Denemarken, een (viking)ontdekkingsreis per camper

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Denemarken

Ook Denemarken heeft de grenzen weer geopend na de sluiting vanwege de corona-uitbraak. En dat is goed nieuws, zeker als je van plan bent om te gaan kamperen of camperen in dit relaxte land. Je voelt je veilig, de wegen zijn prima berijdbaar, je kunt vrijwel overal met je camper komen en er is altijd wel een parkeerplek. Best een leuk gezicht, zo’n rijtje campers uit allerlei landen, gebroederlijk naast elkaar.Wij ontdekten vikingland Denemarken voor de coronacrisis, dus check in ieder geval de websites van de attracties voor de actuele openingstijden. 

Wild kamperen?

In Denemarken mag je niet ‘wild’ kamperen. Daarom zijn er op veel campings speciale quickstop camperplaatsen. Het tarief ligt lager dan het gewone campingtarief, omdat je er in principe pas vanaf 20.00 uur terecht kunt en de volgende dag voor 10.00 uur weer uitgecheckt moet zijn. Niet alle campings zijn overigens even strikt met de aankomst- en vertrektijden. 

ACSI Kampeerreizen

Denemarken
Vikingen in Ribe

Het allerbekendste stadje in Jutland is Ribe. In het Vikingmuseum raak je niet snel uitgekeken en zie je welke sporen ze in het land hebben achtergelaten. Ribe ligt vlakbij Billund waar je je kunt onderdompelen in een heel bijzonder land: Legoland. Ook met Vikingen trouwens. En dat is niet alleen leuk voor de kleintjes :-). 

Denemarken - Legoland

Sprookjes in Funen

denemarken-zomer-Andersen2009-045.jpg

Op het schiereiland Funen vindt je de stad Odense, bekend als woonplaats van de sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen. In het gelijknamige museum worden vaak theaterspektakels opgevoerd waarin al zijn sprookjesfiguren de revue passeren. Check wel even de website!  Wist je trouwens dat Andersen ook erg bedreven was in het knippen van papieren figuren? In het museum zie je heel veel voorbeelden van zijn knipkunsten. Een ander leuk museum is het Tidens Samling. Waarom ik het leuk vond? Je mag lekker overal aanzitten. Voor een goed beeld van het leven op het Deense platteland in de tijd van Andersen ga je naar het openluchtmuseum Fynske Landsby, vlakbij Odense. Je ziet, er is genoeg te doen in en rond deze stad.

b_316_450_16777215_00_images_stories_Denemarken_denemarken-130.jpgdenemarken-vikingboot.jpg






















In het zuiden van Funen kun je je culturele hart ophalen in het gezellige Faaborg: het gevangenismuseum en Den gamle Gaard, een authentieke ingericht ‘stadshuis’ waar de grote liefde van Andersen woonde zijn absoluut de moeite waard.

Wij vervolgden vanuit Faaborg onze route naar Dyreborg. Tip: parkeer aan de haven in dit pittoreske plaatsje voor een lekkere picknick. Overigens vindt je in heel Denemarken voldoende picknickplaatsen, sommigen hebben zelfs barbecue. Gewoon je camper parkeren en je bord leeg eten met uitzicht op een kabbelend beekje, de zee of een bos. 

Tip: Kasteelliefhebbers moeten zeker een dag doorbrengen in kasteel Egeskov met bijbehorende musea en tuinen. Ook het Valdemarslot, vlakbij Svendborg, is de moeite waard.

Kopenhagen

Denemarken - Haven
Via de grote tolbrug, die de eilanden Funen en Seeland met elkaar verbindt, rijden we, met een omweg langs de Vikingenburcht in Trellebord, door naar Kopenhagen. Voor campers is het grote parkeerterrein van ‘citycamp’ een prima plek. We vonden het niet echt gezellig of goedkoop, maar er zijn douches en toiletten en je zit op loopafstand van het centrum. Dat dan weer wel. Tips: ga naarStrøget, het gebied tussen het Stadhuisplein en Kongens Nytorv waar je kunt winkelen en shoppen. En verwonder je over de grootte van de Kleine Zeemeermin. 

Denemarken - De kleine zeemeermin

In het spoor van de Vikingen

We gaan vanuit Kopenhagen naar Helsingor in het noorden.Vanaf het Kronborg Kasteel,bekend van Shakespeares Hamlet, kijken we over het smalste deel van de zeestraat Oresund naar overbuur Zweden. Zoals gezegd, waar je in Denemarken ook komt, overal vind je sporen van de Vikingen. Wij volgen hun spoor naar het Vikingschipmuseum in havenplaats Roskilde en maken een boottocht op een stoer nagebouwd Vikingzeilschip. Toeristisch, maar leuk.

Tip: op de parkeerplaats voor het museum heb je mooi uitzicht over zee en haven. Na de boottocht vonden we dit een prachtige plek om te dineren.

Levend museum in Aarhus

b_400_300_16777215_00_images_stories_Denemarken_denemarken-025.jpgVanuit Sjaelands Odden nemen we de ferry terug naar Jutland. We gaan naar Aarhus, waar we een paar dagen doorbrengen. Die dagen heb je zeker nodig als je musea wilt bezoeken zoals het ARoS Art Museum, het vikingmuseum Moesgaard en het openluchtmuseum Den Gamle By. Dit laatste betekent letterlijk: het oude stadje. Je vindt er zo’n 75 historische gebouwen afkomstig van 20 gemeenten uit het gehele land. Het museum werd geopend in 1914 om te voorkomen dat het in 1908 in ongebruik geraakte Burgemeestershuis (Borgmestergård) van Aarhus gesloopt en vernietigd werd. Met de redding van nog wat andere gebouwen, waaronder acht koopmanshuizen uit 1723 uit Aalborg, kreeg het museumstadje de huidige vorm. Doordat er ook een postkantoor, een boekhandel, een bakkerij en wat restaurants en cafés zijn lijkt het op een echt ‘oud’ stadje. Een contrast met dit oude stukje stad is Aarhus Ø is het nieuwste deel van Aarhus waar de ‘Iceberg’ een blikvanger is.

Vanuit Jutland is het een leuke tocht naar Ebeltoft waar in we in de haven het fregat Jylland bezoeken, het grootste houten oorlogsschip ter wereld. Nog een trekpleister: de nachtwachten die om 20.00 uur op de stoep van het stadhuis een lied zingen. En wat is er mooier dan vanaf het terras van het glasmuseum naar de ondergaande zon kijken.

Tip: rij een stukje langs de prachtige oostkust van Jutland. 

b_350_233_16777215_00_images_stories_Denemarken_denemarken-024.jpg

b_350_233_16777215_00_images_stories_Denemarken_denemarken-011.jpg

 

Naar het Waddeneiland Rømø

b_300_200_16777215_00_images_stories_Denemarken_Denemarken-Strand.jpgDenemarken heeft vijf Waddeneilanden. Drie ervan zijn bewoond: Rømø, Mandø en Fanø. Wij steken van de oostkant van Jutland via een deel van de Margrietroute over naar de westkant voor een paar dagen op Romo, het meest zuidelijke eiland. Je kunt dit eiland makkelijk per auto of camper bereiken via de tien kilometer lange dam. Wat je er kunt doen? Wandelen in het bos, zonnen op het strand en onthaasten in de natuur.

Tip: je kunt met je auto of camper het strand op, maar pas op: je zult niet de eerste zijn die vast komt te zitten. Wij hadden geluk, maar een camper naast ons moest door een tractor worden losgetrokken! Een mooi gezicht wel, al die campers, auto’s en andere vervoermiddelen op het strand.

denemarken-051.jpg

Levende Vikingen

Het openluchtmuseum Bork Vikingehavn is niet het hele jaar door geopend. Check dus altijd even de website voor de actuele openingstijden en de exacte data van speciale evenementen zoals de Vikingenmarkt.In dit herbouwde Vikingdorp kun je ervaren hoe de Vikingen leefden en is het Gokstad-Schip schitterend nagebouwd. Normaliter wordt in er in het eerste weekend van augustus een grote Vikingenmarkt gehouden. En die was er ook tijdens onze reis. We keken er onze ogen uit: honderden mensen, uit allerlei landen, die als Viking verkleed zijn, overnachten in Vikingtenten, oude Vikingambachten beoefenen en eeuwenoude Vikingrituelen uitvoeren. Een prachtige afsluiting van ons bezoek aan Vikingland Denemarken.

Tip: aan de Deense westkust in Haurvig, net ten zuiden van Hvide Sande, Ringkøbing-Skjern, vind je Abeline’s Gaard, een authentieke museumboerderij is volledig ingericht met spullen van de vorige eigenaars/bewoners. Als je door de kamers dwaalt voel je bijna Abeline’s aanwezigheid.

Denemarken - Vikinghuis

Weetjes voor het camperen in Denemarken

  • Koop vooraf bij de ANWB de ANWB Kampeerkaart CKE.
  • De meeste campings hebben Quickstopplaatsen op het terrein zelf. Soms is het een plek op het parkeerterrein met gebruik van de campingvoorzieningen.
  • Opvallend: alle campings hebben uitgebreide barbecuemogelijkheden en goed uitgeruste keukens met kookfaciliteiten. Vaak ook met magnetron en/of oven (soms gratis, soms tegen betaling).
  • Douchen is op veel campings niet bij de prijs inbegrepen en gaat met douchemunten, -kaarten of geld.
  • Denk aan de sluitingstijden van de campingreceptie! Enkele terreinen hebben een creditcard check-in voor campers.
  • Kijk voor quickstop campings in het campinggidsje van dk-campings of op www.dk-camp.dk.
  • Uit eten gaan is niet zo prijzig, wij vonden drankjes (bier, cola, koffie etc wel wat duurder).
  • Supermarkten vind je vaak aan de rand van de wat grotere plaatsen. Boodschappen inslaan en lekker eten op een mooi plekje!
  • Denemarken heeft kilometers strand, maar je kunt niet overal het strand op. Toegang tot de stranden staat aangegeven. Parkeren is geen probleem.
  • Let op de soms hoge verkeersdrempels in dorpen en stadjes. 
  • Ook goed te doen voor campers: volg stukken van de Margrietroute voor ritten door mooie landschappen. Herkenbaar aan het bordje met het Margrietsymbool.
  • Ferryovertocht? Reserveer in het hoogseizoen minimaal twee dagen van tevoren.
  • Honden zijn op campings en in veel openluchtmusea toegestaan. Wil je je hond meenemen dat moet het dier in het bezit zijn van een door de dierenarts afgegeven Europees dierenpaspoort. Een dier moet gechipt zijn en tenminste 21 voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). 
  • Heb je geen eigen camper? Huur er dan een. Dat kan bij World Wide Campers of Camptoo.

 

denemarken-033.jpg

Reizen algemeen

 
 
 
 
 
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder