Vissen op z’n Frans aan de Côte de Jade

1.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
vissen
Jack-Alain Guiho voor zijn vissershut ©puuropreis

Rustig vissen vanuit een houten hut op hoge palen en tegelijkertijd bijdragen aan het behoud van nationaal immaterieel cultureel erfgoed. Het kan in Frankrijk, langs een dromerig deel van de Atlantische kust, zeg maar tussen de mondingen van Loire en Gironde. Puur op reis laat zich tot deze vorm van vrijetijdsbesteding verleiden aan de Côte de Jade, in het bijzondere buitenverblijf van Jack-Alain Guiho.

De krasse zeventiger heeft in 2017 voor een kleine 30.000 euro zo’n onderkomen laten neerzetten langs de steile kust in zijn woonplaats Pornic. Voor zichzelf, maar ook voor andere belangstellenden. Want de president van de Association pour la conservation de pêcheries traditionelles de la Côte de Jade – zeg maar de vereniging tot behoud van de traditionele visserij langs deze kustlijn - toont zijn behuizing aan wie haar maar wil bewonderen.

Hutje is van alle gemakken voorzien

Daartoe moet je vanaf zijn woning eerst sterk afdalen naar de Plage de la Boutinardière, om via een imposante loopbrug zijn pêcherie nummer 69 te bereiken. Het huisje meet zo’n drie bij drie meter en is met een keukenblokje, kookgerei, zitbankjes, een tafeltje en simpele buitendouche van alle gemakken voorzien. Maar ons werkelijke doel hangt buiten, aan een van de terrassen met balustrade: een groot, vierkant visnet dat Jack-Alain Guiho met een lier tot op de zeebodem kan laten zakken. En als hij zijn carrelet na verloop van tijd weer omhoog takelt, hoopt hij dat de zee hem het een en ander heeft geschonken. Wat er uiteindelijk ook met die vangst gebeurt – serveren of terugzetten -, deskundigen spreken van de meest ecologische vorm van vissen, aangezien de dieren geen enkele verminking oplopen. Althans, niet bij het binnen hengelen...

Vind je volgende kampeervakantie bij ACSI

Boek hier je tickets voor Bordeaux

Ga Disneyland Parijs beleven!

Pêcherie au carrelet kent een lange geschiedenis. Al in de 17de eeuw probeerden bewoners langs de kust of waterwegen in het binnenland met netten hun dagelijkse portie vis op te halen. In die beginperiode zat het net vast aan een houten paal, die de gebruiker dan wel te voet of vanuit een boot in het water liet zakken. Deze techniek was niet alleen zwaar, maar ook nog eens weinig effectief. Begin 20ste eeuw kwamen sommigen op het idee het systeem te bouwen op vaste plaatsen langs de kust. Op onder meer kaden, dijken en rotsen boven zee verrezen in die tijd houten steunpalen.

Geen last van stijgende zeespiegel

Een verdere perfectionering voor deze vorm van vissen werden platforms op palen, geplaatst in zee, die bij eb via een ladder waren te bereiken. De ultieme vorm is de hut van Guiho, een outpost waar je 24/7 kunt verblijven zonder je echt druk te hoeven maken over de stijgende zeespiegel. Langs de kust van de departementen Loire-Atlantique, Vendée, Charente-Maritime en Gironde vind je vandaag de dag vele honderden van deze bouwsels, in alle vormen en maten, oud en nieuw. Om het belang ervan te benadrukken, is de Pêcherie au carrelet op 12 februari 2021 door het Franse ministerie van Cultuur geclassificeerd als nationaal immaterieel cultureel erfgoed.

b_300_200_16777215_00_images_stories_Frankrijk_visserij_guiho_puuropreis.jpg vissen Jack-Alain Guiho aan het werk ©puuropreis

Het zal duidelijk zijn dat Jack-Alain Guiho ingenomen is met deze waardering van de overheid. ,,Het geeft simpelweg het belang ervan aan”, stelt de gitarist en voormalige directeur van het bekende jazzfestival in Nantes, onderwijl het bord met de tekst Patrimoine Culturel Immatériel en France opsnorrend om aan te geven dat wat hij vertelt ook echt waar is. Naarmate we hem langer in zijn bijzondere buitenpost zien rondscharrelen, voelen we hoezeer dit paradijsje in de Baie de Bourgneuf in Pornic hem past als een oude jas.

,,Als ik in deze hut ben, komt er ook steevast muziek in mijn hoofd”, bekent de eigenaar, die dat onderstreept door een kort fragment met zwoel gitaarspel te laten horen. Dit fijne leven wordt nog eens versterkt door de eau de vie, die hij uit een keukenkastje opdiept. Het levenswater, in dit geval op basis van appel, is naar verluidt 45 jaar geleden door zijn schoonmoeder gebotteld. De drank hakt er heerlijk in, op deze warme woensdagochtend aan de Franse kust. Dat de vissen zich vanmorgen niet laten zien, deert ons niks.

Lees ook over Frankrijk:

 
 
 
 
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder