Venntrilogie is Wandelroute van het Jaar 2024

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
wandelroute
Boswandeling in de herfst ©puuropreis

De Venntrilogie is gekozen tot Wandelroute van het Jaar 2024, zo is bekendgemaakt op de Fiets en Wandelbeurs in Gent. De route in Oost-België werd verkozen boven vier andere shortlist-titels: Bonifatiusroute Van Dorestad naar Dokkum (Nederland), Rondje Limburg (Nederland), GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes (België) en Lopen langs de Oude Hollandse Waterlinie (Nederland).

De Venntrilogie verbindt in zes etappes en een afstand van 109 km enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het drielandenpunt met Nederland en Duitsland tot in Bütgenbach. De eerste twee etappes door velden, weiden en het Hertogenwoud tot Eupen. De derde en vierde etappe lopen van Eupen naar het Signal de Botrange en Malmedy, met een woest en avontuurlijk parcours. De laatste twee etappes verbinden Malmedy met Robertville en Bütgenbach en zijn ronduit spectaculair.

Overweldigende natuur

De jury, bestaande uit Gilbert Roels, Christina Bloem en Ivonne Calis, toonde zich zeer gecharmeerd van deze route om een aantal redenen. Zo komen veel verschillende landschapstypes aan bod en is de natuur, vooral in de etappes 3 tot en met 6, overweldigend. Pluspunten zijn ook de volledige bewegwijzering in de twee richtingen, een infoportaal bij het begin/einde van elke etappe, gratis gpx-tracks die je kunt downloaden en een gratis gids en website in vier talen. Ook prees ze de samenwerking met de Duitse Eifel, waardoor het mogelijk is een meerdaagse, grensoverschrijdende wandeltocht te plannen.

Stimuleren van goede wandelroutes

De verkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee de aanleg van kwalitatief goede wandelroutes wil stimuleren. De Belgisch-Nederlandse wandeljury test elk jaar de meest veelbelovende nieuwe of recent gewijzigde routes in de Benelux. Die let daarbij op zaken als ondergrond, verkeershinder, landschap, eventuele thematiek, bewegwijzering, kwaliteit van de informatie etc. Overigens heb je voor het maken van een wandeling wel de juiste wandelschoenen nodig. Lees hier onze tips daarover!

De longlist van 2024 bestond uit de volgende tien routes in Nederland en België:

1. Oude Hollandse Waterlinie

Wandeling door het rivierlandschap, langs waterwegen en vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. Deze wandelroute laat je in 11 etappes kennismaken met het water als militair verdedigingswerk. De route is uitgeschreven in een wandelgids en in twee richtingen te volgen via wandelknooppunten en een gpx-track.

2. Wandelnetwerk Schelde- en Denderland

Met dit nieuwe netwerk van 200 kilometer wandel je door groene plekken en stemmige dorpen tussen Schelde en Dender. Een rondje door de verrassende natuur rond Lebbeke, het bekende Buggenhoutbos, de meersen van de Beneden-Dendervallei en Dendermonde met zijn groene zand. Volledig bewegwijzerd met fysieke knooppunten en een handige, vochtbestendige kaart met veel extra informatie.

3. Rondje Limburg

Nieuwe wandel-lus die de hele Nederlandse provincie Limburg van zuid naar noord doorkruist en soms ook de Belgische grens overschrijdt. Rondje Limburg is niet bewegwijzerd maar te volgen via de gpx-track of de apps Komoot en Strava. De bijhorende gids bevat kaartjes en een summiere routebeschrijving.

4. Bonifatiusroute

Deze moderne pelgrimsroute van 335 kilometer brengt je in 24 etappes van het oude Dorestad (provincie Utrecht) naar Dokkum in Friesland. De wandelroute is te volgen via routebeschrijvingen, gps-tracks en gedetailleerde wandelkaarten die je makkelijk kunt downloaden. Daarnaast is er een wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

5. Venntrilogie

De Venntrilogie verbindt in zes etappes enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route van 109 kilometer loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het Drielandenpunt bij Vaals tot in Bütgenbach. Volledig bewegwijzerd in beide richtingen en met een gratis viertalige gids, die ook te downloaden is. De route kreeg ondertussen het certificaat Leading ‘Quality Trail - Best of Europe’.

6. Ons Kloosterpad

Serie van 13 nieuwe thematische rondwandelingen van 3 tot 12 km, geënt op de langeafstandsroute Ons Kloosterpad. Ze beginnen en eindigen alle bij een klooster en gebruiken het knooppuntennetwerk van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Voor iedere route is er een folder met kaartje en wetenswaardigheden.

7. GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes

Bestaande Streek-GR die voor 60 procent is vernieuwd en volledig door de provincie Luik loopt. Weinig paden bieden over 140 kilometer zoveel afwisseling. Vertrekkend uit de Luikse stadsrand loopt deze lange tocht - als je ongeveer halfweg bent - door een van meest fascinerende, wilde en stille landschappen van België: de Hoge Venen. Plus de wilde valleien van de Hoëgne, Helle en Weser. Volledig geel-rood bewegwijzerd in beide richtingen. Uitstekende 120 pagina’s tellende topogids (voorlopig uitsluitend in het Frans).

8. Oude Bondswandeling van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk

Reconstructie van de oude bondsweg van de ANWB uit 1915 tussen Arnhem en Winterswijk in de provincie Gelderland. De wandelroute loopt door bossen en heide van de Veluwe, de IJsselvallei en het coulisselandschap in de Achterhoek, over in totaal 240 kilometer. De route is niet bewegwijzerd, in één richting uitgeschreven en te volgen via een wandelboekje en gps-track die je krijgt bij aanschaf van de wandelgids.

9. GRP1666 Grande Dérive (le Tour de Charleroi)

les Sentiers de Grande Randonnée, lanceert met La Grande Dérive een nieuw concept van GR-wandelen. De GRP 1666 (het stichtingsjaar van de stad) maakt over 54 kilometer een lus door de periferie van Charleroi. De route loopt over terrils, door natuurreservaten en bossen, langs boerderijen en door stille steegjes. De route is in twee richtingen geel-rood bewegwijzerd en je kan een gids met routebeschrijving en kaart downloaden.

10. Scholtenpad

Update en uitbreiding van de bestaande Streek-GR (SP-1) tot een hoofdroute van ruim 100 km en/of acht dagtochten van 17 tot 23 km in het coulisselandschap rond Winterswijk in de Nederlandse Achterhoek (provincie Gelderland). De wandelroute is bewegwijzerd in beide richtingen en heeft een topogids met kaartjes en beschrijving, eveneens in beide richtingen.

In 2023 ging de titel voor de beste wandelroute overigens naar Nederland...

Kijk op Bol.com voor al je reisbenodigdheden

Boek je actieve vakantie in de Alpen bij Alpenreizen

Vind je volgende accommodatie bij Trivago

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder