Frankrijk verbiedt korte binnenlandse vluchten

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Verbod op binnenlandse vluchten in Frankrijk
Verbod op binnenlandse vluchten in Frankrijk

Frankrijk heeft als eerste land in Europa een verbod ingesteld op korte binnenlandse vluchten. Het besluit is alleen van toepassing als er tussen bestemmingen geregeld treinen rijden en die verbinding niet langer dan 2,5 uur in beslag neemt.

In de praktijk gaat het sinds deze week over drie routes: die van Parijs Orly naar Nantes, Lyon en Bordeaux. Desalniettemin spreekt minister Clément Beaune, die verantwoordelijk is voor Transport, van een ‘cruciale stap’. In zijn ogen geeft het besluit van de Franse regering een symbolische boodschap af. Critici zijn sceptisch; die noemen bijvoorbeeld de klimaatwinst gering.

Het verbod komt er vooral door het burgerberaad over klimaatbeleid in 2019, waarin het verbod een van de ideeën was. Aan dat beraad deden op verzoek van president Macron 150 burgers voorstellen om de uitstoot in Frankrijk terug te dringen. Zij opperden vluchten te verbieden als het traject met de trein binnen vier uur was.

Van acht trajecten naar drie

Dat idee ging de Franse regering echter te ver. Uiteindelijk zouden binnenlandse vluchten op acht trajecten worden verboden; een maatregel die bovendien de goedkeuring kon wegdragen van de Europese Commissie. Maar hiertegen kwamen de luchtvaartorganisaties in het geweer. Uiteindelijk kwam de Commissie tot de slotsom dat er alleen een verbod mocht komen op bestemmingen die met de trein goed bereikbaar zijn. Daarnaast moet op het betreffende traject een hogesnelheidslijn rijden en moet de bestemming binnen 2,5 uur bereikbaar zijn. De trein moet ook ’s ochtends en ’s avonds rijden.

De Europese organisatie Transport & Environment schat dat de drie geschrapte vluchtroutes goed zijn voor 3 procent van de uitstoot van binnenlandse vluchten in Frankrijk. Het scheelt 0,3 procent van de uitstoot van vluchten die vanuit Frankrijk vertrekken, aldus de organisatie.

In Frankrijk ook aanpak van privévliegtuigen

Minister Beaune ijvert al langer om de milieu-impact van vliegen aan te pakken. Zo zei hij vorig jaar in een interview het gebruik van privéjets te willen aanpakken. Dit onder meer na berichten op sociale media waarin de vliegbewegingen van de Franse ‘rich and famous’ werden gevolgd. Zo werd bekend dat de privéjet van de Bolloré Group, een Franse onderneming in internationaal transport, logistiek en communicatie, op één dag drie vluchten had uitgevoerd. Uit berekeningen bleek dat het vliegtuig die dag 22 ton koolstofdioxide in de atmosfeer had uitgestoten: dat is vergelijkbaar met de gemiddelde uitstoot van een personenwagen over een periode van tien jaar.

Boek je volgende stedentrip bij KLM

Ga voor tickets en complete vliegvakanties naar Vliegwinkel.nl

Kijk hier voor de beste vliegtickets van dit moment

Kies bij een stedentrip eens voor de trein!

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder