Vijf kandidaten voor Wandelroute van 2023

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Wandelschoenen
Wandelschoenen

Drie wandelroutes uit Nederland en twee uit België dingen mee naar de eretitel Wandelroute van het Jaar 2023. De winnaar wordt zaterdag 18 februari om 11.00 uur bekendgemaakt, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent.

Drie juryleden gingen de afgelopen tijd op pad om uit de longlist van 15 wandelroutes een shortlist te distilleren en de belangrijkste kandidaten in de praktijk te testen. Ze letten daarbij op zaken als ondergrond, bewegwijzering, achtergrondinformatie, eventuele thematiek van de route etc. Alleen nieuwe of recentelijk ingrijpende gewijzigde routes in de Benelux komen in aanmerking voor de trofee die aan de jaarlijkse verkiezing is verbonden.

De vijf geselecteerde wandelroutes van de shortlist zijn, in alfabetische volgorde:

Betuwepad (Nederland}

b_300_225_16777215_00_images_stories_natuur_betuwepad_prfietswandelbeurs.jpgDe Betuwe is de fruittuin van Nederland. In het voorjaar kan je er genieten van bloeiende boomgaarden, in de nazomer wandel je langs de fruitstalletjes. Het Betuwepad (SP 21) is een grote rondgaande wandelroute van Wandelnet.nl, 146 kilometer lang. Het streekpad start en eindigt in Tiel. De wandeling is op te splitsen in 12 dagtochten. Graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes leiden je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. Het pad is in beide richtingen bewegwijzerd met markeringen in geel en rood.
 

 

GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (België)

b_300_225_16777215_00_images_stories_natuur_pays_de_bouillon_prfietswandelbeurs.jpgHet Pays de Bouillon in de Ardennen is goed bekend bij liefhebbers van langeafstandswandelen. Het wandelpad wordt doorkruist door vermaarde GR®-routes zoals de GR14, GR16, GR17 en de GR129. De nieuw samengestelde lus is ontworpen in samenwerking met het Maison du Tourisme du Pays de Bouillon in de Ardennen. Het nodigt uit om alle facetten van de streek met zijn dorpen en gehuchten, valleien, plateaus, bosmassieven, rijk historisch verleden en erfgoed te ontdekken via een lus-route met bestaande GR-paden. Twee nieuwe secties (samen 38 km lang) sluiten de lus, die in totaal 186 kilometer lang is.

 

Heuvelrughike (Nederland)

b_300_225_16777215_00_images_stories_natuur_heuvelrughike_prfietswandelbeurs.jpgDe Heuvelrughike is een 92 km lange meerdaagse route over de Utrechtse Heuvelrug. De tocht begint aan de oevers van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg net voorbij Rhenen. De Heuvelrug loopt door twee provincies (Noord-Holland en Utrecht) en negen gemeenten. Het hoogste punt op de hele route is de Amerongse Berg (69,2 m); tevens het hoogste punt van de provincie Utrecht. De wandelroute is niet bewegwijzerd maar beschreven in een meer dan 130 pagina’s tellende gids, die voorzien is van gedetailleerde kaartjes.

 

 

National Park Trail (België)

b_300_200_16777215_00_images_stories_natuur_national_park_trail_prfietswandelbeurs.jpgUitbreiding en vernieuwing van een bestaande lus van 76 km tot 110 km, bewegwijzerd en ingetekend op kaart. Deze langeafstandswandeling laat je de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg zien. De National Park Trail heeft heel wat verrassingen: zeven beklimmingen, uitgestrekte heide, mooie vennen, weidse waterplassen, duinen en geurende bossen, waaronder een fascinerend jeneverbesbos. De vijf etappes verbinden de ‘toegangspoorten’ van het nationaal park.

 


Stellingenpad (Nederland)

b_300_257_16777215_00_images_stories_natuur_stellingenpad_prfietswandelbeurs.jpgHet Stellingenpad is het nieuwste Nivonpad en leidt door een nog rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. De wandelroute strekt zich uit over Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel. Deze Stellingwerven kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppuntennetwerk.

 

 

Een enorme keuze fietsen, mountainbikes en e-bikes vind je bij de Fietsenwinkeldiscounter.

Alvast je outdoormateriaal of wandelschoenen kopen? Profiteer van aktie-aanbiedingen bij Aktiesport

Sla snel je slag op Vakantieveilingen!

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder