Zuid-Europa weer populair bij toeristen

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zuid-Europa
Strand in Spanje ©puuropreis

Landen in het zuiden van Europa profiteren volop van de groeiende vraag naar (strand)reizen. Hotels kunnen de vraag dit jaar amper aan, aldus Allianz Research, aangezien de toerist massaal voor Zuid-Europa kiest. De bezettingsgraad van de accommodaties ligt alweer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis.

Toerisme is een heel belangrijke pijler onder de economieën van bijvoorbeeld Griekenland, Kroatië, Portugal en Spanje. Volgens de onderzoekers van Allianz schuilt hierin wel een gevaar, aangezien het zware leunen op vakantiegangers de economie minder stabiel maakt. “Toerisme levert bovendien veel laaggeschoolde arbeid op, zonder veel toegevoegde waarde”, schrijft IEX Profs dat de studie van Allianz heeft ingezien.

Om die reden pleiten de onderzoekers voor een kwaliteitsimpuls. “Door in de richting van de toerist minder nadruk te leggen op het strand en meer op cultuur, geschiedenis en natuur kan de concurrentiepositie van Zuid-Europa verbeteren als vakantiebestemming.”

Prijsniveau Zuid-Europa

Over het prijsniveau hoeft Zuid-Europa zich daarentegen geen zorgen te maken. Zuid-Europa is volgens Allianz nog altijd een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de Caraïben en kan makkelijk concurreren met exotische bestemmingen als Belize, de Malediven of Mauritius. Volgens IEX Profs is Bermuda trouwens de duurste strandbestemming. Een vakantie daar kost gemiddeld het driedubbele van Zuid-Europa.

Maar wie als vakantieganger dit jaar naar het zuiden van Europa trekt, is wel bereid het nodige uit te geven. Gemiddeld verwachten de reizigers ruim 1500 euro te spenderen, een stijging van 33% tegenover 2022. Dat komt mede door de sterk gestegen prijzen van horeca en accommodaties. Zo ligt de gemiddelde prijs van een hotelkamer in het zuiden van Europa inmiddels op 212 dollar. In 2021 was die nog 129 dollar, in 2022 al 156 dollar. De hotels kunnen dergelijke prijzen ook rekenen door de grote vraag naar overnachtingen, concludeert IEX Profs.

Neem eens de bus naar je volgende vakantiebestemming

Boek je volgende accommodatie bij Booking.com

Vind de mooiste campings in Europa bij de ANWB

Kies voor een buitenlandse trip ook eens de internationale trein

Meer lezen over vakantiebestemmingen in Zuid-Europa

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder