord geslagen? blijf vooral rustig!).
En dan is het langzaamaan tijd voor de eerste hindernis. Even nog vooraf: we staan voor een tocht van 20 kilometer, met daarin drie stroomversnellingen in de categorieën II, III, IV. Zeg maar middelzwaar, want het raften kent rapids tot klasse VI. Om het kort te houden: we blijven allemaal aan boord, al dreigt de boot wel steeds met omklappen en slaan er stelselmatig metershoge golven over ons heen. Maar we hebben de Niskakoski (klasse II), Myllykoski (III) en Aallokkokoski (IV) met succes gedaan, waarbij de laatste volgens de internationaal geldende regels te boek staat als ‘zeer moeilijk’, met ‘lange stroomversnellingen met hoge, onregelmatige golven, stoppers en walzen en een moeilijk herkenbare doorvaart’.

Picknick

Kitkajoki Fins-Lapland
Kitkajoki Fins-Lapland
De meanderende rivier is ineens weer kalm, de rust is welhaast in hevige mate teruggekeerd, en dus is het tijd om de schade op te nemen. Ondanks het regenpak ben ik zeiknat, tot aan m’n kruis. Ik heb ook wel eens drogere kousen aangehad, en om de treurnis compleet te maken begint het te miezeren. Kilometers achtereen steken we trouw doch zwijgend de peddels in het water, in de hoop op een van de met groen begroeide oevers enig signaal van een eindpunt te ontwaren. Maar helaas…
 Een lichtpunt is het middageten. De gids leidt ons links naar de kant, naar een woud van bomen, waar zich een picknickplek verscholen houdt. De dikke waterdichte zak, die we al de hele reis in de boot meevoeren, blijkt een goudmijn: naast droog hout en lucifers komen er wraps, thermosflessen met warme dranken en zoet gebak te voorschijn. En in een hut verderop kunnen we allemaal ons droge setje onderkleding aantrekken. Fris en fruitig beginnen we aan onze eindsprint. Dicht tegen de Russische grens leggen we definitief aan: vervuld van herinneringen aan stroomversnellingen, stilte en sereniteit.

Een voorproefje van het wildwater-avontuur op de Kitkajoki in Fins-Lapland? Bekijk dan deze impressie!
Meer informatie: onlyinlapland.com


Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland! 

 Met Voigt Travel naar Fins-Lapland

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens? Bekijk alle Laplandreizen van Voigt.

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Tips voor het boeken van een B&B

Tips voor het boeken van een B&B

Je wilt lekker een weekendje weg. Dan kun je natuurlijk een mooi hotel of appartement boeken, maar wat dacht je van een bed and breakfast? Gezellig, knus én een heerlijk ontbijtje op de koop toe. We geven je wat tips voor het boeken van een B&B, want al hebben ze kleinschaligheid en een ontbijt met elkaar gemeen, toch zijn er best wel verschillen.

Lees verder

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder