Vakantieparken in Nederland fors duurder

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vakantieparken of kamperen
Tent op kampeerterrein ©puuropreis

Je zult het zeker hebben gemerkt tijdens je verblijf op een van de vakantieparken in Nederland: de prijzen in de maand juli waren beduidend hoger dan voorheen. Ze stegen in vergelijking met juni met bijna 40 procent, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. Internationaal onderzoek wees eind vorig jaar al uit dat de prijzen op campings en bungalowparken zouden stijgen, maar met deze groei hielden weinigen rekening.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek noemt het gebruikelijk dat vakantieparken in eigen land hun prijzen in de vakantiemaand juli verhogen, maar zo fors als afgelopen maand komt volgens de onderzoekers zelden voor. In vergelijking met 2022 ligt de prijs van een bungalow of kampeerplaats gemiddeld 14 procent hoger. Dat komt onder meer door de gestegen energiekosten en hogere loonkosten.

Lees hier ons informatieve blog over kampeervakanties

Veel lastminuteboekingen vakantieparken

Ondanks de hogere prijzen klagen campings en bungalowparken niet over het aantal boekingen. Vooral bungalowparken krijgen naar verluidt nog veel lastminute-reserveringen. Wie als alternatief voor de hogere kosten in eigen land voor een pakketreis naar het buitenland koos, moest ook dieper in de buidel tasten. Die verhogingen bleven evenwel beperkt tot 5 procent, vergeleken met vorig jaar.

Dat de prijzen in 2023 op veel vakantieparken hoger zouden liggen, werd eind vorig jaar al duidelijk. Onderzoek van de online boekingssite JetCamp onder meer dan 100 campingeigenaren en -exploitanten in vijftien Europese landen bracht toen al aan het licht dat prijsstijgingen onvermijdelijk zouden zijn. Dit als gevolg van de gestegen kosten voor energie en lonen, belangrijke onderdelen van de exploitatierekening van een camping.

Verhogingen tot 20 procent

Negentig procent van de ondervraagde campingeigenaren en -exploitanten gaf aan de prijzen voor 2023 zeker te verhogen. Bijna de helft van de vakantieparken wilde de prijzen met 6 tot 10 procent verhogen. Maar er waren toen ook al uitzonderingen te bespeuren richting 20 procent. Jetcamp wilde met het onderzoek vakantiegangers meer inzichten geven over de kosten bij het boeken van hun volgende kampeervakantie.

Huur je volgende accommodatie in binnen- of buitenland bij BungalowNet

Op zoek naar een lekkere plek voor een kampeervakantie?

Kijk voor kampeerspullen eens bij Bol.com

Bij de online drogist kun je snel je EHBO-doos aanvullen!

De mooiste campings ontdek je bij de ANWB

Campings in binnen- en buitenland vind je bij Campings.com

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder