Frankrijk op z’n lekkerst

2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Boot aan de Franse Atlantische kust ©puuropreis
Boot aan de Franse Atlantische kust ©puuropreis

Op de landkaart oogt de Franse Atlantische kust als een enorme boemerang, gereed om als speeltje te dienen voor liefhebbers van zon, zee, strand. In de kromming liggen Loire-Atlantique en Vendée, belangrijke toeristische departementen van deze westgrens van Frankrijk. Fietsend, lopend en varend heeft Puur op reis de kuststreek eens onder de loep genomen. De conclusie: hier is Frankrijk op z’n lekkerst.

Vooropgesteld: het is wel fijn als je iets met water hebt. De zee is alom aanwezig, het aantal kanalen, moerassen en sloten in het achterland is schier ontelbaar en in Notre-Dame-de-Monts is van watertoren Kulmino zelfs een toeristisch hoogtepunt gemaakt. Tel daarbij in een voormalige Duitse onderzeebootbasis in Saint-Nazaire attracties als onderzeeër Espadon (in 1964 de eerste Franse duikboot die onder het poolijs ging) en Escal’Atlantic (waarin de historie van oceaanstoomboten centraal staat) en dit walhalla voor de waterliefhebber is verklaard. 

Fleur de sel en meer

Uit het overweldigende aanbod lichten we er drie uit, waarin naast culinaire genoegens ook overwegingen van educatie een rol spelen. De eerste spitst zich toe rond Guérande in de regio Pays de la Loire. De ongeveer 16.000 inwoners van dit middeleeuwse stadje weten zich beschermd door vestingmuren met een totale lengte van 1,4 kilometer. Naar de buitenwereld is dit ‘Carcassonne van het westen’ echter veel meer bekend als naamgever van zout, het natuurlijke mineraal dat wordt gewonnen in de immense marais salants de Guérande. De fleur de sel wordt in deze zoutpannen van juni tot en met september handmatig binnengehaald met een lange stok met platte schuif, een zogeheten cimauge. De oogst van de Sel de Guérande wordt opgeslagen in traditionele salorges, houten schuurtjes, in afwachting om waar ook ter wereld in keukens en op tafels te verschijnen.

franse_kust_slang
franse-kust_saint_nazairepuuropreis
franse_kust_chocoladepuuropreis
franse-kust_beeldpuuropreis
franse_kust_visserpuuropreis
franse_kust_onderzeebootpuuropreis
franse_kust_kulminopuuropreisnl
franse_kust_kerkpuuropreis
franse_kust_imkerpuuropreis
franse_kust_ijscowagenpuuropreis
franse_kust_hotelpuuropreis
franse_kust_guerandepuuropreis
franse_kust_bunkercomplexpuuropreis
franse_kust_bierpuuropreis
franse_kust_havenpuuropreis
franse_kust_saint_jean_de_montspuuropreis
franse_kust_stuurmanpuuropreis
sel
franse_kust_monumentpuuropreis
01/19 
start stop bwd fwd

Van een heel andere orde, maar net zo waterrijk, is het nabijgelegen parc naturel régional de Brière. Voor de liefhebber valt hier 40.000 hectare natuurschoon – twintig keer de zoutmoerassen van Guérande – te ontdekken in de vorm van eilandjes, veengebieden en drassige velden. Om de omvang even te schetsen: het moerasgebied moet qua grootte alleen zijn meerdere erkennen in de beroemde Camargue, in de delta van de Rhône in het zuiden van Frankrijk. Je kunt in Brière wandelen en fietsen, maar minstens zo aangenaam is om in Saint-Joachim een chaland te nemen. Onze traditionele platbodem wordt door gids/gondelier Gilles met een stok op het gemak voortgeduwd en geeft ons alle gelegenheid uit te groeien tot heuse vogelaars, op zoek naar broedende exemplaren, overwinteraars of trekvogels op doortocht. Naar schatting leven er vandaag de dag 180 soorten in het beschermde natuurgebied.

Boot langs Atlantische kust van Frankrijk ©puuropreis.nl

Watertoren als educatief hoogtepunt

De derde activiteit rond water, die we willen benoemen, is de watertoren Kulmino. Het 70 meter hoge gevaarte in Notre-Dame-de-Monts (Vendée) is sinds de bouw in 1982 uitgegroeid tot een groen icoon. De toren met een capaciteit van 5000 m3 levert niet alleen drinkwater aan omliggende gemeenten plus de eilanden Noirmoutier en Île d’Yeu, maar is ook een plek geworden voor kennis en kunde. Het thema ‘water’ is onderwerp van permanente tentoonstellingen, in de zomermaanden juli en augustus zijn er landschapslezingen en helemaal bovenop is inmiddels een geliefd doch winderig uitzichtpunt ontstaan om de onderliggende kuststrook en de rest van de Vendée te bekijken.

Boek je vakantie naar Frankrijk bij TUI

In de auto naar Frankrijk met Sunweb

Ga kamperen aan de Franse kust met ACSI

Huur eens een e-bike

Maar als je nu veel minder met al dat water hebt… valt er in deze hoek van Frankrijk dan ook nog een beetje te genieten? Zeker wel! Een eigentijdse activiteit is het huren van een elektrische fiets om daarmee een stad als Saint-Nazaire of de regio rond Notre-Dame-de-Monts en Saint-Jean-de-Monts te ontdekken. Bij genoemde stadstour vallen naast de popperige architectuur langs de boulevard en het levendige havengebied vooral onze rijwielen op, want de exemplaren van VélYcéo gedragen zich zo wispelturig als rodeostieren. Hoe anders is dat een paar dagen later als we, opnieuw onder aangename omstandigheden, een NCM onder de billen krijgen die ons probleemloos over een lus van 35 kilometer langs ambachtslieden in de marais van de Vendée begeleidt. De watertoren Kulmino is letterlijk het hoogtepunt van de tour, maar ook het weidse landschap, de artisanale biertjes van La Petite Ramonière, de honing van imker Anne-Laure Forgerit en de chocoladevarianten van 20°Nord20°Sud zorgen voor aangename herinneringen.

Kunstwerk Le Pied op strand in Frankrijk ©puuropreis.nlOesterkwekerij langs Atlantische kust van Frankrijk ©puuropreis.nl

Oesters en een glaasje wit

Want dat is uiteraard ook het fijne van Frankrijk. Op je eigen manier rondtrekken, in je eigen tempo, en dan zomaar ergens neerstrijken, voor een hapje en een drankje. We lichten er twee uit, die ons extra hebben bekoord. Voor de eerste moet je naar La-Barre-de-Monts in de Vendée, waar je met uitzicht op het eiland Noirmoutier fantastisch kunt eten bij L’Huîtrière de Fromentine. Zelfgekweekte oesters vind je er verser dan vers in alle soorten en maten, maar ook al het andere seafood valt niet te versmaden. Onze tip: zoek een mooie plek op het terras, bestel het plateau gourmand à 47,50 euro voor twee personen en neem vervolgens alle tijd om – bij voorkeur met een koel glaasje wit - de 12 oesters nr 4 (klein, tussen 46 en 65 gram), 1 krab, 12 langoustines, 150 gram alikruiken, 150 gram mosselen, 150 gram kokkels, 250 gram wulken en 12 roze garnalen te verorberen.

De andere aanrader ligt in Saint-Nazaire, pal aan het strand en dichtbij de ingang van de zeehaven. La Plage is simpelweg zo’n etablissement waar je de tijd kunt vergeten. De sashimi van tonijn, met gemarineerde zalm, ricotta en wasabi (à 14 euro) en de penne rigatoni met zalm (à 18 euro) zijn bijvoorbeeld excellente lunchgerechten. Maar de locatie is om nog een reden interessant. Op het strand voor je neus staan Le Pied, le Pull-over en le Système digestif van de Britse kunstenaar Daniel Dewar (1976) en zijn Franse collega Grégory Gicquel (1975).

Ga eens met de trein naar Frankrijk

Boek je vliegticket naar Frankrijk bij Transavia

Huur je volgende auto bij Sunny Cars

Kunstroute langs de Loire

Het zijn drie immense beelden van Estuaire, een permanente openluchtcollectie van 33 kunstwerken, die over een lengte van 60 kilometer langs de Loire tussen Nantes en Saint-Nazaire is gecreëerd. De route met installaties, architectuur en andere creaties is te doen per auto of fiets, maar een speciale manier is om te kiezen voor een riviercruise. Bij de monding van de Loire in de Atlantische Oceaan, in Saint-Brévin-les-Pins, ligt in onze ogen een van de meest interessante werken. De Serpent d’océan van de Chinees-Franse kunstenaar Huang Yong Ping (1954-2019) is een enorm metalen skelet van een zeeslang, dat is geplaatst in het intergetijdengebied en zodoende bij laag water van heel dichtbij kan worden bekeken.

Als ik terugloop van het strand en voor de laatste keer een blik werp op de machtige brug van Saint-Nazaire en enkele cruiseschepen in aanbouw, schiet me de boemerang weer te binnen. In die zin heeft de Franse Atlantische kust een welgekozen vorm: zo’n geslaagd bezoek vraagt om een terugkeer, liefst snel.

Serpent d'ocean aan Atlantische kust van Frankrijk ©puuropreis.nl

Lees ook over Frankrijk

 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder