Vakantieparken in Nederland fors duurder

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vakantieparken of kamperen
Tent op kampeerterrein ©puuropreis

Je zult het zeker hebben gemerkt tijdens je verblijf op een van de vakantieparken in Nederland: de prijzen in de maand juli waren beduidend hoger dan voorheen. Ze stegen in vergelijking met juni met bijna 40 procent, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. Internationaal onderzoek wees eind vorig jaar al uit dat de prijzen op campings en bungalowparken zouden stijgen, maar met deze groei hielden weinigen rekening.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek noemt het gebruikelijk dat vakantieparken in eigen land hun prijzen in de vakantiemaand juli verhogen, maar zo fors als afgelopen maand komt volgens de onderzoekers zelden voor. In vergelijking met 2022 ligt de prijs van een bungalow of kampeerplaats gemiddeld 14 procent hoger. Dat komt onder meer door de gestegen energiekosten en hogere loonkosten.

Lees hier ons informatieve blog over kampeervakanties

Veel lastminuteboekingen vakantieparken

Ondanks de hogere prijzen klagen campings en bungalowparken niet over het aantal boekingen. Vooral bungalowparken krijgen naar verluidt nog veel lastminute-reserveringen. Wie als alternatief voor de hogere kosten in eigen land voor een pakketreis naar het buitenland koos, moest ook dieper in de buidel tasten. Die verhogingen bleven evenwel beperkt tot 5 procent, vergeleken met vorig jaar.

Dat de prijzen in 2023 op veel vakantieparken hoger zouden liggen, werd eind vorig jaar al duidelijk. Onderzoek van de online boekingssite JetCamp onder meer dan 100 campingeigenaren en -exploitanten in vijftien Europese landen bracht toen al aan het licht dat prijsstijgingen onvermijdelijk zouden zijn. Dit als gevolg van de gestegen kosten voor energie en lonen, belangrijke onderdelen van de exploitatierekening van een camping.

Verhogingen tot 20 procent

Negentig procent van de ondervraagde campingeigenaren en -exploitanten gaf aan de prijzen voor 2023 zeker te verhogen. Bijna de helft van de vakantieparken wilde de prijzen met 6 tot 10 procent verhogen. Maar er waren toen ook al uitzonderingen te bespeuren richting 20 procent. Jetcamp wilde met het onderzoek vakantiegangers meer inzichten geven over de kosten bij het boeken van hun volgende kampeervakantie.

Huur je volgende accommodatie in binnen- of buitenland bij BungalowNet

Op zoek naar een lekkere plek voor een kampeervakantie?

Kijk voor kampeerspullen eens bij Bol.com

Bij de online drogist kun je snel je EHBO-doos aanvullen!

De mooiste campings ontdek je bij de ANWB

Campings in binnen- en buitenland vind je bij Campings.com

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder