Eerste klimaatneutrale cruise met MSC Euribia

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Klimaat-neutraal cruisen op Euribia
Klimaat-neutraal cruisen op Euribia

MSC Euribia is begonnen aan ’s werelds eerste klimaatneutrale cruise. Het nieuwste en duurzaamste vlaggenschip van MSC Cruises is onderweg van Saint-Nazaire in Frankrijk, waar het is gebouwd, naar Kopenhagen, waar het donderdag 8 juni wordt gedoopt. Als onderdeel van de korte trip legt de Euribia vandaag, 6 juni, voor één dag aan bij de Passenger terminal in Amsterdam.

MSC Euribia is volgens de eigenaar gebouwd met behulp van de nieuwste technologische innovaties op het gebied van emissiereductie, afvalbeheer en energiebesparing. De motoren van het moderne schip draaien bijvoorbeeld op vloeibaar aardgas (LNG). De Euribia doet Amsterdam aan ‘omdat de duurzaamheidsambities van MSC Cruises nauw aansluiten bij die van Port of Amsterdam als het gaat om emissiereductie en energiebesparing in de maritieme sector’. Zo kan MSC Euribia gebruikmaken van walstroom. Port of Amsterdam is deze techniek inmiddels aan het ontwikkelen en denkt die in 2025 te kunnen inzetten.

MSC Cruises heeft 400 ton bio-LNG aangeschaft als brandstof voor deze baanbrekende broeikasvrije reis met de Euribia. Hiermee demonstreert het bedrijf zijn inzet voor het gebruik van hernieuwbare brandstoffen en de energietransitie. MSC Cruises is de eerste cruisemaatschappij die bio-LNG gebruikt voor diepzeecruises en realiseert hierdoor een aanzienlijke vermindering van de emissies gedurende de levenscyclus.

Volledig klimaatneutraal in 2050

MSC Cruises wil dat haar activiteiten uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn. De uitstootint-ensiteit van het bedrijf is vergeleken met 2008 inmiddels met 33,5% gedaald. “Met deze baanbrekende klimaat-neutrale reis van ons nieuwste vlaggenschip zetten wij opnieuw een belangrijke stap richting decarbonisatie en laten wij bovenal onze grote betrokkenheid zien”, stelt Pierfrancesco Vago, executive chairman van de cruise-divisie van MSC Group.

Wat kun je precies verwachten van een cruisevakantie?

“We kunnen het echter niet alleen”, vervolgt Vago. “Alternatieve brandstoffen zijn voor onze sector en andere bedrijfstakken cruciaal om koolstofneutraliteit te bereiken. Daarom moeten we samenwerken om biobrandstoffen op grotere schaal beschikbaar te maken. Onze inkoop van bio-LNG - ook voor deze reis met de Euribia - geeft een duidelijk signaal aan de markt, namelijk dat er vraag naar schonere brandstoffen is vanuit de cruisemaatschappijen en de bredere maritieme sector. Om de beschikbaarheid van deze broodnodige nieuwe energiebronnen mogelijk te maken, is samenwerking nodig tussen overheden, producenten en eindgebruikers.”

Hernieuwbaar biogas

De klimaatneutrale reis van MSC Euribia maakt gebruik van bio-LNG via een zogeheten massabalanssysteem. Dit is de milieuvriendelijkste methode om hernieuwbaar biogas te gebruiken. MSC Cruises werkt voor deze reis zonder broeikasgasemissies samen met het Scandinavische energiebedrijf Gasum, een toonaangevende producent van biogas en verwerker van biologisch afbreekbaar afval.

Bovendien zijn de snelheid en vaarroute van de eerste reis van MSC Euribia zo gepland om de configuratie en belasting van de motoren te optimaliseren en het brandstofverbruik te minimaliseren. Het schip heeft energie-efficiëntiespecialisten van zowel MSC Cruises als de scheepsbouwer Chantiers de L’Atlantique aan boord. Zij monitoren en optimaliseren elk detail van de reis.

 MSC Cruises is in grootte ‘s werelds derde cruisemaatschappij en marktleider in Europa, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Zuidelijk Afrika. Het heeft het grootste marktaandeel en operationele capaciteit. Het is wereldwijd ook het snelst groeiende cruisemerk met een sterke aanwezigheid op de Caraïben, in Noord-Amerika en het Verre Oosten. De vloot bestaat uit 22 schepen, met een aanzienlijke toekomstige wereldwijde investeringsportefeuille van nieuwe schepen. Naar verwachting groeit de cruise-vloot naar 23 schepen in 2025.

Lezen over een bijzondere cruise in de Cariben?

Boek je volgende cruise bij Corendon

Bekijk het aanbod van Cruise Travel

Bekijk het aanbod van Cruizereizen

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder