Göteborg blijft meest duurzame bestemming

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Voor de zesde keer op rij is Göteborg bekroond tot meest duurzame bestemming ter wereld. De Zweedse havenstad staat dit jaar opnieuw bovenaan de Global Destination Sustainability Index. Aan deze jaarlijkse duurzaamheids-ranglijst doen zo’n 70 steden mee, waaronder Den Haag. De enige Nederlandse inbreng is niet terug te vinden in de top-30. Na Göteborg maken Bergen (Noorwegen), Kopenhagen (Denemarken), Aalborg (Denemarken) en Bordeaux (Frankrijk) de top-5 vol.

De verkiezing is een initiatief van de organisatie Global Destination Sustainability Movement. Sinds de start in 2016 staat Göteborg (of Gothenburg) telkens bovenaan de ranglijst. De verkiezing meet duurzaamheid in alle dimensies; ecologisch, sociaal en economisch. Om hoog in de ranking te komen, is het bijvoorbeeld belangrijk om in de stad betrokken en duurzame horeca en hotels te hebben. Daarnaast is het van belang dat een stad actief en creatief werkt met de verbetering van duurzaamheidsvraagstukken.

Volledig fossielvrij in 2030

Voor Göteborg geldt bijvoorbeeld dat de tweede stad van Zweden in 2030 volledig fossielvrij wil zijn. Inmiddels rijdt 97 procent van het openbaar vervoer op hernieuwbare energie en is 95 procent van de hotels gecertificeerd groen. Göteborg is volgens de organisatie van de Global Destination Sustainability Index zo’n ‘moedige, gedurfde en baanbrekende bestemming, die zowel erkent dat we dringend moeten samenwerken om onze steden en gemeenten te regenereren, als actief werkt aan het creëren van plaatsen waar bezoekers, gemeenschappen en de natuur kunnen gedijen en bloeien’.

Kies voor je volgende bezoek aan Gothenburg eens voor de trein

Göteborg scoort overall bijna 93 procent, waar Den Haag niet verder komt dan 32 procent. Het Palmhuset, het gebouw op de foto, in het park Trädgårdsföreningens is zo’n groen element van Göteborg. Het bouwwerk van gietijzer en glas werd in 1878 neergezet naar voorbeeld van Crystal Palace in Londen. Dat ontwierp kassenbouwer Joseph Paxton in 1851 ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1851 in Hyde Park.

Over de doelstelling van de index stelt de organisatie: “Post-pandemische veranderingen in de manier waarop mensen pendelen, samenwonen, werken en reizen zetten steden en toerisme aan tot verandering. Digitale verbeteringen transformeren de bezoekerservaring en een opleving na Covid-19 heeft een golf van reizen en evenementen veroorzaakt. Ondertussen nemen de gevolgen van de klimaatverandering toe, waardoor steden worden gedwongen mee te denken over de overgang naar een koolstofvrije economie.”

Comeback van Scandinavische landen

“Dergelijke factoren zijn van invloed op het toerisme”, concludeert de Global Destination Sustainability Movement, onder meer over de inspanningen in Göteborg. “De rol ervan in economische, ecologische en sociale duurzaamheid is bovenaan de transformatieagenda komen, zoals blijkt uit de resultaten van de index van 2022. Zij belichten een golf van nieuwe strategieën, acties en initiatieven van organisaties voor bestemmingsbeheer over de hele wereld.”

Ondanks de leidende positie van Göteborg bleek in 2021 dat het Scandinavische leiderschap tanende was. Bestemmingen uit Frankrijk, Ierland, België en Australië kwamen bijvoorbeeld de top-20 binnen. Dit jaar hebben de Scandinavische landen echter een stevige comeback gemaakt met 12 bestemmingen in de top-30, inclusief de eerste vier plaatsen. “De gebruikelijke toppers uit Australië zijn ingehaald door hun Koreaanse en Thaise buren, Goyang en Bangkok. Goyang trad in 2017 toe tot de duurzaamheidsbeweging. Na jaren van geleidelijke verbeteringen heeft de stad een aanzienlijke sprong gemaakt en komt ze voor het eerst in de top-20 terecht."

De top-30 van duurzame steden ziet er zo uit:

Göteborg/Gothenburg Zweden
Bergen Noorwegen
Kopenhagen Denemarken
Aalborg Denemarken
Bordeaux Frankrijk
Glasgow Schotland, Verenigd Koninkrijk
Stockholm Zweden
Belfast Noord-Ierland, Verenigd Koninkrijk
Aarhus Denemarken
10  Oslo Noorwegen
11  Lyon Frankrijk
12  Helsinki Finland
13  Kerry Ierland
14  Tirol Oostenrijk
15  Middelfart Denemarken
16  Reykjavik IJsland
17  Zürich Zwitserland
18  Goyang Zuid-Korea
19  Odense Denemarken
20  Melbourne Australië
21  Brussel België
22  Cork Ierland
23  Svendborg Denemarken
24  Montreal Canada
25 Parijs Frankrijk
26  Berlijn Duitsland
27  Sydney Australië
28  Bangkok Thailand
29  Faeröer Eilanden  
30  Galway Ierland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een vliegticket boeken? De voordeligste boek je bij Skyscanner of Kayak

Gothenburg en heel veel andere steden in Europa zijn ook comfortabel per bus bereikbaar

Maak je volgende citytrip met Corendon

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder