Frankrijk verbiedt korte binnenlandse vluchten

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Verbod op binnenlandse vluchten in Frankrijk
Verbod op binnenlandse vluchten in Frankrijk

Frankrijk heeft als eerste land in Europa een verbod ingesteld op korte binnenlandse vluchten. Het besluit is alleen van toepassing als er tussen bestemmingen geregeld treinen rijden en die verbinding niet langer dan 2,5 uur in beslag neemt.

In de praktijk gaat het sinds deze week over drie routes: die van Parijs Orly naar Nantes, Lyon en Bordeaux. Desalniettemin spreekt minister Clément Beaune, die verantwoordelijk is voor Transport, van een ‘cruciale stap’. In zijn ogen geeft het besluit van de Franse regering een symbolische boodschap af. Critici zijn sceptisch; die noemen bijvoorbeeld de klimaatwinst gering.

Het verbod komt er vooral door het burgerberaad over klimaatbeleid in 2019, waarin het verbod een van de ideeën was. Aan dat beraad deden op verzoek van president Macron 150 burgers voorstellen om de uitstoot in Frankrijk terug te dringen. Zij opperden vluchten te verbieden als het traject met de trein binnen vier uur was.

Van acht trajecten naar drie

Dat idee ging de Franse regering echter te ver. Uiteindelijk zouden binnenlandse vluchten op acht trajecten worden verboden; een maatregel die bovendien de goedkeuring kon wegdragen van de Europese Commissie. Maar hiertegen kwamen de luchtvaartorganisaties in het geweer. Uiteindelijk kwam de Commissie tot de slotsom dat er alleen een verbod mocht komen op bestemmingen die met de trein goed bereikbaar zijn. Daarnaast moet op het betreffende traject een hogesnelheidslijn rijden en moet de bestemming binnen 2,5 uur bereikbaar zijn. De trein moet ook ’s ochtends en ’s avonds rijden.

De Europese organisatie Transport & Environment schat dat de drie geschrapte vluchtroutes goed zijn voor 3 procent van de uitstoot van binnenlandse vluchten in Frankrijk. Het scheelt 0,3 procent van de uitstoot van vluchten die vanuit Frankrijk vertrekken, aldus de organisatie.

In Frankrijk ook aanpak van privévliegtuigen

Minister Beaune ijvert al langer om de milieu-impact van vliegen aan te pakken. Zo zei hij vorig jaar in een interview het gebruik van privéjets te willen aanpakken. Dit onder meer na berichten op sociale media waarin de vliegbewegingen van de Franse ‘rich and famous’ werden gevolgd. Zo werd bekend dat de privéjet van de Bolloré Group, een Franse onderneming in internationaal transport, logistiek en communicatie, op één dag drie vluchten had uitgevoerd. Uit berekeningen bleek dat het vliegtuig die dag 22 ton koolstofdioxide in de atmosfeer had uitgestoten: dat is vergelijkbaar met de gemiddelde uitstoot van een personenwagen over een periode van tien jaar.

Boek je volgende stedentrip bij KLM

Ga voor tickets en complete vliegvakanties naar Vliegwinkel.nl

Kijk hier voor de beste vliegtickets van dit moment

Kies bij een stedentrip eens voor de trein!

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder