Reislustige 55-plussers steeds belangrijker voor toerisme

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
55-plussers op reis
Drukte bij tempel in Aswan, Egypte©puuropreis

De Nederlandse 55-plussers worden een steeds belangrijkere doelgroep als het gaat om toerisme. Niet alleen groeit hun aantal gestaag, maar ook hun financiële mogelijkheden nemen sterk toe, zo concludeert ABN Amro in het rapport ‘Rijp voor avontuur’. In de vakantie is in het bijzonder fietsen populair.

En aangezien deze ‘grijze groep’ reislustiger is dan ooit zien de onderzoekers trends als verre reizen, luxere accommodaties en meer fietsvakanties en culinaire reizen. Zo verwacht de bank dat Nederlanders dit jaar voor het eerst meer dan een miljard euro besteden aan vakanties op de fiets. Hiervan komt meer dan de helft van 55-plussers. “Als de kinderen het huis uit zijn, houden deze leeftijdsgroepen gewoon meer geld over, vooral als zij ook tweeverdieners zijn”, zegt onderzoeker Stef Driessen tegen de NOS. Volgens de bank stijgen de vakantiebestedingen van 55-plussers van 7,17 miljard euro dit jaar naar 10,68 miljard euro in 2027.

Fietsbroek, sportkleding of andere fietsbenodigdheden bestel je heel eenvoudig bij Aktiesport

Meer generaties samen op reis

Een andere trend onder de 55-plussers is de zogeheten multigeneratie-reis. Hierbij nemen opa en oma de kinderen en kleinkinderen mee op reis, bijvoorbeeld voor een familieweekend in een bungalow. Maar ook reizen naar Zuid-Afrika zijn geen uitzondering meer. “Dit type reis wordt doorgaans ruim van tevoren geboekt en dat brengt voor reisaanbieders minder risico’s met zich mee”, vertelt onderzoeker Driessen. “Daarnaast zijn 55- en 65-plussers niet of nauwelijks gebonden aan schoolvakanties, waardoor zij ook vakanties kunnen boeken buiten het hoogseizoen. Zo is het voorseizoen bij hen meer in trek dan het hoogseizoen. Daarnaast heeft maar liefst 12 procent van de totale vakantiebestedingen van de 55-plussers betrekking op de herfstvakantie.”

De toeristische sector kan hierop volgens hem inspelen door gericht op deze behoeftes in te gaan. Zo zouden hotels en vakantieparken in de ogen van Driessen hun locatie langs fietsroutes kunnen onderstrepen en bewaakte fietsenstallingen kunnen realiseren die zijn bestemd voor (elektrische) fietsen.

E-bikes, onderdelen en meer koop je bij Fietswinkeldiscounter

Boek je volgende vakantie bij de ANWB

De mooiste reizen vind je bij Corendon

De leukste kampeerreizen boek je bij ACSI

Maak eens een Europese stedentrip met de trein

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder