‘Vakantie moet duurzamer’

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Haven in Kroatië ©puuropreis
Haven in Kroatië ©puuropreis

Veel leden van de ANWB vinden het van belang hun vakantie duurzamer te laten zijn. Het beperken van de negatieve gevolgen van toerisme is voor hen belangrijk, zo blijkt uit een onderzoek waarin 1300 leden hun opvattingen deelden.

De belangrijkste trends en inzichten op een rij:

Algemeen: toerisme draagt bij aan het klimaatprobleem. Een ruime meerderheid van de leden vindt klimaatverandering een probleem. Steeds meer ANWB-leden (77%) vinden dat toeristen zelf verantwoordelijk zijn voor duurzamere vakanties.

Extra betalen duurzaam reizen? Een kwart is bereid 75 tot 100 euro extra te betalen. Voor een derde van de leden mag het minimaliseren van de negatieve gevolgen van toerisme best geld kosten. Deze groep heeft er behoorlijk wat voor over: de helft wil er tot 50 euro per persoon voor afstaan, een kwart zelfs 75 tot 100 euro.

Vliegtaks en duurder ticket

Door corona kreeg vooral de luchtvaart in de afgelopen twee jaar harde klappen. Maar als de problemen met corona en Schiphol zijn verdwenen, willen ANWB-leden graag weer vliegen. Op de koop toe nemen ze de vliegtaks of een duurder ticket vanwege gebruik van duurzame kerosine. Ruim een derde van de leden wil kunnen blijven reizen buiten Europa en daarvoor is vliegen meestal de enige optie. Een dalend aandeel van nog maar 14% ziet CO2-compensatie als voldoende voor het ondervangen van de CO2-uitstoot.

De internationale trein wordt door driekwart van de leden als goed alternatief gezien voor korte vluchten tot 800 kilometer. Het wordt als een van de belangrijke maatregelen gezien om emissies te verkleinen. Minder dan de helft ziet de trein op afstanden tot 800 kilometer als goed alternatief voor de auto. Die laatste blijft aantrekkelijk als vervoer in de vakantie, maar zou wat veel leden betreft steeds meer elektrisch zijn aangedreven.

Natuurbehoud en afvalscheiding

Circa 90% van de leden wil op vakantie meer rekening houden met natuurbehoud en afvalscheiding. Buiten het hoogseizoen reizen en drukke bestemmingen vermijden is bij twee derde van de leden acceptabel. En bijna de helft is bereid de trein te kiezen voor de afstanden tot 800 kilometer ook al is het ticket iets duurder en de reistijd langer. Waar weinig draagvlak voor bestaat is: alleen nog vakanties in Nederland of helemaal niet meer op vakantie.

Duurdere vliegtickets vanwege gebruik van duurzamere kerosine is een maatregel die een ruime meerderheid van de leden (76%) onderschrijft. Nog hoger (94%) scoort de maatregel internationale treintickets goedkoper te maken om gebruik van de trein te stimuleren. Een stuk lager maar nog steeds een aanzienlijk deel wil korte-afstandsvluchten tot 450 km verbieden (46%) en een maximum instellen van het aantal vluchten dat iemand per periode mag maken (32%).

Bij jongeren is het bewustzijn van de nadelige gevolgen van klimaatverandering hoog. De bereidheid om daar extra voor te betalen in een vakantie lijkt echter te dalen. Overigens is de helft nog steeds bereid om een bedrag tot 50 euro neer te leggen. Ze willen de wereld verkennen en minder beknot worden in opties voor (verre) bestemmingen. Wel staan ze vaker open voor duurzame varianten zoals de trein of duurzame accommodatievormen zoals kamperen.

Zoek en boek je vakantie

Je kunt voor de beste deals voor vliegtickets terecht bij Skyscanner

Heb je nieuwe koffers, tassen of andere reisartikelen nodig? Kijk dan eens bij Bagageonline of bij Bol.com

Ontdek de leukste vakanties bij FOX Verre reizen van ANWB

Bestel alvast je entreetickets voor musea, attracties etc bij Get your guide Activiteiten

Ontdek de wereld met Corendon, TUI of Sunweb

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder