Vakantieparken in Nederland fors duurder

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vakantieparken of kamperen
Tent op kampeerterrein ©puuropreis

Je zult het zeker hebben gemerkt tijdens je verblijf op een van de vakantieparken in Nederland: de prijzen in de maand juli waren beduidend hoger dan voorheen. Ze stegen in vergelijking met juni met bijna 40 procent, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. Internationaal onderzoek wees eind vorig jaar al uit dat de prijzen op campings en bungalowparken zouden stijgen, maar met deze groei hielden weinigen rekening.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek noemt het gebruikelijk dat vakantieparken in eigen land hun prijzen in de vakantiemaand juli verhogen, maar zo fors als afgelopen maand komt volgens de onderzoekers zelden voor. In vergelijking met 2022 ligt de prijs van een bungalow of kampeerplaats gemiddeld 14 procent hoger. Dat komt onder meer door de gestegen energiekosten en hogere loonkosten.

Lees hier ons informatieve blog over kampeervakanties

Veel lastminuteboekingen vakantieparken

Ondanks de hogere prijzen klagen campings en bungalowparken niet over het aantal boekingen. Vooral bungalowparken krijgen naar verluidt nog veel lastminute-reserveringen. Wie als alternatief voor de hogere kosten in eigen land voor een pakketreis naar het buitenland koos, moest ook dieper in de buidel tasten. Die verhogingen bleven evenwel beperkt tot 5 procent, vergeleken met vorig jaar.

Dat de prijzen in 2023 op veel vakantieparken hoger zouden liggen, werd eind vorig jaar al duidelijk. Onderzoek van de online boekingssite JetCamp onder meer dan 100 campingeigenaren en -exploitanten in vijftien Europese landen bracht toen al aan het licht dat prijsstijgingen onvermijdelijk zouden zijn. Dit als gevolg van de gestegen kosten voor energie en lonen, belangrijke onderdelen van de exploitatierekening van een camping.

Verhogingen tot 20 procent

Negentig procent van de ondervraagde campingeigenaren en -exploitanten gaf aan de prijzen voor 2023 zeker te verhogen. Bijna de helft van de vakantieparken wilde de prijzen met 6 tot 10 procent verhogen. Maar er waren toen ook al uitzonderingen te bespeuren richting 20 procent. Jetcamp wilde met het onderzoek vakantiegangers meer inzichten geven over de kosten bij het boeken van hun volgende kampeervakantie.

Huur je volgende accommodatie in binnen- of buitenland bij BungalowNet

Op zoek naar een lekkere plek voor een kampeervakantie?

Kijk voor kampeerspullen eens bij Bol.com

Bij de online drogist kun je snel je EHBO-doos aanvullen!

De mooiste campings ontdek je bij de ANWB

Campings in binnen- en buitenland vind je bij Campings.com

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder