Van Hanzestad tot Witte stad: de leukste alternatieve citytrips

1.625 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: MonnickendamAmsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Maastricht… we kunnen nog wel even doorgaan met een lijstje bekende Nederlandse steden. Maar wist je dat ook Nederlandse dorpen en kleinere steden de moeite waard zijn? Niet in de laatste plaats omdat ze behoren tot Nederlands cultuurhistorisch erfgoed. Wat is jouw alternatieve 'city- of dorpstip'?

Hanzesteden

Neem bijvoorbeeld de Hanzesteden. De Hanze was een verbond tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden van de 13e tot de 18e eeuw. Door samen te werken in een verbond probeerden de aangesloten Hanzesteden hun handel te beschermen en uit te breiden. Nederlandse Hanzesteden zijn Bolsward, Deventer, Doesburg, Elburg, Groningen, Harderwijk, Hasselt Hattem, Kampen, Oldenzaal, Ommen, Roermond, Stavoren, Zutphen, Zwolle.

De bucketlist van Skyscanner

1. Elburg, Gelderland

In de eeuwenoude stad Elburg aan het Veluwemeer vind je talloze rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en een aantal oorlogsmonumenten. Een goede manier om deze te leren kennen is met de stadswandelingen die de VVV Elburg organiseert en waarbij je langs veel historische highlights komt.

2. Giethoorn, Overijssel

Puur op reisGiethoorn wordt dankzij de vele waterwegen ook wel het Venetië van Holland genoemd. Chinezen zijn dol op het dorp, ze stemden massaal op het dorp (na een campagne van Giethoorn zelf) om het op de internationale Monopoly-editie te krijgen. En dat lukte. Het pittoreske Giethoorn heeft één fiets- en wandelpad, voor het overige vaar je in een punter over het water. Combineer Giethoorn met de natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, de thuisbasis van de otter en de zwarte stern.

 

 

 

3. Thorn, Limburg

Ooit was het witte stadje Thorn een klein vorstendom onder leiding van een abdis en 20 adellijke kloosterdames die een eigen abdij en klooster runden. Toen in 1794 de Fransen kwamen, voerden ze belasting in naar de omvang van de ramen van de huizen. Omdat de arme bevolking dit niet kon betalen, metselde men de ramen dicht en om dit te verbergen maakte men de huizen geheel wit. Meer over de geschiedenis leer je in gemeentemuseum Het land van Thorn en in de abdij die nog altijd bestaat.

4. Orvelte, Drenthe

Het Drentse Orvelte is een groot openluchtmuseum vol tradities en cultuur. In het monumentendorp wandel je langs monumentale boerderijen, over straten met kinderkopjes en zie je met een beetje geluk de schaapsherder voorbijkomen met z’n kudde. Orvelte geldt als een van de mooiste dorpen van Drenthe en van Nederland. Tip: op 28 en 29 november is er een leuke Winterfair met onder meer brocante spullen.
 

5. Vesting Bourtange, Groningen

Ga eeuwen terug in de tijd in historische vestingstad Bourtange. Deze stad kent zijn oorsprong in het jaar 1742. Tussen 1593 en 1851 was het een belangrijk verdedigingswerk dat werd gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. In 1851 hield het als verdedigingswerk op te bestaan en transformeerde het tot boerendorp. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd besloten Bourtange zijn oorspronkelijke vorm terug te geven. Nu is het een prachtige vestingstad waarin je het originele bouwwerk terugziet met een molen, kerk en huisjes van toen. In het interactieve Terra Mora komen de gevechten en kanonschoten van toen tot leven met de troepen van ‘Bommen Berend’ in de verte.

6. Appingedam, Groningen

Misschien niet een plaatsje waar je snel aan denkt, maar Appingedam is een mooie, kleine stad in de provincie Groningen met zo’n 12.000 inwoners. Samen met de stad Groningen is het de enige plaats die zijn oorsprong in de middeleeuwen kent. Appingedam staat vooral bekend om z’n authentieke hangende keukens boven het Damsterdiep. Bezoek Museumstad Appingedamen leer over het rijke verleden van de stad.
 

7. Hattem, Gelderland

Hattem, een kleine stad in het noordoosten van Gelderland is beroemd vanwege de historische binnenstad, een beschermd stadsgezicht, de mooie omgeving van de Veluwe en het Anton Pieck museum. Anton Pieck stond met zijn romantische illustraties en sprookjesachtige wereld aan de wieg van De Efteling. Stap ook binnen in het  Nederlands Bakkerijmuseum waar ze de leukste bakworkshops organiseren. Struin ook over het Landgoed Molecaten!
 

8. Wijk bij Duurstede, Utrecht

Wijk bij Duurstede was vroeger eigenlijk Dorestad, een belangrijke handelsplaats waar de Romeinen en de Vikingen ooit rondliepen. In Museum Dorestad nemen ze je mee langs de interessante geschiedenis van het stadje. Bezoek ook de gerestaureerde kasteelruïne van Kasteel Duurstede, met een vierkante Donjon uit 1270 en Bourgondische toren. Hier zie je nog iets van de bloeiende en rijke plaats die Wijk bij Duurstede lang geleden was. Nu is de stad ook bekend als kunststad vanwege de vele galeries en de poëzie- en de beeldenroute door de binnenstad.
 

9. Monnickendam, Noord-Holland

Puur op reisAan de Gouwzee ligt Monnickendam, een kleine stad met zo’n 10.000 inwoners en veel gebouwen op de monumentenlijst. Het is bijna niet voor te stellen maar vroeger voeren grote zeeschepen Monnickendam binnen vanuit de voormalige Zuiderzee. Zo ontstond een bloeiende handel met de Oostzeelanden. Bezoek er de wekelijkse markt en hoor de stadsbeiaardier het oudste, nog bespeelbare carillon van Nederland bespelen. En ga met een klipper het Markermeer of de Gouwzee op voor een ander perspectief op Monnickendam en de omgeving vanaf het water.

Monnickendam hoort bij de gemeente Waterland dat ook bestaat uit de leuke, historische plaatsen Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Purmer, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude.
Lees ook onze reportage over Monnickendam

 

10. De Rijp, Noord-Holland

Vlakbij Amsterdam en Alkmaar vind je het mooie 17e-eeuwse dorpje De Rijp in het hart van de Eilandspolder. De bekende Nederlandse molenmaker en waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater zag de schoonheid destijds al en bestempelde De Rijp als ‘ beste dorp van Holland'. Wandel door De Rijp langs zo’n 120 fraai gerestaureerde rijksmonumenten en 27 gemeentelijke monumenten waaronder het Raadhuis met de Waag en De Hervormde Kerk, beroemd vanwege z’n unieke 23 gebrandschilderde ramen. In de omgeving? Andere ‘ansichtkaartachtige’ dorpjes zoals Graft, Driehuizen en Grootschermer.

Boek een hotel in een van deze steden bij Trivago

 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder