‘Vakantie moet duurzamer’

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Haven in Kroatië ©puuropreis
Haven in Kroatië ©puuropreis

Veel leden van de ANWB vinden het van belang hun vakantie duurzamer te laten zijn. Het beperken van de negatieve gevolgen van toerisme is voor hen belangrijk, zo blijkt uit een onderzoek waarin 1300 leden hun opvattingen deelden.

De belangrijkste trends en inzichten op een rij:

Algemeen: toerisme draagt bij aan het klimaatprobleem. Een ruime meerderheid van de leden vindt klimaatverandering een probleem. Steeds meer ANWB-leden (77%) vinden dat toeristen zelf verantwoordelijk zijn voor duurzamere vakanties.

Extra betalen duurzaam reizen? Een kwart is bereid 75 tot 100 euro extra te betalen. Voor een derde van de leden mag het minimaliseren van de negatieve gevolgen van toerisme best geld kosten. Deze groep heeft er behoorlijk wat voor over: de helft wil er tot 50 euro per persoon voor afstaan, een kwart zelfs 75 tot 100 euro.

Vliegtaks en duurder ticket

Door corona kreeg vooral de luchtvaart in de afgelopen twee jaar harde klappen. Maar als de problemen met corona en Schiphol zijn verdwenen, willen ANWB-leden graag weer vliegen. Op de koop toe nemen ze de vliegtaks of een duurder ticket vanwege gebruik van duurzame kerosine. Ruim een derde van de leden wil kunnen blijven reizen buiten Europa en daarvoor is vliegen meestal de enige optie. Een dalend aandeel van nog maar 14% ziet CO2-compensatie als voldoende voor het ondervangen van de CO2-uitstoot.

De internationale trein wordt door driekwart van de leden als goed alternatief gezien voor korte vluchten tot 800 kilometer. Het wordt als een van de belangrijke maatregelen gezien om emissies te verkleinen. Minder dan de helft ziet de trein op afstanden tot 800 kilometer als goed alternatief voor de auto. Die laatste blijft aantrekkelijk als vervoer in de vakantie, maar zou wat veel leden betreft steeds meer elektrisch zijn aangedreven.

Natuurbehoud en afvalscheiding

Circa 90% van de leden wil op vakantie meer rekening houden met natuurbehoud en afvalscheiding. Buiten het hoogseizoen reizen en drukke bestemmingen vermijden is bij twee derde van de leden acceptabel. En bijna de helft is bereid de trein te kiezen voor de afstanden tot 800 kilometer ook al is het ticket iets duurder en de reistijd langer. Waar weinig draagvlak voor bestaat is: alleen nog vakanties in Nederland of helemaal niet meer op vakantie.

Duurdere vliegtickets vanwege gebruik van duurzamere kerosine is een maatregel die een ruime meerderheid van de leden (76%) onderschrijft. Nog hoger (94%) scoort de maatregel internationale treintickets goedkoper te maken om gebruik van de trein te stimuleren. Een stuk lager maar nog steeds een aanzienlijk deel wil korte-afstandsvluchten tot 450 km verbieden (46%) en een maximum instellen van het aantal vluchten dat iemand per periode mag maken (32%).

Bij jongeren is het bewustzijn van de nadelige gevolgen van klimaatverandering hoog. De bereidheid om daar extra voor te betalen in een vakantie lijkt echter te dalen. Overigens is de helft nog steeds bereid om een bedrag tot 50 euro neer te leggen. Ze willen de wereld verkennen en minder beknot worden in opties voor (verre) bestemmingen. Wel staan ze vaker open voor duurzame varianten zoals de trein of duurzame accommodatievormen zoals kamperen.

Zoek en boek je vakantie

Je kunt voor de beste deals voor vliegtickets terecht bij Skyscanner

Heb je nieuwe koffers, tassen of andere reisartikelen nodig? Kijk dan eens bij Bagageonline of bij Bol.com

Ontdek de leukste vakanties bij FOX Verre reizen van ANWB

Bestel alvast je entreetickets voor musea, attracties etc bij Get your guide Activiteiten

Ontdek de wereld met Corendon, TUI of Sunweb

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder