Avontuurlijk koken met Jarmo
De toeristische copywriters laten er ook in Fins-Lapland geen gras over groeien. ‘Elk bezoek aan Ruka en Kuusamo is het begin van een nieuw avontuur’, staat er wervelend wervend op de website van het lokale verkeersbureau, die we als reisvoorbereiding onder meer hebben bekeken. Hoog tijd dus om een blik achter de schermen te werpen, of beter gezegd: een kijkje in de keuken te nemen...
En dan sta je eind juni uiteindelijk in Ruka. Een betonnen dorp in de waakstand, smachtend naar de eerste sneeuw van het nieuwe seizoen. Het is hier niet anders dan in menig ander wintersportoord in de zomer; een handjevol bezoekers, dat zich geen raad weet met de tijd. De skilift draait niet, mountainbikes wachten voor de vorm op huurders. Ruka oogt als een camping in de winter: als bezoeker heb je er niets te zoeken.
Workshop
Neen, dan Kuusamo. Beter gezegd: Studio Restaurant Tundra, waar Jarmo Pitkänen het mooiste uit twee werelden bijeenbrengt. Als chef de cuisine weet hij niet alleen heel smaakvol te koken, als professioneel keramist presenteert hij al dat lekkers ook nog eens op moderne, eigengemaakte borden en schalen. Pitkänen houdt al die kennis gelukkig niet voor zichzelf. Je kunt bij hem eindeloos meekoken, -bakken, –braden en –snijden; tijdens een korte workshop of in een meerdaags arrangement, waarin bijvoorbeeld een bezoek aan een visser is inbegrepen.
Vangst van de dag
Ons gezelschap staat in Fins-Lapland in de agenda voor het ‘catch of the day menu’, waarbij in een paar uur zalm en snoek worden verwerkt in respectievelijk een voor- en een hoofdgerecht. Het toetje komt van de baas zelf. Mijn taak ligt bij de zalm: eerst wordt de glimmende moot met een pincet ontdaan van graten, daarna moet alles in heeeeel dunne plakken worden gesneden. De strookjes worden vervolgens op smaak gebracht met zeezout en witte peper uit de molen en op een langwerpige, smalle schaal gelegd. Kort voor het opdienen gaat er wat limoensap overheen, wat kruiden uit Jarmo’s eigen tuin en klaar is Kees. Net als de gebakken snoek en het suikerzoete nagerecht een heus smaakbombardement!
‘In Ruka en Kuusamo komen unieke ervaringen tot leven’. Inderdaad, we zijn weer even terug bij de copywriters uit het begin van dit stukje. In het geval van Jarmo Pitkänen hebben ze gelijk.
Meer informatie: onlyinlapland.com
Op vakantie naar Fins-Lapland!
Met Voigt Travel naar Fins-Lapland
Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.