Van Hanzestad tot Witte stad: de leukste alternatieve citytrips

1.625 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: MonnickendamAmsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Maastricht… we kunnen nog wel even doorgaan met een lijstje bekende Nederlandse steden. Maar wist je dat ook Nederlandse dorpen en kleinere steden de moeite waard zijn? Niet in de laatste plaats omdat ze behoren tot Nederlands cultuurhistorisch erfgoed. Wat is jouw alternatieve 'city- of dorpstip'?

Hanzesteden

Neem bijvoorbeeld de Hanzesteden. De Hanze was een verbond tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden van de 13e tot de 18e eeuw. Door samen te werken in een verbond probeerden de aangesloten Hanzesteden hun handel te beschermen en uit te breiden. Nederlandse Hanzesteden zijn Bolsward, Deventer, Doesburg, Elburg, Groningen, Harderwijk, Hasselt Hattem, Kampen, Oldenzaal, Ommen, Roermond, Stavoren, Zutphen, Zwolle.

De bucketlist van Skyscanner

1. Elburg, Gelderland

Puur op reisIn de eeuwenoude stad Elburg aan het Veluwemeer vind je talloze rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en een aantal oorlogsmonumenten. Een goede manier om deze te leren kennen is met de stadswandelingen die de VVV Elburg organiseert en waarbij je langs veel historische highlights komt.

2. Giethoorn, Overijssel

Puur op reisGiethoorn wordt dankzij de vele waterwegen ook wel het Venetië van Holland genoemd. Chinezen zijn dol op het dorp, ze stemden massaal op het dorp (na een campagne van Giethoorn zelf) om het op de internationale Monopoly-editie te krijgen. En dat lukte. Het pittoreske Giethoorn heeft één fiets- en wandelpad, voor het overige vaar je in een punter over het water. Combineer Giethoorn met de natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, de thuisbasis van de otter en de zwarte stern.

3. Thorn, Limburg

Puur op reisOoit was het witte stadje Thorn een klein vorstendom onder leiding van een abdis en 20 adellijke kloosterdames die een eigen abdij en klooster runden. Toen in 1794 de Fransen kwamen, voerden ze belasting in naar de omvang van de ramen van de huizen. Omdat de arme bevolking dit niet kon betalen, metselde men de ramen dicht en om dit te verbergen maakte men de huizen geheel wit. Meer over de geschiedenis leer je in gemeentemuseum Het land van Thorn en in de abdij die nog altijd bestaat.

4. Orvelte, Drenthe

Puur op reisHet Drentse Orvelte is een groot openluchtmuseum vol tradities en cultuur. In het monumentendorp wandel je langs monumentale boerderijen, over straten met kinderkopjes en zie je met een beetje geluk de schaapsherder voorbijkomen met z’n kudde. Orvelte geldt als een van de mooiste dorpen van Drenthe en van Nederland. Tip: op 28 en 29 november is er een leuke Winterfair met onder meer brocante spullen.
 

5. Vesting Bourtange, Groningen

Puur op reisGa eeuwen terug in de tijd in historische vestingstad Bourtange. Deze stad kent zijn oorsprong in het jaar 1742. Tussen 1593 en 1851 was het een belangrijk verdedigingswerk dat werd gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. In 1851 hield het als verdedigingswerk op te bestaan en transformeerde het tot boerendorp. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd besloten Bourtange zijn oorspronkelijke vorm terug te geven. Nu is het een prachtige vestingstad waarin je het originele bouwwerk terugziet met een molen, kerk en huisjes van toen. In het interactieve Terra Mora komen de gevechten en kanonschoten van toen tot leven met de troepen van ‘Bommen Berend’ in de verte.

6. Appingedam, Groningen

Puur op reisMisschien niet een plaatsje waar je snel aan denkt, maar Appingedam is een mooie, kleine stad in de provincie Groningen met zo’n 12.000 inwoners. Samen met de stad Groningen is het de enige plaats die zijn oorsprong in de middeleeuwen kent. Appingedam staat vooral bekend om z’n authentieke hangende keukens boven het Damsterdiep. Bezoek Museumstad Appingedamen leer over het rijke verleden van de stad.
 

7. Hattem, Gelderland

Puur op reisHattem, een kleine stad in het noordoosten van Gelderland is beroemd vanwege de historische binnenstad, een beschermd stadsgezicht, de mooie omgeving van de Veluwe en het Anton Pieck museum. Anton Pieck stond met zijn romantische illustraties en sprookjesachtige wereld aan de wieg van De Efteling. Stap ook binnen in het  Nederlands Bakkerijmuseum waar ze de leukste bakworkshops organiseren. Struin ook over het Landgoed Molecaten!
 

8. Wijk bij Duurstede, Utrecht

Puur op reisWijk bij Duurstede was vroeger eigenlijk Dorestad, een belangrijke handelsplaats waar de Romeinen en de Vikingen ooit rondliepen. In Museum Dorestad nemen ze je mee langs de interessante geschiedenis van het stadje. Bezoek ook de gerestaureerde kasteelruïne van Kasteel Duurstede, met een vierkante Donjon uit 1270 en Bourgondische toren. Hier zie je nog iets van de bloeiende en rijke plaats die Wijk bij Duurstede lang geleden was. Nu is de stad ook bekend als kunststad vanwege de vele galeries en de poëzie- en de beeldenroute door de binnenstad.
 

9. Monnickendam, Noord-Holland

Puur op reisAan de Gouwzee ligt Monnickendam, een kleine stad met zo’n 10.000 inwoners en veel gebouwen op de monumentenlijst. Het is bijna niet voor te stellen maar vroeger voeren grote zeeschepen Monnickendam binnen vanuit de voormalige Zuiderzee. Zo ontstond een bloeiende handel met de Oostzeelanden. Bezoek er de wekelijkse markt en hoor de stadsbeiaardier het oudste, nog bespeelbare carillon van Nederland bespelen. En ga met een klipper het Markermeer of de Gouwzee op voor een ander perspectief op Monnickendam en de omgeving vanaf het water.

Monnickendam hoort bij de gemeente Waterland dat ook bestaat uit de leuke, historische plaatsen Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Purmer, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude.
Lees ook onze reportage over Monnickendam

10. De Rijp, Noord-Holland

Vlakbij Amsterdam en Alkmaar vind je het mooie 17e-eeuwse dorpje De Rijp in het hart van de Eilandspolder. De bekende Nederlandse molenmaker en waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater zag de schoonheid destijds al en bestempelde De Rijp als ‘ beste dorp van Holland'. Wandel door De Rijp langs zo’n 120 fraai gerestaureerde rijksmonumenten en 27 gemeentelijke monumenten waaronder het Raadhuis met de Waag en De Hervormde Kerk, beroemd vanwege z’n unieke 23 gebrandschilderde ramen. In de omgeving? Andere ‘ansichtkaartachtige’ dorpjes zoals Graft, Driehuizen en Grootschermer.

Reactie toevoegen

Ook interessant...

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder