Zuid-Europa weer populair bij toeristen

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zuid-Europa
Strand in Spanje ©puuropreis

Landen in het zuiden van Europa profiteren volop van de groeiende vraag naar (strand)reizen. Hotels kunnen de vraag dit jaar amper aan, aldus Allianz Research, aangezien de toerist massaal voor Zuid-Europa kiest. De bezettingsgraad van de accommodaties ligt alweer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis.

Toerisme is een heel belangrijke pijler onder de economieën van bijvoorbeeld Griekenland, Kroatië, Portugal en Spanje. Volgens de onderzoekers van Allianz schuilt hierin wel een gevaar, aangezien het zware leunen op vakantiegangers de economie minder stabiel maakt. “Toerisme levert bovendien veel laaggeschoolde arbeid op, zonder veel toegevoegde waarde”, schrijft IEX Profs dat de studie van Allianz heeft ingezien.

Om die reden pleiten de onderzoekers voor een kwaliteitsimpuls. “Door in de richting van de toerist minder nadruk te leggen op het strand en meer op cultuur, geschiedenis en natuur kan de concurrentiepositie van Zuid-Europa verbeteren als vakantiebestemming.”

Prijsniveau Zuid-Europa

Over het prijsniveau hoeft Zuid-Europa zich daarentegen geen zorgen te maken. Zuid-Europa is volgens Allianz nog altijd een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de Caraïben en kan makkelijk concurreren met exotische bestemmingen als Belize, de Malediven of Mauritius. Volgens IEX Profs is Bermuda trouwens de duurste strandbestemming. Een vakantie daar kost gemiddeld het driedubbele van Zuid-Europa.

Maar wie als vakantieganger dit jaar naar het zuiden van Europa trekt, is wel bereid het nodige uit te geven. Gemiddeld verwachten de reizigers ruim 1500 euro te spenderen, een stijging van 33% tegenover 2022. Dat komt mede door de sterk gestegen prijzen van horeca en accommodaties. Zo ligt de gemiddelde prijs van een hotelkamer in het zuiden van Europa inmiddels op 212 dollar. In 2021 was die nog 129 dollar, in 2022 al 156 dollar. De hotels kunnen dergelijke prijzen ook rekenen door de grote vraag naar overnachtingen, concludeert IEX Profs.

Neem eens de bus naar je volgende vakantiebestemming

Boek je volgende accommodatie bij Booking.com

Vind de mooiste campings in Europa bij de ANWB

Kies voor een buitenlandse trip ook eens de internationale trein

Meer lezen over vakantiebestemmingen in Zuid-Europa

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder