Zonnige nachten in zomers Finland

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Finland Lapland
De gouden gloed van de midzomernachtzon©M.van de Wouw

Om 2 uur ’s nachts buiten een boek lezen? Gezellig in ‘daglicht’ iets drinken op een terrasje terwijl je horloge 3 uur in de nacht aanwijst? Je ervaart het in de zomermaanden in Fins Lapland. En dacht je dat je sneeuw ziet? Dat kun je wel vergeten als de temperatuur overdag zo’n 35 graden aantikt. En hoe bizar is het dan om in die hitte vrolijk over de poolcirkel te springen. We deden het in Rovaniemi, de woonplaats van de kerstman die je daar het hele jaar door kunt bezoeken.

Tijdens de zomermaanden gaat in het noordelijk deel van Finland, Noorwegen en Zweden de zon niet onder. Als ambassadeur van de midzomernachtzon van Fins Lapland konden we zelf ervaren hoe het is als het daglicht 24 uur per dag duurt. Het meest opvallend is dat je zoveel energie krijgt dan je ook bijna niet kunt (en wilt) slapen, ondanks fysieke inspanningen en het idee dat je echt moe bent.Die extra energie komt mooi uit, want een deel van ons programma speelt zich laat in de avond en ’s nachts af. Zoals het spotten van de midzomernachtzon. Zo rond 21 juni (kan wat eerder of later zijn) tipt de zon de horizon aan, maar gaat niet onder en komt direct weer op. Dat levert een fenomenaal natuurverschijnsel op. De midzomernachtzon kun je zien als de tegenhanger van de noorderlichtervaring in de winter. De beste periode daarvoor is vanaf november tot en met februari.

Finland Rovaniemi

Santa Claus Village in Rovaniemi

Finland Rovaniemi kerstmanFinland, en dan vooral Fins Lapland, is voor veel mensen een winterbestemming, met eindeloze ijsvlakten, sneeuw en wintersportactiviteiten en het noorderlicht, dat het best te zien is van december tot en met februari. Het winterseizoen is dan ook de drukte periode en er zijn tal val wintersportdorpen, zoals Yllas en de andere (kleine) wintersportplaatsen, waar we ontdekken dat je er ook in de zomer van alles kunt beleven. Omdat veel mensen dat eigenlijk niet weten is het er ook minder druk. Dat je in de zomer van alles kunt zien, doen en bezoeken geldt zeker ook voor Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland.Dit blijkt een bruisende stad en de woonplaats van de kerstman. Hem bezoeken is een must, dus gaan we in de bloedhitte, het is die dag ruim 34 graden, naar  het Santa Claus Village. Staan er in de winter enorme rijen te wachten, nu zijn we snel bij het doel van ons bezoek. Gelukkig is de ruimte, waar we eerbiedig naast de kerstman plaatsnemen, lekker koel. En wonderlijk, nadat ik zei dat ik hem zo’n 15 jaar geleden ook al eens had bezocht wist hij zich dat bezoek nog te herinneren 😉. De elfen die hem helpen laten ons het speciale postkantoor zien. Hier komt alle post aan de kerstman van de hele wereld binnen. Soms heel simpel alleen geadresseerd 'aan de kerstman, Finland'.

rovaniemi_brieven_kerstman.jpgEn dat wordt gewoon ter plekke afgeleverd en gesorteerd. Elk land van de wereld heeft een eigen postvak waar de brieven, geschreven door groot en klein, in worden opgeborgen. Volgens de elfen wordt alles gelezen en komen ze naast simpele verzoekjes om een leuk cadeautje, ook schrijnende brieven tegen waarin kinderen, maar ook volwassenen, aan de kerstman hun ziel en zaligheid uitstorten. Behalve dat er brieven worden bezorgd kun je in het postkantoor kun je ook kerstkaarten schrijven en in een speciale brievenbus doen. In december worden al die kaarten dan keurig verstuurd met een unieke postzegel en stempel. Kijk, dat is toch leuk. Dus ja hoor, ik schrijf ook wat kerstkaarten aan de kleinkinderen en wacht met spanning op de bezorging eind van dit jaar, rechtstreeks vanuit Finland.

Finland Rovaniemi KerstmanFinland Rovaniemi RooseveltVerder zijn er in het Santa Claus Village een groot aantal paviljoens met souvenirs, maar ook een cottage, gebouwd ter ere van First Lady Eleanor Roosevelt, weduwe van Franklin D. Roosevelt. Zij besloot in de zomer van 1950 een bezoek te brengen aan Rovaniemi, zodat zij de voortgang van de naoorlogse wederopbouw uit de eerste hand kon volgen. Ze sprak ook de wens uit de poolcirkel te doorkruisen tijdens haar bezoek aan de hoofdstad van Fins Lapland. Om haar passend welkom te heten werd besloten een ontvangsthut te bouwen. Detail: pas twee weken voor het geplande bezoek werd dat pas bekend gemaakt, dus haast voor de bouw van de hut was geboden. De plaatselijke architect Ferdinand Salokangas ontwierp de hut in één nacht. Vervolgens gaf hij het stokje door aan de ervaren bouwploeg van Jarl Sundquist die het gebouw op tijd kon opleveren.

Finland Poolcirkel
En dan is er in Finland natuurlijk de noordpoolcirkel met de coördinaten 66°33’45.9”. We zijn zo goed niet om met zijn allen een paar keer heen en weer te springen over de poolcirkel en ook  apart maken we nog een paar keer de overstap, want zeg nou zelf, als je de kans hebt om op de noordpool te staan moet je die wel ruim nemen.

Santa Claus Golf

De kerstman kom je ook tegen op de Santa Claus golfbaan. Althans, zijn kartonnen evenbeeld. De professionele 18-holes golfbaan ligt ook op de poolcircel en is zowel in de zomer als de winter bespeelbaar. Tijdens de korte workshop 'putten' is het me al snel duidelijk dat hier mijn talent niet ligt. Gelukkig mogen we daarna met golfkarretjes over de golfbaan rijden en dat gaat me bijzonder goed af. Bovenop de heuvel van de golfbaan worden we nog getrakteerd op de midzomernachtzon. Lang stilstaan bij het prachtige beeld kan helaas niet omdat de muggen dan volledig vrij spel hebben, muggenspray ten spijt. 

Finland Santa Claus Golfbaan

Finland Santa Claus GolfbaanArktikum & Science center, een vingerwijzing naar de geschiedenis

Een bijzonder gebouw, alleen al vanwege de constructie, is het Arktikum. Opvallend is het bijzondere dak. Dit symboliseert een wijsvinger die naar het noorden wijst. Onder de glazen koepel kan het heel warm zijn, zeker als de temperatuur buiten boven de 25 graden is, maar de zalen zijn prettig koel. Fijn: alles is te lezen in meerdere talen.
In het Arktikum vind je een (deels interactieve) overzichtstentoonstelling over Fins Lapland en Rovaniemi. En omdat het ook een science center is krijg je er ook heel veel uitleg over natuur en natuurverschijnselen het noorderlicht. De geschiedenis mag niet ontbreken: al sinds het stenen tijdperk wonen er mensen in Rovaniemi, zo blijkt uit allerlei archeologische vondsten. Door de eeuwen heen groeide de stad met een hoogtepunt in de 19e eeuw toen de stad zich richtte op de houtindustrie en een belangrijk handelscentrum werd. In 1929 kreeg Rovaniemi stadsrechten en in 1938 de titel 'hoofdstad van Lapland'. Helaas kwam aan de bloeiende ontwikkeling een eind toen de stad in 1944 bijna geheel werd verwoest tijdens de Laplandoorlog tussen Finland en Duitsland. De stad is naar een ontwerp van de architect Alvar Aalto weer opgebouwd. Grappig detail: op de maquette in het Arktikum is te zien dat het stadsplan de contouren heeft van een rendier.

Finland Rovaniemi ArktikumFinland Rovaniemi Arktikum

Roeien op de rivier

Ik had het al over activiteiten. Wel, met zoveel water kan een watersportactiviteit niet ontbreken. We maken een kanotocht over de Kemijokirivier met als blikvaknger de Lumberjack's Candle bridge, gebouwd in 1989. De naam 'houthakkerskaarsbrug' is niet voor niets: het is een eerbetoon aan houthakkers en boven op twee kolommen van de brug is verlichting aangebracht die lijkt op een houthakkerskaars: een in tweeën gesneden boomstam met een vuurtje ertussen. Nu hou ik best van kajakken, maar ik ben toch blij dat ik met Theo Turner van Wildaboutlapland in het bootje zit. Deze stoere ex-marinier weet wel raad met de peddels waardoor ik een heerlijk ontspannen tochtje heb en mooie foto's kan maken.

Finland

Eten en slapen in Rovaniemi

Deze moderne stad, met het gezellige Lordi's Square, heeft werkelijk een enorme keus aan fantastische restaurants. Wij aten in Café Arktikum, het restaurant van het Arktikum, waar elke dag een ander buffet klaarstaat, met veel lokale producten en gerechten.  En dan restaurant Nabo in het centrum van Rovaniemi: wow! Het bij locals populaire restaurant heeft twee menukeuzes: Flora (vegetarisch) en Fauna (vlees/vis). Elk menu bestaat uit zeven gangen die allemaal samengesteld zijn met verse ingrediënten en elke gang is een feestje voor het oog en de smaakpapillen. Binnen de menukeuze wordt ook nog eens rekening gehouden met dieetwensen.

b_175_131_16777215_00_images_stories_Finland_Lapland_lapland_eten2.jpgb_175_131_16777215_00_images_stories_Finland_Lapland_lapland_eten6.jpgb_175_131_16777215_00_images_stories_Finland_Lapland_lapland_eten1.jpgb_175_131_16777215_00_images_stories_Finland_Lapland_lapland_eten3.jpgOok de hotels zijn een ervaring en bieden meer dan alleen een bed. De eerste nacht sliepen we in het Arctic Light Hotel. De sterren stralen achter je bed en het behang geeft je het gevoel van de Arctische natuur. Gelukkig was het ijsbeertje op bed een knuffelbeest.

Het Haawe Boutique Apart Hotel is ook weer zo'n beleving. Het hotel zit in een gebouw uit 1933, maar is hypermodern. Er is geen 'gewone' receptie. Als je gereserveerd hebt krijg je vooraf een mailtje met daarin een code waarmee je de voordeur en je kamerdeur kunt openen. De veertien kamers hebben ieder een eigen thema, gebaseerd op de natuur en natuurverschijnselen van Lapland. Alle kamers, eigenlijk studio's, hebben een keukenblok, koelkast, vaatwasser, kookplaat en koffiezetapparaat. Ik had de Tunturipuro, the Mountain Brook kamer, compleet in zachte bruin/beige tinten met afgeronde keien in de douche. In de koelkast vind je alles om 's morgens in je kamer heerlijk uitgebreid te ontbijten.

Finland Rovaniemi Arctic Light Hotel

Finland Rovaniemi Haawe Boutique Hotel

 

Hoe kom je er?

b_350_263_16777215_00_images_stories_Finland_Lapland_lapland_finnair_zon.jpgDe makkelijkste en snelste manier is een vlucht met Finnair. Vanuit Amsterdam vlieg je naar Helsinki, een gezellig en moderne luchthaven van waar je de overstap naar Rovaniemi maakt. Wel even een tip: in Amsterdam hoef je geen vloeistoffen etc uit je bagage te halen en de plastic zakjes voor de vloeistoffen zijn al een hele poos afgeschaft. Ik reisde met alleen handbagage vanwege de drukte en de perikelen op Schiphol. Check je in Rovaniemi in dan moet je er echter rekening mee houden dat je alle vloeistoffen in een éénliterzakje moet zien te proppen. Die inhoud van potjes, tubes en flesjes mag ook niet te groot zijn. En dan heb je een uitdaging als je op de heenweg daar geen rekening mee hebt gehouden. Rovaniemi is ook per trein te bereiken: vlieg met Finnair naar Helsinki en stap daar op de nachttrein. Wel vooraf reserveren.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder