Göteborg blijft meest duurzame bestemming

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Voor de zesde keer op rij is Göteborg bekroond tot meest duurzame bestemming ter wereld. De Zweedse havenstad staat dit jaar opnieuw bovenaan de Global Destination Sustainability Index. Aan deze jaarlijkse duurzaamheids-ranglijst doen zo’n 70 steden mee, waaronder Den Haag. De enige Nederlandse inbreng is niet terug te vinden in de top-30. Na Göteborg maken Bergen (Noorwegen), Kopenhagen (Denemarken), Aalborg (Denemarken) en Bordeaux (Frankrijk) de top-5 vol.

De verkiezing is een initiatief van de organisatie Global Destination Sustainability Movement. Sinds de start in 2016 staat Göteborg (of Gothenburg) telkens bovenaan de ranglijst. De verkiezing meet duurzaamheid in alle dimensies; ecologisch, sociaal en economisch. Om hoog in de ranking te komen, is het bijvoorbeeld belangrijk om in de stad betrokken en duurzame horeca en hotels te hebben. Daarnaast is het van belang dat een stad actief en creatief werkt met de verbetering van duurzaamheidsvraagstukken.

Volledig fossielvrij in 2030

Voor Göteborg geldt bijvoorbeeld dat de tweede stad van Zweden in 2030 volledig fossielvrij wil zijn. Inmiddels rijdt 97 procent van het openbaar vervoer op hernieuwbare energie en is 95 procent van de hotels gecertificeerd groen. Göteborg is volgens de organisatie van de Global Destination Sustainability Index zo’n ‘moedige, gedurfde en baanbrekende bestemming, die zowel erkent dat we dringend moeten samenwerken om onze steden en gemeenten te regenereren, als actief werkt aan het creëren van plaatsen waar bezoekers, gemeenschappen en de natuur kunnen gedijen en bloeien’.

Kies voor je volgende bezoek aan Gothenburg eens voor de trein

Göteborg scoort overall bijna 93 procent, waar Den Haag niet verder komt dan 32 procent. Het Palmhuset, het gebouw op de foto, in het park Trädgårdsföreningens is zo’n groen element van Göteborg. Het bouwwerk van gietijzer en glas werd in 1878 neergezet naar voorbeeld van Crystal Palace in Londen. Dat ontwierp kassenbouwer Joseph Paxton in 1851 ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1851 in Hyde Park.

Over de doelstelling van de index stelt de organisatie: “Post-pandemische veranderingen in de manier waarop mensen pendelen, samenwonen, werken en reizen zetten steden en toerisme aan tot verandering. Digitale verbeteringen transformeren de bezoekerservaring en een opleving na Covid-19 heeft een golf van reizen en evenementen veroorzaakt. Ondertussen nemen de gevolgen van de klimaatverandering toe, waardoor steden worden gedwongen mee te denken over de overgang naar een koolstofvrije economie.”

Comeback van Scandinavische landen

“Dergelijke factoren zijn van invloed op het toerisme”, concludeert de Global Destination Sustainability Movement, onder meer over de inspanningen in Göteborg. “De rol ervan in economische, ecologische en sociale duurzaamheid is bovenaan de transformatieagenda komen, zoals blijkt uit de resultaten van de index van 2022. Zij belichten een golf van nieuwe strategieën, acties en initiatieven van organisaties voor bestemmingsbeheer over de hele wereld.”

Ondanks de leidende positie van Göteborg bleek in 2021 dat het Scandinavische leiderschap tanende was. Bestemmingen uit Frankrijk, Ierland, België en Australië kwamen bijvoorbeeld de top-20 binnen. Dit jaar hebben de Scandinavische landen echter een stevige comeback gemaakt met 12 bestemmingen in de top-30, inclusief de eerste vier plaatsen. “De gebruikelijke toppers uit Australië zijn ingehaald door hun Koreaanse en Thaise buren, Goyang en Bangkok. Goyang trad in 2017 toe tot de duurzaamheidsbeweging. Na jaren van geleidelijke verbeteringen heeft de stad een aanzienlijke sprong gemaakt en komt ze voor het eerst in de top-20 terecht."

De top-30 van duurzame steden ziet er zo uit:

Göteborg/Gothenburg Zweden
Bergen Noorwegen
Kopenhagen Denemarken
Aalborg Denemarken
Bordeaux Frankrijk
Glasgow Schotland, Verenigd Koninkrijk
Stockholm Zweden
Belfast Noord-Ierland, Verenigd Koninkrijk
Aarhus Denemarken
10  Oslo Noorwegen
11  Lyon Frankrijk
12  Helsinki Finland
13  Kerry Ierland
14  Tirol Oostenrijk
15  Middelfart Denemarken
16  Reykjavik IJsland
17  Zürich Zwitserland
18  Goyang Zuid-Korea
19  Odense Denemarken
20  Melbourne Australië
21  Brussel België
22  Cork Ierland
23  Svendborg Denemarken
24  Montreal Canada
25 Parijs Frankrijk
26  Berlijn Duitsland
27  Sydney Australië
28  Bangkok Thailand
29  Faeröer Eilanden  
30  Galway Ierland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een vliegticket boeken? De voordeligste boek je bij Skyscanner of Kayak

Gothenburg en heel veel andere steden in Europa zijn ook comfortabel per bus bereikbaar

Maak je volgende citytrip met Corendon

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder