Göteborg blijft meest duurzame bestemming

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Voor de zesde keer op rij is Göteborg bekroond tot meest duurzame bestemming ter wereld. De Zweedse havenstad staat dit jaar opnieuw bovenaan de Global Destination Sustainability Index. Aan deze jaarlijkse duurzaamheids-ranglijst doen zo’n 70 steden mee, waaronder Den Haag. De enige Nederlandse inbreng is niet terug te vinden in de top-30. Na Göteborg maken Bergen (Noorwegen), Kopenhagen (Denemarken), Aalborg (Denemarken) en Bordeaux (Frankrijk) de top-5 vol.

De verkiezing is een initiatief van de organisatie Global Destination Sustainability Movement. Sinds de start in 2016 staat Göteborg (of Gothenburg) telkens bovenaan de ranglijst. De verkiezing meet duurzaamheid in alle dimensies; ecologisch, sociaal en economisch. Om hoog in de ranking te komen, is het bijvoorbeeld belangrijk om in de stad betrokken en duurzame horeca en hotels te hebben. Daarnaast is het van belang dat een stad actief en creatief werkt met de verbetering van duurzaamheidsvraagstukken.

Volledig fossielvrij in 2030

Voor Göteborg geldt bijvoorbeeld dat de tweede stad van Zweden in 2030 volledig fossielvrij wil zijn. Inmiddels rijdt 97 procent van het openbaar vervoer op hernieuwbare energie en is 95 procent van de hotels gecertificeerd groen. Göteborg is volgens de organisatie van de Global Destination Sustainability Index zo’n ‘moedige, gedurfde en baanbrekende bestemming, die zowel erkent dat we dringend moeten samenwerken om onze steden en gemeenten te regenereren, als actief werkt aan het creëren van plaatsen waar bezoekers, gemeenschappen en de natuur kunnen gedijen en bloeien’.

Kies voor je volgende bezoek aan Gothenburg eens voor de trein

Göteborg scoort overall bijna 93 procent, waar Den Haag niet verder komt dan 32 procent. Het Palmhuset, het gebouw op de foto, in het park Trädgårdsföreningens is zo’n groen element van Göteborg. Het bouwwerk van gietijzer en glas werd in 1878 neergezet naar voorbeeld van Crystal Palace in Londen. Dat ontwierp kassenbouwer Joseph Paxton in 1851 ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1851 in Hyde Park.

Over de doelstelling van de index stelt de organisatie: “Post-pandemische veranderingen in de manier waarop mensen pendelen, samenwonen, werken en reizen zetten steden en toerisme aan tot verandering. Digitale verbeteringen transformeren de bezoekerservaring en een opleving na Covid-19 heeft een golf van reizen en evenementen veroorzaakt. Ondertussen nemen de gevolgen van de klimaatverandering toe, waardoor steden worden gedwongen mee te denken over de overgang naar een koolstofvrije economie.”

Comeback van Scandinavische landen

“Dergelijke factoren zijn van invloed op het toerisme”, concludeert de Global Destination Sustainability Movement, onder meer over de inspanningen in Göteborg. “De rol ervan in economische, ecologische en sociale duurzaamheid is bovenaan de transformatieagenda komen, zoals blijkt uit de resultaten van de index van 2022. Zij belichten een golf van nieuwe strategieën, acties en initiatieven van organisaties voor bestemmingsbeheer over de hele wereld.”

Ondanks de leidende positie van Göteborg bleek in 2021 dat het Scandinavische leiderschap tanende was. Bestemmingen uit Frankrijk, Ierland, België en Australië kwamen bijvoorbeeld de top-20 binnen. Dit jaar hebben de Scandinavische landen echter een stevige comeback gemaakt met 12 bestemmingen in de top-30, inclusief de eerste vier plaatsen. “De gebruikelijke toppers uit Australië zijn ingehaald door hun Koreaanse en Thaise buren, Goyang en Bangkok. Goyang trad in 2017 toe tot de duurzaamheidsbeweging. Na jaren van geleidelijke verbeteringen heeft de stad een aanzienlijke sprong gemaakt en komt ze voor het eerst in de top-20 terecht."

De top-30 van duurzame steden ziet er zo uit:

Göteborg/Gothenburg Zweden
Bergen Noorwegen
Kopenhagen Denemarken
Aalborg Denemarken
Bordeaux Frankrijk
Glasgow Schotland, Verenigd Koninkrijk
Stockholm Zweden
Belfast Noord-Ierland, Verenigd Koninkrijk
Aarhus Denemarken
10  Oslo Noorwegen
11  Lyon Frankrijk
12  Helsinki Finland
13  Kerry Ierland
14  Tirol Oostenrijk
15  Middelfart Denemarken
16  Reykjavik IJsland
17  Zürich Zwitserland
18  Goyang Zuid-Korea
19  Odense Denemarken
20  Melbourne Australië
21  Brussel België
22  Cork Ierland
23  Svendborg Denemarken
24  Montreal Canada
25 Parijs Frankrijk
26  Berlijn Duitsland
27  Sydney Australië
28  Bangkok Thailand
29  Faeröer Eilanden  
30  Galway Ierland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een vliegticket boeken? De voordeligste boek je bij Skyscanner of Kayak

Gothenburg en heel veel andere steden in Europa zijn ook comfortabel per bus bereikbaar

Maak je volgende citytrip met Corendon

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder