Nordic walking ontdekken aan de Franse kust

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Nordic walking ontdekken langs de Franse kust©puuropreis
Nordic walking ontdekken langs de Franse kust©puuropreis

Over wandelen met stokken wordt nogal eens lacherig gedaan. Maar nordic walking is echt geen eigentijdse vorm van bejaardengym, zo leert een training langs de Atlantische kust van Frankrijk. Sterker nog, het is een heel sportieve, gezonde activiteit.

En dat is eigenlijk ook niet zo verwonderlijk, want deze wandelvorm is in 1997 ‘ontdekt’ in Finland door stoere langlaufers, die graag ‘s zomers wilden doortrainen. Al snel volgden sportievelingen in Nederland en andere landen, zowel binnen als buiten Europa. Die brede populariteit is begrijpelijk, want nordic walking geeft de conditie en het uithoudingsvermogen een nog grotere boost dan een stevige wandeling, zo hebben diverse studies uitgewezen. Dat de schouders en de spieren van rug en bovenarmen extra mogen meedoen, mag een bijkomend voordeel heten.

Sleutelen aan wandeltechniek

Om een en ander probleemloos in de praktijk te brengen, is het wel handig om onder deskundige begeleiding even aan de wandeltechniek te sleutelen. Want met het neerzetten van stokken en een beetje doorstappen ben je er echt niet, zo ondervind ik al snel tijdens een ochtendtraining in Saint-Jean-de-Monts, een van de stops tijdens onze trip langs de Franse kust. De badplaats in de Vendée, gelegen in de regio Pays de la Loire, staat bekend om de duinen en uitgestrekte bossen en laat dat nu net de plek zijn voor onze nordic-walkingdoop.

Instructeur Loïc Reigner in Saint-Jean-de-Monts, Vendée

Voor de gelegenheid heb ik gekozen voor vrijetijdskleding met sportschoenen, maar mijn outfit valt in het niet bij die van instructeur Loïc Reigner. De jeugdige Franse vijftiger, ooit op nationaal niveau actief op wildwater, is strak gestoken in een blauwzwarte combi, aangevuld met een rugzak met drinkvoorziening. Dat belooft wat op deze vrijdagochtend, waar de thermometer de grootste moeite heeft om dubbele cijfers aan te tikken. Maar oh wonder, als ik eenmaal de instructies heb doorlopen en mijn stokken met de polsbandjes heb aangesnoerd, lijkt er ineens sprake van een veel aangenamere temperatuur. Of is het de spanning van het onbekende, het ontdekken van de wondere wereld van nordic walking?

Een beetje langlaufer

De start in Explora Parc, een evenementengebied waar je bijvoorbeeld ook van boom naar boom kunt tokkelen, is veelbelovend. Mijn aanpak? Bij de eerste stappen laat ik de wandelstokken losjes over het zanderige pad slepen, hangend aan de riempjes. Als kort erna, eigenlijk als vanzelf, ook de armen gaan meedoen, prik ik de kunststoffen hulpmiddelen links, rechts, links, rechts stevig in de grond en duw ik me voorwaarts. Inderdaad, als een soort langlaufer in de zomer. Al vrij snel is er sprake van enig ritme, van enige cadans.

Dat laatste is niet de enige plezierige ontdekking. Nordic walking, althans in deze vorm, is echt geen activiteit voor oude sokken. Dankzij mijn stevige bâtons de marche leg ik gemiddeld twee kilometer per uur meer af dan in een gewone wandelpas, een kilometertje of zes per uur blijkt zonder al te veel moeite haalbaar. En in het zwaar geaccidenteerde, beboste duingebied van Saint-Jean-de-Monts komen de hulpmiddelen van kunststof bij het klimmen nog extra tot hun recht.

Boek je volgende wandelvakantie bij TUI

Ga eens wandelen in de Provence!

Alles voor je wandeling vind je bij Wandel-Geest

Nog meer voordelen

De voordelen van het lopen met stokken lijken echter schier eindeloos. Je kunt er onderweg heerlijk intervallen mee doen; goed voor de cardio, een prikkel dus voor hart- en bloedvaten. Onze instructeur weet er trouwens nog wel een paar, zo leer ik tijdens een pauze met een panoramische blik op de kustlijn van de Vendée. Het energieverbruik ligt gemiddeld 20 procent hoger in vergelijking met ‘gewoon’ sportief wandelen en je gebruikt zo’n 90 procent van al je spieren. Bovendien zorgen de wandelstokken voor steun en stabiliteit en voor een lagere belasting op knieën, heupen, enkels en wervelkolom, wat uiteraard de kans op blessures vermindert.

Afdalen is bij deze tak van sport trouwens wel even een dingetje, althans visueel. Naar wens van mijn Franse begeleider ga ik op de heuveltop door de knieën en duw mijn kont naar beneden, om in deze wat poeperige houding af te zakken tussen de bomen. De bâtons bieden ook hierbij aangenaam steun. Wel zijn voor de zekerheid de riempjes aan de handvatten even losgekoppeld, om bij een eventuele val niet verschrikt te raken in het materiaal.

Aan de slag als nordic walker in Saint-Jean-de-Monts, Vendée

Drie ontdekkingsreizen

Saint-Jean-de-Monts kent vanuit Explora Parc drie ontdekkingsreizen rond marche nordique. Het circuit découverte is bijna vier kilometer lang, het circuit panoramique heeft een lengte van 6,8 kilometer. De grootste uitdaging is de Grand Randonnée de pays de monts, die een lus van liefst 14,7 kilometer maakt. Alle routes zijn trouwens te vinden op een speciale app.

Bij elkaar zorgen al die ervaringen in Frankrijk vooral hiervoor: voorgoed is mijn beeld weg dat de frêle wandelstokken uitsluitend zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat bejaarde lopers hun evenwicht beter kunnen bewaren en minder snel tegen de grond slaan. Nordic walking is gewoon een gezonde, sportieve bezigheid, die door iedereen waar dan ook kan worden beoefend. Vanaf nu ben ik een nordic walker, de stokken van 1,25 meter zijn inmiddels aangeschaft. Snel op zoek naar een wandelvakantie!

Lees meer sportieve reportages:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder