Trein of vliegtuig, wat is duurder?

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Trein
Citytrips met de trein zijn populair©Pixabay
Twee/derde van vijfhonderd Nederlanders die door Milieu Centraal zijn ondervraagd over reizen met de internationale trein denkt dat een stedentrip per trein binnen Europa duurder is dan deze reis per vliegtuig. Terwijl reizen per trein op afstanden tot 800 kilometer vaak goedkoper is dan per vliegtuig. 
 
De prijs van treinreizen tot 800 kilometer is onlangs in een studie van het Kennisinstituut voor Mobiliteit onderzocht voor dertien bestemmingen. Alleen London bleek duurder, alle andere bestemmingen zijn per trein goedkoper. Maar de perceptie van de reiskosten per trein is anders. Toch staan redelijk veel mensen open voor reizen per trein, ondanks de misvattingen over de prijs en de reistijd. Meer dan een/vijfde van de ondervraagden neemt al wel eens de trein in plaats van het vliegtuig.

Tot 700 kilometer is de reistijd per trein korter

Voor veel bestemmingen op meer dan 700 kilometer is de reistijd per trein inderdaad langer. Maar voor een flink aantal bestemmingen tot 700 kilometer geldt dat reistijden elkaar vaak niet echt ontlopen. Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal: “Twee/derde van de mensen die we ondervroegen onderschat de reistijd van vliegen en denkt dat je sneller vliegt naar Londen dan in werkelijkheid. Mensen vergeten vaak de bijkomende tijd die gaat zitten in het inchecken, wachten bij de gate en reistijd van het vliegveld van aankomst naar het centrum. Dat zijn factoren die bij de trein allemaal niet aan de orde zijn. Voor Londen geldt bijvoorbeeld dat de totale reistijden per trein en vliegtuig dicht bij elkaar liggen en dat de trein zelfs vaak sneller is.”
 

Boek je (internationale) treinreis bij NS International

Treinreizen beter voor het klimaat

De trein pakken voor een vakantiebestemming in Europa is goed voor het klimaat. Een vliegreis belast het klimaat maar liefst 8 tot 12 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Als reden om met de trein te reizen wordt door 57 procent van de respondenten een beter klimaat genoemd. Voor mensen tot 40 jaar ligt dit percentage op 66 procent. Ook redenen als sneller in het centrum zijn, meer comfort en minder gedoe spelen een rol.  Stolk: “We merken dat er veel draagvlak is voor reizen per trein. Uit eerder onderzoek van Milieu Centraal bleek dat 78 procent van de Nederlanders open staat voor reizen per trein op afstanden tot 700 kilometer. Maar misvattingen over prijs en reistijd kunnen mensen tegenhouden. Goede praktische informatie kan helpen.
 

Hotel nodig voor je stedentrip: kijk en vergelijk bij Trivago

Sommige bestemmingen lastig te bereiken

Naast misvattingen zijn er ook reële belemmeringen. Een groot aantal bestemmingen binnen Europa is lastig te bereiken per trein. Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat er te weinig passend aanbod is in treinroutes en -verbindingen en voor 6 op de 10 Nederlanders is de prijs van treinreizen te hoog. Als dat verandert helpt dat reizigers in hun keuze voor treinreizen.
 
 

Entreetickets voor musea en attracties boek je vooraf bij Tiqets

 
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste reportages? Schrijf je in voor onze inspiratiemail.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder