Zuid-Europa weer populair bij toeristen

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zuid-Europa
Strand in Spanje ©puuropreis

Landen in het zuiden van Europa profiteren volop van de groeiende vraag naar (strand)reizen. Hotels kunnen de vraag dit jaar amper aan, aldus Allianz Research, aangezien de toerist massaal voor Zuid-Europa kiest. De bezettingsgraad van de accommodaties ligt alweer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis.

Toerisme is een heel belangrijke pijler onder de economieën van bijvoorbeeld Griekenland, Kroatië, Portugal en Spanje. Volgens de onderzoekers van Allianz schuilt hierin wel een gevaar, aangezien het zware leunen op vakantiegangers de economie minder stabiel maakt. “Toerisme levert bovendien veel laaggeschoolde arbeid op, zonder veel toegevoegde waarde”, schrijft IEX Profs dat de studie van Allianz heeft ingezien.

Om die reden pleiten de onderzoekers voor een kwaliteitsimpuls. “Door in de richting van de toerist minder nadruk te leggen op het strand en meer op cultuur, geschiedenis en natuur kan de concurrentiepositie van Zuid-Europa verbeteren als vakantiebestemming.”

Prijsniveau Zuid-Europa

Over het prijsniveau hoeft Zuid-Europa zich daarentegen geen zorgen te maken. Zuid-Europa is volgens Allianz nog altijd een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de Caraïben en kan makkelijk concurreren met exotische bestemmingen als Belize, de Malediven of Mauritius. Volgens IEX Profs is Bermuda trouwens de duurste strandbestemming. Een vakantie daar kost gemiddeld het driedubbele van Zuid-Europa.

Maar wie als vakantieganger dit jaar naar het zuiden van Europa trekt, is wel bereid het nodige uit te geven. Gemiddeld verwachten de reizigers ruim 1500 euro te spenderen, een stijging van 33% tegenover 2022. Dat komt mede door de sterk gestegen prijzen van horeca en accommodaties. Zo ligt de gemiddelde prijs van een hotelkamer in het zuiden van Europa inmiddels op 212 dollar. In 2021 was die nog 129 dollar, in 2022 al 156 dollar. De hotels kunnen dergelijke prijzen ook rekenen door de grote vraag naar overnachtingen, concludeert IEX Profs.

Neem eens de bus naar je volgende vakantiebestemming

Boek je volgende accommodatie bij Booking.com

Vind de mooiste campings in Europa bij de ANWB

Kies voor een buitenlandse trip ook eens de internationale trein

Meer lezen over vakantiebestemmingen in Zuid-Europa

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder