Zonnige nachten in zomers Finland

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Finland Lapland
De gouden gloed van de midzomernachtzon©M.van de Wouw

Om 2 uur ’s nachts buiten een boek lezen? Gezellig in ‘daglicht’ iets drinken op een terrasje terwijl je horloge 3 uur in de nacht aanwijst? Je ervaart het in de zomermaanden in Fins Lapland. En dacht je dat je sneeuw ziet? Dat kun je wel vergeten als de temperatuur overdag zo’n 35 graden aantikt. En hoe bizar is het dan om in die hitte vrolijk over de poolcirkel te springen. We deden het in Rovaniemi, de woonplaats van de kerstman die je daar het hele jaar door kunt bezoeken.

Tijdens de zomermaanden gaat in het noordelijk deel van Finland, Noorwegen en Zweden de zon niet onder. Als ambassadeur van de midzomernachtzon van Fins Lapland konden we zelf ervaren hoe het is als het daglicht 24 uur per dag duurt. Het meest opvallend is dat je zoveel energie krijgt dan je ook bijna niet kunt (en wilt) slapen, ondanks fysieke inspanningen en het idee dat je echt moe bent.Die extra energie komt mooi uit, want een deel van ons programma speelt zich laat in de avond en ’s nachts af. Zoals het spotten van de midzomernachtzon. Zo rond 21 juni (kan wat eerder of later zijn) tipt de zon de horizon aan, maar gaat niet onder en komt direct weer op. Dat levert een fenomenaal natuurverschijnsel op. De midzomernachtzon kun je zien als de tegenhanger van de noorderlichtervaring in de winter. De beste periode daarvoor is vanaf november tot en met februari.

Finland Rovaniemi

Santa Claus Village in Rovaniemi

Finland Rovaniemi kerstmanFinland, en dan vooral Fins Lapland, is voor veel mensen een winterbestemming, met eindeloze ijsvlakten, sneeuw en wintersportactiviteiten en het noorderlicht, dat het best te zien is van december tot en met februari. Het winterseizoen is dan ook de drukte periode en er zijn tal val wintersportdorpen, zoals Yllas en de andere (kleine) wintersportplaatsen, waar we ontdekken dat je er ook in de zomer van alles kunt beleven. Omdat veel mensen dat eigenlijk niet weten is het er ook minder druk. Dat je in de zomer van alles kunt zien, doen en bezoeken geldt zeker ook voor Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland.Dit blijkt een bruisende stad en de woonplaats van de kerstman. Hem bezoeken is een must, dus gaan we in de bloedhitte, het is die dag ruim 34 graden, naar  het Santa Claus Village. Staan er in de winter enorme rijen te wachten, nu zijn we snel bij het doel van ons bezoek. Gelukkig is de ruimte, waar we eerbiedig naast de kerstman plaatsnemen, lekker koel. En wonderlijk, nadat ik zei dat ik hem zo’n 15 jaar geleden ook al eens had bezocht wist hij zich dat bezoek nog te herinneren 😉. De elfen die hem helpen laten ons het speciale postkantoor zien. Hier komt alle post aan de kerstman van de hele wereld binnen. Soms heel simpel alleen geadresseerd 'aan de kerstman, Finland'.

rovaniemi_brieven_kerstman.jpgEn dat wordt gewoon ter plekke afgeleverd en gesorteerd. Elk land van de wereld heeft een eigen postvak waar de brieven, geschreven door groot en klein, in worden opgeborgen. Volgens de elfen wordt alles gelezen en komen ze naast simpele verzoekjes om een leuk cadeautje, ook schrijnende brieven tegen waarin kinderen, maar ook volwassenen, aan de kerstman hun ziel en zaligheid uitstorten. Behalve dat er brieven worden bezorgd kun je in het postkantoor kun je ook kerstkaarten schrijven en in een speciale brievenbus doen. In december worden al die kaarten dan keurig verstuurd met een unieke postzegel en stempel. Kijk, dat is toch leuk. Dus ja hoor, ik schrijf ook wat kerstkaarten aan de kleinkinderen en wacht met spanning op de bezorging eind van dit jaar, rechtstreeks vanuit Finland.

Finland Rovaniemi KerstmanFinland Rovaniemi RooseveltVerder zijn er in het Santa Claus Village een groot aantal paviljoens met souvenirs, maar ook een cottage, gebouwd ter ere van First Lady Eleanor Roosevelt, weduwe van Franklin D. Roosevelt. Zij besloot in de zomer van 1950 een bezoek te brengen aan Rovaniemi, zodat zij de voortgang van de naoorlogse wederopbouw uit de eerste hand kon volgen. Ze sprak ook de wens uit de poolcirkel te doorkruisen tijdens haar bezoek aan de hoofdstad van Fins Lapland. Om haar passend welkom te heten werd besloten een ontvangsthut te bouwen. Detail: pas twee weken voor het geplande bezoek werd dat pas bekend gemaakt, dus haast voor de bouw van de hut was geboden. De plaatselijke architect Ferdinand Salokangas ontwierp de hut in één nacht. Vervolgens gaf hij het stokje door aan de ervaren bouwploeg van Jarl Sundquist die het gebouw op tijd kon opleveren.

Finland Poolcirkel
En dan is er in Finland natuurlijk de noordpoolcirkel met de coördinaten 66°33’45.9”. We zijn zo goed niet om met zijn allen een paar keer heen en weer te springen over de poolcirkel en ook  apart maken we nog een paar keer de overstap, want zeg nou zelf, als je de kans hebt om op de noordpool te staan moet je die wel ruim nemen.

Santa Claus Golf

De kerstman kom je ook tegen op de Santa Claus golfbaan. Althans, zijn kartonnen evenbeeld. De professionele 18-holes golfbaan ligt ook op de poolcircel en is zowel in de zomer als de winter bespeelbaar. Tijdens de korte workshop 'putten' is het me al snel duidelijk dat hier mijn talent niet ligt. Gelukkig mogen we daarna met golfkarretjes over de golfbaan rijden en dat gaat me bijzonder goed af. Bovenop de heuvel van de golfbaan worden we nog getrakteerd op de midzomernachtzon. Lang stilstaan bij het prachtige beeld kan helaas niet omdat de muggen dan volledig vrij spel hebben, muggenspray ten spijt. 

Finland Santa Claus Golfbaan

Finland Santa Claus GolfbaanArktikum & Science center, een vingerwijzing naar de geschiedenis

Een bijzonder gebouw, alleen al vanwege de constructie, is het Arktikum. Opvallend is het bijzondere dak. Dit symboliseert een wijsvinger die naar het noorden wijst. Onder de glazen koepel kan het heel warm zijn, zeker als de temperatuur buiten boven de 25 graden is, maar de zalen zijn prettig koel. Fijn: alles is te lezen in meerdere talen.
In het Arktikum vind je een (deels interactieve) overzichtstentoonstelling over Fins Lapland en Rovaniemi. En omdat het ook een science center is krijg je er ook heel veel uitleg over natuur en natuurverschijnselen het noorderlicht. De geschiedenis mag niet ontbreken: al sinds het stenen tijdperk wonen er mensen in Rovaniemi, zo blijkt uit allerlei archeologische vondsten. Door de eeuwen heen groeide de stad met een hoogtepunt in de 19e eeuw toen de stad zich richtte op de houtindustrie en een belangrijk handelscentrum werd. In 1929 kreeg Rovaniemi stadsrechten en in 1938 de titel 'hoofdstad van Lapland'. Helaas kwam aan de bloeiende ontwikkeling een eind toen de stad in 1944 bijna geheel werd verwoest tijdens de Laplandoorlog tussen Finland en Duitsland. De stad is naar een ontwerp van de architect Alvar Aalto weer opgebouwd. Grappig detail: op de maquette in het Arktikum is te zien dat het stadsplan de contouren heeft van een rendier.

Finland Rovaniemi ArktikumFinland Rovaniemi Arktikum

Roeien op de rivier

Ik had het al over activiteiten. Wel, met zoveel water kan een watersportactiviteit niet ontbreken. We maken een kanotocht over de Kemijokirivier met als blikvaknger de Lumberjack's Candle bridge, gebouwd in 1989. De naam 'houthakkerskaarsbrug' is niet voor niets: het is een eerbetoon aan houthakkers en boven op twee kolommen van de brug is verlichting aangebracht die lijkt op een houthakkerskaars: een in tweeën gesneden boomstam met een vuurtje ertussen. Nu hou ik best van kajakken, maar ik ben toch blij dat ik met Theo Turner van Wildaboutlapland in het bootje zit. Deze stoere ex-marinier weet wel raad met de peddels waardoor ik een heerlijk ontspannen tochtje heb en mooie foto's kan maken.

Finland

Eten en slapen in Rovaniemi

Deze moderne stad, met het gezellige Lordi's Square, heeft werkelijk een enorme keus aan fantastische restaurants. Wij aten in Café Arktikum, het restaurant van het Arktikum, waar elke dag een ander buffet klaarstaat, met veel lokale producten en gerechten.  En dan restaurant Nabo in het centrum van Rovaniemi: wow! Het bij locals populaire restaurant heeft twee menukeuzes: Flora (vegetarisch) en Fauna (vlees/vis). Elk menu bestaat uit zeven gangen die allemaal samengesteld zijn met verse ingrediënten en elke gang is een feestje voor het oog en de smaakpapillen. Binnen de menukeuze wordt ook nog eens rekening gehouden met dieetwensen.

b_175_131_16777215_00_images_stories_Finland_Lapland_lapland_eten2.jpgb_175_131_16777215_00_images_stories_Finland_Lapland_lapland_eten6.jpgb_175_131_16777215_00_images_stories_Finland_Lapland_lapland_eten1.jpgb_175_131_16777215_00_images_stories_Finland_Lapland_lapland_eten3.jpgOok de hotels zijn een ervaring en bieden meer dan alleen een bed. De eerste nacht sliepen we in het Arctic Light Hotel. De sterren stralen achter je bed en het behang geeft je het gevoel van de Arctische natuur. Gelukkig was het ijsbeertje op bed een knuffelbeest.

Het Haawe Boutique Apart Hotel is ook weer zo'n beleving. Het hotel zit in een gebouw uit 1933, maar is hypermodern. Er is geen 'gewone' receptie. Als je gereserveerd hebt krijg je vooraf een mailtje met daarin een code waarmee je de voordeur en je kamerdeur kunt openen. De veertien kamers hebben ieder een eigen thema, gebaseerd op de natuur en natuurverschijnselen van Lapland. Alle kamers, eigenlijk studio's, hebben een keukenblok, koelkast, vaatwasser, kookplaat en koffiezetapparaat. Ik had de Tunturipuro, the Mountain Brook kamer, compleet in zachte bruin/beige tinten met afgeronde keien in de douche. In de koelkast vind je alles om 's morgens in je kamer heerlijk uitgebreid te ontbijten.

Finland Rovaniemi Arctic Light Hotel

Finland Rovaniemi Haawe Boutique Hotel

 

Hoe kom je er?

b_350_263_16777215_00_images_stories_Finland_Lapland_lapland_finnair_zon.jpgDe makkelijkste en snelste manier is een vlucht met Finnair. Vanuit Amsterdam vlieg je naar Helsinki, een gezellig en moderne luchthaven van waar je de overstap naar Rovaniemi maakt. Wel even een tip: in Amsterdam hoef je geen vloeistoffen etc uit je bagage te halen en de plastic zakjes voor de vloeistoffen zijn al een hele poos afgeschaft. Ik reisde met alleen handbagage vanwege de drukte en de perikelen op Schiphol. Check je in Rovaniemi in dan moet je er echter rekening mee houden dat je alle vloeistoffen in een éénliterzakje moet zien te proppen. Die inhoud van potjes, tubes en flesjes mag ook niet te groot zijn. En dan heb je een uitdaging als je op de heenweg daar geen rekening mee hebt gehouden. Rovaniemi is ook per trein te bereiken: vlieg met Finnair naar Helsinki en stap daar op de nachttrein. Wel vooraf reserveren.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder