Nog vijf kandidaten voor titel Wandelroute van 2024

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
wandelroute
Boswandeling in de herfst ©puuropreis

Voor de titel Wandelroute van het jaar 2024 zijn nog drie routes in Nederland en twee in België in de race. Zaterdag 2 maart, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, maakt de jury de winnaar bekend.

De verkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee de aanleg van kwalitatief goede wandelroutes wil stimuleren. De Belgisch-Nederlandse wandeljury, bestaande uit Gilbert Roels, Christina Bloem en Yvonne Calis, test elk jaar de meest veelbelovende nieuwe of recent gewijzigde routes in de Benelux. Ze letten daarbij op zaken als ondergrond, verkeershinder, landschap, eventuele thematiek, bewegwijzering, kwaliteit van de informatie etc. Overigens heb je voor het maken van een wandeling wel de juiste wandelschoenen nodig. Lees hier onze tips daarover!

De vijf kandidaten nog in de race voor de titel zijn: de Bonifatiusroute Dorestad-Wijk bij Duurstede-Dokkum (NL); Lopen langs de Oude Hollandse Waterlinie (NL);  Rondje Limburg (NL); GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes (België) en Venntrilogie (BE). De longlist Benelux Wandelroute van het Jaar 2024 bestaat uit de volgende routes:

1. Oude Hollandse Waterlinie

Wandeling door het rivierlandschap, langs waterwegen en vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie. Deze wandelroute laat je in 11 etappes kennismaken met het water als militair verdedigingswerk. De route is uitgeschreven in een wandelgids en in twee richtingen te volgen via wandelknooppunten en een gpx-track.

2. Wandelnetwerk Schelde- en Denderland

Met dit nieuwe netwerk van 200 kilometer wandel je door groene plekken en stemmige dorpen tussen Schelde en Dender. Een rondje door de verrassende natuur rond Lebbeke, het bekende Buggenhoutbos, de meersen van de Beneden-Dendervallei en Dendermonde met zijn groene zand. Volledig bewegwijzerd met fysieke knooppunten en een handige, vochtbestendige kaart met veel extra informatie.

3. Rondje Limburg

Nieuwe wandel-lus die de hele Nederlandse provincie Limburg van zuid naar noord doorkruist en soms ook de Belgische grens overschrijdt. Rondje Limburg is niet bewegwijzerd maar te volgen via de gpx-track of de apps Komoot en Strava. De bijhorende gids bevat kaartjes en een summiere routebeschrijving.

4. Bonifatiusroute

Deze moderne pelgrimsroute van 335 kilometer brengt je in 24 etappes van het oude Dorestad (provincie Utrecht) naar Dokkum in Friesland. De wandelroute is te volgen via routebeschrijvingen, gps-tracks en gedetailleerde wandelkaarten die je makkelijk kunt downloaden. Daarnaast is er een wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

5. Venntrilogie

De Venntrilogie verbindt in zes etappes enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route van 109 kilometer loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het Drielandenpunt bij Vaals tot in Bütgenbach. Volledig bewegwijzerd in beide richtingen en met een gratis viertalige gids, die ook te downloaden is. De route kreeg ondertussen het certificaat Leading ‘Quality Trail - Best of Europe’.

6. Ons Kloosterpad

Serie van 13 nieuwe thematische rondwandelingen van 3 tot 12 km, geënt op de langeafstandsroute Ons Kloosterpad. Ze beginnen en eindigen alle bij een klooster en gebruiken het knooppuntennetwerk van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Voor iedere route is er een folder met kaartje en wetenswaardigheden.

7. GRP573 Vesdre & Hautes Fagnes

Bestaande Streek-GR die voor 60 procent is vernieuwd en volledig door de provincie Luik loopt. Weinig paden bieden over 140 kilometer zoveel afwisseling. Vertrekkend uit de Luikse stadsrand loopt deze lange tocht - als je ongeveer halfweg bent - door een van meest fascinerende, wilde en stille landschappen van België: de Hoge Venen. Plus de wilde valleien van de Hoëgne, Helle en Weser. Volledig geel-rood bewegwijzerd in beide richtingen. Uitstekende 120 pagina’s tellende topogids (voorlopig uitsluitend in het Frans).

8. Oude Bondswandeling van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk

Reconstructie van de oude bondsweg van de ANWB uit 1915 tussen Arnhem en Winterswijk in de provincie Gelderland. De wandelroute loopt door bossen en heide van de Veluwe, de IJsselvallei en het coulisselandschap in de Achterhoek, over in totaal 240 kilometer. De route is niet bewegwijzerd, in één richting uitgeschreven en te volgen via een wandelboekje en gps-track die je krijgt bij aanschaf van de wandelgids.

9. GRP1666 Grande Dérive (le Tour de Charleroi)

les Sentiers de Grande Randonnée, lanceert met La Grande Dérive een nieuw concept van GR-wandelen. De GRP 1666 (het stichtingsjaar van de stad) maakt over 54 kilometer een lus door de periferie van Charleroi. De route loopt over terrils, door natuurreservaten en bossen, langs boerderijen en door stille steegjes. De route is in twee richtingen geel-rood bewegwijzerd en je kan een gids met routebeschrijving en kaart downloaden.

10. Scholtenpad

Update en uitbreiding van de bestaande Streek-GR (SP-1) tot een hoofdroute van ruim 100 km en/of acht dagtochten van 17 tot 23 km in het coulisselandschap rond Winterswijk in de Nederlandse Achterhoek (provincie Gelderland). De wandelroute is bewegwijzerd in beide richtingen en heeft een topogids met kaartjes en beschrijving, eveneens in beide richtingen.

In 2023 ging de titel voor de beste wandelroute overigens naar Nederland...

Kijk op Bol.com voor al je reisbenodigdheden

Boek je actieve vakantie in de Alpen bij Alpenreizen

Vind je volgende accommodatie bij Trivago

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder