Nederland in 2020 niet in trek bij buitenlandse toeristen
Nederland werd in 2020, het eerste coronajaar massaal gemeden door buitenlandse toeristen. De daling is door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op 64 procent ten opzichte van 2019.
In totaal kozen in 2020 7,3 miljoen toeristen uit het buitenland voor een verblijf in ons land. Een jaar eerder waren dat er meer dan 20 miljoen; van wie zo’n 80 procent uit Europa afkomstig was en dan met name uit de buurlanden Duitsland en België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. Het CBS heeft becijferd dat er in 2020 vooral weinig buitenlandse toeristen waren in de maanden april, mei, november en december. April was een negatieve uitschieter met 97 procent minder toerisme.
Ook het binnenlands toerisme viel volgens het CBS stil in het voorjaar, maar in de zomer en nazomer gingen mensen daarentegen veel méér weg in eigen land dan voorgaande jaren. Ze gaven wel minder geld uit dan ze in eerdere jaren deden.
Cijfers voor 2021 iets positiever
Voor 2021 zijn de eerste cijfers iets positiever. Zo verbleven in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 8 miljoen toeristen in de Nederlandse logiesaccommodaties. Dat betekent meer dan een verdubbeling ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020, toen veel accommodaties gesloten waren vanwege coronamaatregelen. Toch liggen de aantallen nog niet op het oude niveau, aldus het CBS. Ten opzichte van het recordjaar 2019 is het aantal gasten in het tweede kwartaal 39 procent lager. Vooral buitenlandse toeristen hebben de weg naar de Nederlandse accommodaties nog niet teruggevonden, stelt het CBS.
Huur eens een huisje in de natuur!
In vergelijking met het tweede kwartaal van 2020 steeg het aantal gasten wel in alle typen accommodaties. In hotels waren in 2021 echter nog 52 procent minder gasten dan in 2019, dat heeft nog altijd te maken met het wegblijven van buitenlandse gasten. Hun aantal is ten opzichte van 2019 met 86 procent gedaald. Buitenlandse gasten die dit jaar in Nederland verblijven, komen hoofdzakelijk uit Duitsland en België.
Ook bij de andere soorten accommodaties (kampeerterreinen, huisjesterreinen en groepsaccommodaties) blijven de cijfers in 2021 achter ten opzichte van 2019. Het verschil is bij de kampeer- en huisjesterreinen echter beperkt tot respectievelijk 8 en 12 procent. Deze accommodaties verwelkomden in het tweede kwartaal van 2021 meer Nederlandse gasten dan in dezelfde periode in 2019, stelt het CBS.