‘Vakantie moet duurzamer’

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Haven in Kroatië ©puuropreis
Haven in Kroatië ©puuropreis

Veel leden van de ANWB vinden het van belang hun vakantie duurzamer te laten zijn. Het beperken van de negatieve gevolgen van toerisme is voor hen belangrijk, zo blijkt uit een onderzoek waarin 1300 leden hun opvattingen deelden.

De belangrijkste trends en inzichten op een rij:

Algemeen: toerisme draagt bij aan het klimaatprobleem. Een ruime meerderheid van de leden vindt klimaatverandering een probleem. Steeds meer ANWB-leden (77%) vinden dat toeristen zelf verantwoordelijk zijn voor duurzamere vakanties.

Extra betalen duurzaam reizen? Een kwart is bereid 75 tot 100 euro extra te betalen. Voor een derde van de leden mag het minimaliseren van de negatieve gevolgen van toerisme best geld kosten. Deze groep heeft er behoorlijk wat voor over: de helft wil er tot 50 euro per persoon voor afstaan, een kwart zelfs 75 tot 100 euro.

Vliegtaks en duurder ticket

Door corona kreeg vooral de luchtvaart in de afgelopen twee jaar harde klappen. Maar als de problemen met corona en Schiphol zijn verdwenen, willen ANWB-leden graag weer vliegen. Op de koop toe nemen ze de vliegtaks of een duurder ticket vanwege gebruik van duurzame kerosine. Ruim een derde van de leden wil kunnen blijven reizen buiten Europa en daarvoor is vliegen meestal de enige optie. Een dalend aandeel van nog maar 14% ziet CO2-compensatie als voldoende voor het ondervangen van de CO2-uitstoot.

De internationale trein wordt door driekwart van de leden als goed alternatief gezien voor korte vluchten tot 800 kilometer. Het wordt als een van de belangrijke maatregelen gezien om emissies te verkleinen. Minder dan de helft ziet de trein op afstanden tot 800 kilometer als goed alternatief voor de auto. Die laatste blijft aantrekkelijk als vervoer in de vakantie, maar zou wat veel leden betreft steeds meer elektrisch zijn aangedreven.

Natuurbehoud en afvalscheiding

Circa 90% van de leden wil op vakantie meer rekening houden met natuurbehoud en afvalscheiding. Buiten het hoogseizoen reizen en drukke bestemmingen vermijden is bij twee derde van de leden acceptabel. En bijna de helft is bereid de trein te kiezen voor de afstanden tot 800 kilometer ook al is het ticket iets duurder en de reistijd langer. Waar weinig draagvlak voor bestaat is: alleen nog vakanties in Nederland of helemaal niet meer op vakantie.

Duurdere vliegtickets vanwege gebruik van duurzamere kerosine is een maatregel die een ruime meerderheid van de leden (76%) onderschrijft. Nog hoger (94%) scoort de maatregel internationale treintickets goedkoper te maken om gebruik van de trein te stimuleren. Een stuk lager maar nog steeds een aanzienlijk deel wil korte-afstandsvluchten tot 450 km verbieden (46%) en een maximum instellen van het aantal vluchten dat iemand per periode mag maken (32%).

Bij jongeren is het bewustzijn van de nadelige gevolgen van klimaatverandering hoog. De bereidheid om daar extra voor te betalen in een vakantie lijkt echter te dalen. Overigens is de helft nog steeds bereid om een bedrag tot 50 euro neer te leggen. Ze willen de wereld verkennen en minder beknot worden in opties voor (verre) bestemmingen. Wel staan ze vaker open voor duurzame varianten zoals de trein of duurzame accommodatievormen zoals kamperen.

Zoek en boek je vakantie

Je kunt voor de beste deals voor vliegtickets terecht bij Skyscanner

Heb je nieuwe koffers, tassen of andere reisartikelen nodig? Kijk dan eens bij Bagageonline of bij Bol.com

Ontdek de leukste vakanties bij FOX Verre reizen van ANWB

Bestel alvast je entreetickets voor musea, attracties etc bij Get your guide Activiteiten

Ontdek de wereld met Corendon, TUI of Sunweb

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder