5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

4.6 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Noorderlicht
Op zoek naar het noorderlicht ©Rauschenberger

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht wordt als bijzonder beschouwd vanwege de prachtige en surrealistische lichtshows die het creëert. De kleuren variëren van groen tot roze, paars en zelfs rood, afhankelijk van het type gasdeeltje dat betrokken is bij de interactie met de zonnewind. De bewegende, dansende lichtgolven zijn een adembenemend schouwspel dat mensen van over de hele wereld aantrekt.
n het kort: het noorderlicht, de aurora borealis,is een lichtverschijnsel in de bovenste lagen van de atmosfeer van de aarde. Het is te zien in verschillende verschijningsvormen: een lichte gloed, bewegende bogen, een gordijn van licht of stralenbundels. Het ontstaan van het noorderlicht hangt samen met een hoge activiteit van de zon: geladen deeltjes worden door de zon vrijgelaten en komen in de atmosfeer van de aarde. Ze worden aangetrokken door de noord- en de zuidpool waar ze in aanraking komen met andere atomen en gassen. Deze combinatie zorgt voor de vlammende kleuren van het noorder- en het zuiderlicht (aurora australis). Welke kleur het licht heeft is ook afhankelijk van op welke hoogte de geladen deeltjes passeren. Dat kan van zo'n 100 tot 1000 kilometer hoogte boven het land zijn. Het licht is er altijd, maar niet altijd goed zichtbaar. Of je het kunt zien hangt af van het seizoen en de plek op aarde.

Waar kun je het noorderlicht zien?

Voor het noorderlicht kun je het beste van eind september tot begin mei afreizen naar een van de Scandinavische- en noordelijke landen. Naast het noorderlicht kun je je ook nog verheugen op fenomenale gletsjers, uitgestrekte landschappen, lavavelden, bossen, watervallen, rivieren en arctische wildernis. Reden genoeg dus voor een mooie reis naar een van de onderstaande landen en gebieden.

De beste tijd om het noorderlicht te zien

De beste tijd om het noorderlicht te zien is tijdens de wintermaanden, wanneer de nachten lang en donker zijn. Dit biedt optimale omstandigheden om het lichtspektakel te aanschouwen. De periode tussen september en maart wordt over het algemeen beschouwd als de beste tijd om het noorderlicht te observeren. Het is echter belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de zonneactiviteit en bewolkte luchten, die de zichtbaarheid kunnen beïnvloeden.

Boek je noorderlichtreis naar een van onderstaande landen bij BBI Travel

IJsland

b_275_183_16777215_00_images_stories_IJsland_lanschap.jpgJe hoeft niet eens zo ver vanaf de hoofdstad Reykjavik te reizen om het noorderlicht te kunnen zien. Met een beetje geluk kun je zelfs vanuit het raam van je hotel of accommodatie het spektakel bewonderen. Daarnaast is Reykjavik een erg leuke stad met veel cultuur, geschiedenis en gezellige restaurants. Enkele bezienswaardigheden zijn het het Tjörnin-meer, de Hallgrímskirkja-kerk en de Harpa-concertzaal. Mooie plek voor het noorderlicht is ook het Thingvellir National Park, Ook buiten de hoofdstad heeft IJsland heel wat te bieden buiten het noorderlicht: sla een bezoek aan het Pingvellir National Park, The Great Geysir en de Gullfoss waterval, Seljalandsfoss en Skógafoss Waterval zeker niet over.

Lees hier meer IJslandtips.

b_275_260_16777215_00_images_stories_noorwegen_blikoppoolcirkel.jpgNoorwegen

Ver boven de poolcircel ligt de Lofoten-eilandgroep. Door deze hoge ligging een uitstekende plek om het noorderlicht te zien. Das genieten van alles boven de Lofoten, zoals op het eiland Gimsøy in het noorden van de archipel waar je alle ins en outs van het noorderlicht leert. Maar ook OP de eilanden is er meer dan genoeg te doen. De beroemde berg op het Lofoten-eiland Svolværgeita die met zijn twee hoorntoppen boven Svolvær uitsteekt is altijd een uitdaging voor wandelaars die de sprong van 1,5 m ertussen proberen te maken. Of rijd langs de Atlantische kust en de Vestfjord en fotografeer de beschutte baaien, heldere lagunes en de oprijzende toppen van de Lofoten-archipel. Terwijl Tromsø vaak wordt genoemd als een populaire bestemming in Noorwegen, is het eiland Senja minder bekend. Het biedt echter prachtige landschappen en heeft een lagere bezoekersdichtheid, wat het een rustige locatie maakt voor het observeren van het noorderlicht.

Lees hier meer Noorwegentips

Finland

b_275_184_16777215_00_images_stories_Finland_noordkarelie_noordkarelierendieren2.jpgDiep in het hart van het Finse Lapland is het magische Rovaniemi dé plek voor een bezoek aan de kerstman in het Santa Claus Village én een prachtig beeld op het noorderlicht. Vanuit Rovaniemi is het een ijzige en prachtige tocht naar het mystieke Arctic Snowcastle. Nog meer tips voor Rovaniemi: het Santapark waar je de poolcircel ondergronds kunt oversteken en het museum/onderzoekscentrum Arktikum.
Inari, gelegen in het noorden van Finland bij het Inari-meer, biedt een afgelegen setting en heeft een lage lichtvervuiling. Dit maakt het een minder bekende maar zeer geschikte plek om het noorderlicht te bewonderen.Lees hier meer Finlandtips

 

Activiteiten kun je makkelijk vooraf regelen bij Get your guide Activiteiten

Noorderlicht Zweden

Het Abisko Nationaal Park in Zweeds Lapland ligt in het centrum van de Aurora Oval. Het schijnt een van de beste plekken ter wereld te zijn voor het zien van het noorderlicht. Omdat het park omgeven wordt door bergen en ijskoude lucht heeft deze bestemming de meeste wolkenvrije nachten in vergelijking met andere plaatsen in de poolcirkel. Ook een mooie plek is het Aurora Sky Station, gelegen op Mount Njullá, 900 meter boven de zeespiegel.

Lees hier meer Zwedentips

Vliegtickets? De beste prijs vind je bij Kayak of Skyscanner

Denemarken

b_275_183_16777215_00_images_stories_Denemarken_denemarken-021.jpgHoewel het land wat zuidelijker ligt dan bovengenoemde landen kun je ook in Denemarken het noorderlicht prima zien. Ga daarvoor naar het Nationaal Park Thy, een ruige wildernis aan de kust. Het woeste en winderige land van dit prachtige nationale park is gevormd door de contrasterende elementen van moeder natuur. In het grote park kronkelen wandel-, fiets- en ruiterpaden door elkaar heen voor eindeloze tochten. Liefhebbers van de Vikingcultuur kunnen hun hart ophalen op Samsø, op 15 km van de kust van het schiereiland Jutland. Dit was ooit een ontmoetingsplaats voor de Vikingen en je komt er nog overal de sporen tegen.

Lees hier meer Denemarkentips

Boek je reis naar Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen of IJsland bij Voigt Travel

Waar heb jij het noorderlicht gezien?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder