Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Wandelen in de natuur
Wandelen in de natuur©Puuropreis

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van wandelen

Wandelen heeft talloze voordelen voor de gezondheid, vooral voor 50-plussers. Het versterkt de spieren en botten, verbetert de bloedcirculatie, vermindert het risico op hart- en vaatziekten en helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Bovendien is wandelen een geweldige manier om stress te verminderen en de geestelijke gezondheid te bevorderen.

Welke wandeling kies je

Of je nu kiest voor korte wandelingen rondom je buurt of liever een lange trektocht in de natuur maakt, beide hebben hun voordelen. Korte wandelingen zijn geweldig voor dagelijkse beweging, terwijl langere tochten je de kans geven om de natuur te verkennen en jezelf fysiek uit te dagen. Kies bijvoorbeeld eens een van de genomineerde wandelpaden in de Benelux.
Kies wat het beste bij je past en wat je leuk vindt. Belangrijker nog, zorg ervoor dat je schoenen kiest die passen bij jouw wandelbehoeften en je voeten ondersteunen en beschermen.

Waarom goede wandelschoenen zo belangrijk zijn

Het kiezen van de juiste wandelschoenen is van cruciaal belang. De juiste schoenen ondersteunen je voeten, beschermen ze tegen verwondingen en zorgen voor comfort, ongeacht de lengte van je wandeling. Ze verminderen de kans op blaren, voorkomen pijnlijke voeten en kunnen zelfs helpen bij het voorkomen van rugklachten. Wanneer je op oneffen terrein wandelt, bieden stevige wandelschoenen stabiliteit en grip, waardoor het risico op uitglijden wordt verminderd. Door te investeren in kwalitatieve wandelschoenen, geef je jezelf de beste kans om lange afstanden te wandelen zonder ongemakken. 

Hoe kies je de juiste wandelschoenen?

Wanneer je op oneffen terrein wandelt, bieden stevige wandelschoenen stabiliteit en grip, waardoor het risico op uitglijden wordt verminderd. Door te investeren in kwalitatieve wandelschoenen, geef je jezelf de beste kans om lange afstanden te wandelen zonder ongemakken.
 • Kies de juiste categorie: Van A (lichte wandelschoenen) tot D (stevige bergschoenen), kies de categorie die past bij jouw wandelavonturen.
 • Let op de pasvorm: Zorg ervoor dat de schoenen goed passen. Ze moeten comfortabel zitten, niet te strak maar ook niet te los. Test verschillende maten en merken om de beste pasvorm te vinden.
 • Ondersteuning en demping: Kies schoenen met voldoende ondersteuning voor de boog van je voeten en goede demping om schokken te absorberen tijdens het wandelen.
 • Waterdichtheid en ademend vermogen: Afhankelijk van je wandelomstandigheden, kies je voor waterdichte schoenen of schoenen die goed ademen om je voeten droog en comfortabel te houden.

Ook het type wandeling speelt een belangrijke rol in de keuze van je wandelschoenen:

 • Wandelingen in de buurt: Voor korte wandelingen in het park of op vlak terrein volstaan lichtgewicht wandelschoenen met goede demping en een flexibele zool.
 • Langere tochten: Voor langere wandelingen op wisselend terrein zijn stevigere wandelschoenen met meer ondersteuning en een betere grip aan te raden.
 • Ruig terrein: Ga je de bergen in of wandelen op rotsachtig terrein? Dan zijn bergschoenen met een stijvere zool en enkelondersteuning noodzakelijk voor optimale bescherming en stabiliteit.

Voor wandelschoenen, wandelstokken, wandelkleding en rugzakken ga je naar: 

Actie van de dag vakantie-artikelen

Aktiesport

Bol.com

Hardloopgeest

Wandeltips

 • Luister naar je lichaam: Neem pauzes als dat nodig is en forceer jezelf niet te veel. 
 • Begin rustig: Bouw de afstand en intensiteit van je wandelingen geleidelijk op.
 • Hydrateer: Neem altijd water mee om gehydrateerd te blijven, vooral tijdens langere wandelingen.
 • Gebruik wandelstokken: Voor extra stabiliteit en ondersteuning, vooral op oneffen terrein.
 
Of je nu in je eentje, met vrienden of met een wandelclub op pad gaat, het is een activiteit voor alle leeftijden. Door regelmatig te wandelen, geniet je niet alleen van de natuur, maar investeer je ook in je eigen gezondheid en welzijn. Luister naar je lichaam en geniet van elke stap die je zet. Dus, trek die schoenen aan, ga op pad en ontdek de schoonheid van de natuur terwijl je zorgt dat je voeten gelukkig blijven!

Meer lezen over wandelen

Ontdek Düsseldorf te voet

Wandelen over het Gouden Pad in Tsjechië

Lekker ontspannen en wandelen in Zuid-Frankrijk 

Iconic Hiking Trails in Zwitserland

Boomtoppenpad in Slovenië

 

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder