Eerste klimaatneutrale cruise met MSC Euribia

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Klimaat-neutraal cruisen op Euribia
Klimaat-neutraal cruisen op Euribia

MSC Euribia is begonnen aan ’s werelds eerste klimaatneutrale cruise. Het nieuwste en duurzaamste vlaggenschip van MSC Cruises is onderweg van Saint-Nazaire in Frankrijk, waar het is gebouwd, naar Kopenhagen, waar het donderdag 8 juni wordt gedoopt. Als onderdeel van de korte trip legt de Euribia vandaag, 6 juni, voor één dag aan bij de Passenger terminal in Amsterdam.

MSC Euribia is volgens de eigenaar gebouwd met behulp van de nieuwste technologische innovaties op het gebied van emissiereductie, afvalbeheer en energiebesparing. De motoren van het moderne schip draaien bijvoorbeeld op vloeibaar aardgas (LNG). De Euribia doet Amsterdam aan ‘omdat de duurzaamheidsambities van MSC Cruises nauw aansluiten bij die van Port of Amsterdam als het gaat om emissiereductie en energiebesparing in de maritieme sector’. Zo kan MSC Euribia gebruikmaken van walstroom. Port of Amsterdam is deze techniek inmiddels aan het ontwikkelen en denkt die in 2025 te kunnen inzetten.

MSC Cruises heeft 400 ton bio-LNG aangeschaft als brandstof voor deze baanbrekende broeikasvrije reis met de Euribia. Hiermee demonstreert het bedrijf zijn inzet voor het gebruik van hernieuwbare brandstoffen en de energietransitie. MSC Cruises is de eerste cruisemaatschappij die bio-LNG gebruikt voor diepzeecruises en realiseert hierdoor een aanzienlijke vermindering van de emissies gedurende de levenscyclus.

Volledig klimaatneutraal in 2050

MSC Cruises wil dat haar activiteiten uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn. De uitstootint-ensiteit van het bedrijf is vergeleken met 2008 inmiddels met 33,5% gedaald. “Met deze baanbrekende klimaat-neutrale reis van ons nieuwste vlaggenschip zetten wij opnieuw een belangrijke stap richting decarbonisatie en laten wij bovenal onze grote betrokkenheid zien”, stelt Pierfrancesco Vago, executive chairman van de cruise-divisie van MSC Group.

Wat kun je precies verwachten van een cruisevakantie?

“We kunnen het echter niet alleen”, vervolgt Vago. “Alternatieve brandstoffen zijn voor onze sector en andere bedrijfstakken cruciaal om koolstofneutraliteit te bereiken. Daarom moeten we samenwerken om biobrandstoffen op grotere schaal beschikbaar te maken. Onze inkoop van bio-LNG - ook voor deze reis met de Euribia - geeft een duidelijk signaal aan de markt, namelijk dat er vraag naar schonere brandstoffen is vanuit de cruisemaatschappijen en de bredere maritieme sector. Om de beschikbaarheid van deze broodnodige nieuwe energiebronnen mogelijk te maken, is samenwerking nodig tussen overheden, producenten en eindgebruikers.”

Hernieuwbaar biogas

De klimaatneutrale reis van MSC Euribia maakt gebruik van bio-LNG via een zogeheten massabalanssysteem. Dit is de milieuvriendelijkste methode om hernieuwbaar biogas te gebruiken. MSC Cruises werkt voor deze reis zonder broeikasgasemissies samen met het Scandinavische energiebedrijf Gasum, een toonaangevende producent van biogas en verwerker van biologisch afbreekbaar afval.

Bovendien zijn de snelheid en vaarroute van de eerste reis van MSC Euribia zo gepland om de configuratie en belasting van de motoren te optimaliseren en het brandstofverbruik te minimaliseren. Het schip heeft energie-efficiëntiespecialisten van zowel MSC Cruises als de scheepsbouwer Chantiers de L’Atlantique aan boord. Zij monitoren en optimaliseren elk detail van de reis.

 MSC Cruises is in grootte ‘s werelds derde cruisemaatschappij en marktleider in Europa, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Zuidelijk Afrika. Het heeft het grootste marktaandeel en operationele capaciteit. Het is wereldwijd ook het snelst groeiende cruisemerk met een sterke aanwezigheid op de Caraïben, in Noord-Amerika en het Verre Oosten. De vloot bestaat uit 22 schepen, met een aanzienlijke toekomstige wereldwijde investeringsportefeuille van nieuwe schepen. Naar verwachting groeit de cruise-vloot naar 23 schepen in 2025.

Lezen over een bijzondere cruise in de Cariben?

Boek je volgende cruise bij Corendon

Bekijk het aanbod van Cruise Travel

Bekijk het aanbod van Cruizereizen

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder