Amsterdam weert cruiseschepen uit centrum

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Cruiseschepen
Vertrek van cruiseschip ©puuropreis

Maximaal honderd cruiseschepen mogen vanaf 2026 jaarlijks aanleggen bij de passagiersterminal aan het IJ in Amsterdam. Dat betekent bijna een halvering ten opzichte van nu, want momenteel zijn nog 190 schepen per jaar welkom bij de aanlegplaats in het centrum van de hoofdstad.

De aanpak van het cruisen is een van de voorstellen van het college van Amsterdam om het zogeheten ‘overtoerisme’ in de stad tegen te gaan en zo de leefbaarheid van de inwoners te verbeteren. Naast het verminderen van het aantal cruiseschepen moeten deze vanaf 2027 ook verplicht aan de walstroom, wat voor minder geluidsoverlast en vuile uitstoot zorgt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Passengers terminal Amsterdam, zoals de officiële benaming luidt, in 2035 volledig uit het stadscentrum is verdwenen. Amsterdam onderzoekt inmiddels of de passagiersterminal kan worden verplaatst naar de Coenhaven.

‘Vervuilende manier van toerisme’

Volgens wethouder Hester van Buren (PvdA, haven) zijn ‘zeecruises een vervuilende manier van toerisme en dragen die bij aan de drukte en uitstoot in de stad. Door zeecruises te beperken, walstroom te verplichten en te streven naar een vertrek van de cruiseterminal in 2035 van de huidige locatie, geeft het college op een verantwoorde manier invulling aan het voorstel van de gemeenteraad om te stoppen met zeecruises.” Overigens pakt Amsterdam niet alleen de overlast van grote cruiseschepen ('zeecruises') aan. In april van dit jaar maakte het hoofdstedelijke college al bekend het aantal riviercruises in de stad met de helft te willen terugbrengen.

Rotterdam neemt cruises over

De plannen rond het cruisen hebben uiteraard (ook) financiële gevolgen voor de hoofdstad. De daling van het aantal cruisetoeristen betekent onder meer minder toeristische inkomsten in de stad en minder toeristenbelasting. Veertig van de cruiseschepen, die vanaf 2026 niet meer welkom zijn in Amsterdam, zouden wel naar een andere plek in Nederland kunnen uitwijken. Rotterdam heeft inmiddels de bereidheid uitgesproken om die schepen vanaf dat jaar een plek te bieden.

Boek je volgende cruise bij Cruise Travel

Ga aan boord via Zeetours Cruises

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder