Frankrijk wil duurzaamste toeristische topper worden

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Wandelen in de Pyreneeën ©puuropreis
Wandelen in de Pyreneeën ©puuropreis

Frankrijk investeert bijna twee miljard euro om nog dit decennium ’s werelds groenste toeristische topper te worden. Met het plan ‘Destination France’ moet het land tegen 2030 de duurzaamste en meest fietsvriendelijke bestemming van de wereld zijn. Het geld is vooral bedoeld om de toeristische sector in Frankrijk bij te staan in deze transitie.

De Franse overheid probeert de komende tijd onder meer de toeristische druk op de bekende hotspots in het land te verlichten. Dat wordt bijvoorbeeld geprobeerd door reizigers uit binnen- en buitenland ‘buiten de gebaande paden te laten gaan’; dus door vandaag de dag minder bezochte regio’s, bestemmingen en locaties nadrukkelijker onder de aandacht te brengen.

Berggebieden gaan al voor groen

De berggebieden in Frankrijk hebben die boodschap inmiddels goed in hun oren geknoopt. Zij hebben al verschillende duurzame initiatieven ontplooid, onder meer waar het gaat om accommodaties, gastronomie en milieu. Inmiddels hebben 22 berggebieden het groene label Flocon Vert bemachtigd, waaronder Megève, Morzine-Avoriaz en Valloire.

Hiermee kunnen de gebieden aantonen dat ze zich inzetten voor een groenere toekomst door plaatselijk bijdragen te leveren aan de ecologische transitie. Op die manier kunnen toeristen eveneens een meer verantwoorde keuze maken als het gaat om een duurzamere wijze van vakantievieren, stelt de organisatie achter de Flocon Vert.

Impact op het milieu

Want dat is waar het moderne toerisme voor staat, aldus de UNWTO, de wereldorganisatie voor toerisme van de Verenigde Naties. “Duurzaam toerisme houdt rekening met z’n huidige en toekomstige impact op de economie, de maatschappij en het milieu en voldoet aan de behoeften van de reiziger, de branche, het milieu en de lokale gemeenschap.”

Naast de Flocon Vert kent Frankrijk overigens nog een reeks aan groene labels. Op het gebied van accommodaties zijn er verdeeld over het hele land inmiddels 1500 gecertificeerd met een dergelijk label. Het gaat hierbij onder meer over de labels Clef Verte, Green Globe, Gîte Panda en Ecogîte.

Lees onze reportages over Frankrijk

Boek je volgende accommodatie bij Booking.com

Neem de bus naar je volgende vakantiebestemming

Vind de mooiste campings in Europa bij de ANWB

Kies voor een buitenlandse trip ook eens de internationale trein

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder