Frankrijk verbiedt korte binnenlandse vluchten

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Verbod op binnenlandse vluchten in Frankrijk
Verbod op binnenlandse vluchten in Frankrijk

Frankrijk heeft als eerste land in Europa een verbod ingesteld op korte binnenlandse vluchten. Het besluit is alleen van toepassing als er tussen bestemmingen geregeld treinen rijden en die verbinding niet langer dan 2,5 uur in beslag neemt.

In de praktijk gaat het sinds deze week over drie routes: die van Parijs Orly naar Nantes, Lyon en Bordeaux. Desalniettemin spreekt minister Clément Beaune, die verantwoordelijk is voor Transport, van een ‘cruciale stap’. In zijn ogen geeft het besluit van de Franse regering een symbolische boodschap af. Critici zijn sceptisch; die noemen bijvoorbeeld de klimaatwinst gering.

Het verbod komt er vooral door het burgerberaad over klimaatbeleid in 2019, waarin het verbod een van de ideeën was. Aan dat beraad deden op verzoek van president Macron 150 burgers voorstellen om de uitstoot in Frankrijk terug te dringen. Zij opperden vluchten te verbieden als het traject met de trein binnen vier uur was.

Van acht trajecten naar drie

Dat idee ging de Franse regering echter te ver. Uiteindelijk zouden binnenlandse vluchten op acht trajecten worden verboden; een maatregel die bovendien de goedkeuring kon wegdragen van de Europese Commissie. Maar hiertegen kwamen de luchtvaartorganisaties in het geweer. Uiteindelijk kwam de Commissie tot de slotsom dat er alleen een verbod mocht komen op bestemmingen die met de trein goed bereikbaar zijn. Daarnaast moet op het betreffende traject een hogesnelheidslijn rijden en moet de bestemming binnen 2,5 uur bereikbaar zijn. De trein moet ook ’s ochtends en ’s avonds rijden.

De Europese organisatie Transport & Environment schat dat de drie geschrapte vluchtroutes goed zijn voor 3 procent van de uitstoot van binnenlandse vluchten in Frankrijk. Het scheelt 0,3 procent van de uitstoot van vluchten die vanuit Frankrijk vertrekken, aldus de organisatie.

In Frankrijk ook aanpak van privévliegtuigen

Minister Beaune ijvert al langer om de milieu-impact van vliegen aan te pakken. Zo zei hij vorig jaar in een interview het gebruik van privéjets te willen aanpakken. Dit onder meer na berichten op sociale media waarin de vliegbewegingen van de Franse ‘rich and famous’ werden gevolgd. Zo werd bekend dat de privéjet van de Bolloré Group, een Franse onderneming in internationaal transport, logistiek en communicatie, op één dag drie vluchten had uitgevoerd. Uit berekeningen bleek dat het vliegtuig die dag 22 ton koolstofdioxide in de atmosfeer had uitgestoten: dat is vergelijkbaar met de gemiddelde uitstoot van een personenwagen over een periode van tien jaar.

Boek je volgende stedentrip bij KLM

Ga voor tickets en complete vliegvakanties naar Vliegwinkel.nl

Kijk hier voor de beste vliegtickets van dit moment

Kies bij een stedentrip eens voor de trein!

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder