Kookworkshop Fins-LaplandDe toeristische copywriters laten er ook in Fins-Lapland geen gras over groeien. ‘Elk bezoek aan Ruka en Kuusamo is het begin van een nieuw avontuur’, staat er wervelend wervend op de website van het lokale verkeersbureau, die we als reisvoorbereiding onder meer hebben bekeken. Hoog tijd dus om een blik achter de schermen te werpen, of beter gezegd: een kijkje in de keuken te nemen...
En dan sta je eind juni uiteindelijk in Ruka. Een betonnen dorp in de waakstand, smachtend naar de eerste sneeuw van het nieuwe seizoen. Het is hier niet anders dan in menig ander wintersportoord in de zomer; een handjevol bezoekers, dat zich geen raad weet met de tijd. De skilift draait niet, mountainbikes wachten voor de vorm op huurders. Ruka oogt als een camping in de winter: als bezoeker heb je er niets te zoeken.
Workshop
Chef Jarmo Pitkänen Fins-LaplandNeen, dan Kuusamo. Beter gezegd: Studio Restaurant Tundra, waar Jarmo Pitkänen het mooiste uit twee werelden bijeenbrengt. Als chef de cuisine weet hij niet alleen heel smaakvol te koken, als professioneel keramist presenteert hij al dat lekkers ook nog eens op moderne, eigengemaakte borden en schalen. Pitkänen houdt al die kennis gelukkig niet voor zichzelf. Je kunt bij hem eindeloos meekoken, -bakken, –braden en –snijden; tijdens een korte workshop of in een meerdaags arrangement, waarin bijvoorbeeld een bezoek aan een visser is inbegrepen.
Vangst van de dag
Kookworkshop Pitkänen Fins-LaplandOns gezelschap staat in Fins-Lapland in de agenda voor het ‘catch of the day menu’, waarbij in een paar uur zalm en snoek worden verwerkt in respectievelijk een voor- en een hoofdgerecht. Het toetje komt van de baas zelf. Mijn taak ligt bij de zalm: eerst wordt de glimmende moot met een pincet ontdaan van graten, daarna moet alles in heeeeel dunne plakken worden gesneden. De strookjes worden vervolgens op smaak gebracht met zeezout en witte peper uit de molen en op een langwerpige, smalle schaal gelegd. Kort voor het opdienen gaat er wat limoensap overheen, wat kruiden uit Jarmo’s eigen tuin en klaar is Kees. Net als de gebakken snoek en het suikerzoete nagerecht een heus smaakbombardement!
‘In Ruka en Kuusamo komen unieke ervaringen tot leven’. Inderdaad, we zijn weer even terug bij de copywriters uit het begin van dit stukje. In het geval van Jarmo Pitkänen hebben ze gelijk.
Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens? Bekijk alle Laplandreizen van Voigt.
Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.
Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.
Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.
Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.
De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.
Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.
Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?