‘Vakantie moet duurzamer’

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Haven in Kroatië ©puuropreis
Haven in Kroatië ©puuropreis

Veel leden van de ANWB vinden het van belang hun vakantie duurzamer te laten zijn. Het beperken van de negatieve gevolgen van toerisme is voor hen belangrijk, zo blijkt uit een onderzoek waarin 1300 leden hun opvattingen deelden.

De belangrijkste trends en inzichten op een rij:

Algemeen: toerisme draagt bij aan het klimaatprobleem. Een ruime meerderheid van de leden vindt klimaatverandering een probleem. Steeds meer ANWB-leden (77%) vinden dat toeristen zelf verantwoordelijk zijn voor duurzamere vakanties.

Extra betalen duurzaam reizen? Een kwart is bereid 75 tot 100 euro extra te betalen. Voor een derde van de leden mag het minimaliseren van de negatieve gevolgen van toerisme best geld kosten. Deze groep heeft er behoorlijk wat voor over: de helft wil er tot 50 euro per persoon voor afstaan, een kwart zelfs 75 tot 100 euro.

Vliegtaks en duurder ticket

Door corona kreeg vooral de luchtvaart in de afgelopen twee jaar harde klappen. Maar als de problemen met corona en Schiphol zijn verdwenen, willen ANWB-leden graag weer vliegen. Op de koop toe nemen ze de vliegtaks of een duurder ticket vanwege gebruik van duurzame kerosine. Ruim een derde van de leden wil kunnen blijven reizen buiten Europa en daarvoor is vliegen meestal de enige optie. Een dalend aandeel van nog maar 14% ziet CO2-compensatie als voldoende voor het ondervangen van de CO2-uitstoot.

De internationale trein wordt door driekwart van de leden als goed alternatief gezien voor korte vluchten tot 800 kilometer. Het wordt als een van de belangrijke maatregelen gezien om emissies te verkleinen. Minder dan de helft ziet de trein op afstanden tot 800 kilometer als goed alternatief voor de auto. Die laatste blijft aantrekkelijk als vervoer in de vakantie, maar zou wat veel leden betreft steeds meer elektrisch zijn aangedreven.

Natuurbehoud en afvalscheiding

Circa 90% van de leden wil op vakantie meer rekening houden met natuurbehoud en afvalscheiding. Buiten het hoogseizoen reizen en drukke bestemmingen vermijden is bij twee derde van de leden acceptabel. En bijna de helft is bereid de trein te kiezen voor de afstanden tot 800 kilometer ook al is het ticket iets duurder en de reistijd langer. Waar weinig draagvlak voor bestaat is: alleen nog vakanties in Nederland of helemaal niet meer op vakantie.

Duurdere vliegtickets vanwege gebruik van duurzamere kerosine is een maatregel die een ruime meerderheid van de leden (76%) onderschrijft. Nog hoger (94%) scoort de maatregel internationale treintickets goedkoper te maken om gebruik van de trein te stimuleren. Een stuk lager maar nog steeds een aanzienlijk deel wil korte-afstandsvluchten tot 450 km verbieden (46%) en een maximum instellen van het aantal vluchten dat iemand per periode mag maken (32%).

Bij jongeren is het bewustzijn van de nadelige gevolgen van klimaatverandering hoog. De bereidheid om daar extra voor te betalen in een vakantie lijkt echter te dalen. Overigens is de helft nog steeds bereid om een bedrag tot 50 euro neer te leggen. Ze willen de wereld verkennen en minder beknot worden in opties voor (verre) bestemmingen. Wel staan ze vaker open voor duurzame varianten zoals de trein of duurzame accommodatievormen zoals kamperen.

Zoek en boek je vakantie

Je kunt voor de beste deals voor vliegtickets terecht bij Skyscanner

Heb je nieuwe koffers, tassen of andere reisartikelen nodig? Kijk dan eens bij Bagageonline of bij Bol.com

Ontdek de leukste vakanties bij FOX Verre reizen van ANWB

Bestel alvast je entreetickets voor musea, attracties etc bij Get your guide Activiteiten

Ontdek de wereld met Corendon, TUI of Sunweb

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder