Ontdek Lyon in 72 uur: de leukste tips

2.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Lyon
Lyon in 72 uur©Puuropreis

Van Rotterdam naar Lyon voor een citytrip van 72 uur. Genoeg te doen, te zien en te beleven in deze culinaire hoofdstad van Frankrijk. Net als veel anderen kende ik Lyon vooral van de files, op weg naar het zuiden. Een plaats waar vaak files staan. Waar je zeker niet wilt stoppen, ondanks dat boven op de heuvel een prachtige kathedraal lonkt. En waar ik nu dus bewust naar toe ga om eens te ontdekken wat de stad méér te bieden heeft dan een filerijk knooppunt op weg naar Zuid-Frankrijk.

Dag 1: Fourvière

Lekker makkelijk en een aanrader voor wanneer je Lyon als citytrip wilt bezoeken: ga met de Thalys. {Heerlijke luxe, in eerste klas, met gratis wifi en een prima ontbijtje. Maar een wandeling door de trein leert dat ook tweede klas zeker geen straf is. Met een boekje en een kop koffie vliegt de tijd voorbij. De overstap is in Brussel en na nog een comfortabele trip ben ik om 3 uur in Lyon en kan mijn ontdekkingstocht van 72 uur beginnen.

De trein stopt op station Lyon Part-Dieu aan de oostkant van de stad. Ik slaap deze reis in hotel Mama Shelter, op slechts 10 minuten lopen van het station. Het concept van Mama Shelter is om een slaapplaats te bieden, 'thuis ver  van huis'. Dat begint al aan de receptie, waar je verwelkomd wordt alsof je een dierbaar familielid bent. De kamers zijn strak en modern ingericht, simpel, maar zeer comfortabel en met een groot computerscherm als multimedia blikvanger. Snel iets drinken, mijn internationale reisgenoten ontmoeten en dan naar die lonkende kathedraal op de heuvel, de Fourvière Basilica in het gelijknamige stadsdeel Fourvière.

Puur op reis: uitzicht Lyon
Puur op reis: uitzicht Lyon

Fourvière

Puur op reis: traboule
Puur op reis: Traboule
De kerk blijkt van binnen net zo mooi als van buiten. Vanaf het uitzichtpunt naast de basiliek heb je een prachtig overzicht op Lyon en zie je hoe de stad is opgebouwd. Hoewel in grootte de derde stad van Frankrijk, voelt het door de indeling in de stadsdelen eerder als een knusse, behapbare stad dan als een grote metropool. Lyon wordt doorkruist door zowel Rhône als Saône, bepalend voor de ontwikkeling van Lyon.
Vanaf de heuvel dalen we af door het district Fourviére, dat op de lijst van Unesco staat. Opvallend in Lyon zijn de traboules, de passages waardoor je dwars door twee, of soms zelfs drie huizenrijen heen, van de ene straat in de andere kunt komen. Alle huizenblokken hebben een binnenplaats met daaraan gelegen de ingangen van de huizen van de binnenste rijen. De ene binnenplaats is opgefleurd met levend groen, de ander is zo donker dat alleen plastic planten het overleven. 
Van wandelen krijg je honger, dus gaan we naar restaurant 'Daniel en Denise'. Hier is alles uit de kast gehaald om een fantastisch drie-gangendiner voor te schotelen. Deze mensen begrijpen wat koken is. En als ik de lege borden van mijn tafelgenoten zie zijn zij het daarmee eens. Na deze lange dag tijd om terug te gaan naar Mama Shelter.

Dag 2: Confluences

Puur op reis: confluence
Puur op reis: confluence
Na een ontbijt in het met zwembandjes en feestslingers versierde restaurant van Mama Shelter gaan we naar het Confluences district waar de gids wacht om alles uit te leggen over deze bijzondere wijk. We krijgen eerst een rondleiding door het voormalige arbeidersdistrict, dat nu helemaal trendy is. Opvallend is het moderne winkelcentrum waar de trein dwars doorheen rijdt. De meeste voormalige industriële gebouwen zijn helemaal opgeknapt  en hebben een nieuwe bestemming gekregen. Beeldbepalend is onder meer de  bekende 'Orange Cube', waarin kantoren en hippe winkels. Slenterend langs de oever van de rivier snappen we waarom veel mensen dit doen. Als vanzelf komen we bij  Brasserie des Confluences, naast het Musée de Confluences. Zowel restaurant als museum heeft een futuristisch uiterlijk en ligt als het ware in een waterplas gesitueerd. Het restaurant heeft een Michelinster en het is er altijd druk, dus reserveren is aanbevolen.

Puur op reis: Confluence
Puur op reis: Confluence
Puur op reis: Confluence
Puur op reis: Confluence
Puur op reis: Confluence

En dan het Musée des Confluences, met haar roltrappen en indeling in periodes en thema's. Lekker overzichtelijk wandel je door de eeuwen heen. De trots van het museum is het skelet van een dinosaurus. Terecht, maar wij hebben in Naturalis ook een prachtig exemplaar.

Lege suikerfabriek, leeg plein

Puur op reis: Vaporetto
Puur op reis: Vaporetto
De Sucrière, een oude suikerfabriek, is tegenwoordig ingericht als museum met wisselende tentoonstellingen. Op het moment dat wij er waren werd er net gewisseld, dus er viel niet veel te zien. Boven de Sucretiere is een bar/annex muziekpodium met een prachtig terras, je zou anders hopen, maar het is alleen geopend tijdens de vele festivals die in Lyon plaatsvinden.
We pakken de laatste Vaporetto (ferry) voor een tochtje over de Saone, terug naar het oude centrum. Wat een geluk dat het prachtig weer is én dat we op het voordek mogen staan omdat het binnen te druk is. Zo genieten we van een verkoelende bries en een schitterend uitzicht over het water en de stad.

Ik slenter nog een uurtje door de gezellige winkelstraten van Lyon en ervaar de 'leegte' van het 8 hectare grote Place Bellecour. Alle gebouwen die hier ooit stonden werden vernietigd in 1793, toen Lyon niets wilde weten van de Revolutie en hardnekkig royalistisch bleef. Naast het slopen van de gebouwen verloor Lyon ook de naam en werd de stad omgedoopt tot 'Ville Affranchie'. Ook het bronzen standbeeld van Lodewijk ontkwam niet aan de sloop, maar werd in 1825 opnieuw gemaakt, zodat deze koning annu nu een prominente plaats inneemt. Dan met de metro naar het M-restaurant voor het diner. We tafelden lang, maar hadden nog lang niet de laatste metro terug naar het hotel.

lyonsucre
paardbeien
pamfitheather
pautomuseum
pavondbeeld
pbordjebasiliek
pconfluencetuin
pcpnfluencerestau
pdanielendenise
petendanielendenise
pfiets
pfiets1
pkathedraalavond2
pkerkavond
pmama
pmetro
pmuseum
pnacht
pplacebellecour
pplein
psiropdelarue
ptorenrond
ptraboulesbinnen
puitzichtfile
pworst
01/25 
start stop bwd fwd

Dag 3: Croix-Rousse

Puur op reis: zijde
Puur op reis: Zijde
Lyon en zijde zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaag staat dan ook een wandeling door het zijdedistrict Croix-Rousse op de agenda. We beginnen in atelier Tassinary Chatel, waar we een demonstratie krijgen van het bedrukken van zijde op de ouderwetse manier. De wandeling door het district wordt onderbroken voor een lunch in het Grain de Folie. Het is gaan regenen, dus sluiten we het zijdedagje toepasselijk af in het stoffenmuseum Musée des Tissus. Het is mooi en leerzaam, maar ik vond het naastgelegen Musée des Arts Décoratifs verrassender en boeiender. Dineren doen we in het hotel en omdat het weer droog is, maken we nog een mooie avondwandeling langs de Rhône.  

Dag 4: Markthal en naar huis

b_188_250_16777215_00_images_stories_Frankrijk_Lyon_pjesusworst.jpgVoor iedereen weer terugtreint naar huis in Engeland, Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland  bezoeken we nog even de Halles de Lyon Paul Bocuse. In deze 'food market' liggen en hangen de verse producten, zoals hammen, prachtig gepresenteerd. Maar kopen is niet het belangrijkste: de markthal heeft een enorme sociale functie. Mensen drinken hier hun ochtendkoffie. En rond het middaguur slurpen ze aan een van de vele barretjes een aantal rauwe oesters naar binnen, keurig weggespoeld met een paar glazen wijn. Het is dé plek voor het uitwisselen van de laatste nieuwtjes, de nieuwste roddels en vooral veel lachen.

We lopen naar het station en nemen afscheid. Het is 3 uur. Mijn 72 uur in Lyon zijn voorbij. Helaas. De reis terug gaat dit keer via Parijs, waar de overstap genoeg ruimte laat voor een korte wandeling buiten het station. Om 10 uur 's avonds rolt de TGV station Rotterdam weer binnen.

Weetjes en tips:

  • Alle wijken en districten van Lyon zijn prima te bereiken met het openbaar vervoer. Haal bij VVV op het Place Bellecour een Lyon Citycard. Gratis of met korting naar een van de vele musea en gratis met alle openbaar vervoer.
    In het district Fourvière vind je in het Parc des Hauteurs het Romeins openluchttheater en museum.
  • Huur een fiets bij het Velo 'V'- systeem. Bijna voor niks pak je een fiets uit een van de vele fietsenrekken. En wil je hem op een andere plaats achterlaten dan is dat geen probleem.
  • Entreetickets voor musea en activiteten boek je hier
  • Het Place Bellecour is doordat het groot en leeg is, vaak het toneel van optredens, voorstellingen en theater.

Boek je treinreis via NS International

De leukste hotels boek je op Trivago

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder