Trein of vliegtuig, wat is duurder?

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Trein
Citytrips met de trein zijn populair©Pixabay
Twee/derde van vijfhonderd Nederlanders die door Milieu Centraal zijn ondervraagd over reizen met de internationale trein denkt dat een stedentrip per trein binnen Europa duurder is dan deze reis per vliegtuig. Terwijl reizen per trein op afstanden tot 800 kilometer vaak goedkoper is dan per vliegtuig. 
 
De prijs van treinreizen tot 800 kilometer is onlangs in een studie van het Kennisinstituut voor Mobiliteit onderzocht voor dertien bestemmingen. Alleen London bleek duurder, alle andere bestemmingen zijn per trein goedkoper. Maar de perceptie van de reiskosten per trein is anders. Toch staan redelijk veel mensen open voor reizen per trein, ondanks de misvattingen over de prijs en de reistijd. Meer dan een/vijfde van de ondervraagden neemt al wel eens de trein in plaats van het vliegtuig.

Tot 700 kilometer is de reistijd per trein korter

Voor veel bestemmingen op meer dan 700 kilometer is de reistijd per trein inderdaad langer. Maar voor een flink aantal bestemmingen tot 700 kilometer geldt dat reistijden elkaar vaak niet echt ontlopen. Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal: “Twee/derde van de mensen die we ondervroegen onderschat de reistijd van vliegen en denkt dat je sneller vliegt naar Londen dan in werkelijkheid. Mensen vergeten vaak de bijkomende tijd die gaat zitten in het inchecken, wachten bij de gate en reistijd van het vliegveld van aankomst naar het centrum. Dat zijn factoren die bij de trein allemaal niet aan de orde zijn. Voor Londen geldt bijvoorbeeld dat de totale reistijden per trein en vliegtuig dicht bij elkaar liggen en dat de trein zelfs vaak sneller is.”
 

Boek je (internationale) treinreis bij NS International

Treinreizen beter voor het klimaat

De trein pakken voor een vakantiebestemming in Europa is goed voor het klimaat. Een vliegreis belast het klimaat maar liefst 8 tot 12 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Als reden om met de trein te reizen wordt door 57 procent van de respondenten een beter klimaat genoemd. Voor mensen tot 40 jaar ligt dit percentage op 66 procent. Ook redenen als sneller in het centrum zijn, meer comfort en minder gedoe spelen een rol.  Stolk: “We merken dat er veel draagvlak is voor reizen per trein. Uit eerder onderzoek van Milieu Centraal bleek dat 78 procent van de Nederlanders open staat voor reizen per trein op afstanden tot 700 kilometer. Maar misvattingen over prijs en reistijd kunnen mensen tegenhouden. Goede praktische informatie kan helpen.
 

Hotel nodig voor je stedentrip: kijk en vergelijk bij Trivago

Sommige bestemmingen lastig te bereiken

Naast misvattingen zijn er ook reële belemmeringen. Een groot aantal bestemmingen binnen Europa is lastig te bereiken per trein. Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat er te weinig passend aanbod is in treinroutes en -verbindingen en voor 6 op de 10 Nederlanders is de prijs van treinreizen te hoog. Als dat verandert helpt dat reizigers in hun keuze voor treinreizen.
 
 

Entreetickets voor musea en attracties boek je vooraf bij Tiqets

 
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste reportages? Schrijf je in voor onze inspiratiemail.

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder